Zobacz pełną wersję : monitor i dekoder, czyli DisplayPort i HDMI - pytanie
Hmm... temat raczej nie jest związany z fotografią, więc Cafe to chyba dobre miejsce na zadanie tego pytania...
Otóż posiadam monitor EIZO S2243W, a on posiada DisplayPort.
Widziałam, że są w sprzedaży kable DisplayPort-HDMI i zamierzam taki nabyć, by podłączyć dekoder N-ki. Próbował ktoś z Was cos takiego ? Co z dźwiękiem ? Będzie to jakoś działać ?
Dzięki z góry za pomoc
Rafał_Sz
02-08-2012, 14:52
Przez HDMI płynie obraz i dźwięk. Pytanie, czy taki kabel i ten monitor obsługują protokół HDCP (niby-antypirackie dziadostwo)?
chyba kupię ten kabel w media i w razie problemów oddam :)
Rafał_Sz
02-08-2012, 14:59
Chyba tak. ;)
Hmm... temat raczej nie jest związany z fotografią, więc Cafe to chyba dobre miejsce na zadanie tego pytania...
Otóż posiadam monitor EIZO S2243W, a on posiada DisplayPort.
Widziałam, że są w sprzedaży kable DisplayPort-HDMI i zamierzam taki nabyć, by podłączyć dekoder N-ki. Próbował ktoś z Was cos takiego ? Co z dźwiękiem ? Będzie to jakoś działać ?
Dzięki z góry za pomoc
WItam, mam ten sam monitor, nie wiem jak to bywa z kablem, ale chcialem swego czasu podłaczyc Xboxa, kupilem przejsciowke displayport/hdmi, niestety nie dziala takie polaczenie - probowalem wszystkich ustawien , nie dziala i juz. Nie wiem jak bedzie z kablem - moze kabel zadziala, w kazdym razie pisze abys wiedziala jak ja mialem.
rychu_cmg
03-08-2012, 23:17
Mam przejściówkę DisplayPort-HDMI podłączoną do laptopa, ale dźwięk mam podłączony osobno kablem do głośników. Jutro sprawdzę czy da się podłączyć do TV, żeby był dźwięk w głośnikach TV.
Problemem będzie HDCP. Nie pozwoli raczej odtworzyć HD na nieautoryzowanym urządzeniu.
Kabla jeszcze nie kupiłam, bo za kilka dni wyjeżdżam na urlop, więc nie miałabym możliwości odebrania paczki :).
Zamówię po powrocie, bo w sklepach niestety nie ma takich kabli.
Coś jednak czuję, że wyrzucę te blisko 50 zł w błotko... ;)
Ja kupowałem w VOBISie kabel DisplayPort (monitor) - HDMI (laptop), ale to było pół roku temu. Działa bez problemów.
Rafał_Sz
15-08-2012, 09:23
Ja kupowałem w VOBISie kabel DisplayPort (monitor) - HDMI (laptop), ale to było pół roku temu. Działa bez problemów.Ale tu chodzi o podłączenie eNki. Ze wględu na protokół HDCP sprawa nie jest taka prosta.
Moim zdaniem będzie działać na kablu iHDMI.
Jest dość drogi, bo to jakieś 170 PLN, ale raczej warto do takich zastosowań.