PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Pełen obrót

stroop
31-07-2012, 12:40
Callanish Stones na wyspie Lewis.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/07/callanish2n-1.jpg
źródło (http://www.stroop.pl/foto/callanish2.jpg)

Pod spodem troszkę większy format, bardziej polecany.

Sebastianito
31-07-2012, 12:47
Jest ostro, cieplo. Jest fajnie.

Greg77
31-07-2012, 13:07
Kupuje w 100%, nawet jezeli to HDR to jest naprawde znakomity!

deemes
31-07-2012, 13:09
Słoneczko robi swoje, jest super !:)) *Greg, Hdr też jest fajne:))hehe

stroop
31-07-2012, 13:15
Nie ma HDR zupełnie, są złożone dwie klatki z inną ekspozycją. DRI znaczy :)

Łukasz O.
31-07-2012, 13:18
Ładnie. Nawet bardzo ładnie. Bardzo lubię ciepłe kadry. Światło fajnie się przedziera między... "kamyczkami" :) Fajnie Ci to wyszło.

deemes
31-07-2012, 13:21

maskujesz ręcznie różnice czy softem z automatu składasz?

RobertMiernik
31-07-2012, 13:25
O kurcze, Extra!
Niebo, cienie, kolorki, słońce wszystko super, szkoda że trawka nie jest taka ładna jak te parę kroków dalej, ale nawet to nie ujmuje nic obrazkowi.

Greg77
31-07-2012, 13:51
*Greg, Hdr też jest fajne:))hehe

Tylko trzeba umiec go zrobic....

Domyslam sie, dobra robota.....musze dorwac kogos kto lopatologicznie mi wyjasni jak WY maskujecie te zdjecia!

Badyl81
31-07-2012, 14:17
(...) musze dorwac kogos kto lopatologicznie mi wyjasni jak WY maskujecie te zdjecia!

Tutorial! Tutorial!

Zdjęcie zacne, świetny moment z tym słońcem między kamolami.

Greg77
31-07-2012, 14:27
Tutorial! Tutorial!

Dokladnie, wiem, ze macie jakas metode i jakies magiczne akcje do PSa.....tylko sie dzielic nie chcecie:D

RobertSoul
31-07-2012, 14:49
Domyslam sie, dobra robota.....musze dorwac kogos kto lopatologicznie mi wyjasni jak WY maskujecie te zdjecia!

Ja wczoraj dwie godziny spędziłem na necie w poszukiwaniu tutków do DRI. Niby coś tam znalazłem ale ciężko było zrozumieć gościa, a filmik trwał ponad 2 godzinki :O.

Co do zdjęcia.. to rozpisywał się nie będe. Kawał dobrej roboty! Graty :)

jarekf34
31-07-2012, 19:42
jak WY maskujecie te zdjecia!
Zapewne większość jest ciekawa :) Wszystko tak wypędzlowane, że śladu niet :)
Super fotka a te słonko pomiędzy kamulcami wyszło zaj.....cie :)

Bartekkw
31-07-2012, 19:49
Fajny kadr w interesującej, charakterystycznej dla Ciebie obróbce. Trochę tylko nienatualnie wygląda rozświetlony od strony obserwatora centralnie umieszczony kamień, podczas kiedy słońce świeci z drugiej strony ;)

maniak666
31-07-2012, 19:51

Tutorial! Tutorial!

Ja wczoraj dwie godziny spędziłem na necie w poszukiwaniu tutków do DRI. Niby coś tam znalazłem ale ciężko było zrozumieć gościa, a filmik trwał ponad 2 godzinki :O.

:)

Korzystałem z tego (http://www.fotal.pl/hdr-driczyli-techniki-zwiekszania-zakresu-tonalnegocz-2/)- łopatologicznie bez zbędnych udziwnien i MSZ daje radę. Sztuczka z blurem w BW załatwia sprawę z maskowaniem.

No a o zdjęciu już wszystko powiedziano więc powtarzać bez sensu. Lepiej ślipić po prostu w monitor...

biegly
31-07-2012, 21:12
Świetnie pokazane miejsce!
Ciut nie naturalnie, ale podoba się ;)

stroop
31-07-2012, 23:23
Do tego zalinkowanego przez Maniaka tutka niewiele mogę dodać. Nie mam żadnych tajemnych akcji :) Praca akurat nad tym zdjęciem była łatwiejsza od opisanej w tutku, bo kontrasty tej sceny wyszły tak duże na matrycy, że na tej klatce, gdzie poprawnie naświetlone były kamienie i ziemia, niebo było prawie białe a na tej gdzie niebo było ok, kamienie i ziemia były praktycznie czarne. Łatwo w takim przypadku zrobić czarno-białą maskę przy pomocy color range. Oczywiście taka maska nigdy nie będzie całkiem dokładna - więc w tym przypadku najpierw dopracowałem maskę ręcznie. Potem trzeba zdecydować, które fragmenty klatek mają się przenikać i w jakim stopniu. To jest bardzo indywidualna kwestia każdego zdjęcia i nie wierzę, żeby jakaś akcja dała tu radę. Po prostu działasz pędzlem i gumą na masce aby dojść do takiego punktu, gdzie dalsze działania tylko pogarszają sprawę :) Pewna nienaturalność oświetlenia kamieni właśnie z tego wynika. Myślę, że to kwestia gustu. Ostatni etap to sklejenie warstw w jedną i działanie na niej stemplem, bo nawet najlepsza maska też wszystkiego nie załatwi. Czyli dużo ręcznej roboty w tym przypadku. Oczywiście dobrze jest takie zdjęcie zrobić ze statywu :)

Dzięki za komentarze :)

deemes
01-08-2012, 00:03
*newry highwayman i *maniak666 dzieki za dzielenia się doświadczeniami:)

Sebastianito
01-08-2012, 00:54
Tylko trzeba umiec go zrobic....

Tutorial! Tutorial!

Zdjęcie zacne, świetny moment z tym słońcem między kamolami.

Do tego zalinkowanego przez Maniaka tutka niewiele mogę dodać. Nie mam żadnych tajemnych akcji :) Praca akurat nad tym zdjęciem była łatwiejsza od opisanej w tutku, bo kontrasty tej sceny wyszły tak duże na matrycy, że na tej klatce, gdzie poprawnie naświetlone były kamienie i ziemia, niebo było prawie białe a na tej gdzie niebo było ok, kamienie i ziemia były praktycznie czarne. Łatwo w takim przypadku zrobić czarno-białą maskę przy pomocy color range. Oczywiście taka maska nigdy nie będzie całkiem dokładna - więc w tym przypadku najpierw dopracowałem maskę ręcznie. Potem trzeba zdecydować, które fragmenty klatek mają się przenikać i w jakim stopniu. To jest bardzo indywidualna kwestia każdego zdjęcia i nie wierzę, żeby jakaś akcja dała tu radę. Po prostu działasz pędzlem i gumą na masce aby dojść do takiego punktu, gdzie dalsze działania tylko pogarszają sprawę :) Pewna nienaturalność oświetlenia kamieni właśnie z tego wynika. Myślę, że to kwestia gustu. Ostatni etap to sklejenie warstw w jedną i działanie na niej stemplem, bo nawet najlepsza maska też wszystkiego nie załatwi. Czyli dużo ręcznej roboty w tym przypadku. Oczywiście dobrze jest takie zdjęcie zrobić ze statywu :)

Dzięki za komentarze :)

I tu jest wszystko napisane w temacie... a co do akcji na PS to: Jesli robisz kilkanascie zdjec na kilka klatek to przysiadziesz raz, nagrasz sobie a pozniej tylko PLAY przy kolejnym zdjeciu i PS sam Ci wycina swiatlo, cienie, czernie i srednie tony.

jacekz40
01-08-2012, 14:43
Nie znam się na takich cudeńkach jak DRI ale zdjęcie musi się podobać :)

Nikonozaur
01-08-2012, 23:27
Piękna robota, gdzieś już to widziałem i też byłem cały w achach i ochach. ;)

Locter
02-08-2012, 03:52
Jest dobrze, jednak mam zarzut - niebo mz. zbyt mocno wpada w fiolet, mysle ze po poprawce bedzie dużo bardziej naturalne.