PDA

Zobacz pełną wersję : "Zapamiętanie" obróbki

Dino1984
07-08-2012, 10:58
Pytanie jest następujące: Jak zapamiętać obróbkę żeby później powtórzyć ją dokładnie dla innego zdjęcia. Najbardziej chodzi mi o krzywe żeby np. dla całego setu były takie same, bo jakieś wygładzania i inne takie można sobie zrobić indywidualnie, chociaż fajnie by było wszędzie mieć identyczne wartości dla nałożonych filtrów etc.
Oczywiście mowa o PSie.

mirekkania
07-08-2012, 11:02
Stwórz akcję.

stig
07-08-2012, 11:23
Tak jak Mirek napisał… Ewentualnie (i to też dobre rozwiązanie na etapie dłuższej obróbki mniejszej ilości zdjęć) użyć adjustment layers (szczególnie, kiedy trzeba zakładać maski). Wtedy efektu nie spłaszczasz tylko zapisujesz PSD. W nastepnych zdjeciach po prostu pobierasz sobie odpowiednie AL z wcześniej obrobionych zdjęć. Oczywiście do szybkiej, masowej i globalnej obróbki zdjęć, wspomniane akcje będą zdecydowanie szybsze i mniej problematyczne.

mirekkania
07-08-2012, 11:48
Tak jak Mirek napisał… Ewentualnie (i to też dobre rozwiązanie na etapie dłuższej obróbki mniejszej ilości zdjęć) użyć adjustment layers (szczególnie, kiedy trzeba zakładać maski). Wtedy efektu nie spłaszczasz tylko zapisujesz PSD. W nastepnych zdjeciach po prostu pobierasz sobie odpowiednie AL z wcześniej obrobionych zdjęć. Oczywiście do szybkiej, masowej i globalnej obróbki zdjęć, wspomniane akcje będą zdecydowanie szybsze i mniej problematyczne.To jest dobry sposób, ale ma tę wadę, że jest czasochłonny, a pliki PSD sa pieruńsko wielkie. Dla przykładu, niekropowane zdjęcie w RAW z Canona 5DII + kilka warstw dopasowania, może wynikowo dać plik o wadze 200-250MB. Dlatego, tak jak wspomniałeś, ten sposób z czysto praktycznych względów, nadaje się do maksymalnie kilku plików. W akcji można zawsze wyłączyć jakiś krok, ew. usunąć warstwę dopasowania, już po wykonaniu akcji. Dlatego też, warto całą akcję dobrze zaplanować i nie robić nic na skróty, żeby zawsze dało się odwrócić lub skorygować jakiś efekt.
No i oczywiście, warto podporządkować danej akcji skrót klawiszowy ;)

stig
07-08-2012, 12:01
To jest dobry sposób, ale ma tę wadę, że jest czasochłonny, a pliki PSD sa pieruńsko wielkie.Zgadza sie… Ale to nie na stałe – rzecz jasna. Przy kilku/nastu/dziesięciu zdjęciach ma to sens, a po zakończeniu obrobki, można wszystko spłaszczyć i zapisać w docelowym formacie. Jest to o tyle lepsze rozwiązanie, że mimo wszystko zdjęcia czasami potrafią się delikatnie różnić i kiedy pojawia się sytuacja, że każdego z serii zdjęć nie można obrobić jedną, wspólną akcją, lepiej właśnie pobawić się w ten sposób.
Generalnie jednak takie rzeczy lepiej (i jeszcze szybciej) robić podczas obróbki RAW. Synchronizacja parametrów modyfikatorów w ACR, LR czy praktycznie każdym innym sofcie, jest sensowniejsza niż przeprowadzanie dokładnie takich samych operacji (vide curves) w Photoshopie. Osobiście to stosuje przy dłuższych seriach zdjęć. Wspomnianą wcześniej metodę z AL, tylko wtedy, kiedy więcej mam roboty w Shopie (retusz, kilka AL z różnymi maskami) niż w „wołaczce” RAW.

No i oczywiście, warto podporządkować danej akcji skrót klawiszowy ;)Albo zapuscic via batch caly katalog za jednym zamachem. ;)

mirekkania
07-08-2012, 12:30
Albo zapuscic via batch caly katalog za jednym zamachem. ;)A ja mam niezbadany problem, że mi nie działa batch :( I się męczę od kilku miesięcy, tęgie głowy próbowały pomóc i nic.
Mam w komputerze wszystko oryginalne, żadnych cracków etc., a batch mi zawsze wywala albo błąd braku katalogu docelowego, albo że jakieś polecenie nie może być wykonane. Reinstalowałem, grzebałem, cudowałem i nic.
No, ale to OT, nie związany z tematem.

madness
12-08-2012, 14:16
A ja mam niezbadany problem, że mi nie działa batch :( I się męczę od kilku miesięcy, tęgie głowy próbowały pomóc i nic.
Mam w komputerze wszystko oryginalne, żadnych cracków etc., a batch mi zawsze wywala albo błąd braku katalogu docelowego, albo że jakieś polecenie nie może być wykonane. Reinstalowałem, grzebałem, cudowałem i nic.
No, ale to OT, nie związany z tematem.

w tym przypadku wina leży jedynie po twojej stronie, skoro jest napisane, że brak katalogu to coś w tym musi być ;) Często ludzie np. robią błąd tworząc akcję na spłaszczonym obrazie, a potem chcą zastosować ją do pliku z warstwami, lub odwrotnie. Takie drobiazgi potem wywalają komunikaty najróżniejsze.

mirekkania
12-08-2012, 14:22
w tym przypadku wina leży jedynie po twojej stronieZgodziłbym się, gdyby nie fakt, że próbowałem wszystkich, możliwych sposobów na uruchomienie jakiejkolwiek akcji w batchu. Specjalnie tworzyłem najprostsze akcje, a i to nie pomogło.
Co więcej, przez długi czas Bridge nie zapamiętywał u mnie ustawień. Uruchamiał się zawsze tak, jak by pierwszy raz. Dopiero przypadkiem znalazłem informację, że czasami przy instalacji nie tworzy się pusty katalog w ustawieniach użytkowników. Dopiero ręczne stworzenie tego katalogu pomogło.
Próbowałem nawet reinstalacji z uprzednim usuwaniem wszystkich pozostałość po CS5 i wpisów w rejestrze. Nie pomogło. :(
Czekam powrotu Shao z Kitaju, bo twierdzi, że pomoże ;)

madness
12-08-2012, 15:37
to zapytam inaczej, dlaczego nie zapytasz Adobe o to?
ja kiedyś zauważyłem, że podczas czyszczenia cache'u w przeglądarce PS się podobnie zachowywał, nie wiedzieć dlaczego. Ważne też aby system miał dosyć wolnego miejsca.