Zobacz pełną wersję : Lightroom 4 - jak usunąć zapamiętane proporcje kadrowania?
marcinq76
01-08-2012, 17:43
Witam
Mam problem Lightroomem 4.1. Przy kadrowaniu niechcący wpisałem niewłaściwe proporcje boków zdjęcia (miało być 17,80x12,70 a wpisałem 17,80x12,85) i LR zapamiętał je na liście własnych proporcji. Zastanawiam się jak usunąć tą pozycję z tej listy? dodatkowo jak wpisuję teraz te poprawne proporcje to ich nie zapamiętuje, a do tego samoczynnie zmienia je do 5x7 - można coś z tym zrobić?
Pozdrawiam
Marcin
Nie ma możliwości usuwania pozycji z listy własnych presetów kadrowania. LR wpisuje je gdzieś do katalogu :-(. Ale .... LR umożliwia wprowadzenie tylko pięciu własnych presetów kadrowania, wprowadzając szósty usuwa się pierwszy itd. Tak jest w LR 3.6 i 4. Pozdrawiam
michalnsm
09-08-2012, 11:22
Czy program nie zapamiętuje przypadkiem pięć ale ostatnich wpisów i po wpisaniu szóstego, kasuje się pierwszy wpis
1) Zrobiłem próbę i mi wyszło, że te customy nie zapisują się w żadnym pliku, mimo, to sprawadź czy nie masz gdzieś na folderze np. roaming "tylko do odczutu"
2) Zrób sobie preset spod develop z samym ustawieniem aspect ratio...
edit:
Rozwiązanie zagadki: tylko wpisanie wartości 17,80x12,70 nie dodaje customa tylko przeskakuje na 5x7, więc złapałem za kalkulator i wyszła mi równość.
No jak wpiszesz 5x7, 10x14, 20x28 czy inne wielokrotności tego samego stosunku, to LR wybiera pierwszą kiedyś wpisaną. W tym przypadku rzeczywiście chodzi o stosunek wielkości boków 5x7. A obawiam się, że usunąć 5x7 się nie da.
michalnsm
09-08-2012, 19:12
5x7 jest od momentu zainstalowania LR (jak dodasz 5x11 i później dodasz pięć innych niestandardowych to 5x11 zniknie z listy).
marcinq76
21-08-2012, 09:52
dzięki, wypróbuje tą metodę z 5 zmianami :)
michalnsm, niestety 17,80x12,70 to nie jest idealnie to samo co 5x7 tylko 4,99x7,00. Na odbitkach z labu ten 1 mm daje mi paskudny biały mini margines przy brzegu zdjęcia który muszę potem wycinać ręcznie. :(
Witam
Przeglądając raw'y z olympusa pl3 w FastStone mam kadrowanie 4/3, czyli takie jak ustawione w aparacie, importując raw'y do LR zmienia się kadrowanie na 16/9, dodając po czarnym pasku na dole i na górze zdjęcia. Jak przywrócić oryginalne kadrowanie takie jak jest w FastStone, dodam , że nic nie grzebałem w LR.
marcinq76
21-08-2012, 11:48
nie mam przy sobie LRa, ale mozesz to chyba załatwić tworząc preset z danym formatem kadru i wrzucając go w opcje importu zdjęcia. Ewentualnie trzeba by poszukać jakichś opcji w oknie importu.
nie mam przy sobie LRa, ale mozesz to chyba załatwić tworząc preset z danym formatem kadru i wrzucając go w opcje importu zdjęcia. Ewentualnie trzeba by poszukać jakichś opcji w oknie importu.
Problem w tym, że LR przytnie mi boki stosując format 4/3, a ja chcę odzyskać to co LR tnie w momencie importu, czyli górę i dół.
... niestety 17,80x12,70 to nie jest idealnie to samo co 5x7 tylko 4,99x7,00. Na odbitkach z labu ten 1 mm daje mi paskudny biały mini margines przy brzegu zdjęcia który muszę potem wycinać ręcznie. :(
Ustal sobie boki w stosunku 5x7 a przy eksporcie nadaj dokładny wymiar boków powinno wyjść idealnie tak jak chcesz :)