Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tamron 28-75 i front fokus - da się coś zrobić?

foto4deg
06-08-2012, 20:56
Koleżanki i Koledzy.

Takie oto pytanie. Jest sobie tamron 28-75 z ff. Jak na 28 ff nie ma, jest ff na 75. Jak na 28 jest ff, na 75 nie ma. Da się to jakoś naprawić? Korekcja w body umożliwia tylko te dwa powyższe wyniki.

pozdrawiam

Kuba.No
07-08-2012, 08:44
Wydaje mi się, że pozostaje tylko serwis Tamrona.
Czy to wersja z silnikiem czy bez?

foto4deg
07-08-2012, 09:55
jest to wersja bez silnika

stachmuszel
07-08-2012, 10:14
Korekta w body umożliwia dopasowanie liniowe z obiektywem. W Twoim przypadku potrzebna jest korekta nieliniowa, a więc niestety serwis.

siwyozzman
07-08-2012, 10:20
Ja myślę że tu nawet serwis nie pomoże...Taką przypadłość ma część zoomów - wynika to z ich konstrukcji...nie będę się wymądrzał bo ekspertów technicznych na forum jest kilku i być może potrafią to zjawisko wytłumaczyć naukowo...ja wiem że tak po prostu jest...wszystkie pomyłki af są mniej widoczne przy szerokim kącie i sugerował bym takie właśnie ustawienie puszki aby błąd był na 28mm...Podobne historie są z nikkorami 18-70 i np. 16-85VR

MichaLxD
07-08-2012, 18:04
Jestem w podobnej sytuacji tyle że T17-50vc i D90.U mnie jest jeszcze coś takiego ,że trafia dobrze jesli ustawia ostrość od nieskończoności a BF ma kiedy ustawia od minimalnej odległości ostrzenia - dziwne.Już miałem odesłać sprzęt do serwisu Tamrona ale gdzieś wyczytałem że lepszym wyjściem może być wysłanie body do Nikona na kalibrację D90-ki do tzw "wzorca" a dopiero jesli taka operacja nie pomoże wysłać całośc do Tamrona.No i sam nie wiem co robić..? (tylko nie piszcie żeby zdjęcia robić i się tym nie przejmować)

staroszc
07-08-2012, 20:24
Korekta w body umożliwia dopasowanie liniowe z obiektywem. W Twoim przypadku potrzebna jest korekta nieliniowa, a więc niestety serwis.

stachumuszel, doświadczyłeś takiej nieliniowości szkła, wysyłałeś może do serwisu Tamrona?
pytam, bo mam z T28-75 dokładnie to samo (u mnie 28mm - OK, 75mm - BF), ma ktoś jakieś doświadczenia
po kalibracji takiej wady szkła w serwisie?

stachmuszel
08-08-2012, 12:24
stachumuszel, doświadczyłeś takiej nieliniowości szkła, wysyłałeś może do serwisu Tamrona?
pytam, bo mam z T28-75 dokładnie to samo (u mnie 28mm - OK, 75mm - BF), ma ktoś jakieś doświadczenia

Nie doświadczyłem i nie wysyłałem. Mój T28-75 z silnikiem jest OK. Ale wiem, ze na 100% takie kalibracje się wykonuje. Jedyną upierdliwością jest to, że trzeba wysyłać z puszką. Mam tylko wątpliwości czy starsze Tamrony (te bez silnika) można kalibrować. Ale to przy zgłoszeniu serwis powinien odpowiedzieć.

darko
08-08-2012, 12:29
Ja oddawałem swojego T28-75 bez silnika do czyszczenia i kalibracji, czasem nie trafiał tam gdzie miał ale nie analizowałem zależności. Odebrałem po 3 dniach i było wszystko ok, trafia dużo lepiej wg mnie

tomekmr
10-08-2012, 22:44
Miałem tego tamrona z silnikiem i tak do 10-15 metrów był celny na każdej ogniskowej a powyżej tej odległości był ff szczególnie na 28mm! Potem był trzy razy w serwisie i już nie miałem szkła do portretowania moich pociech, bo po każdym serwisie wszysko było bardziej rozjechane. Pożegnałem się więc ze smutkiem z moim obiektywem bo optycznie był naprawdę fajny, ale nie miałem już sił na dalsze "naprawy" i eksperymenty serwisu

adriansocho
12-08-2012, 11:36

Ja miałem (T17-50 w Sony). Był FF na jednym końcu, na drugim stawało się to akceptowalne. Po kalibracji wszystko działało dobrze - w całym zakresie.