Zobacz pełną wersję : D800 crop DX
Może trochę smieszne pytanie... na jakiej zasadzie działa tryb DX w D800? Często czytalem informacje ze tryb DX w D800 jest wymarzony dla fotografii ptakow i innych oddalonych obiektow (1,5x). Wiem, że wtedy obraz ma 16 mln. pix. Czy działa to na takiej samej zasadzie jakbym zrobil foto FX w pelnej rozdzielczości i wyciął sobie jego fragment odpowiadający obrazkowi DX? W fotografii makro aparaty niepelnoklatkowe maja zaletę w postaci większej głębi ostrości, niż te z FX. Czy w przypadku przełaczenia z FX na opcję DX rowniez bedzie podobnie w stosunku do DX?
Przepraszam jesli moje pytanie wydaje sie smieszne, nigdy nie korzystalem wczesniej ze zmiany trybów, uzywalem 2 puszek - DX i FX... teraz mowi sie ze d800 to DX i FX w jednym. CZy będzie sie to odnosić tylko do rozmiaru obrazka i kadru?
To jest wycięcie takie samo jak w programie graficznym. Głębia ostrości nie zależy w zasadzie od wielkości sensora (tutaj tylko kwestia krążka rozproszenia, ale i tak ma małe znaczenie przy takich rozdzielczościach) a od ogniskowej i odległości od fotografowanego przedmiotu. Jeśli zrobisz zdjęcie tym samym obiektywem aparatem DX i FX z tej samej odległości będziesz miał taką samą GO, natomiast zmieni Ci się skala na zdjęciu. Żeby uzyskać taki sam kadr w DX jak w FX przy jednej ogniskowej musisz odejść dalej od fotografowanego obiektu i stąd różnica w GO.
To jest dokładnie tak jak opisałeś, czyli wycinek z pełnej klatki.
Głębia ostrości zależy od odległości od fotografowanego przedmiotu i dlatego na DX jest większa (bo przy tym samym kadrze stoisz dalej).
Ja tej funkcji nie używam, tak samo jak nie używałem w D700....ale za to w D800 cropować można naprawdę z bardzo fajnym efektem, więc jak najbardziej się ta sprawdza.... robiłem już kilka zdjęć kiedy to boczne punkty nie trafiały z ostrością, więc zrobiłem środkowym bez przekadrowywania i wyciąłem odpowiedni kadr później...naprawdę jest z czego wycinać
potwierdzam jest to wycienek z pełnej klatki
Potwierdzam ich potwierdzenia :) w D800 jak wiemy że będziemy cropować to warto od razu ustawić x1.2 - mamy automatycznie mniejszy plik - a jednocześnie zapas na dalsze kadrowanie :)
Slawek Wojtczak
05-08-2012, 11:44
A cos sie zmienia w wizjerze? Słyszałem, że w D3x podczas korzystania z trybu DX, wizjer się zaciemnia po bokach i widzimy tylko crop. Jak jest w d800?
A cos sie zmienia w wizjerze? Słyszałem, że w D3x podczas korzystania z trybu DX, wizjer się zaciemnia po bokach i widzimy tylko crop. Jak jest w d800?
Pojawia się ramka, ale widać cały kadr FX
Pojawia się ramka, ale widać cały kadr FX
Jak wyłączysz podświetlenie punktów AF, to zamiast ramki pojawia się zaciemnienie obszaru większego od DX.
Jak wyłączysz podświetlenie punktów AF, to zamiast ramki pojawia się zaciemnienie obszaru większego od DX.
Dzięki za info ;)
Ciągle sie człowiek uczy. Dziekuje za odpowiedzi. Przy d800 faktycznie jest z czego wycinac, ale wynika z tego ze... mozna sobie tak samo wyciac z calej klatki zamiast zlecac to aparatowi.. Wiec to stwierdzenie że D800 w trybie DX jest super dla ptasiarzy jest troche naciagniete. CHoc mimo wszystko nawet w DX D800 daje obrazki 16 mln pix co jest wiecej niz D300s czy d700 na wyjsciu.
Wiec to stwierdzenie że D800 w trybie DX jest super dla ptasiarzy jest troche naciagane.
Dlaczego? Właśnie dzięki tym 36mln pixeli daje dużą elastyczność przy kadrowaniu co daje większe "przybliżenie".
W kompaktach nazywają to zoomem cyfrowym :)
W kompaktach nazywają to zoomem cyfrowym :)
No nie do końca, bo zoom cyfrowy to powiększenie fragmentu całości, do rozmiarów całości. A crop DX to jak nazwa wskazuje przycięta część z całości ;-)
Slawek Wojtczak
06-08-2012, 11:02
Wiec to stwierdzenie że D800 w trybie DX jest super dla ptasiarzy jest troche naciagniete..
Nic podobnego. Jasne, że można sobie przyciąć z pełnej klatki 36mp, ale zauważ, że d800 w trybie Dx oferuje jeszcze jeden wązny aspekt w fotografii przyrodniczej, a mianowicie fps. Normalnie ma 4kl/s a w dx 6kl/s, wiec moze niewielka ale różnica jest :)
O tym elemencie zapomnialem :) Może dlatego że robie macro a tam w sumie seria nie była mi potrzebna :) Ale to faktycznie dośc ważny element przy seryjnych foto. Dziekuje.
Dlaczego? Właśnie dzięki tym 36mln pixeli daje dużą elastyczność przy kadrowaniu co daje większe "przybliżenie".
jjj... pisząc to mialem na mysli to, że czytając takie sformuowanie mozna odnieśc wrazenie, że D800 zamienia sie nagle w DX ktory daje obrazek jaki daje DX zachowujac jednoczesnie 36mln pix. Ktoś nawet pisał kiedys że wspaniala opcja bo D800 mozna ustawic sobie 1.5 x i z jego 300 mm robi sie 450 (oczywiscie bez info o wycinku calosci) co zwyczajnie może mylić.
Slawek Wojtczak
07-08-2012, 12:39
A i jeszcze jedno. W jaki sposób się zaciemnia? Normalnie boki są czarne, i nic przez nie nie widac, czy tylko przyciemnione lekko?
adriansocho
07-08-2012, 12:48
No nie do końca, bo zoom cyfrowy to powiększenie fragmentu całości, do rozmiarów całości. A crop DX to jak nazwa wskazuje przycięta część z całości ;-)
No ale po wyświetleniu na monitorze / wydrukowaniu na plakacie będzie to właśnie efekt zoomu cyfrowego:)
No ale po wyświetleniu na monitorze / wydrukowaniu na plakacie będzie to właśnie efekt zoomu cyfrowego:)
Masz monitor o rozdzielczości w osi X, ponad 4000 pikseli ? :-) Wydruk jest z racji swojej formy analogowy....... ;-)
Będzie efekt jakbyś zrobił zdjęcie D7000 zamiast D800.
Niektórzy w ogóle nie odróżniają kadrowania od "zoom cyfrowy" cokolwiek to oznacza.
Karrampuk
03-09-2012, 20:28
ostatnio ktoś mnie pytał jaki zoom ma D800? :-):-):-)
ps
proszę mi nie odpowiadać :-)
A i jeszcze jedno. W jaki sposób się zaciemnia? Normalnie boki są czarne, i nic przez nie nie widac, czy tylko przyciemnione lekko?
Mozesz to sobie ustawic, albo bedziesz miał tylko tylko ramke (kreski), która pokaze Ci obszar kadru DXowego, albo tez nieuzywany obszar bedzie przyciemniony... coś tam widac, ale w zaleznosci od tego co focisz i w jakich warunkach przy tej drugiej opcji moze to byc uzyteczne albo i nie.
Tak naprawde realny zysk z uzycia trybu DX w puszce (vs pozniejsze cropniecie z calego kadru w kompie) to zysk miejsca na karcie (mniejsze pliki) no i zysk na szykosci focenia (fps) (4 vs 6 fps w D800, 5 vs 7 fps w D3x).
hostman22
03-09-2012, 20:57
Będzie efekt jakbyś zrobił zdjęcie D7000 zamiast D800.
chyba średnio...
dokladnie tak - crop x1.5 z pelnej klatki, nawet rozdzielczosc bedzie podobna :)