Zobacz pełną wersję : Jaki zamiennik kita do D90
Witam
Zdaje ze temat byl walkowany tysiac razy. Ale poczytalem troche i mam juz swoje typy:
1) Tamron SP 17-50mm F/2.8 Di II XR VC LD Aspherical IF Nikon
starsza wersja nie wchodzi w gre - gorsze wlasciwosci optyczne
ale pojawia sie problem pracy af, niby z puszkami canona lepiej Tami pracuje
2) 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM
bardzo dobre opinie itd
3) Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC Macro HSM
Wedlug testu ze strony DXOMArk, poruwnujac wspolprace tych 3 modeli z body D90
http://www.dxomark.com/index.php/Lenses/Compare-Camera-Lenses/Compare-lenses/(lens1)/183/(lens2)/377/(lens3)/498/(brand1)/Sigma/(camera1)/439/(brand2)/Sigma/(camera2)/439/(brand3)/Tamron/(camera3)/439
pojedynek pomiedzy tymi 3 obiektywami wygrywa Sigma 18-50
Dodam jeszcze ze planuje zakupic lampe
SB910 lub metza 58 AF2
prosze o cenne rady uzytkownikow d90 tki
Moje typy są następujące:
1. Zawodowiec lub potrzeba bardzo dobrego silnika AF: Nikkor
2. Amator lub mało kasy: Tamron
3. Więcej kasy, hobbysta, dbałość o jakość zdjęć: Sigma 17-50
4. O Sigmie 18-50 nie wiem za wiele, poczytam.
Z D90 myślę, że współpracują nie gorzej niż z wieloma innymi korpusami. Nikon i tak się wyróżnia na polu autofokusa w swoich puszkach. Tamrony i Sigmy lepiej kupować z rozwagą - większy rozrzut jakościowy niż Nikkorów. Ponieważ to szkła o świetle 2.8 to serwisy nie powinny robić problemów by je dobrze wykalibrować w razie takiej potrzeby.
Zawsze dobrze podpiąć i sprawdzić samemu na własnym korpusie, niż kupować przez internet w ciemno, gdzieś z Gumna Małego. Na forumowej giełdzie można często skorzystać z Pomocnej Dłoni.
Do porównania o dziwo (!) sprawdzają się oceny ludzi opiniujących na Optyczne. Można porównać. Według mnie zazwyczaj wychodzi to całkiem zgodnie z moimi obserwacjami, a opinie często się pokrywają.
http://www.optyczne.pl/por%C3%B3wnanie_obiektyw%C3%B3w.html
basidion
03-08-2012, 15:59
Witam
1) Tamron SP 17-50mm F/2.8 Di II XR VC LD Aspherical IF Nikon
starsza wersja nie wchodzi w gre - gorzsze wlasciwosci optyczne
A widziałeś jakiekolwiek fotki ze starszych wersji tego obiektywu czy tylko jakieś bzdurne tabelki? Uwierz mi, byłyby dla Ciebie więcej niż satysfakcjonujące. Kumpel z pracy ma Sigme 17-50, również zacne szkło, tyle, że drogie... Polecam T17-50 , dowolną wersję, jak będzie wszystko ok to odwdzięczy się pięknymi fotkami , jak bedzie "źle" to kalibracja. Ja tak zrobilem po przesiadce z D50 na D90.. Obiektyw wylądowal w serwisie. Okazalo się, że przyczyną złej współpracy był grzyb, który zamieszkal pomiedzy soczewkami. Po wymianie soczewki i bagnetu (ze "śrubokreta" na własny silnik) znowu jest mega.
Pozdrawiam
dzieki za odp, optyczne przestudiowane zostalo od a do z
pytnie do poprzednika
a jaki jest ladniejszy obrazek z Tamiego 17-50 czy moze sigmy 17-50
a co z lampa?
910 chcialoby sie ale czy ten metz 58 AF2 nie bedzie ok?
700 ponoc slaba
Zawsze trudno ocenić, co druga osoba uzna za zadowalające, wystarczająco ostre, szybkie, dające ładny bokeh, wierne kolory, dobry kontrast. To wszystko są cechy *indywidualne*. Cena odzwierciedla użyteczność dla zawodowego reportera, szukającego dobrej jakości i niezawodności w każdych warunkach. Im niższa, tym mniej będzie dla niego szkło przydatne.
Co do lampy polecam odpowiedni dział - nie znam się. Ważne by się obracała w każdym kierunku. SB-900 była ogromna na D90 - polecam coś mniejszego, jeżeli ma siedzieć na korpusie. Jak na statywie, to ma to już małe znaczenie. Jak z parasolkami, softami - patrz na moc.
male sprosstowanie w 1 poscie, zaczynajacym watek
w pkt 1 mialem na mysli
ze nowsza wersja tamiego 17-50 2,8 ze stabilizacja nie wchodzi w gre - gorsza optyka w porownaniu z poprzednikiem