PDA

Zobacz pełną wersję : Klawiatura do Lightrooma

jaroslaw.majcher
02-08-2012, 20:41
Witam

Od pewnego czasu siedzi mi w głowie projekt którym chciałbym się podzielić. Zainspirowany projektem Paddy chce zbudować specjalistyczną klawiaturę do Lightrooma.

Ogólne założenia są następujące:
- klawiatura będzie wymagała do pracy małego skryptu uruchomionego na komputerze (nic wielkiego, dla windowsa będzie to skrypt AutoHotHey)
- Projekt póki co oparty na Arduino - klawiatura będzie tzn shieldem do Arduino Leonardo
- Podłączenie do komputera za pomocą USB
- Wysoka ergonomia i kultura pracy. Urządzenie ma przyspieszyć pracę na LR
- Dostosowane do LR4 (a właściwie Proces Version 2004)
- Po wycięciu części funkcji być może również do wtyczki Camera Raw

Jak ma działać? Klawiatura będzie zawierała zestaw klawiszy przypisanych do odpowiednich suwaczków lub określonych funkcji. Wiadomo, naciśnięcie klawisza funkcyjnego będzie powodowało określoną reakcje (np przejście do modułu develop, skasowanie zaznaczonego zdjęcia, oznaczenie gwiazdką itp)

Naciśnięcie klawisza przypisanego do suwaka spowoduje, że stanie się on aktywny (obecnie efekt ten można wywołać klikając na nazwę danego suwaka). Następnie za pomocą obracanej gałeczki będziemy przesuwali wybrany suwak w prawo i lewo.

Dochodząc do meritum: mam przygotowany projekt takiej klawiatury, jednak chciałbym skonsultować z innymi użytkownikami czego brakuje a co jest niepotrzebne. Projekt znajduje się tutaj (http://img155.imageshack.us/img155/3096/klawiaturav2.jpg)

Wymiary... Początkowo miały być porównywalne ze zwykłą klawiaturą, jednak ostatnio postanowiłem zminiaturyzować cały projekt. Będzie miał wymiary 240x84mm. Czy dobrze czy źle to też pozostawiam do dyskusji.

Co już mam:
- Częściowo napisany skrypt obsługujący zdarzenia w LR
- Działające urządzenie z kilkoma klawiszami i impulsatorem (póki co mechanicznym) na płytce prototypowej
- Oczywiście napisane część programu na arduino
- Pomysł i wykonawcę na obudowę (panel przedni i klawisze ze szczotkowanego aluminium, boki prawdopodobnie z prawdziwego drewna)

Chętnie poznam Wasze opinie na temat samego urządzenia, sposobu działania, zasadności samego projektu, ergonomii itp. Wszystkie nowe pomysły i sugestie miło widziane.

cheyenne
02-08-2012, 20:57
zbawco
jestem pierwszym chętnym do zakupu

fafniak
02-08-2012, 21:03
kurcze... oglądając klawiatury montażowe , myślałem o czymś podobnym do fotografii
a tu proszę... :)
liczę ze twój projekt dobrnie do końca
swoją droga na kickstarterze możesz spróbować ...?

RobertMiernik
02-08-2012, 21:40
Jaka ma być cena końcowa?

paparazzi89
02-08-2012, 21:52
ja takie biorę dwie! :)
mam nadzieję że o Makach nie zapomnisz ;) informuj na bierząco :) super pomysł

uwagi:
-pl & eng
-reset silder dał bym w innym miejscu np obok pokrętła tylko że na górze z lewej (tu gdzie jest można by przypadkowo wciskać.

przem426
02-08-2012, 21:52
kuknij na to

http://www.studiowplecaku.pl/obrobka-zdjec-w-lightroom-3-0-jak-przyspieszyc-z-midi/

rychu_cmg
02-08-2012, 22:00
Zapowiada się świetnie.
Na ile orientacyjnie wyceniasz koszt produkcji ?

Slon
02-08-2012, 22:15
:D :D

EzDEDWNSfh0

AndrzejMirek
02-08-2012, 22:34
Też bym się pisał:) Ciekawe jak cenowo

jaroslaw.majcher
02-08-2012, 22:55
ja takie biorę dwie! :)
mam nadzieję że o Makach nie zapomnisz ;) informuj na bierząco :) super pomysł

uwagi:
-pl & eng
-reset silder dał bym w innym miejscu np obok pokrętła tylko że na górze z lewej (tu gdzie jest można by przypadkowo wciskać.

Jeśli tylko na maki jest odpowiednik AutoHotKey to da się zrobić. Co do uwag to reset faktycznie jest w dziwnym miejscu, ale nie wiedziałem gdzie go wsadzić :-)

kuknij na to
http://www.studiowplecaku.pl/obrobka-zdjec-w-lightroom-3-0-jak-przyspieszyc-z-midi/

Widziałem :-) jak pisałem na początku paddy był inspiracją do tego projektu

Zapowiada się świetnie.
Na ile orientacyjnie wyceniasz koszt produkcji ?

Koszty produkcji 1 sztuki prototypu są wysokie (jeśli nie bardzo wysokie)
- arduino ok 70zł - ale jako, że arduino jest open source to może uda się je scalić z płytką klawiatury. Muszę zapoznać się z licencjami. Szacuję, że koszt mógłby spaść co najmniej o połowę
- impulsator optyczny (ok 70zł) - częste używanie i niejednokrotnie szybkie kręcenie niejako wymusza zastosowanie porządnego impulsatora. A wiadomo dobre = drogie. Nie za bardzo widzę możliwości wymiany tego elementu tak aby nie stracić na ergonomii pracy
- Obudowa ze szczotkowanego aluminium + grawer na każdym przycisku to ok 350zł. Bez graweru jakąś stówkę mniej. Całość wykonana na frezarkach CNC. Przypominam, że jest to koszt 1 sztuki prototypu. Przy większej ilości oczywiście będzie taniej. O ile? Tego jeszcze nie wiem. Będę oczywiście robił wszystko aby cena była jak najmniejsza, ale nie kosztem jakości.
- Płytka drukowana to jakieś 70zł, też przy jednej sztuce - całość w prototypie będzie na mikrostitchach, być może zostanie zastąpiona ścieżkami na foliach tak jak ma to miejsce w normalnych klawiaturach za 20zł.

Jaka ma być cena końcowa?
To niestety zagadka również dla mnie. Pierwotnie myślałem aby udostępnić cały projekt jako OpenSource + nieprzymusowe dotacje i zapewne tak się stanie. Jak wcześniej wspominałem, problemem jest jednostkowa produkcja co sprawia, że koszty nawet samej produkcji są koszmarnie wysokie, co jest niejako bez sensu przy założeniu że ma być OpenSource. Szukam rozwiązania tego problemu, myślałem też o kickstarterze jak już ktoś to zaproponował. Najpierw musi być w pełni działający złożony protopyp. Resztą będę zajmował się później.

Cieszę się, że jest jakiś odzew w porównaniu do wątku na CB :-) Jest to na prawdę motywujące.

Artreserved
02-08-2012, 22:59
Trzymam kciuki za powodzenie projektu i szybkie wdrożenie. Też chętnie kupię 2 szt.

marszull
02-08-2012, 23:32
czyli teraz wychodzi okolo 600zl przy prototypie, mysle ze jesli by dzialalo to znajdziesz tu spokojnie 10 albo wiecej osob ktore chtnie podejma sie testow juz dzialajacej klawiatury np. ja tz bardzo chetnie ale tylko na osx ;)
a wtedy cena mogla by byc duzo nizsza

RobertMiernik
03-08-2012, 00:19
Póki co cena nie zachwyca, 600 złotych samych kosztów materiałów, to w detalu koło 900 zł.
Wydaje mi się, że jeśli ma to być sprzedawane w miarę powszechnie cena nie może przekroczyć 300-400 zł więc jest sporo do zrobienia ;)
(Można kupić sterowniki w podobnych cenach zdecydowanie mniej funkcjonalne, ale obawiam się, że bardziej cena niż funkcjonalność decyduje o ich niewielkiej popularności).

Połowa tej ceny to obudowa, myślę że to dość niekorzystny stosunek, spróbuj może pomyśleć nad inną obudową. Prototyp musi być oczywiście maksymalnie wypasiony ale docelowo to raczej średni pomysł.

Jakiś czas temu testowałem urządzonko podobne do tego z filmiku, wprawdzie bez cyfrowego sterowania gałkami, tylko zwykły kontroler midi, ale przy cenie koło tysiora, można już się zastanawiać nad kupnem takiego urządzenia, to moje było tańsze i nie miało pamięci suwaków, ale w tej cenie pewnie możnaby już wyszperać coś bardziej zaawansowanego.

Co do samego projektu, zapowiada się super, jednak wydaje mi się, że powinieneś powalczyć z ceną materiału.
Nie jestem elektronikiem, więc może głupie pytanie: "zwykły" potencjometr nie wystarczy?
Dodatkowo czy nie byłoby wygodniej mieć suwak albo mniejsze pokrętło? Takie duże, wydaje mi się, że precyzyjne i powtarzalne operowanie tak dużym kółkiem może być problematyczne. Korekty zwykle są niewielkie, więc skok takiego kółka powinien być nieduży a przy takim rozmiarze, przestawienie go o większą wartość, będzie wymagało sporo kręcenia.

Obudowa też wydaje się możliwa do odchudzenia, ale o tym było wyżej.

Zastanawiałeś się nad jakimś wyróżnieniem aktywnego narzędzia na samej klawiaturze? (np. podświetlenie guzika)

Brakuje oznaczeń kolorów są flagi/gwiazdki ale nie ma kolorków

Już gdzieś się pojawiło, ale reset musi być w miejscu niemożliwym do przypadkowego naciśnięcia, może prawy górny róg, po przesunięciu guzików odpowiedzialnych za flagowanie nad pozostałe (w rzędzie z modułami)?

Nie ma planu całej klawiatury ale jeśli nie ma być wyprofilowana (cieńsza na dole, grubsza na górze) to wydaje mi się, że musisz przewidzieć miejsce na oparcie ręki/rąk inaczej będzie nie wygodna, chyba że jest całkiem płaska i nie będzie wystawała więcej niż 0,5 cm nad biurko

Reszta wygląda fajnie, trzeba by pomacać chwilę, żeby więcej powiedzieć.

Kiedy prototyp będzie operacyjny?

jaroslaw.majcher
03-08-2012, 09:32
Oczywiście cena materiałów będzie inna niż w protorypie. Pytanie tylko o ile mniejsza.

Zwykły potencjometr odpada. Po 1 nie kręci się w koło :-) Chyba, że chodziło Ci o impulsator. Z impulsatorami stykowymi jest tak, że przy szybkim obróceniu mogą się gubić czego wolałbym uniknąć. No i trwałość. Zdaje się, że większość z nich wytrzymuje 30-40k obrotów. Wydaje się dużo, ale może zabraknąć :-) Dla porównania optyczny to ok 1 miliona.

Wielkość gałki nie ma znaczenia. Może być duża i płaska lub mała i wysoka. Rozdzielczość zależy od impulsatora i chce ją zachować na poziomie 32 impulsów na obrót. Dla przykładu przesunięcie suwaka ekspozycji od -5EV do +5ev to 100 impulsów czyli 3 obroty gałki. Dla innych suwaków jest to 40 impulsów czyli 1.5 obrotu

Reset będzie przeniesiony a co do oznaczania kolorami to muszę pomyśleć.

Ergonomia: Jeśli uda się dołączyć arduino (a nie widzę powodów aby miało się nie udać) to klawiatura będzie miała max 15mm. będę starał się zrobić jak najcieńszą.

Co do obudowy która stanowi ponad połowę ceny to chyba dobrze :-) Obudowa jest najistotniejszą rzeczą, zaraz po precyzji impulsatora. Musi być idealna, co przekłada się na droga. Szczelnie zamknięta aluminiowa, skręcona na śruby wydaje się być niezniszczalna.

Co do terminów to będę na bieżąco informował. W następnym tyg dojdzie do mnie impulsator który oprogramuje a jak się to uda to nakręcę jakiś pierwszy film z urządzeniem na płytce prototypowej.

stock
03-08-2012, 10:16
pomysł świetny - pisałbym się pod ACR - z racji tego ze z LR nie korzystam :)
Dawaj znac na bieżąco jak tam wygląda projekt i koszty .

mOSAd
03-08-2012, 14:41
Zerknij na to: http://www.piengineering.com/xkeys/xkedit.php bo to chyba bezpośrednia konkurencja niemalże. Nie wiem jak z oprogramowaniem.
Tu: http://www.bhphotovideo.com/c/buy/Application-Editing-Keyboards/ci/13367/N/4229247074 są klawiatury dedykowane różnym zadaniom i aplikacjom.
Tu: http://www.cdw.com/shop/search/Computer-Accessories/Keyboards-Keypads/Keyboards/result.aspx?w=A31 jest sporo różnych dziwnych klawiatur numerycznych i przystawek, niestety przemieszanych z normalnymi.

W skrócie - jeżeli prócz klawiszy, jedynym plusem jest jedno kółko do sterowania, to są inne rozwiązania na rynku, prawdopodobnie tańsze i być może bardziej lub tak samo funkcjonalne.
Pod względem ergonomii także jestem w stanie wyobrazić sobie konstrukcję lepiej.
Ale kto wie? Może jest z kolei popyt na dobrze wykonane rzeczy i trafisz w jakąś niszę?

Redskull
03-08-2012, 15:24
Urządzenie z pierwszego linku Mosad jest rewelacyjne! Jeden genialny sterownik (potencjometr, optycznie coś tam coś tam) i guziory do przełączania funkcji, który w danym momencie potencjometr ma sterowac. Dało by sie to zaprogramować, żeby za pomocą guziorów przewijać listę pluginów :D Pomysł mega!

wunat
03-08-2012, 15:26
no tak, ale kosztuje 250 dolcow plus shipping

Redskull
03-08-2012, 15:31
Ale ja mówię o zrobieniu czegoś takiego jako sposób na cięcie kosztów :D

jaroslaw.majcher
03-08-2012, 15:44
Osobiście uważam, że ergonomie poprawia specjalistyczne ukierunkowanie, stąd ten projekt.
Dziękuję za linki. Na pewno zapoznam się z zawartością.

Jeśli ktoś uważa, że kółko jest tylko dodatkiem to nic nie stoi na przeszkodzie aby wydrukować sobie naklejki na zwykłą klawiaturę, zmodyfikować mój skrypt skrypt AHK i mamy prawie to samo. Zamiast impulsatora można użyć klawiszy +/- lub scroola z myszki.

Moja klawiatura nie będzie niczym specjalnym, nie próbuję odkryć Ameryki na nowo. Nie będą używane żadne kosmiczne technologie. Mam natomiast straszną radochę z tego co robię :-)

mOSAd czy mógłbyś się podzielić swoim wyobrażeniem nt lepszej ergonomii? Jestem otwarty na pomysły :-)

Dało by sie to zaprogramować, żeby za pomocą guziorów przewijać listę pluginów :D

Rozwiń proszę bo nie bardzo rozumiem :-)

Redskull
03-08-2012, 16:01
Masz guzior "plug-iny", który podświetla okno z listą tychże. Jak juz masz podświetlone, to impulsatorkiem przewijasz sobie listę i wskazujesz plugin enterem lub czymkolwiek innym :D

H1TM4N1500
03-08-2012, 17:15
Mnie się bardzo podoba Twój pomysł :D jak stworzysz już w pełni działający prototyp wrzuć zdjęcia już "złożonego" oraz napisz jaka była cena końcowa projektu :)

jaroslaw.majcher
04-08-2012, 15:40
Zmieniłem nieco układ klawiszy:
- zgodnie z sugestią doszły klawisze colour label
- przesunięty przycisk reset slider. Nie mam pojęcia gdzie go włożyć tak aby było wygodnie więc jest tam gdzie wszystkie przyciski
- doszły 2 klawisze które będą powodowały przełączanie pomiędzy kolejnymi sliderami (na klawiaturze nie ma skrótów do wszystkich suwaków)
- dodane przyciski cofnij i wstecz

Proszę o uwagi. Przed zaprojektowaniem płytki i wykonaniem obudowy chce ustalić końcowy wygląd i układ klawiszy.

Zobacz Projekt v3 (http://img507.imageshack.us/img507/2757/klawiaturav3.jpg)

Kolejność prac przedstawia się następująco:
- oprogramowanie i testy impulsatora
- zatwierdzenie układu klawiszy
- wykonanie obudowy
- wykonanie płytki PCB wraz z Andruino na pokładzie
- złożenie i testy prototypu

Dlaczego najpierw obudowa a później płytka? Z prostej przyczyny. Zaprojektowanie i wykonanie obudowy jest znacznie prostsze i szybsze niż zaprojektowanie i wykonanie płytki. Dodatkowo płytka płytka musi być wykonana na elementach SMD co wydłuża czas pracy (samemu jest bardzo trudno wykonać lutowanie takich elementów).

Szacuję, że wysokość klawiatury powinna się zmieścić w 10mm (nie liczę wystających klawiszy - 1mm oraz wystającego pokrętła - ok 20, 30mm). Wszystko uda się to zrobić przez montaż powierzchniowy i wyprowadzenie impulsatora wyżej niż klawiatura (sam impulsator ma ok 11mm nie licząc trzpienia), tak więc będzie on częściowo schowany w gałce.

wunat
04-08-2012, 15:44
dostaje blad 403 i ze imageshack usunal zdjecie

jaroslaw.majcher
04-08-2012, 16:37
Poprawiałem zaraz po dodaniu więc powinno już być ok.

wunat
04-08-2012, 16:41
fajny layout, podoba mi sie, sa tylko literowki w sekcji split toning jest "hute" zamiast "hue"

mOSAd
04-08-2012, 23:09
mOSAd czy mógłbyś się podzielić swoim wyobrażeniem nt lepszej ergonomii? Jestem otwarty na pomysły :-)
Na co dzień mam altruistyczne podejście do świata, jednak trafiłeś w moją branżę, jako że ładnych parę lat zajmuję się projektowaniem interfejsów (głównie graficznych, pilotów, ale nie tylko - wszędzie podejście jest podobne). Dodatkowo masz jeszcze pecha, ze względu na moją aktualną kiepską sytuację finansową. Zatem niestety tym razem konsultację mogę przeprowadzić jedynie w modelu biznesowym i do profesjonalnej współpracy ewentualnie zapraszam.
Niestety negocjacje mogą być trudne, ponieważ po pierwsze projekt wyjściowo nie zakłada zbyt wielu inwestycji rozumiem. Po drugie wydaje się, że każdy może na to samo wpaść, po trzecie moje wnioski mogą dość daleko odbiegać od założonego kształtu i ceny. Zatem na końcu zawsze dochodzi dostosowanie ergonomii do ekonomii i wybór kompromisów. Proces generalnie nie jest prosty i wcale nie tak szybki. :)

Ale żeby nie gadać po próżnicy rzucę kilka zupełnie podstawowych rzeczy do rozważenia. Oczywiście można je zignorować i stwierdzić, że jakoś sobie użytkownik poradzi zawsze. :) Często będzie to konieczne. Jednak warto mieć świadomość istnienia zignorowanych problemów, a nie dowiadywać się o nich od naburmuszonego klienta żądającego zwrotu kasy za bubel. Nie chodzi mi o to byś odpowiadał, chodzi o to, że być może projekt wymaga trochę więcej uwagi, bo jak już zaprojektujesz coś mało elastycznego, wydasz kasę na formę, na druk płytek itd. to potem zmiany mogą już być nie bardzo opłacalne. Plus klient, który się zraził do pierwszej konstrukcji, raczej nie zechce zakupić kolejnej.

Przykłady do rozpatrzenia, o których pomyślałem w ciągu 10 minut:

1. Malujemy pędzlem "K" po obrazie. W prawej dłoni trzymamy pióro lub myszkę. Jak wygodnie zmienić parametry pędzla, czyli ekspozycję, kontrast, nasycenie? A może i twardość oraz wielkość pędzla? I jak w ogóle wybrać pędzel "K", narzędzia retuszujące "Q" czy widok do kadrowania? Z normalnej klawiatury?
2. W LR funkcjonuje przełącznik ALT. Spróbuj przy wciśniętym ALT, użyć suwaków na przykład w zakładce Details. To dość użyteczny przełącznik. A być może nie jedyny, który ma sens? Jak to zrealizować na tym manipulatorze? I czy warto?
3. Jak się szybko przełączać pomiędzy zdjęciami w każdym z modułów? Jak skakać w dół w trybie siatki?
4. Najczęściej z modułu Develop wchodzę do widoku siatki (Grid) w Library i z powrotem po wybraniu zdjęcia wracam do Develop. Często wciskam zatem klawisze G i D. D(evelop) jest, jednak brak G. Co z tym fantem zrobić?
5. Manipulator przewiduje pracę oburącz. Zastępuje zatem klawiaturę. Gdzie się ona znajdzie? Przed manipulatorem czy obok. Po prawej (zwykle) będzie mysz/tablet. Lewa ręka upośledzona za bardzo by sięgać i pisać na klawiaturze po lewej, choć można przejechać lub obrócić się z fotelem. Czyli może z przodu. Jakie to będzie miało konsekwencje dla normalnej pracy? Jak często trzeba będzie zamieniać urządzenia miejscami, chcąc popisać coś dłużej na klawiaturze? Czy może dedykujemy ten monitor/komputer wyłącznie do pracy w LR?
6. Czy da się "w locie" zmienić czułość kółka manipulatora? Na przykład trzymając/wciskając jakiś klawisz.

jaroslaw.majcher
05-08-2012, 10:10
Dziękuję za tak szczegółowy opis. Miło, że podzieliłeś się swoimi cennymi spostrzeżeniami, tym bardziej jako branżowiec. Poukładam sobie wszystko w głowie i postaram odpowiedzieć.

1) Da się to spokojnie zrobić, o ile użytkownik wybierze z klawiatury odpowiedni guziczek. Wówczas przyciski zwykłych sliderów mogą być zamienione na slidery pędzla
2) Spotkałem się z tym. Tak na szybko nie potrafię udzielić odpowiedzi. Działanie pokrętła sprowadza się do wysyłania + i -, co znów wyklucza działanie alta. Jak AHK ma możliwość przesuwania odpowiednim suwakiem to nie będzie problemu to zaimplementować
3) Są do tego przyciski <= i =>
4) Z założenia domyślnym widokiem develop będzie siatka. Jeśli użytkownik będzie chciał aby Develop przełączał do innego widoku będzie mógł to ustawić w menu skryptu.
5) Problem złożony. Jak ma sobie ustawić to już zalezy od indywidualnych preferencji i wielkości biurka. Sam mam spore biurko 1 x 2m więc klawiaturę będę trzymał za manipulatorem. Lewa ręka jest bardziej upośledzona ale np w moim wypadku tylko lewą ręką obsługuję skróty (alt+s, ctrl+shift+s itp)
6) Rozważam taką opcję, ale tylko do zmniejszenia czułości (choć nie wiem czy jest to komuś potrzebne, np:, temperatura zmienia się co 50K, tint co 5, exp co 0,1, pozostałe co 5

Dziękuję, że otworzyłeś mi oczy na problemy których wcześniej nie widziałem :-)

Davit
05-08-2012, 12:51
badzo dobry pomysł-nie bedzie łatwo zejśc z ceną poniżej 500zł dla mas.
zycze powodzenia

P.S
uzyj tańszych materiałów bez dodatków drewna, aluminium szlifowanego itp ale równie wytzrymałych np. lepszych jakosciowo plastików ale najwazneijsze to dopracuj wygode i oprogramowanie.

mOSAd
05-08-2012, 13:36
1. No tak, tylko musi w kółko odkładać myszkę/pióro. Nie ma trzeciej dłoni na kółko do ruszania suwakami. No i cały czas wybór bardzo często używanych narzędzi retuszerskich wymaga użycia klawiatury.
3. Ah, myślałem, że strzałki robią za określonej wielkości skok suwaka. W takim razie rozumiem, że nie ma krokowego trybu? Na przykład w module Library używa się strzałek (o podwójnej precyzji do tego - średnio dokładnych i zgrubnych) do szybkiego i precyzyjnego zwiększania określonych parametrów zawsze o określony krok. Czy zawsze trzeba używać kółka do tego?
6. Chodzi o to, że czasem potrzebujemy jednak coś bardziej precyzyjnie ustawić, a czasem szybko machnąć z grubsza. Kółko jest do tego rzeczywiście niezłe, jeżeli jego minimalny krok odpowiada najmniejszemu krokowi suwaka. Czyli o 1. Bo to właśnie ma chyba być jego przewaga? Że albo pokręcimy nim więcej, albo mniej, ale zawsze precyzyjnie też się da. Dlatego myślałem, że strzałki służą do skokowego trybu pracy, by zmienić wartość suwaka o 5 na przykład. Bo w takim wypadku szybciej i prościej jest wcisnąć raz albo trzy razy strzałkę. Potem łatwo *cofnąć* się o jeden krok, albo o dwa. No, ale chyba musiałbym się trochę pobawić podobnym sprzętem by to stwierdzić, jak ja wolę - pewnie wiesz lepiej co się sprawdza. Przykładowo zmiana temperatury - dla niskich wartości potrzeba bardzo dużej precyzji i 50k może być za dużą wartością. Z kolei dla dużych temp. można skakać niemal co 500K. Przełącznik czułości pojawił się ostatnio w myszce dla graczy G600 i już zdobył znaczne uznanie snajperów. W przypadku temperatury chociażby, przy przytrzymaniu jednego klawisza dałoby się zwiększyć (zmniejszyć) precyzję. Na przykład Tint różnie się modyfikuje dla JPEGów i RAWów oraz w zależności od temperatury. Czasem potrzeba go ustawić z dokładnością co do 1 punktu. Podobna sytuacja będzie miała miejsce w przypadku wybierania koloru za pomocą palet - czyli suwaka odcienia i nasycenia. Odcień m 360 kroków, ale potrzebny jest bardzo dokładny wybór. Cofnąłem się do technicznych danych. Chcesz mieć 32 kroki na obrót. Czyli przy wyborze koloru to jakieś jedenaście obrotów przy maksymalnej precyzji lub dużo mniej przy mniejszej. Poziom czerni na obrazie też zwykle zmieniamy o jeden punkt w jedną lub drugą - 5 to zdecydowanie za duży skok. I tak dalej. Ciężko to będzie pogodzić przy stałym kroku (np. zawsze o 5).

PS. Ja wcześniej nie doczytałem w ogóle, że to kółko ma mieć tak małą rozdzielczość! Wyobrażałem sobie przynajmniej 100, jeszcze lepiej 360 czy więcej impulsów na obrót, a widać to zupełnie inaczej wygląda. Przy 32 impulsach to kółko przypomina mi trochę scroll od myszki - to rzeczywiście wystarczy?

Rozmiar kółka - a raczej okrąg zataczany przez wgłębienie na palec powinien być dość mały - rozmiar na obrazku sugeruje coś ogromnego. Ma to o tyle znaczenie, że można jeden przycisk umieścić koło kciuka prawej dłoni. Można jednocześnie nim coś przyciskać i kręcić kółkiem. Bardzo wygodnie też używa się małego palca prawej ręki do okazjonalnych kliknięć.

http://www.avid.com/US/categories/Control-Surfaces-Consoles - między innymi tu możesz podejrzeć kilka ciekawych pomysłów pod kątem ergonomii.
Tu fajnie zaprojektowana konsoleta: http://frankeves.com/sony-dhr-1000-prosumer-video-studio/

jaroslaw.majcher
05-08-2012, 15:14
1. Naturalne jest, że jak obsługujemy myszkę i klawiaturę to skróty klawiaturowe wykonujemy lewą ręką (podejrzałem kilka osób używających skrótów i robią tak jak ja). Jeśli będzie wygodniej można włączyć to pracy z pędzlem i gradientem scrool myszki zamiast gałki aby nie odkładać myszki. Jeszcze jest tak, że na początku malujemy dany obszar pędzlem a później zmieniamy ustawienia suwaków? Trzeba sprawdzić na żywym urządzeniu jak się pracuje, w każdym bądź razie dodałem 4 przyciski: Brush, Gradient, next i prev slider dla ustawieniach narzędzi.

3. Moduł library służy do zarządzania zdjęciami a nie grzebaniu w ustawieniach. Naciśnięcie przycisku slidera na klawiaturze powoduje automatycznie przełączenie do modułu develop i wybranie suwaka. Zastanawiam się jeszcze czy jeśli okno LR będzie nieaktywne to czy je wywoływać czy nie.

6. Niestety nie wiem jak jest wygodniej :-) Co do temperatury to 50k jest bardzo małą wartością. Na monitorze laptopa nie zauważam zmiany przy przeskoku co 50. Jak będę w domu to sprawdzę jak jest na necu. Co więcej na mojej myszce Logitech Marathon nie będącej mistrzem precyzji NIE da się zmienić wartości suwaka o mniej niż 40 kelwinów. Przy reszcie suwaków jest oczywiście możliwość zmiany co 1 punkt. ale będzie trzeba się sporo nakręcić kółkiem. Obecny impulsator który kupiłem ma właśnie 32 impulsy na obrót. Czy pomógłby przycisk który na chwilę zwiększa rozdzielczość kółka tj 1 obrót = zwiększenie wartości o 1 a nie o 5 jak jest teraz?

Kółko ma 4cm średnicy (wie wiem czy doczytałeś ale klawiatura będzie miała 24cm na szerokość). 32 obroty... czy to dużo czy mało to pokaże praktyka. Dla mnie raczej wystarczająco. Jak sobie szybko policzymy to zmiana suwaków oprócz temperatury, tinta i ekspozycji od środka zakresu (domyślne ustawienie) do max + lub max - to 20 impulsów, co daje 40 impulsów na cały suwak od lewej do prawej. Można szybko zasymulować takie działanie klikając na nazwę suwaka i naciskając + bądź -
Jeśli będzie potrzeba można zwiększyć rozdzielczość na stałe za pomocą menu skryptu lub przycisku zwiększającego rozdzielczość. Zasymlować takie działanie przez kliknięcie pole liczbowe obok suwaka i naciśnięcie strzałki w górę i lub dół.

Dzięki za kolejne linki.

tomcio.13
05-08-2012, 22:08
Witam
Jestem nowy na tym forum obserwowałem ten projekt na innym ale umarł. Gratuluję bardzo i liczę na doprowadzenie do końca sam jestem chętny na takie urządzenie. Jeśli zajdzie potrzeba druku na tym panelu lub przyciskach ( sitodruk i druk cyfrowy) to mogę mogę zaoferować pomoc.
Pzdr Tomek

jaroslaw.majcher
05-08-2012, 23:40
Witam. Dziękuję za zaoferowaną pomoc :-) Jeśli będzie potrzebny druk to na pewno się zgłoszę.

Na CB projekt nie umarł tylko nie było zainteresowania i głównie brak rzeczowych podpowiedzi. Cały czas siedział mi w głowie i powoli dłubałem :-)

tomcio.13
06-08-2012, 22:38
Czekam na dalszy rozwój projektu i trzymam kciuki.

jaroslaw.majcher
06-08-2012, 23:41
Nie próżnując pokazuję 4 wersję klawiatury:

Tutaj v4 (http://img338.imageshack.us/img338/4140/klawiaturav4.jpg)

Zgodnie z sugestiami:
- dodane przyciski obsługujące kadrowanie, "stempel", reduckję czerwonych oczu, gradient i pędzel
- slidery pędzla i gradientu będzie można wybierać za pomocą next prev a wartość precyzyjnie za pomocą gałki
- dodany przycisk precision w miejscu aby można go było obsługiwać lewą ręką. Trzymanie tego przycisku podczas kręcenia kółkiem zwiększy precyzje gałki w sliderach kontrast i niżej.
- odrobinę powiększone wymiary klawiatury - obecnie 260x84mm

Zastanawiam się jeszcze nad dodaniem klawisza shift i alt. Shift mógłby służyć do zmiany parametru feather pędzla a alt do przełączania pędzla na gumkę. Warto?

Proszę o wszystkie uwagi. Do końca tygodnia chciałbym dopiąć wygląd aby zacząć projektować płytkę i wykonać obudowę.

wunat
07-08-2012, 00:12
kolezenska rada, zebys nie myslal ze sie przypierdzielam, przed drukiem sprawdz 3 razy to co jest napisane na klawiszach, teraz przy split toning jest blad w "highlights"

Artreserved
07-08-2012, 00:14
W zasadzie w każdym "highlights" jest błąd.

jaroslaw.majcher
07-08-2012, 10:17
kolezenska rada, zebys nie myslal ze sie przypierdzielam, przed drukiem sprawdz 3 razy to co jest napisane na klawiszach, teraz przy split toning jest blad w "highlights"

No to wyszło moje niedouczenie :/ Obiecuję ze przed oddaniem obudowy na frezarkę sprawdzę każdy napis 5 razy

Co powiecie natomiast o układzie klawiszy? Czegoś jeszcze brakuje?

Michaelg
08-08-2012, 00:01
Tylko dodam od siebie, że zależnie jedynie od ceny ostatecznej też byłbym zainteresowany kupnem!
Pomysł bardzo dobry i czekam na jakieś foty gotowego materiału :)

jaroslaw.majcher
08-08-2012, 08:49
Jako, że miałem informować na bieżąco to wczoraj doszedł impulsator. Podłączyłem, zaprogramowałem i działa. Okazuje się jednak, że LR wykazuje bardzo małą rensponsywność. Suwak "dogania" obrót gałki, tzn my kręcimy zatrzymujemy a suwak dalej sobie biegnie i po czasem nawet sekundzie się zatrzymuje. Znalazłem jednak rozwiązanie. Owa sytuacja ma miejsce tylko wówczas gdy wybieramy suwak i machamy nim + i -

Na szczęście po zaznaczeniu pola tekstowego i przewijaniu góra dół sytuacja ta nie ma miejsca :-) Są oczywiście wady takiego rozwiązania. Sposób ten wymaga zaznaczenia pola tekstowego. Gdy będziemy uzywać tylko mojej klawiatury, praktycznie nie ma problemu. Jeśli natomiast w zaznaczonym polu ktoś spróbuje nacisnąć coś ze zwykłej klawiatury dostanie brzydki komunikat o błędzie.

Rozwiązania są co najmniej 3:

1. Pozostawić aktywne slidery tylko w momencie trzymania przycisku. Praca z klawiaturą delikatnie się zmienia - trzeba cały czas trzymać przycisk, co ma plusy i minusy. Minusem dla niektórych może być ergonomia, czy fakt, że ciężko będzie ogarnąć przyciski next/prev tak aby użytkownik widział co się dzieje, choć nie jest to nie do zrobienia. Musiałby pojawić się kolejny przycisk "Other". Wybieramy strzałkami next/prev slider. Informacja jaki to slider pojawia się na ekranie. Naciśnięcie przycisku other powoduje uaktywnienie pola tekstowego danego slidera. Przycisk zwiększający precyzje musiałby wtedy działać na zasadzie: pierwsze naciśnięcie on, drugie naciśnięcie off.

2. Odłączać co jakiś czas pole tekstowe. Naciskamy przycisk, do gałki przekazywana jest informacja jaki to przycisk. Gałka sprawdza czy pole tekstowe jest aktywne i w razie potrzeby je uaktywnia. Oczywiście nie możemy tego robić za każdym impulsem ponieważ stracimy sporo na szybkości. Powiedzmy, że postój gałki na 2 sekundy będzie powodował zdjęcie focusa z aktywnego pola. Gdy po 2 sekundach obrócimy gałką ponownie, sprawdzi ona czy pole jest aktywne i jeśli nie jest to je uaktywni.

3. Olać licząc na to, że użytkownik nie naciśnie żadnego klawisza powodującego wprowadzenie znaku. Choć to dla osób używających jednocześnie 2 klawiatur będzie stanowiło utrudnienie.

Osobiście najbardziej skłaniam się ku 1 rozwiązaniu ponieważ jest najbardziej przewidywalne. Złożę dziś do kupy przyciski na kilka pierwszych sliderów i zobaczę jak to działa i czy trzymanie nie jest upierdliwe. W miarę możliwości postaram się zrobić kilka zdjęć bo póki co tylko gadam a jeszcze nic nie pokazałem :-)

Oczywiście chętnie wysłucham sugestii.

mOSAd
11-08-2012, 17:21
Podpowiem od strony użytkownika tym razem. Kiedy nie wiadomo co zrobić... Zrób wszystko i daj wybór użytkownikowi (w konfiguracji).

jaroslaw.majcher
11-08-2012, 18:46
Witam ponownie.

Nakręciłem krótki film z 4 klawiszami i impulsatorem w roli głównej. Obecnie zaprogramowana jest opcja która wymaga ciągłego trzymania przycisku. Co do impulsatora to 32 impulsy na obrót wydaje się rzeczywiście mało. Na filmie jest ustawiony ustawiony tak, że 1 impuls to przesunięcie suwaka o 3 pozycje, ale odstęp pomiędzy kolejnymi impulsami nie może być mniejszy niż 0,1s. Jeśli impuls pojawi się szybciej to jest pomijany. Odpowiedź LR jest na akceptowalnym poziomie, jednak zauważyłem, że Jeśli LR jest wyświetlony na dużym ekranie to niestety suwaki nie dają rady przy skokach co 3 pozycje. Przy pojedynczym jest ok. Mam nadzieje, że i na to znajdzie się rozwiązanie.

Link do filmu (http://youtu.be/rugh63tLnqk)

Na filmie z racji użycia lupy nie widać jednej rzeczy: Przy naciśnięciu na środku przy górnej krawędzi pojawia się informacja jaki to suwak jest aktywny. Można to zobaczyć w folderze DROPBOX (https://www.dropbox.com/sh/v6uq2v2708dunmr/n9fd8Tm55E)

Przy okazji będę wrzucał do tego katalogu wszystko co jest związane z projektem.
Poprzednie linki są nieaktywne, a projekt układu klawiatury znajduje się pod linkiem wymienionym wyżej.

Obecnie priorytetem jest uruchomienie tego zestawu bez Arduino (na samym uC ATmega + kwarc 16MHz). Pozwoli to obciąć koszty.

Co do klawiszy to kupiłem parę sztuk różnych przycisków. Wrzuciłem na dropbox te które najbardziej mi odpowiadają. Mają podobny skok jak klawisze w telefonie komórkowym

ziever
11-08-2012, 21:38
A jak chcesz komunikowac się z komputerem? Użyjesz atmegi z obsługą usb?
Btw. Ostatnio bawiłem się najtańszą platformą kompatybilną z Arduino IDE, znalazłem za 25zł/szt - zrobiłem na tym świetne czujniki do parkowania w garażu, jak kto byłby chętny - PM :D

jaroslaw.majcher
12-08-2012, 11:48
Tak będzie to mega z obsługą usb 2.0. Dokładnie ATmega32U4 (http://www.atmel.com/devices/atmega32u4.aspx)

ziever
12-08-2012, 17:47
no to spoko!

Wg. mnie powinieneś zacząć od małej klawiaturki, nie wykluczającej zwykłej klawiatury. Niższy koszt (nie potrzeba by multipleksera itd.) a i zobaczysz jak się to sprawdza.
Zaprojektować płytkę z elementami smd, zaprogramowany procek jako np. kit do zrobienia w domu. Może zamiast przycisków to czujniki pojemnościowe? Fantastyczna sprawa bardzo niskim nakładem (raptem opornik i jakiś przewodnik, potrzeba tyle pinów ile przycisków + 1)

Ciekawi mnie jak się połączyłeś z LR. Ten paddy zapewnia całą obsługę? Co wysyłasz po usb?

jaroslaw.majcher
12-08-2012, 19:17
Na początku będzie mała klawiaturka, a właściwie sama płytka z procesorem i pinami I/O. Jak się sprawdza można zobaczyć już na prototypie jednak chce się upewnić czy jest to dobra droga. Niestety wspomniana ATmega występuje podaj tylko w wersji smd.

Co do czujników pojemnościowych to nie sprawdzi się chyba to. Nie znam tego rozwiązania, ale przypadku ok 80 klawiszy mamy do użycia 80 pinów. ATmega to max 26, reszta może być dołożona np za pomocą PCF8574 (8 pinów na układ). Układ jest adresowany za pomocą 3 bitów co daje max 8 takich układów, czyli w sumie 64 piny. Dodatkowo ciągłe miotanie tymi układami może powodować opóźnienia w naciśnięciu klawiszy.

Projekt będzie zbudowany o klawiaturę matrycową. Ogólnie rzecz biorąc przycisk łączy kolumnę z wierszem. Przekłada się to na użycie mniejszej liczby pinów IO (pierwiastek z liczby klawiszy * 2). Być może kilka klawiszy dla wygody będą podłączone bezpośrednio do pinów (klawisze do skrótów).

Jak będzie się komunikować? Już pisałem :-) Paddy jest bardzo rozbudowanym i raczej uniwersalnym programem nie będzie używany. Jako, że paddy jest po prostu pluginem do LR + skryptem AutoHotKey to zacząłem pisać swój skrypt którego działanie częściowo widać na filmie. Jednak to dłuższym zastanowieniu prawdopodobnie skrypt zostanie przepisany na autoIt. AHK nie wiedzieć czemu nie obsługuje kilku funkcji na których mi zależy np wybieranie suwaków w trybie usunięcia wszystkich toolbarów (naciśnij w trybie develop 2 razy literę L)

Po USB wysyłam wymyślony przez siebie skrót klawiszowy np Shift+Win+Q który jest zamieniany na odpowiednią akcję.

ziever
12-08-2012, 20:32
Smd nie takie straszne, sam ostatnio się wdrożyłem (QTFP32 dokładnie) pomimo obaw.
Czujniki pojemnościowe - użyłem ich do sterowania modelem - w zasadzie idealne tam gdzie nie ma silnych prądów, czestotliwości itd. gdyz np przy ukladzie zasilajacym lampe jarzeniowa to była kaszana.

Na allegro są gotowe moduły klawiatur numerycznych, mozna sobie wykorzystac.
A edycja działa przy schowanym panelu ustawien?

jaroslaw.majcher
12-08-2012, 20:54
Moduły klawiatur nie będą potrzebne. Wszystko znajdzie się na jednej płytce. Z przycisków raczej też nie zrezygnuje :-)

Zaznaczanie przycisków działa zarówno przy zwiniętej grupie przycisków, przy schowanym całym panelu (f8) jak i przy pokazaniu na monitorze tylko zdjęcia (L). Mówię tu o skrypcie autoit

blazieras
13-08-2012, 09:16
Jakiś czas temu zachęcony testem w sieci kupiłem kontroler midi i spiąłem go z LR.

Dlaczego po tygodniu trafił na Allegro?

Praca polegająca na ciągłym skakaniu po pokrętłach okazała się mega męcząca. Normalnie w LR lewa ręka operuje u mnie po klawiaturze, prawa spokojnie leży na myszce.

Trochę to wszystko zamulało. Szybciej kliknąć od razu w punkt skali na suwaku niż kręcić kilometry na pokrętle.

Wszystko to może bym przeżył, ale gwoździem do trumny był brak obsługi klawisza alt. Ja nie potrafię albo po prostu nie chcę bez tego pracować.

jaroslaw.majcher
15-08-2012, 13:09
Podczas gdy trwają pracę nad płytką w między czasie pisze program do obsługi zdarzeń w LR. Nakręciłem krótki film (http://youtu.be/eZvuYn4OGEk) (http://youtu.be/eZvuYn4OGEk) na którym widać:
- skrypt działający w tle w trayu (pierwsze parę sekund filmu, tam gdzie jest pokazany fragment kodu)
- automatyczne przełączanie na LR po wybraniu suwaka
- bezproblemowa praca we wszystkich trybach lights out
- bezproblemowa praca na pełnym ekranie - na czym mi najbardziej zależało
- wyświetlanie na górze ekranu wybranego suwaka i jego wartości, która zmienia się przy kręceniu

Skok suwaka jak na filmie będzie ustawiony jako domyślny (można go zasymulować naciskając Shift i strzałkę góra dół przy zaznaczonym polu tekstowym). Bardziej precyzyjny po przytrzymaniu dodatkowego klawisza na klawiaturze.

Firm polecam oglądać w fullHD - więcej widać :-)

---

Wracając do kontrolerów MIDI to zauważ, że tam występuje kilka gałek a tutaj jedna. W MIDI trzeba pamiętać która jest od czego i czym je przełączać (gałek jest mało). Tutaj prawa ręka obsługuje gałkę, lewa klawisze. Ale nie będę wdawał się w dyskusję nt preferencji. Każdy lubi coś innego :-)

Co to tego alta to na chwilę obecną nie mam pojęcia jak to zrobić. Alt działa tylko wówczas gdy trzymamy suwak, a klawiatura operuje polem tekstowym. Czy jest jakaś inna możliwość włączenia tego podglądu np na stałe?

mOSAd
15-08-2012, 16:09
Czy zdarzenia są jakoś buforowane? Chodzi mi o opóźnienia przekazywania danych i ich obsługi. Załóżmy, że wykonam na klawiaturze na ślepo kolejno: Temp, Kółko +3 impulsy, Tint, Kółko +4 impulsy, Ekspozycja, Kółko -3 impulsy. Czy nie patrząc na ekran mam pewność, że wszystko mi się wykona? Choćby z opóźnieniem? Czy jakieś zdarzenie może przepaść? Wspominałeś coś o tym, że nie można za szybko kręcić kółkiem, ale to pomijam już. Nie wiem na ile to istotne, ale mi przyszło do głowy po prostu, patrząc jak to działa na filmiku.

jaroslaw.majcher
15-08-2012, 16:53
Klawiatura jest traktowana jak normalna klawiatura z normalnymi przyciskami więc wszystkie zdarzenia są kolejkowane przez system i wykonywane po kolei. Tyle w teorii. W praktyce nie wygląda to tak kolorowo i przesuwania suwaków mogą się gubić, nie wykonywać. Ograniczenie impuls co 0,1sek skutecznie pomaga.

Przy okazji znalazłem rozwiązanie na lagi związanie z przesuwaniem suwaków. Wystarczy... ukryć panel z suwakami... trochę to dziwne, że wyrednowanie zdjęcia trwa dłużej niż przesunięcie suwaka. Gdy wyłączymy ten panel (F8). Suwaki praktycznie poruszają się tak jak gałka.
W sytuacji gdy kręcimy jednym suwakiem i chcemy szybko przejść na drugi LR potrzebuje ok 0,5s aby wykonać tą akcje ale jeśli w ciągu tych 0,5s wykonamy jakiś ruch przy przytrzymanym klawiszu to zostanie on wykonany. Przy takim szybkim kręceniu na 27" monitorze i7 z mojego laptopa ma co robić na wszystkich rdzeniach więc może opóźnienie występuje przez to :-)

jaroslaw.majcher
15-08-2012, 21:28
Jeszcze jedno. Opóźnienie pomiędzy przełączaniem się suwaków (o którym mówiłem w poprzednim poście) występuje tylko wtedy gdy przeskakujemy z któregoś suwaka WB który został zmieniony na dowolny inny. Jest to lag samego lightrooma. Sprawdzić to można w następujący sposób:
- kliknąć na pole tekstowe obok suwaka np tint
- zmienić wartość za pomocą strzałek góra dół
- nacisnąć Esc

Widać, że w tym miejscu jest delikatne opóźnienie (ok 0,5 sekundy) zanim pole zostanie całkowicie opuszczone, co powoduje że kolejne polecenie wydane z klawiatury czeka...

Pozostałe suwaki działają bez laga.

tomcio.13
27-08-2012, 22:12
Witam
Tak mnie troszkę ciekawość zżera, jak się posuwają pracę nad projektem .

jaroslaw.majcher
28-08-2012, 00:48
Witam.
Osoba, która zajmuje się projektowaniem płytki wyjechała na urlop. Do połowy września planowane jest postawienie tego na czystej ATmedze (na początek prototyp z pinami później już z przyciskami)
Do tego czasu powstanie też pierwsza obudowa wykonana w całości z aluminium (muszę dołożyć do projektu 2 przyciski - "ostatni suwak" - pomocny przy wyborze suwaków za pomocą strzałek i narzędzie wyboru balansu bieli które gdzieś przeoczyłem)

Póki co w wolnych chwilach (sezon ślubny w pełni :-)) zajmuje się pisaniem skryptu zamieniającego polecenia z klawiatury na konkretne działania w LR (np wczoraj stworzyłem GUI do obsługi preferencji skryptu, min wersji językowych i zachowań suwaków w określonych sytuacjach)

Wrócę jeszcze do laga LR bo swego czasu nie dawał mi spać :-) Okazuje się, że opóźnienie występuje też podczas poruszania samym suwakiem za pomocą myszki. Domyślnie ciężko w tym czasie wybrać drugi suwak myszką, ale za pomocą klawiatury było już to możliwe. Dlatego w czasie tego lagu (0,5s) wstrzymane będzie przyjmowanie jakichkolwiek poleceń (opcję będzie można wyłączyć). Bez tej opcji zdarza się, że skrypt nie potrafił wybierać kolejnego suwaka (przy pierwszym naciśnięciu po zmianie). IMO jest to dobry kompromis pomiędzy stabilnością a szybkością.

Artjablo
01-09-2012, 16:20
Jestem zainteresowany tą klawiaturą. Super pomysł i projekt :)

szon
26-09-2012, 13:01
Jak tam idą postępy?

jaroslaw.majcher
28-09-2012, 10:48
Przedwczoraj wróciłem z zasłużonego urlopu więc projekt trochę spowolnił.

Wreszcie mamy własną płytkę arduinową. Ne zdążyłem jej jeszcze przetestować na moim programie, ale przykładowe programy z funkcją klawiatury wgrane ze środowiska działają. Nie ma natomiast programowania z portu USB, aczkolwiek po przemyśleniach chciałbym aby ta funkcjonalność była dostępna.

Przycisk precision (zwiększający precyzję gałki będzie działał w dwojaki sposób:
- krótkie naciśnięcie będzie powodowało stałe włączenie lub wyłączenie trybu precyzyjnego
- przytrzymanie powyżej 0,5s (wyjdzie w praniu czy to dobry czas) będzie powodowało chwilowe włączenie tego trybu (puszczenie przejdzie na tryb szybki)
O wszystkim będzie informowała dioda nad klawiszem (albo w klawiszu).

Układ klawiszy jest też gotowy (chyba, że będziecie mieli jakieś uwagi). Przycisku uległy pomniejszeniu - zastosowane ograniczniki w klawiszach. Czy nie będą za małe wyjdzie już gdy będę miał gotową obudowę. W połowie następnego miesiąca powinna być - wiem że miało być wcześniej ale zapomniałem o urlopie. Usunięty przycisk narzędzia redukcji czerwonych oczu - na tym poziomie uważam, to za całkowicie zbędną funkcje.

Link do układu - https://www.dropbox.com/s/c8778cdqxgwnyge/klawiaturav5.jpg

Jeśli da się w komfortowy sposób tego urządzenia, i zostanie to potwierdzone przez użytkowników projekt wyląduje na kickstarterze.

Michaelg
10-10-2012, 20:52
Witam,
coś do przodu poszło od urlopu? ;) Bardzo fajnie się prezentuje JPG mam nadzieję, że gotowa będzie jeszcze lepsza. Wiem, że zwracali Ci już uwagę, ale pamiętaj o poprawnym zapisaniu / wygrawerowaniu napisów na buttonach- miejscami są jeszcze błędy ;)

jaroslaw.majcher
21-11-2012, 01:02
Witam po długiej ale owocnej przerwie.

Sporo myślałem o projekcie, trochę też pracowałem, podglądałem inne rozwiązania w tym zakresie.
Pojawiła się jedna rzecz o której nie pomyślałem. Zgrupowanie przycisków w sposób jak w poprzednich wersjach jest ergonomiczne ale bardzo mało elastyczne. Wyobraźmy sobie taką sytuację, że za 2 lata Adobe wprowadza process 2014 w którym pojawiają się 2 dodatkowe suwaki w panelu basic. I co? Albo zaciskamy zęby i nie używamy nowych, albo dodajemy je zamieniając inne mało ważne ale tworzy się bałagan i ergonomia będzie znikoma.

Dlatego wymyśliłem sobie, że przyciski suwaków i narzędzi będą zgrupowane w jeden duży blok. Będzie od nich odstawał jeden przycisk - przycisk precyzji. Uda się to umieścić w bloku 14 kolumn x 5 wierszy + przyciski tagowania tak jak są. Właśnie staram się opracować logiczne ułożenie przycisków. Dodatkowo grupy suwaków będzie można wyłączać - niby mała rzecz a cieszy - często zdarza się, że wklejam korekcje z poprzedniego pliku jednak pewne ustawienia nie sa potrzebne (np korekcja obiektywu) i trzeba je wyłączyć. W LR robi się to za pomocą małego guziczka. Tutaj jeszcze nie wiem - albo jeden przycisk do wyłączania poszczególnych grup albo do każdej grupy osobny przycisk (co z grupami które nie mają bezpośrednich skrótów?)

W tym rozwiązaniu będzie można rozkręcić, wywalić co niepotrzebne i skręcić. Będzie można też ułożyć po swojemu. Co myślicie o tej zmianie?

Kolejna sprawa która powraca jak bumerang to wielkość - starałem się jak mogłem i nijak nie widzę tego w małej wersji (280x85). Niektóre przyciski były by mniejsze niż w nokii e52 (akurat taką miałem pod ręką) więc swoboda pracy byłaby znikoma. Natomiast większa obudowa = większy koszt. Ostatnio wyceniony na 500 netto (jednostkowa produkcja). Będę oczywiście negocjował i szukał, może uda się taniej - gdyby ktoś miał jakiś kontakt to chętnie przyjmę.

Czy split toning warto usunąć / zamienić na inną grupę? Ja osobiście użyłem tego może ze 2 razy.

A_S_T_O_R
21-11-2012, 01:46
Pomysł świetny, nawet biorąc pod uwagę koszta byłbym chętny

marcz
21-11-2012, 11:48
Pomysł świetny, nawet biorąc pod uwagę koszta byłbym chętny

i ja i ja i ja :D

mOSAd
21-11-2012, 23:18
Co do Split Toning to ja używam bardzo często, ale też nie jestem (póki co) potencjalnym odbiorcą. M.in. używałem tego przy obróbce zdjęć ze ślubu przyjaciela. Świetnie się sprawdza przy sali weselnej, światłach reflektorów, kolorowych kontrach i ciemnym wnętrzu, czyli wysokim ISO, kiedy ciężko coś zrobić z kolorami. Jednak jest jedno "ale". Uważam, że suwakami posługuje się tak sobie. Zawsze korzystam z koła barw, choć może dałoby się przyzwyczaić do suwaków. Nie wiem - póki nie muszę, to nie próbuję. Jeżeli brak miejsca, to rzeczywiście można by rozważyć rezygnację z tej zakładki. Ma to o tyle uzasadnienie, że zabarwienia daje się łatwo kopiować między zdjęciami, zatem raz ustalona kolorystyka może być wklejona do innego zdjęcia, razem z innymi korektami. Poza tym nie wiem na ile często inni z tego korzystają. Na pewno w ciut bardziej kreatywnym portrecie się to przydaje. Jednak krajobraz, makro, przyroda, architektura, sport - obywają się swobodnie bez tej zakładki.

jaroslaw.majcher
22-11-2012, 15:28
Dziękuję za rzeczową odpowiedź.

Na brak zakładek jest sposób. Chce umieścić bezpośrednie skróty do głównych i najczęściej używanych zakładek: basic, tone curve, HSL, detail. Dostęp do suwaków z pozostałych zakładek jak i również z suwaków pędzla i gradientu będzie dostępny na uniwersalnym polu złożonym z 12 lub 16 klawiszy (na 16 zmieszczą się nawet ustawienia rozmiaru pędzla). Dostępne będą 2 przyciski do wyboru grupy: następna i poprzednia. Informacja o aktualnym rozkładzie prawdopodobnie będzie wyświetlać się na ekranie.

coroner
23-11-2012, 00:45
Znalazłem temat dopiero teraz, i tak na pierwszy rzut oka, skoro mamy przycisk import, to powinien być i export, a już export with previous to w ogole byłby szał :)
No i tak się zastanawiam, czy kółko pionowe, takie jak scroll w myszce, tylko z precyzyjniejszym skokiem, nie było lepsze.

mOSAd
23-11-2012, 02:01
Kółko myszkowe jest mało wygodne. Przykładowo trudno jest kontrolować precyzję i prędkość obrotu, chociaż nowe myszki mają bardzo ciekawie wykonane rolki czasem. W szczególności te bezskokowe, płynnie się obracające. Część ma chyba nawet pewną bezwładność, pozwalającą na rozpędzenie kółka. No, ale to generalnie mało ergonomiczne jest - poruszaj sobie parę minut ciągiem takim pionowym kółkiem. Palec szybko się męczy, a w dodatku trudno palec zmienić, by zachować tę samą precyzję. Przy poziomym manipulatorze te wady znikają.
Co do eksportu, to ja się nie przyglądałem jakoś szczególnie układowi klawiszy, ale eksport i eksport z poprzednimi ustawieniami, to u mnie bardzo często używane funkcje. Import robię szalenie rzadko natomiast. :)

drdln
29-11-2012, 12:12
Pomysł jest świetny, ale nie wiem, czy bardziej przyszłościowym rozwiązaniem nie będzie cos takiego: http://futomaki.pl/2012/11/29/ctrlconsole-ciekawy-projekt-na-kickstarterze-dla-uzytkownikow-lightrooma/

fotomarko
05-01-2013, 14:34
Tutaj jest gotowe rozwiązanie http://store.rpgkeys.com/products.php.
A tańsze rozwiązanie http://piengineering.com/xkeys/xkpro.php
Pozdrawiam

tomcio.13
25-04-2013, 23:20
Witam
Jestem ciekaw czy choć troszeczkę temat ruszył do przodu, projekt ciekawy ale jakoś od długiego czasu cisza.

wacki4
26-05-2013, 10:52
Troszkę odgrzebuję ale powiedziałem sobie że spróbuję coś takiego w lightroomie.

Zakupiłem BCR2000 i odpaliłem w lightroomie Paddy.... i powiem wam, że przy chwilowej zabawie w samo przeglądanie zdjęć i chwila na obróbce - działa toto bajecznie. Ustawić można dowolnie co się chce, można zrobić przełączanie trybów, potencjometry mają obok diody pokazujące jaka wartość aktualnie jest ustawiona... BAJKA. Czekam tylko na jakieś zlecenie by przetestować w praktyce ;)