Zobacz pełną wersję : Jaka karta SD do D90
Mam w D90 kartę SD 2 Gb.Wydaje mi się,że zdjęcia ogląda się strasznie wolno równie wolno przebiega transfer.Jaką kartę polecacie?Dziękuję
wasilewk
02-08-2012, 21:17
Mam w D90 kartę SD 2 Gb.Wydaje mi się,że zdjęcia ogląda się strasznie wolno równie wolno przebiega transfer.Jaką kartę polecacie?Dziękuję
D90 - każdy wie, że to Nikon.
SD 2 Gb - nie ma takiej, ale chyba chodziło Ci o SD 2 GB (pomyliły Ci się bajty z bitami - nie szkodzi) - a tutaj jest wielu producentów i można się naciąć.
Jak miałem D80, to używałem kart Toshiby 2 GB. Teraz jednak kupiłbym Sandiska.
Może taką: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/sandisk-sdhc-4-gb-extreme-iii-30mb/s.html
Chodzi o prędkość zapisu.
Dokładnie,chodzi mi o prędkość karty.Co do GB to we Francji,gdzie mieszkam zamiennie pisze się albo Go albo Gb właśnie z małej.Jak człowiek spędza tam pół żywota to można się przyzwyczaić do pewnych rzeczy.8-)
adriansocho
03-08-2012, 01:25
Generalnie - karta o mniejszej pojemności ma duże szanse być kartą starszej generacji, z niższej klasy transferu danych. Chociaż nie zawsze. Ja w Sonym A300 przerabiałem, karta Kingston 8 GB, że niby 133x (miała kilka ładnych MB na sekundę), a przy 10-mbitowych rawach wymięka - czas zapisu około 5 sekund. 2-gigowy Sandisk Extreme III sprawował się dużo lepiej.
Ja mam w swoim SanDisk Class 10 i smiga swietnie.
wasilewk
03-08-2012, 09:11
...Co do GB to we Francji,gdzie mieszkam zamiennie pisze się albo Go albo Gb właśnie z małej.Jak człowiek spędza tam pół żywota to można się przyzwyczaić do pewnych rzeczy.8-)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bajt
Żabojady zawsze mają swoje przyzwyczajenia.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon12.gif)
Pzdr.
Którą kartę lepiej kupić?
-
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/08/sandiskextremevideohdsdhc-2.jpg
źródło (http://csimg.webkupiec.pl/srv/PL/00001498sandiskextremevideohdsdhc/T/340x340/C/FFFFFF/url/sandisk-extreme-video-hd-sdhc.jpg)
czy
-
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.oo.com.au/prod/ELSD10V16GB/1b.jpg)
Cena każdej z nich wynosi około 50zł
wasilewk
07-08-2012, 20:48
Czerwoną.
LordRamzes
07-08-2012, 21:13
Czerwoną.
jak Kolega tylko i wyłącznie czerwoną ,żadnych wynalazków najlepiej po 4 gb nie większe i kupić z 3 :)
a ja wolę ósemki :) Jednak co do firmy to zgadzam się że sandiska kupować :) mam z 6 kart i nie narzekam na nic.
LordRamzes
07-08-2012, 21:28
a ja wolę ósemki :) Jednak co do firmy to zgadzam się że sandiska kupować :) mam z 6 kart i nie narzekam na nic.
wolałbym nawet 16 ale jednak odczuwam psychiczny niepokój ile mógłbym stracić zdjęć podczas awarii stąd używam 5x4gb
Dziękuję wszystkim za pomoc :)
a nie lepiej poszukac sandiska extreme III 45mb/s albo 90mb/s sam sie nad czymś takim do d90 zastanawiam... ma ktoś może?
LordRamzes
14-08-2012, 20:44
a nie lepiej poszukac sandiska extreme III 45mb/s albo 90mb/s sam sie nad czymś takim do d90 zastanawiam... ma ktoś może?
a nie wiesz po co???? dla szpanu ????? kupuje się karty które są użyte a nie płaci za prędkości których się nie użyje :)
gdzies ktos tam powiedzial ze powyzej 30m/s to tylko bedzie przydatne przy zrzucie zdj na kompa, do aparatu 30mb/s styka
gdzies ktos tam powiedzial ze powyzej 30m/s to tylko bedzie przydatne przy zrzucie zdj na kompa, do aparatu 30mb/s styka
"gdzieś ktoś tam...." świetne, czytałem gdzieś na forum że szybsza karta szybciej przyjmuje dane z bufora aparatu
wiec pomyślcie logicznie, zapewne przełoży się to szybszy zapis zdjęć, a co za tym idzie szybsze opróżnienie bufora dla następnych tak?
LordRamzes
16-08-2012, 13:21
"gdzieś ktoś tam...." świetne, czytałem gdzieś na forum że szybsza karta szybciej przyjmuje dane z bufora aparatu
wiec pomyślcie logicznie, zapewne przełoży się to szybszy zapis zdjęć, a co za tym idzie szybsze opróżnienie bufora dla następnych tak?
nie stresuj się bo i tak choćby miała 100 czy 1000 to szybciej niż aparat nie jest w stanie nie przeskoczy i Kolega miał rację szybsza jest bez sensu jedynie do kompa :)
no i tu Cie kolego zaskoczę.. (kupiłem, sprawdziłem, więc się dziele..)
wczoraj korzystając z promocji FJ kupiłem Sandisk Extereme Pro 8gb 95mb/s włożyłem do body i zrobiłem kilka serii zdjęć.
zdecydowanie szybciej body zapisuje je na tej karcie niż na Sandisku extreme III 30mb/s, i od razu są one dostępne do poglądu na wyświetlaczu.
na wolniejszej karcie tzw. przetwarzanie trwa dłużej i podgląd zdjęć też jest dostępny znacznie dłużej także ja osobiście polecam bo ceny mają teraz świetne.
i obalam tą Twoją teorię wyssaną z palca testami na żywym organiźmie.
basidion
03-10-2012, 13:52
Ja podepne sie pod temat małym offtopic'em... mialem karte SDHC Kingston 4GB uzywalem jej z d90 przez dlugi czas.. Ostatnio na wakacjach wieczorem zrzucilem zdjecia z karty i nastepnego dnia rano przed wyjsciem na spacer wlożylem karte do aparatu i zonk.. swieci sie f-- na gornym wyswietlaczu , aparat nie widzi karty, nie mozna sformatowac.. Włożona do netbooka czy notebooka, ktory byly z nami na wakacjach działala bez problemu, można bylo zapisywac, odczytywać formatowalem ja na wszystie sposoby, bez rezultatu.. W aparacie zima.. Na szczescie pod ręką był sklep i udało się kupić fajną Toshibe 8GB (class 10) za 32pln , ktora dziala ( jak narazie ) fantastycznie... Mam pytanie, czy ktoś z Was miał taka sytuacje , jak moje "niewidzenie" karty w aparacie..? Czy można jakoś odzyskać tak "padniętą" kartę w terenie? Teraz mialem okazje kupic szybko karte ( mialem co prawda w zapasie stare 1GB ... ), ale co jak nie bedzie gdzie kupic? (najgorsze jest to, ze chcialem na miejscu sprawdzic karte z inna d90, wlozylem karte w spodnie, szukalem kogos, potem zapomnialem.... po przyjezdzie do domu malzonka wyprala spodnie i karte :):) teraz mam obiekcje co do wkladania jej gdziekolwiek )
Pozdrawiam
po 1wsze: - czy przełącznik LOCK nie został zablokowany?
po 2gie: - wyjąc baterię z body, włożyć kartę, włożyć baterię i sprawdzić.
po 3cie: - jeśli nie zLOCKowana to sprawdź w innym body.
LordRamzes
03-10-2012, 16:55
no i tu Cie kolego zaskoczę.. (kupiłem, sprawdziłem, więc się dziele..)
wczoraj korzystając z promocji FJ kupiłem Sandisk Extereme Pro 8gb 95mb/s włożyłem do body i zrobiłem kilka serii zdjęć.
zdecydowanie szybciej body zapisuje je na tej karcie niż na Sandisku extreme III 30mb/s, i od razu są one dostępne do poglądu na wyświetlaczu.
na wolniejszej karcie tzw. przetwarzanie trwa dłużej i podgląd zdjęć też jest dostępny znacznie dłużej także ja osobiście polecam bo ceny mają teraz świetne.
i obalam tą Twoją teorię wyssaną z palca testami na żywym organiźmie.
to nie teorie z palca to realność :)
wiesz sa sandiski i sandiski :) wiesz czym sie różnia???? 1 podróbki 2 org sprawdź sobie z jaka prędkością zapisuje Twój aparat i choćby to była 1000mb/s to jak aparat nie ma mozliwości takiego zapisu to nie da rady :) mam sdII i III ale jakoś róznic nie odczuwam :) ale widac Kolega ma stoper i mierzy :D:D:D
idz do fj kup zainstaluj sprawdz i sam sie przekonaj.. uprarty jak ..... lordzieramzesie!
LordRamzes
03-10-2012, 17:52
idz do fj kup zainstaluj sprawdz i sam sie przekonaj.. uprarty jak ..... lordzieramzesie!
nie potrzebuje bo :) mam w domu ok 10 kart sd o różnych parametrach :)
a 2 to nawet tak obrazowo masz klepsydre i ona idealnie obrazuje problem co z tego ,że na górze mnóstwo piachu jak "gardło" małe i i tak szybciej nie przepuści :) to samo z zapisem :) , moze tylko byc takie odczucie pobaw się w Raw i oceń :) a mi na sd2 od razu się podgląd robi bez czekania :D:D
dla ścisłości od długiego czasu zapisuje zdjęcia tylko i wyłącznie w raw. Więc nie wymyśliłem sobie tego.
LordRamzes
03-10-2012, 19:09
no to bardzo się cieszę ,że Jesteś zadowolony z nowego nabytku :) który przewyższa mozliwości sprzętu :D:D:D
basidion
03-10-2012, 20:04
po 1wsze: - czy przełącznik LOCK nie został zablokowany?
po 2gie: - wyjąc baterię z body, włożyć kartę, włożyć baterię i sprawdzić.
po 3cie: - jeśli nie zLOCKowana to sprawdź w innym body.
Ciagne offtopa... Nie, no oczywiscie pierwsze dwa kroki zrobilem natychmiast, ad.3 jak piasalem, nie dazylem spawdzic, małzonka wyprała karte ( która wlasnie wprawdzam w stacjonarnym kompie na czytniku i dziala :):) ).
Poczatkowo myslalem, ze gdzies sie ktoras blaszka odgiela na karcie ale nic, karta wygada jak nowka
Jakby któryś z kolegów potrzebował, to mam na zbyciu SanDiska Extreme 8GB 45MB/s Extreme ProSDHC UHS-I Card. Pozdrawiam