PDA

Zobacz pełną wersję : monitor i dekoder, czyli DisplayPort i HDMI - pytanie

Daga
02-08-2012, 14:40
Hmm... temat raczej nie jest związany z fotografią, więc Cafe to chyba dobre miejsce na zadanie tego pytania...

Otóż posiadam monitor EIZO S2243W, a on posiada DisplayPort.
Widziałam, że są w sprzedaży kable DisplayPort-HDMI i zamierzam taki nabyć, by podłączyć dekoder N-ki. Próbował ktoś z Was cos takiego ? Co z dźwiękiem ? Będzie to jakoś działać ?

Dzięki z góry za pomoc

Rafał_Sz
02-08-2012, 14:52
Przez HDMI płynie obraz i dźwięk. Pytanie, czy taki kabel i ten monitor obsługują protokół HDCP (niby-antypirackie dziadostwo)?

Daga
02-08-2012, 14:56
chyba kupię ten kabel w media i w razie problemów oddam :)

Rafał_Sz
02-08-2012, 14:59
Chyba tak. ;)

Locter
03-08-2012, 23:09
Hmm... temat raczej nie jest związany z fotografią, więc Cafe to chyba dobre miejsce na zadanie tego pytania...

Otóż posiadam monitor EIZO S2243W, a on posiada DisplayPort.
Widziałam, że są w sprzedaży kable DisplayPort-HDMI i zamierzam taki nabyć, by podłączyć dekoder N-ki. Próbował ktoś z Was cos takiego ? Co z dźwiękiem ? Będzie to jakoś działać ?

Dzięki z góry za pomoc

WItam, mam ten sam monitor, nie wiem jak to bywa z kablem, ale chcialem swego czasu podłaczyc Xboxa, kupilem przejsciowke displayport/hdmi, niestety nie dziala takie polaczenie - probowalem wszystkich ustawien , nie dziala i juz. Nie wiem jak bedzie z kablem - moze kabel zadziala, w kazdym razie pisze abys wiedziala jak ja mialem.

rychu_cmg
03-08-2012, 23:17
Mam przejściówkę DisplayPort-HDMI podłączoną do laptopa, ale dźwięk mam podłączony osobno kablem do głośników. Jutro sprawdzę czy da się podłączyć do TV, żeby był dźwięk w głośnikach TV.

TOP67
03-08-2012, 23:26
Problemem będzie HDCP. Nie pozwoli raczej odtworzyć HD na nieautoryzowanym urządzeniu.

Daga
04-08-2012, 21:23
Kabla jeszcze nie kupiłam, bo za kilka dni wyjeżdżam na urlop, więc nie miałabym możliwości odebrania paczki :).
Zamówię po powrocie, bo w sklepach niestety nie ma takich kabli.

Coś jednak czuję, że wyrzucę te blisko 50 zł w błotko... ;)

Trick
13-08-2012, 15:01
Ja kupowałem w VOBISie kabel DisplayPort (monitor) - HDMI (laptop), ale to było pół roku temu. Działa bez problemów.

Rafał_Sz
15-08-2012, 09:23
Ja kupowałem w VOBISie kabel DisplayPort (monitor) - HDMI (laptop), ale to było pół roku temu. Działa bez problemów.Ale tu chodzi o podłączenie eNki. Ze wględu na protokół HDCP sprawa nie jest taka prosta.

Johanan
23-08-2012, 13:35
Moim zdaniem będzie działać na kablu iHDMI.

Jest dość drogi, bo to jakieś 170 PLN, ale raczej warto do takich zastosowań.