Zobacz pełną wersję : d90- pełna klatka
Luka Gdynia
31-07-2012, 13:57
Jakich przeróbek potrzebowałby d90 by wsadzić do niego pełno klatkową matrycę?
Trochę roboty przecinakiem i młotkiem, w sumie nic wielkiego.
stasio88
31-07-2012, 14:08
To chyba żart prawda?:) Prima Aprilis w kwietniu.
Pytanie typu: jakich przeróbek potrzebowałby maluch żeby zrobić z niego TIR-a.
RobertMiernik
31-07-2012, 14:16
Daj coś trudniejszego:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/07/maluch_126_03-1.jpg
źródło (http://faimg1.forum-auto.com/mesimages/46809/maluch_126_03.jpg)
stasio88
31-07-2012, 14:21
To mnie rozbroiłeś... dzięki za poprawę humoru:)
Na dzień dobry nowej matrycy, komory i mechanizmu lustra, trochę nowej elektroniki i takich tam drobiazgów. Nic wielkiego, to zrobienia w garażu w dwa dni :-)
jak juz uda Ci sie to zrobic to wrzuc tutorial na forum :-D
Eee, jak mu się uda, to inżynierowie z Nikona popełnią zbiorowe seppuku ;)
superkomornik
31-07-2012, 15:27
Po co się ograniczać, zrób od razu średni format ;)
To jest bardzo prosta operacja. Bierzemy matrycę od D700 (bo to stary już model), przecinamy ją na pół, zdejmujemy obiektyw z D90 i wsadzamy na, lub pod lustro. Zakładamy obiektyw i mamy już D90 z "wsadzoną pełno klatkową matrycą". I natychmiast przystępujemy do fotografowania aparatu d90 ......innym aparatem -może DX-owym bez pełnoklatkowej matrycy.
Z każdym przejrzanym postem uświadamiam sobie jaką ludzie mają fantazję - tylko pozazdrościć ;)
hehe. A co tu zazdroscic. My zeszwagrem w garazu nie takie rzeczy robilismy.... :'
SeventhSon
31-07-2012, 16:56
Sam sobie odpowiedziałeś w ramach swojego pytania - matryce pełnoklatkową.
Trochę roboty przecinakiem i młotkiem, w sumie nic wielkiego.
Tu masz przepis dla domorosłego konstruktora
Na kwiecień nadaje się super
Na dzień dobry nowej matrycy, komory i mechanizmu lustra, trochę nowej elektroniki i takich tam drobiazgów. Nic wielkiego, to zrobienia w garażu w dwa dni :-)
To jest prawie jak przepis!
jak juz uda Ci sie to zrobic to wrzuc tutorial na forum :-D
A to rada, której powinieneś posłuchać i ja się chętnie zapoznam z takim opisem
Po co się ograniczać, zrób od razu średni format ;)
Wtedy ergonomia 'body' będzie już nie ta.
A tak na serio, to kolego piszesz o czymś, co może kiedyś się komuś uda (chociaż nie wiem jak)
Idea fix: zbudować aparat modułowy z możliwością 'rozbudowy' w miarę postępów techniznych
Tak głośno myślę:
- wymienne matryce, procesory
- dopasowywanie światłomierzy wewnętrznych do warunków
- wymienne 'żarniki' lamp
- możliwość wymiany wyświetlacza (stały na taki obracany i odchylany) o różnych rozmiarach i rozdzielczości
- dodatkowy (górny) wyświetlacz (oczywiście demontowalny)
- moduł sterowania bezprzewodowego za pomocą fal mózgowych (kabelki od EEG bardzo się plączą)
Hey!
może ktoś z nikoniarzy ma pomysł na inne 'dodatkowe' funkcje do rozbudowy. Lista jest otwarta. Odpadają otwieracze do piwa i korkociąg
I nie kpię, tylko proszę o przeczytanie jakiejkolwiek książki o aparatach cyfrowych (w EMPIKU możesz taką książkę wziążć i poczytać na boku nic nie płacąc).
Potem, potem jeszcze raz się zatanów i dopiero wtedy dawaj wątek na forum.
Ja mam dla przykładu coś takiego: http://pl.wikipedia.org/wiki/Aparat_skrzynkowy
w swoich zasobach i jak przyłorzę w miejsce błony papier śniadaniowy albo kalkę techniczną to mogę świat oglądać godzinami - bez żartów! Cudowne i polecam - świat jest inny
H1TM4N1500
31-07-2012, 17:49
Dodajmy jeszcze panele słoneczne żeby w słoneczne dni nie martwić się o to że padnie nam bateria :P
SeventhSon
31-07-2012, 18:02
albo małe ręczne 'dynamo' z roweru Jubilat 2, gdyby słońce zaszło...
Do tego jeszcze:
- średnioformatową kasetę na film (żeby robić 'analogowy' backup zdjęć - zamiast dwóch kart)
- śprężynowy przewijacz filmu
i na koniec:
- dalmierz laserowy, żeby ostrośc była w punkt!
Przepraszam, że sobie 'używam na cudzym poście', ale pomysł jest tak niewiarygodny, aż może komuś przyjść chęć na zrobienie FF na DX.
Najprościej wywalić bebechy - wszystkie! z D90 i wsadzić tam wszystkie bebechy z d700, a ze względu na to, że się nie zmieszczą, to przekładamy je razem z obudową.
H1TM4N1500
31-07-2012, 18:51
Najprościej wywalić bebechy - wszystkie! z D90 i wsadzić tam wszystkie bebechy z d700, a ze względu na to, że się nie zmieszczą, to przekładamy je razem z obudową.
I chyba znalazłem rozwiązanie :D. Przeklejamy napis D90 w miejsce d700 i oto mamy :D
Najprostsze i najskuteczniejsze ;) Kiedyś był taki patent z podkręcaniem procka..... trzeba było wytrzeć napis na procesorze 80286 i wstawić 80486 i już się miało procesor szybszy o 2-wie generacje ;)
RobertMiernik
31-07-2012, 21:07
To o czym piszecie już od dawna jest.
Wszystkie cyfrowe dupki do średniego formatu tak właśnie działają...
Kajtuś Czarodziej
31-07-2012, 21:30
Myślę że w niejednej książce Pana Adama Słodowego znajdziesz odpowiedź jak zrobić to, czego chcesz. :D
Może pełnoklatkową matrycę byłoby cięzko ale już pełnoklatkową kliszę dało by się założyć :)
Sam sobie odpowiedziałeś w ramach swojego pytania - matryce pełnoklatkową.
Tu masz przepis dla domorosłego konstruktora
To jest prawie jak przepis!
A to rada, której powinieneś posłuchać i ja się chętnie zapoznam z takim opisem
Wtedy ergonomia 'body' będzie już nie ta.
A tak na serio, to kolego piszesz o czymś, co może kiedyś się komuś uda (chociaż nie wiem jak)
Idea fix: zbudować aparat modułowy z możliwością 'rozbudowy' w miarę postępów techniznych
Tak głośno myślę:
- wymienne matryce, procesory
- dopasowywanie światłomierzy wewnętrznych do warunków
- wymienne 'żarniki' lamp
- możliwość wymiany wyświetlacza (stały na taki obracany i odchylany) o różnych rozmiarach i rozdzielczości
- dodatkowy (górny) wyświetlacz (oczywiście demontowalny)
- moduł sterowania bezprzewodowego za pomocą fal mózgowych (kabelki od EEG bardzo się plączą)
Hey!
może ktoś z nikoniarzy ma pomysł na inne 'dodatkowe' funkcje do rozbudowy. Lista jest otwarta. Odpadają otwieracze do piwa i korkociąg
I nie kpię, tylko proszę o przeczytanie jakiejkolwiek książki o aparatach cyfrowych (w EMPIKU możesz taką książkę wziążć i poczytać na boku nic nie płacąc).
Potem, potem jeszcze raz się zatanów i dopiero wtedy dawaj wątek na forum.
Ja mam dla przykładu coś takiego: http://pl.wikipedia.org/wiki/Aparat_skrzynkowy
w swoich zasobach i jak przyłorzę w miejsce błony papier śniadaniowy albo kalkę techniczną to mogę świat oglądać godzinami - bez żartów! Cudowne i polecam - świat jest inny
To już ktoś przerabiał - to komunistyczna wizja zbudowania ciągnika z wymiennymi wszystkimi elementami, włącznie z kabinami, płytami ładownymi, zawieszeniem, dosłownie wszystkim. Na zasadzie domina. Nawet parę modeli wypuścili. Potem to bodajże ze Szwedami konstruowali. Idea? Upadła. Jak komunizm.
adriansocho
01-08-2012, 17:49
Jest już taki aparat (z trochę mniejszą liczbą możliwych modułów, ale na pewno więcej niż sama wymiana obiektywu). Jak sobie przypomnę, to dam linka, na pewno chodzi o aparat średnioformatowy. Wymienna jest tylna część (zawierająca matrycę lub mechanizm kliszy).
H1TM4N1500
01-08-2012, 22:42
Chyba chodzi o Ricoh GXR ??