Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tetenal Ultrafin Liquid

Matteo
06-08-2012, 20:15
Witam,
Szukam i szukam informacji na temat tego wywolywacza i nie moge znalezc jednoznacznej odpowiedzi. Moze ktos z uzytkownikow tego forum wie czy ten wywolywacz mozna uzywac wiecej niz raz (mieszam w proporcjach 1:20) Nie mam pojecia czy ta ciecza robocza moge wolac wiecej niz jeden film (120)? Jesli tak to jak rozpoznac ze jest juz zuzyty (oczywiscie zanim wleje do koreksu a nie po efekcje dzialania ) :-) Moze ma ktos jakies doswiadczenia po ilu uzyciach traci na jakosci? Nie ma zadnych informacji na butelce.

Dzieki i pozdrawiam

doktor
06-08-2012, 22:20
W opisie podają, że opakowanie 1L pozwala wywołać do 80 rolek 120/135. Nie potrafię*ci powiedzieć, czy są wizualne zmiany roztworu świadczące o zużyciu. Trudno ocenić, z niektórych filmów schodzi maska intensywnie barwiąca wywoływacz, więc taki wskaźnik może być bez wartości. Co do ilości filmów wywołanych filmów- najlepszy sposób mazakiem permanentnym stawiamy krzyżyki (1 rolka - 1 krzyżyk) na butelce. I w zależności od ilości krzyżyków, używany lub wylewamy.A, zwykle przy kolejnych użyciach wydłużamy czas wołania. Zwykle o 10% od trzeciej rolki
Edyta mówi, że na chłopski rozum, jeśli butelka ma 1l, to z rozcieńczenia 1+20 dostajesz 21l roztworu roboczego. Czyli 21000ml/600ml (mniej więcej pojemność koreksu) to daje 35 koreksów razy dwa filmy czyli 70 rolek. Na moje oko 1 wywołanie i wylewasz. Nie używałem tej wywojki. Może ktoś ma doświadczenie bojowe :-)

Matteo
07-08-2012, 11:09
Dzieki wielkie. Tak wlasnie robie. Jedna rolka i kibel. Nie chce tez ryzykowac zwlaszcza z wartosciowymi filmami (dla mnie oczywiscie :-) ) Tym bardziej ze jest to dosc tani i wydajny wywolywacz. Boje sie tez ze nie zdaze go wykozystac zanim minie jego czas bo zbyt trwaly to on nie jest. :-)

doktor
07-08-2012, 11:57
Nie znam dokładnie składu Ultrafinu. Znalazłem, że w skłądzie jest methol i Hydrochinon, podobnie jak D76. D76 jest raczej trwały. Stężony roztwór powinien (jeśli przechowywany bez powietrza nad cieczą) wytrzymać spokojnie rok. I za jednym zamachem możesz wołać dwie rolki, czyli dwie rolki i kibel

gALL
07-08-2012, 12:08
http://www.digitaltruth.com/devchart.php?Film=&Developer=Ultrafin&mdc=Search - tutaj masz zestawienie jak wolac co i w czym.

Z tabeli rozcienczen wydaje sie, ze jeden raz kazdy roztwor i w kibel.

Matteo
07-08-2012, 19:45
http://www.digitaltruth.com/devchart.php?Film=&Developer=Ultrafin&mdc=Search - tutaj masz zestawienie jak wolac co i w czym.

Z tabeli rozcienczen wydaje sie, ze jeden raz kazdy roztwor i w kibel.

Przyznam ze wolalem dwie delty 400 (jedna po drugiej) w tym samym roztworze i spoko (na pierwszy rzut oka bo jeszcze nie skanowalem) pomimo ze delty lubia pic chemie. Wiec pewnie dwa filmy wolane jednoczesnie tez beda spoko. Ja niestety moge zmiescic tylko jedem 120 (lub dwa 35) w moim koreksie.

gALL
07-08-2012, 21:09
Jesli Utrafin jest jak D-76/ID-11 to tylko stock moze stac dlugo pod warunkiem braku dostepu do powietrza. Kazde inne stezenie jest nietrwale i mysle, ze trzymanie jego dluzej niz 24h moze dac nieprzewidywalne efekty.

sztefanek
08-08-2012, 01:22
Ja niestety moge zmiescic tylko jedem 120 (lub dwa 35) w moim koreksie.

To pewnie nie wiesz, że da się w jedną szpulę wkręcić dwie 120stki? (jedna po drugiej przymocowaną taśmą klejącą co jest na końcu kliszy) Nie jest to latwe zadanie, ale da radę na pewno ;)

doktor
08-08-2012, 09:26
To pewnie nie wiesz, że da się w jedną szpulę wkręcić dwie 120stki?
Pisałem, ale chyba nie dość wyraźnie :-). Można też zaciąć jedną kliszę.
Co do D76 i trwałości. Im bardziej rozcieńczony roztwór tym mniej trwały. Przy 1+kilkadziesiąt trwałość spada do kilku godzin. 1+1 jest całkiem trwały (kilka tygodni)

sztefanek
08-08-2012, 10:14
Spróbuję z tym zacinaniem bo ostatnim razem jak chcialem podkleić to za chol..ę nie potrafiłem tego dokładnie zrobić. Skoro 1:1 jest trwały kilka tygodni to rozumiem , że 1:0 kilka miesięcy? Właśnie się przepiłem Rodinalem i teraz lecę na D76 ;). Zauważyłem przy nim jakby ziarno mniejsze czy to tylko autosugestia?

doktor
08-08-2012, 10:46
Stock D76 postoi i pół roku zamknięty szczelnie bez powietrza. Co do sklejania to moja technika jest taka:
szpulkę z nawiniętym pierwszym filmem trzymasz między kciukiem a małym palcem lewej dłoni tak , byś mógł trzymać końcówkę nawiniętego filmu opuszką kciuka i palca wskazującego. Taśma klejąca jest na górnej powierzchni pierwszego filmu
Przykładasz początek drugiego filmu od dołu by wyczuć brzegi kliszy dochodzące do końcówek pierwszego.
Przyklejasz taśmę i nawijasz drugi film.

Zanim zatniesz film trzeba zakleić na nim taśmę. Wystarczy wsunąć kawałek a następnie nawinąć resztę. Musisz sprawdzić, czy drugi film nie wysunął się z nacięcia, bo jak wleziej jeden na drugi to fragment pokryty się nie wywoła.
Rodinal daje dość grube ziarno. Mnie ono akurat nie bardzo się*podoba, ale są zwolennicy. Im bardziej stężony D76 tym większy kontrast. Możesz wołać D76 1+0, 1+1, 1+3, 1+7. Przy 1+7 trzeba wołać jeden film w koreksie, bo przy 650 ml roztworu może być za mało wywoływacza na dwie rolki

sztefanek
08-08-2012, 18:38
Dziękuję za wyczerpującą informację doktorze, chociaż dalej nie kumam jak te filmy zacinać ;)

miron19j
08-08-2012, 19:23
robiłeś kiedyś samoloty z papieru?
Tu robisz podobnie. Nacinasz w dwóch miejscach a środek wyginasz o 90', jak ster w samolociku.

Edyta podpowiada, że wyginasz na tyle, żeby nie haczyło o następny zwój na szpuli.

sztefanek
09-08-2012, 07:56
robiłeś kiedyś samoloty z papieru?

Pewnie że robiłem, ale nigdy po omacku ;)
Czasem teoria to za mało i przydałoby się popraktykować przy świetle ten temat.