Zobacz pełną wersję : Fotogafia otworkowa a D70
Jak jest z długim naswietlaniem w naszym D70 od kilku do kilkunastu minut, czy duzo pobieranej jest energii, czy matryca sie bardzo nie zuzywa, czy wystepuja duze szumy, czy ktos jush to robil, czy warto?
Anonymous
24-06-2005, 23:07
ponoc sie matryca grzeje i nie zalecają, ale jest zabezpieczenie, więc nie powinno się nic stać...
Jak jest z długim naswietlaniem w naszym D70 od kilku do kilkunastu minut
Matko Boska! A na co komu takie czasy naświetlania? :)
Matko Boska! A na co komu takie czasy naświetlania? :)
Żeby zrobić poprawne zdjęcie w ciemnościach ? Albo jakieś błyskawice? :D
Żeby zrobić poprawne zdjęcie w ciemnościach ? Albo jakieś błyskawice?
Rajt :oops:
Bulb do 30 minut. Matryca sie grzeje i trzeba pamietac o kilku zasadach, np. odszumianiu NR aby nie zobaczyc masy konstelacji i zjednej galaktyki ;)
Rozumiem, że takie czasy można uzyskać tylko za pomocą wężyka spustowego albo pilota?
do błyskawic nie zalecam dłuższych czasów niż 5 sek. - pozdr
Ja troszkę z innej beczki: tzn z tej samej, ale trochę innej :)
Otóż. Dzisiaj robiłem zdjęcia wieczorem (chmurki, pejzaże) - nie było żadnych większych kontrastów - czasy jakich używałem to 2-6s. A chodzi mi głównie o pomiar światła... Robiłem w trybie M i sugerowałem się wskazaniem drabinki EV. Jeśli ustawiałem czas i przesłonę tak aby EV było na 0 zdjęcia były prześwietlone. Musiałem ujmować do -1/-1.5 EV.
Dlaczego tak się dzieje? Czy światłomierz nie powinien sugerować natężenia oświetlenia jakie widzi ludzki oko? Jeśli coś namieszałem proszę o stosowne sprostowanie :)
Aha - używałem pomiaru matrycowego...