Zobacz pełną wersję : D3100 jaka lampa na początek?
Witam, ponieważ nie posiadam dużej wiedzy na temat oświetlenia zwracam się z prośbą o pomoc, jaka najlepsza lampa do D3100(wiem wiem amator), interesuje strobing. z góry dzięki za pomoc.
Zależy jaka kwota dysponujesz (najlepiej najlepszą na jaką cie stać - będzie na dłużej). Zobacz istniejące tematy na forum, jest tego sporo. Nie ma znaczenia czy ma byc to lampa do D3100, D90 czy innego korpusu. No moze jedynie że twój korpus nie obsługuje CLS wiec ta funkcja ci odpada.
kwota to ok 800, wiem ze polecice sb 700 albo nawet 800 ale zastanawiam się czy nie lepiej kupić dwie tańsze w tej cenie
Najpierw naucz się robić zdjęcia z jedną lampą. To nie jest takie proste.
no dobrze a wiec zgodnie z radą starszych kolegów zostaję przy jednej lampie, pytanie jakiej? i co do zestawu aby strobing fajnie działał
Jeśli chcesz się bawić w strobbing, to polecam sb-800 lub YN 565. Jeśli poczujesz że brakuje jednak drugiej lampy to możesz dokupić YN560 i wszystkie będziesz mógł wyzwalać przez wbudowane fotocele. Dlatego sb-800 i YN 565 bo mogą pracować w trybie slave z wbudowanej fotoceli. Sb 600 i 700 oraz metze nie mają takiej funkcji.
Dlatego sb-800 i YN 565 bo mogą pracować w trybie slave z wbudowanej fotoceli. Sb 600 i 700 oraz metze nie mają takiej funkcji.
Oczywiście, że sb-600 i sb-700 mogą pracować jako slave, oprócz tego sb-700 może działać jako master
Trzeba tylko zauważyć, że Autor wątku posiada D3100...a ten korpus niestety nie obsługuje CLS, więc w tym wypadku branie pod uwagę obsługi tej funkcji przez lampę nie ma większego znaczenia ;)
stasio88
14-08-2012, 15:53
Zamiast mieszać koledze w głowie Masterami i fotocelami polecam by autor przeczytał sobie ten wątek:
[Link (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=69088)]
Myślę że to będzie dobra lektura na początek.
Oczywiście, że sb-600 i sb-700 mogą pracować jako slave, oprócz tego sb-700 może działać jako master
Trzeba tylko zauważyć, że Autor wątku posiada D3100...a ten korpus niestety nie obsługuje CLS, więc w tym wypadku branie pod uwagę obsługi tej funkcji przez lampę nie ma większego znaczenia ;)
Przecież napisałem
(...)wszystkie będziesz mógł wyzwalać przez wbudowane fotocele. Dlatego sb-800 i YN 565 bo mogą pracować w trybie slave z wbudowanej fotoceli. Sb 600 i 700 oraz metze nie mają takiej funkcji.
Właśnie dlatego, że korpus nie posiada CLS polecałem lampy które mogą pracować w trybie slave z wbudowanych fotoceli. Nie rozumiem jak można się bawić w strobbing z lampą na sankach. Owszem można, ale dopiero zdjęcie z sanek daje możliwości.
Zwracam honor, myślałem, że mówisz o obsłudze CLSa przez te lampy... Jeśli chodzi o tryb fotoceli (tzw. SU-4) to owszem, sb-600 i sb-700 go nie posiadają.
Co do sb-800 to osobiście ją polecam, chyba jedna z bardziej udanych lamp... To, że pomimo zakończenia produkcji są poszukiwanym produktem (na allegro znikają tak szybko jak się pojawiają) musi o czymś świadczyć ;)
adolfik9501
18-08-2012, 22:26
Witam, ponieważ nie posiadam dużej wiedzy na temat oświetlenia zwracam się z prośbą o pomoc, jaka najlepsza lampa do D3100(wiem wiem amator), interesuje strobing. z góry dzięki za pomoc.
Tania lampa manualna z nowych np. YN460 II, lub YN560, ewentualnie każda z podziałem mocy błysku w manualu w jak największym stopniu, a do tego radyjko, np RF602/603 czy coś z Pixeli. Do tego kup zestaw filtrów żelowych (Cokin czy Lee) za 50 dyszek na Alle, parasolkę, uchwyt do jej mocowania i statyw i masz zestaw do strobingu.
Poradnik: Strobist 101 (https://www.dropbox.com/s/esqc3f0kyag904h/Strobist%20101%20-%20pl.pdf).
Kupno drogich lamp by używać je "z fotoceli" to abstrakcja.
(...) Jeśli chodzi o tryb fotoceli (tzw. SU-4) to owszem, sb-600 i sb-700 go nie posiadają.
(...)
SB700 posiada SU4.