PDA

Zobacz pełną wersję : Brak AF w obiektywie (śrubokręt)

panoramix
04-08-2012, 22:41
Przedziwny problem. Aparat który używam na codzień to D3, szkło o które chodzi to Tokina 28-80/2,8.
Obiektyw ma AF napędzany z body, śrubokrętem. Sam śrubokręt w aparacie, z innymi szkłami działa - sprawdzone na 35/2 50/1,4 85/1,8 i 80-200/2,8 - tak więc body wykluczam.
AF działał do dziś wyśmienicie, ale przestał. Co ciekawe, włożyłem przed chwilą śrubokręt (narzędzie) i pokręciłem napędem AF obiektywu - skala rusza się ! Podpinam pod body - lipa. Drugie body - też lipa. O co chodzi ? Ktoś spotkał się z czymś takim ? Czy możliwa jest zmiana pozycji napędu do pozycji mocowania w szkle ? Pytam, bo tylko to mi przychodzi do głowy.

panoramix
04-08-2012, 22:53
Jeszcze jedna rzecz wchodzi w grę. Przełącznik MF/AF w obiektywie. Wydaje się, że jest sprawny, bo wydaje niezmieniony, charakterystyczny dźwięk. Ma ktoś serwisówkę do Tokiny ATX-Pro 28-80/2,8, żeby zobaczyć mechanizm zmiany AF ?

TOP67
05-08-2012, 00:39
Przełącznik A/M powinien mechanicznie odłączać sprzęgło, inaczej kręcąc pierścieniem obracało by się silnik w body. Ta akurat łatwo sprawdzić na sucho.
Oprócz tego daje sygnał elektryczny do body, żeby ten nie kręcił silnikiem i pozwolił zrobić fotkę bez zielonej kropki. I tu zapewne leży problem. Sprawdź też czy masz wszystkie styki w obiektywie. Dwa dni temu naprawiałem podobny obiektyw, w którym ułamał się jeden styk.

dzejms
05-08-2012, 00:51
A nie przesunąłeś pierścienia ostrości w dół - tzn w kierunku body? Bo tak w tej tokinie się włącza MF.

panoramix
05-08-2012, 01:34
A nie przesunąłeś pierścienia ostrości w dół - tzn w kierunku body? Bo tak w tej tokinie się włącza MF.

Ja wiem, że najciemniej jest pod latarnią, ale proszę Cię...
Mówimy o braku reakcji szkła dla pozycji AF włączonej.

Przełącznik A/M powinien mechanicznie odłączać sprzęgło, inaczej kręcąc pierścieniem obracało by się silnik w body. Ta akurat łatwo sprawdzić na sucho.

I rozłącza. Po przejściu w M (przełącznik na obiektywie), kręcąc pierścieniem, zmieniam skalę i co najważniejsze czuję/słyszę przesuwający się blok optyczny, są też opory krańca zakresu. W pozycji A (obiektyw), pierścieniem można kręcić dowolnie, nic się nie dzieje - dokładnie tak jak w przypadku pełnej sprawności.

Oprócz tego daje sygnał elektryczny do body, żeby ten nie kręcił silnikiem i pozwolił zrobić fotkę bez zielonej kropki. I tu zapewne leży problem. Sprawdź też czy masz wszystkie styki w obiektywie. Dwa dni temu naprawiałem podobny obiektyw, w którym ułamał się jeden styk.

Styki są całe. Jest ich 5.

wasilewk
05-08-2012, 11:03
Jeszcze jedna rzecz wchodzi w grę. Przełącznik MF/AF w obiektywie. Wydaje się, że jest sprawny, bo wydaje niezmieniony, charakterystyczny dźwięk. Ma ktoś serwisówkę do Tokiny ATX-Pro 28-80/2,8, żeby zobaczyć mechanizm zmiany AF ?

Zobacz na schemacie (http://img30.imageshack.us/img30/9499/piny.jpg) który styk zaślepić i wtedy sprawdź czy działa.

panoramix
06-08-2012, 10:47
Oprócz tego daje sygnał elektryczny do body, żeby ten nie kręcił silnikiem i pozwolił zrobić fotkę bez zielonej kropki. I tu zapewne leży problem.

Zielona kropka działa w trybie M, bez problemu, podobnie jak pomiar światła i nastawy przesłony. Ale ten sygnał elektryczny AF w trybie A, to jest prawdopodobnie to czego szukam. Po sprawdzeniu różnych hipotez, pozostaje brak przekazania informacji ze szkła do body, że ustawiono tryb A i trzeba pokręcić śrubokrętem. Pozostałe informacje, w tym o zastosowanej przesłonie itp., działają.

panoramix
16-08-2012, 00:49
Obiektyw trafił do Pana Adama Bieńka. Na 100% brak sygnału z elektroniki. Pytanie czy zaraz za bagnetem (taniej), czy przy przełączniku.

panoramix
14-09-2012, 10:15
Uzupełniam. Obiektyw wrócił z serwisu. Niestety nie został naprawiony. Padł układ scalony, którego Pan Adam nie posiada na wymianę. Dzwoniłem też do Krakowa, do Pana Kadei na Czapskich, ale u nich też niestety nie ma tego elementu.
Ewentualna naprawa jest możliwa w zagranicznych serwisach Tokiny. Europejskim w Holandii lub centralnym w Japonii.
Gdyby ktoś przypadkiem posiadał jednak taki scalak, to poproszę o informację. Póki co pozostał mi bardzo fajny i jasny, ale niestety manualny zoom...