Zobacz pełną wersję : Pułapka AF w D50
Cześć,
Mam pytanie - czy istnieje możliwość ustawienia pułapki AF w D50 z obiektywem MF? Teoretycznie jest to możliwe, bo potwierdzenie ostrości działa a napęd obiektywu jest w tym przypadku zbędny. Pozostaje tylko kwestia możliwości oprogramowania... Niestety do tej pory udało mi się to zrobić jedynie z obiektywami AF :/
Z góry dziękuję.
A co to jest "pułapka AF"?
Takie magiczne coś, co zrobi zdjęcie jak inne coś znajdzie się w polu ostrości.
Albert44
13-03-2007, 16:18
To coś jest ciekawe... ale jak to coś się robi z D50? :confused:
Podobnie jak w D70?
To coś jest ciekawe... ale jak to coś się robi z D50? :confused:
Podobnie jak w D70?
1) Menu -> Ustawienia aparatu -> 02 Autofocus -> AF-S
2) Menu -> Ustawienia aparatu -> 14 AE-L/AF-L -> AF-ON
3) Za pomocą przyciski AE-L AF-L ustawiasz ostrość na wybrany punkt.
4) Kadrujesz, tak żeby to co masz w zaznaczonym polu AF nie było ostre.
5) Wciskasz przycisk wyzwolenia migawki do oporu i trzymasz w tej pozycji.
6) Czekasz na coś, co swoją obecnością wyzwoli migawkę.
7) Cieszysz się zdjęciem :twisted:
Niestety, żeby to działało, AF musi być włączony.
1) Menu -> Ustawienia aparatu -> 14 AE-L/AF-L -> AF-ON
2) Za pomocą przyciski AE-L AF-L ustawiasz ostrość na wybrany punkt.
3) Kadrujesz, tak żeby to co masz w zaznaczonym polu AF nie było ostre.
4) Wciskasz przycisk wyzwolenia migawki do oporu i trzymasz w tej pozycji.
5) Czekasz na coś, co swoją obecnością wyzwoli migawkę.
6) Cieszysz się zdjęciem :twisted:
Ciekawe...ciekawe... nie omieszkam potestowac :)
Ciekawe...ciekawe... nie omieszkam potestowac :)
Na początku dodałem jeszcze jeden punkt - dość istotny.
Na początku dodałem jeszcze jeden punkt - dość istotny.
ok, dzieki :)
Albert44
13-03-2007, 21:30
Dziekuję, trzeba przetestować ;)
Działa. Kapitalna sprawa. Jutro sobie będę przeglądał po całym dniu o której godznie który sąsiad przechodził pod moim blokiem :)
BugsBunny
13-03-2007, 21:35
Działa. Kapitalna sprawa. Jutro sobie będę przeglądał po całym dniu o której godznie który sąsiad przechodził pod moim blokiem :)
pod warunkiem że ten dzień spędzisz z palcem wciskającym spust :mrgreen:
cytuję:
Bedziesz cały dzien trzymał przycisk? :D Chyba, ze nie trzeba koniecznie, bo jeszcze nie testowalem... :)
coś się wykombinuje ze starej dętki :)
BugsBunny
13-03-2007, 21:38
cytuję:
Bedziesz cały dzien trzymał przycisk? :D Chyba, ze nie trzeba koniecznie, bo jeszcze nie testowalem... :)
trzeba
trzeba
No wlasnie, hehehehe...
Albert44
13-03-2007, 21:45
I do czyjej żony :) ;) ... tylko ten palec na migawce :(
Większym kłopotem będzie ustawienie GO
BugsBunny
13-03-2007, 21:51
trzeba wcześniej ustawić na czymś i potem zabrać to coś z kadru, albo czymś obok, inaczej totolotek
pod warunkiem że ten dzień spędzisz z palcem wciskającym spust :mrgreen:
Ehh.. spusty w starych dobrych zenitach - wcisnąć, przekręcić, zapomnieć - czemu Nikon takich nie robi :/
Spróbowałem przez USB z komputera, ale jakoś to nie tak działa jak trzeba? Zdaje się, AF pracuje i szuka ostrości i robi zdjęcie.
Gumka z końca ołówka (zeby nie porysać spustu migaweczki :P) i taśma klejąca (biurowa) na 2x wokoło korpusu...
..nie żartuję - tak robiłem niektóre timelapse'y.
Albo jestem głąb, albo coś z moim D50 nie tak - zawsze do razu wyzwala migawkę po naciśnięciu spustu.
Dobra. Głąb jestem ;)
Działa (w D70). Nie wiedziałem, że tak można.
Ale jaki można komuś figiel spłatać - ustawić aparat w ten tryb... Zawał gotowy - aparat nie ustawia ostrości i nie robi zdjęcia po naciśnięciu spustu...
Albert44
14-03-2007, 16:00
Działa (w D70). Nie wiedziałem, że tak można.
Ale jaki można komuś figiel spłatać - ustawić aparat w ten tryb... Zawał gotowy - aparat nie ustawia ostrości i nie robi zdjęcia po naciśnięciu spustu...
Teściowej, jak ma Nikona :twisted:
Ustawiawiasz wyzwalanie migawki na tryb zdjęć seryjnych, coś na spust (może być gumka z taśmą) i strzela do zapełnienia karty zawsze gdy tylko coś się znajdzie w ostrości. Jak obiekt się przemieści, aparat przestaje strzelać - rzecz oczywista.
Lepsze niż kamera przemysłowa, bo niepotrzebnie nie produkuje gigabajtów :)
A o lile lepsza jakośc :)
Wstałem sobie dziś o 6, ustawiłem sprzęt przy oknie, wycelowałem w chodnik, GO lewitował kilka cm nad chodnikiem, i jak się coś tylko poruszyło - lustro w górę :)
O 9 miałem 200 fotek zrobionych, z czego ok. 25% zawiera żywe organizmy w kadrze. Reszta to ruchomy chodnik chyba.
Poznałem kilku nowych sąsiadów... ;-)
A ja uparcie wrócę do pytania. Czy da się użyć takiej pułapki z obiektywem MF?
Wyłącz AF i sprawdź.
Cały wątek zacząłem właśnie dlatego, że po wyłączeniu AF pułapka przestaje działać :/ Teraz mam pytanie, czy mimo to istnieje jakaś sztuczka pozwalająca na ominięcie tego.
spróbuj tak:
- wykonaj instrukcję do momentu, gdy przycisk AEL ustali ostrość
- wyłącz aparat, zmień szkło z AF na nie-AF
- włącz aparat i kontynuuj procedurę.
U mnie po wyłączeniu aparatu AEL pamiętał zadaną odległość ostrzenia.
spróbuj tak:
- wykonaj instrukcję do momentu, gdy przycisk AEL ustali ostrość
- wyłącz aparat, zmień szkło z AF na nie-AF
- włącz aparat i kontynuuj procedurę.
Nie tędy droga. Z obiektywem MF migawka jest wyzwalana niezależnie od ostrości.
U mnie po wyłączeniu aparatu AEL pamiętał zadaną odległość ostrzenia.
Trudno mówić o zapamiętywaniu ostrości. Po prostu w czasie, gdy aparat jest wyłączony, obiektyw się nie rusza. To jest niezależne od trybu :twisted:
Trudno mówić o zapamiętywaniu ostrości ostrzenia. Po prostu w czasie, gdy aparat jest wyłączony, obiektyw się nie rusza. To jest niezależne od trybu :twisted:
NIe nie, chodzi mi o to, że jak aparat ustali ostrosć przyciskiem AEL i go wyłączysz, to po włączeniu on dalej będzie miał tą ostrość w pamięci. A z MF faktycznie wali klatkę bez potwierdzenia ostrości => chyba nic z tego. Możesz już tylko fotokomórką się bawić.
NIe nie, chodzi mi o to, że jak aparat ustali ostrosć przyciskiem AEL i go wyłączysz, to po włączeniu on dalej będzie miał tą ostrość w pamięci.
W jakiej pamięci?
Nie wiem w jakiej pamięci. Czy to jest istotne? Na pewno nie SD.
Nie wiem w jakiej pamięci. Czy to jest istotne? Na pewno nie SD.
Uważam, że do realizacji pułapki AF nie potrzebna jest żadna pamięć. Mechanizm jest prosty.
1) coś, nieważne co zostało ustawione na obiektywie - to coś może być nieznane dla body.
2) w momencie, gdy czujnik AF zasygnalizuje pojawienie się ostrego obiektu wyzwalana jest migawka.
Nie widzę miejsca na żadną dodatkową pamięć.
ech... Twoje "coś, nieważne co zostało ustawione na obiektywie" = moje "będzie miał tą ostrość w pamięci".
Nazywaj to jak chcesz.
sadki > to nie jest to samo. Ty mówiłeś o "pamięci" w aparacie, TJD mówi o ustawieniu obiektywu. Aparat nie będzie pamiętał ustawienia ostrości jeśli zmienisz obiektyw z jednego na drugi (nawet jeśli któryś z nich jest manualny), a nawet gdyby, to do czego miałoby to służyć? Przecież czujniki AF "widzą" cały czas, więc aparat może na bieżąco sprawdzać czy jest ostrość, i tak właśnie robi. :)
Rozwiązania problemu niestety nie znam, ale odkryłem jak można łatwo nastawić ostrość ręcznie, bez celowania w jakiś bazowy punkt i przekadrowywania:
1. Przełączamy na MF.
2. Nastawiamy żądaną ostrość.
3. Przełączamy z powrotem na AF.
4. Wciskamy spust i czekamy na obiekt :)
będzie miał tą ostrość w pamięci
To trochę tak jakby powiedzieć, że imadło ma pamięć, bo raz nastawione trzyma odległość.
No dobra, źle się wysłowiłem. Skończcie już z tym OT, bo nie po to jest forum, żeby sobie ilość postów nabijać:evil:
Kolesie z forum JESTEŚCIE THE BEST mam d50 od niedawna i tak sobie lookam na forum, patrze pułapka, myśle no ładnie jakiś kibel z d50 pewnie coś dziwnego z AF w 50-tce. Ale jak poczytałem to uuu ... jazda na maksa.
Następnego dnia w robocie testowałem na koledze z pracy wchodzi do pokoju ... bach lampą po oczkach ... i pytanie jak to zrobiłem i gdzie mam pilota
OK, a jak to ustwic w D80 ?
Tak samo ? Bo cos mi nie idzie, migawka wyzwalana jest po wcisnieciu spustu.
U mnie działa spoko w D80 - tak jak napisano wcześniej trzeba wybrać ustawienie AF-on. Próbowalem to robić z pilocikiem przewodowym, który ma funkcję blokady - migawka jest wyzwalana jak w temacie, ale aparat robi tylko jedno zdjęcie i czeka. Po zwolnieniu blokady i ponownym zablokowaniu oczywiście zrobi kolejne. Szkoda że nie chce działać cały czas. Chyba że coś można tu jeszcze ustawić?
Po zwolnieniu blokady i ponownym zablokowaniu oczywiście zrobi kolejne. Szkoda że nie chce działać cały czas. Chyba że coś można tu jeszcze ustawić?
W D50 wystarczy tylko włączyć zdjęcia seryjne ;)
A jak tę pułapkę ustawić w d200?
o ile pamiętam to ustawiałem i seryjne - ale jeszcze sprawdzę
Kacper_84
19-04-2007, 08:00
TJD, jedynym sposobem na Twoją pułapkę z obiektywami MF jest kupić spsuty obiektyw AF, wyjąć z niego elektronikę i wsadzić do obiektywu MF lub jak upchniesz to do adaptera (w p-six sie da bo wiekszy), bedziesz mial tez wtedy pomiar swiatla tylko torche przeklamany jesli wskazywana przez elektronike przyslona (chyba najlepiej z obiektywu o maksymalnej jasnosci takiej jak ten do ktorego go upchniesz.. ale nie wiem czy wyjeta elektonika bedzie wskazywala maksymalna przyslone..) bedzie inna niz ta ustawiona na obiektywie ale masz juz wtedy jakas odnosnie. Wroce do domu to ustawiam ta pulapke i testuje :D
A jak tę pułapkę ustawić w d200?
- zd. seryjne na korpusie
- AF-C na korpusie (przy AF-S będzie trzaskał non-stop zdjęcia nawet bez ostrości)
- AF-C priorytet na ostrośćw menu
- ustawianie ostrości przez "AF-On Only" w menu(a nie przez migawkę)
(zapisz sobie te ustawienia w banku)
- kadrujesz i ustawiasz ostrość przez AF-On,
- przekadrowujesz,
- wciskasz migawkę
- jak coś się pojawi w polu ostrości wyzwalana jest migawka
Przyjemności :-)
na początku nie udawało się tego zrobić, ale po kilku próbach jest git:) trzeba potestować w dzień:D
andrew01
09-09-2008, 23:01
TJD: Dzięki za przepis - w D40x pułapka ostrości też działa :-D
Ciekawe ile tak można z tym palcem ;)
No nie powiecie mi chyba, że trzymacie cały czas palec na spuście?? Blokadę spustu trzeba jakoś zmajstrować, np na bazie gumki recepturki :-)
Psychotrop
10-02-2009, 05:12
wyciągam tego starucha, aby zadać pytanie o D90
ktoś próbował ?
walczyłem z tym dzisiaj i ni cholery nie chce zadziałać :/
nawet zresetowałem ustawienia w aparacie, ponownie wszystko pustawiałem i ni diabła nie funguje :/
wyłączyłem śledzenie 3D, tylko jeden punkt ostrości, przycisk blokady ustawiony na AF, AF ustawiony w trybie AF-C, potem AF-A (w AF-S nie działa blokada na przycisku, blokuje go wciśnięcie spustu migawki do połowy).
za każdym razem gdy wcisnę spust migawki do końca, od razu następuje jej wyzwolenie.
moje obiekty to dwa ganiające po mieszkaniu koty.
Działa w D90 bez problemów:
1: AF-S
2: AF-ON ustawiasz ostrość i zwalniasz przycisk
3: przekadrowujesz i ze spustem do dna czekasz na ganiającego kota, który wpada w pułapkę ostrości :)
sprawdziłem, potwierdzam. Dokladnie tak, jak Majcool mowi.
Psychotrop
10-02-2009, 16:04
hehehehe
nie wiem co się stało, ale robiłem tak samo (oczywiście pewnie mi się wydaje) i zadziałało :D
no to do zabawy :)
dziękuję i pozdrawiam
okoterroru
10-02-2009, 16:27
fajna zabawa, żeby dało się jeszcze blokować spust migawki z poziomu menu aparatu a nie z poziomu gumki recepturki.
Psychotrop
10-02-2009, 16:33
e tam okoterroru narzekasz :)
idziesz na rynek w krakowie, ustawiasz pułapkę, malutkie GO, prosisz kogoś żeby podrzucił w górę jakiś przedmiot np wielkości komórki, wtedy wszystkie gołębie się podrywają ... i masz dynamiczny ostry kadr :)
albo samochód na rajdzie - słyszysz, że się zbliża - ustawiasz wszystko i gitara :)
wcale nie musisz czekać :)
jak ktoś ma wolny AF, to dla niego rewelacyjna sprawa :)
(ehhh, szkoda że siedzę w domu na antybiotykach)
okoterroru
10-02-2009, 16:46
Może dałoby się kupić taką gumkę - oryginalną, nikonowską...:(
PiotrB_86
10-02-2009, 16:47
Mógłby mi któryś kolega wytłumaczyć łopatologicznie jak tą sztuczkę w d90 zrobić?
z góry dzięki
okoterroru
10-02-2009, 16:50
No na pierwszej stronie jest, chyba tak samo powinno działać.
Psychotrop
10-02-2009, 16:55
Mógłby mi któryś kolega wytłumaczyć łopatologicznie jak tą sztuczkę w d90 zrobić?
z góry dzięki
- ustawiasz Autofocus w tryb AF-S
- w menu ustawień osobistych, elementy sterujące, pozycja f4 i przypisujesz guzikowi AE-L/AF-L -> AF-ON
- nie dotykając spustu migawki ustawiasz ostrość przyciskiem AE-L/AF-L na wybrany punkt i po ustawieniu, puszczasz przycisk
- Kadrujesz (cały czasz jeszcze nic nie wciskasz) tam gdzie chcesz, bele nic nie było w punkcie ostrości
- Wciskasz spust migawki do oporu i trzymasz - migawka się nie wyzwoli do momentu aż coś się znajdzie w wybranym punkcie ostrości
pozdrawiam
PiotrB_86
10-02-2009, 16:55
Już działa włączyłem w menu na gripie AF-L a nie body...
Dzięki za szybko bym chciał czasem i głupoty wychodzą:(
okoterroru
10-02-2009, 17:06
Wyczaiłem, że chyba jest jeszcze lepiej jak ustawi się szerokie pole AF - mniejsze prawdopodobieństwo, że nie zaskoczy.
marek_maro
06-03-2011, 13:14
Może ktoś napisać krok po kroku jak zrobić pułapkę w d200 bo szczerze coś mi nie idzie.... :(
z góry dziękuję za pomoc
D200 nie znam, ale skoro wątek już odkopano, to podzielę się moim "odkryciem" jak zrobić pułapkę bez palca lub gumki. Sprawdza się znakomicie pilot radiowy, tylko trzeba na pilocie (nie na korpusie!) ustawić tryb B, a na korpusie zdjęcia seryjne (oczywiście wszystko inne jak opisano poprzednio). Działa do zapełnienia karty lub wyczerpania baterii w pilocie. Jako pułapka (np. na dzikie zwierzęta) takie rozwiązanie ma tylko jedną wadę: pilot po godzinie sam się wyłącza :(
Pozdrawiam
Karbulot
15-04-2011, 11:36
Nie widziałem tego topiku. A bardzo mi się podoba, bo w końcu może będę mógł fotografować kwiatki i owady na wietrze.