PDA

Zobacz pełną wersję : SB-900 dziwny problem

moonrage
05-08-2012, 22:15
Cześć
od pewnego czasu zauważyłem, że moja SB-900 nie funkcjonuje poprawnie z moim D7000. Chodzi mi o tryb TTL, TTL BL, gdyż np jeśli skieruję palnik w górę, w sufit biały i zrobię zdjęcie w ciemnym pomieszczeniu np na ustawieniach 1/60s, f/4, iso 200 to zdjęcie jest kompletnie czarne, zero szczegółów (lampa jest zresetowana do ustawień fabrycznych). Przy tych samych parametrach zapnę SB-700 i zdjęcie wychodzi poprawnie naświetlone. Obie lampy są identycznie ustawione, ten sam kąt światła no i naturalnie nowe baterie.

Załączam dwa zdjęcia:
1. SB-700 http://cl.ly/IYKo
2. SB-900 http://cl.ly/IZ0M
te same parametry

Jestem w kropce, pierwszy raz mam jakiś problem i nie potrafię go rozwiązać.
Pomiar jest oczywiście matrycowy.

Zdjęcia lam na aparacie:
1. http://cl.ly/IY4U
2. http://cl.ly/IYPQ

Macie jakiś pomysł?

Art Erie
06-08-2012, 15:36
Jak walisz na wprost, to TTL zachowuje się poprawnie?

moonrage
06-08-2012, 16:40
Jak walisz na wprost, to TTL zachowuje się poprawnie?

Niestety to samo (SB-900) ciemne zdjęcia, natomiast SB-700 działa zawsze poprawnie czy to błysk odbity czy też*na wprost.
Macie jeszcze jakieś pomysły? Czy jestem jedynym takim przypadkiem?
Lampkę kupiłem jeszcze w 2008r. i nigdy nie sprawiała problemów

Serwis Nikona odpisał mi aby wysłać do nich lampę.

Art Erie
06-08-2012, 18:55
TTL działa w ten sposób, że to body mówi lampie "dość" i ta odcina błysk. Wygląda więc na błąd komunikacji, pewnie coś nie łączy "na stykach", pękła jakaś taśma lub coś w tym stylu. Nie znam się na elektronice, ale jak by co, to mam serwisówką i ktoś kumaty mógłby zerknąć.

moonrage
06-08-2012, 20:32
TTL działa w ten sposób, że to body mówi lampie "dość" i ta odcina błysk. Wygląda więc na błąd komunikacji, pewnie coś nie łączy "na stykach", pękła jakaś taśma lub coś w tym stylu. Nie znam się na elektronice, ale jak by co, to mam serwisówką i ktoś kumaty mógłby zerknąć.

O to weź podeślij mi, to może coś wydumam.
Zaraz wstawię link to "filmu" obrazującego problem, gdyż przed chwilą sprawdziłem lampę na wszelki wypadek na innym body ale dzieje się tak samo. Ponowne wgranie softu nie pomogło.

Link:
http://db.tt/aMhJne2D

Art Erie
06-08-2012, 21:05
Podeślij e-maila na PW, to Ci wyślę serwisówkę.
Na filmiku coś tam błyska, ale nie potrafię określić co?
Mogą to być przedbłyski pomiarowe, a może być też zasadniczy błysk ale mocno nie zsynchronizowany.
To tylko takie moje wróżenie z "fusów", ale korzystając z wieczorowej pory możesz zrobić test w wyciemnionym pomieszczeniu z czasem kilkusekundowym ( wystarczy sekunda ) ?

moonrage
07-08-2012, 00:42
Podeślij e-maila na PW, to Ci wyślę serwisówkę.
Na filmiku coś tam błyska, ale nie potrafię określić co?
Mogą to być przedbłyski pomiarowe, a może być też zasadniczy błysk ale mocno nie zsynchronizowany.
To tylko takie moje wróżenie z "fusów", ale korzystając z wieczorowej pory możesz zrobić test w wyciemnionym pomieszczeniu z czasem kilkusekundowym ( wystarczy sekunda ) ?

przy jednej sekundzie jest to samo - czarne zdjęcie. Czasami błysk jest a czasami niema, w obu przypadkach jest czarno. Gdy błysku nie ma to lampa i tak sygnalizuje diodą ładowanie jakby był, zresztą*to na filmie widać*nawet.

Art Erie
07-08-2012, 09:31
przy jednej sekundzie jest to samo - czarne zdjęcie. Czasami błysk jest a czasami niema, w obu przypadkach jest czarno. Gdy błysku nie ma to lampa i tak sygnalizuje diodą ładowanie jakby był, zresztą*to na filmie widać*nawet.

Conajmniej dziwne zachowanie, gdyby lampa zachowywała się w ten sposób we wszystkich trybach pracy, to wiadomo - palnik do wymiany; jednak jeśli to dzieje się tylko w TTL to chyba bez serwisu się nie obędzie.
Serwisówka wysłana 14,4MB, daj znać czy przeszła.

MalutkaAga
03-09-2012, 17:50
Witam.
Mam ten sam problem. Body D-700 i lampa SB-900. Przy ustawieniu TTL BL FP oraz TTL FP lampa albo wogóle nie błyska lub nawet jeśli jest błysk to zdjecie jest wogole nie doswietlone. przy pozostałych czyli A, MFP oraz RPT nie ma tego problemu. Sprawdalam z tym samym modelem lampy ale od znajomego i problem ten sam. Dodam ze obiektyw AF-S Nikkor 24-70/ f2.8. Sprzęt użytkuję ok. 2 lat a problem pojawił się nagle 2 dni temu. Mozecie cos pomóc?

jackrabbit
03-09-2012, 18:16
zapewne pozostaje serwis i wymiana gniazda lampy w d700

MalutkaAga
03-09-2012, 18:25
A co do serwisu Nikona to wydaje mi się ze oni wogóle nei czytaja pytań. Naświetliłam im problem a oni mi wrzucili 3 standarowe odpowiedzi odnośnie przegrzewania się SB-900 czyli uaktualnienei oprogramowania, kupno zewnętrznego akumulatora oraz stosowanie akumulatorków konkretnej firmy.

MalutkaAga
03-09-2012, 18:26
jackrabbit problem w tym że problem pojawił mi sie nagle a jestem w środku sezonu slubnego a wysyłka do Warszawy + oczekiwanie na naprawiony sprzęt w tej chwili odpada i dupa zbita.

Sprobuję jeszcze podpiąć SB-900 pod innego D-700 ale niestety znajomy który ma też D-700 wyjechał na tydzień i musze czekać aż wróci. Cóż pozostaje mi praca bez lampy i w innych systemach a TTL BL FP był taki wygodny :(

simonx
07-05-2015, 14:14
Odkopuję stary wątek, bo mam właśnie podobny problem. Lampa odchylona do góry z wysuniętą karteczką raz błyska poprawnie, raz za słabo, a raz zupełnie nie. Nie da się pracować, ujęcia zmarnowane. Komunikacja zooma i iso prawidłowa, a błyska jak chce :( Zdejmowałem, czyściłem styk, wyłączałem, włączałem ponownie, pierwszy błysk OK, kolejne zdjęcie znowu czarne. W końcu przestawiłem lampę w tryb A i w tym trybie wszystko w porządku przy każdym pstryknięciu.
Czeka mnie serwis lampy, czy aparatu? Coś mogę sam zrobić, sprawdzić coś?
Aparat D7100 + SB-900

EMILjo
08-05-2015, 10:34
raz błyska poprawnie, raz za słabo, a raz zupełnie nie

A dajesz jej czas by się naładowała? :)
Jak schowasz karteczkę to działa poprawnie?

simonx
08-05-2015, 13:15
A dajesz jej czas by się naładowała? :)
Jak schowasz karteczkę to działa poprawnie?

Tak, świeci dioda gotowości... daję jej dużo czasu. Też z początku myślałem, że to o to chodzi, ale nie.
Karteczka w zasadzie nie jest tu istotna, fotografowałem z karteczką, bo sufit dość daleko i ciemny. Ważne jest to, że raz TTL działa i zdjęcie jest OK, a raz jest prawie czarne. Problem występował już wcześniej, ale myślałem, że to problem niedoładowania. Niestety osatnio było już to tak dokuczliwe, że nie byłem w stanie robić zdjęć, większość wychodziła czarna, aż w końcu przełączyłem lampę na A i znou mogłem po prostu skupić się na kadrach, a nie zastanawiac czemu znowu nie błysnęło... Niemniej teraz na spokojnie chcę coś z tym zrobić.

TOP67
08-05-2015, 13:37
Czyli palnik do wymiany.

prz3mo
08-05-2015, 15:13
Tak, świeci dioda gotowości... daję jej dużo czasu. Też z początku myślałem, że to o to chodzi, ale nie.
Karteczka w zasadzie nie jest tu istotna, fotografowałem z karteczką, bo sufit dość daleko i ciemny. Ważne jest to, że raz TTL działa i zdjęcie jest OK, a raz jest prawie czarne. Problem występował już wcześniej, ale myślałem, że to problem niedoładowania. Niestety osatnio było już to tak dokuczliwe, że nie byłem w stanie robić zdjęć, większość wychodziła czarna, aż w końcu przełączyłem lampę na A i znou mogłem po prostu skupić się na kadrach, a nie zastanawiac czemu znowu nie błysnęło... Niemniej teraz na spokojnie chcę coś z tym zrobić.

Dla pewności sprawdź też czy lampa nie traci kontaktu z korpusem.