Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Pełen obrót
Callanish Stones na wyspie Lewis.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/07/callanish2n-1.jpg
źródło (http://www.stroop.pl/foto/callanish2.jpg)
Pod spodem troszkę większy format, bardziej polecany.
Sebastianito
31-07-2012, 12:47
Jest ostro, cieplo. Jest fajnie.
Kupuje w 100%, nawet jezeli to HDR to jest naprawde znakomity!
Słoneczko robi swoje, jest super !:)) *Greg, Hdr też jest fajne:))hehe
Nie ma HDR zupełnie, są złożone dwie klatki z inną ekspozycją. DRI znaczy :)
Łukasz O.
31-07-2012, 13:18
Ładnie. Nawet bardzo ładnie. Bardzo lubię ciepłe kadry. Światło fajnie się przedziera między... "kamyczkami" :) Fajnie Ci to wyszło.
maskujesz ręcznie różnice czy softem z automatu składasz?
RobertMiernik
31-07-2012, 13:25
O kurcze, Extra!
Niebo, cienie, kolorki, słońce wszystko super, szkoda że trawka nie jest taka ładna jak te parę kroków dalej, ale nawet to nie ujmuje nic obrazkowi.
*Greg, Hdr też jest fajne:))hehe
Tylko trzeba umiec go zrobic....
Domyslam sie, dobra robota.....musze dorwac kogos kto lopatologicznie mi wyjasni jak WY maskujecie te zdjecia!
(...) musze dorwac kogos kto lopatologicznie mi wyjasni jak WY maskujecie te zdjecia!
Tutorial! Tutorial!
Zdjęcie zacne, świetny moment z tym słońcem między kamolami.
Tutorial! Tutorial!
Dokladnie, wiem, ze macie jakas metode i jakies magiczne akcje do PSa.....tylko sie dzielic nie chcecie:D
RobertSoul
31-07-2012, 14:49
Domyslam sie, dobra robota.....musze dorwac kogos kto lopatologicznie mi wyjasni jak WY maskujecie te zdjecia!
Ja wczoraj dwie godziny spędziłem na necie w poszukiwaniu tutków do DRI. Niby coś tam znalazłem ale ciężko było zrozumieć gościa, a filmik trwał ponad 2 godzinki :O.
Co do zdjęcia.. to rozpisywał się nie będe. Kawał dobrej roboty! Graty :)
jarekf34
31-07-2012, 19:42
jak WY maskujecie te zdjecia!
Zapewne większość jest ciekawa :) Wszystko tak wypędzlowane, że śladu niet :)
Super fotka a te słonko pomiędzy kamulcami wyszło zaj.....cie :)
Bartekkw
31-07-2012, 19:49
Fajny kadr w interesującej, charakterystycznej dla Ciebie obróbce. Trochę tylko nienatualnie wygląda rozświetlony od strony obserwatora centralnie umieszczony kamień, podczas kiedy słońce świeci z drugiej strony ;)
maniak666
31-07-2012, 19:51
Tutorial! Tutorial!
Ja wczoraj dwie godziny spędziłem na necie w poszukiwaniu tutków do DRI. Niby coś tam znalazłem ale ciężko było zrozumieć gościa, a filmik trwał ponad 2 godzinki :O.
:)
Korzystałem z tego (http://www.fotal.pl/hdr-driczyli-techniki-zwiekszania-zakresu-tonalnegocz-2/)- łopatologicznie bez zbędnych udziwnien i MSZ daje radę. Sztuczka z blurem w BW załatwia sprawę z maskowaniem.
No a o zdjęciu już wszystko powiedziano więc powtarzać bez sensu. Lepiej ślipić po prostu w monitor...
Świetnie pokazane miejsce!
Ciut nie naturalnie, ale podoba się ;)
Do tego zalinkowanego przez Maniaka tutka niewiele mogę dodać. Nie mam żadnych tajemnych akcji :) Praca akurat nad tym zdjęciem była łatwiejsza od opisanej w tutku, bo kontrasty tej sceny wyszły tak duże na matrycy, że na tej klatce, gdzie poprawnie naświetlone były kamienie i ziemia, niebo było prawie białe a na tej gdzie niebo było ok, kamienie i ziemia były praktycznie czarne. Łatwo w takim przypadku zrobić czarno-białą maskę przy pomocy color range. Oczywiście taka maska nigdy nie będzie całkiem dokładna - więc w tym przypadku najpierw dopracowałem maskę ręcznie. Potem trzeba zdecydować, które fragmenty klatek mają się przenikać i w jakim stopniu. To jest bardzo indywidualna kwestia każdego zdjęcia i nie wierzę, żeby jakaś akcja dała tu radę. Po prostu działasz pędzlem i gumą na masce aby dojść do takiego punktu, gdzie dalsze działania tylko pogarszają sprawę :) Pewna nienaturalność oświetlenia kamieni właśnie z tego wynika. Myślę, że to kwestia gustu. Ostatni etap to sklejenie warstw w jedną i działanie na niej stemplem, bo nawet najlepsza maska też wszystkiego nie załatwi. Czyli dużo ręcznej roboty w tym przypadku. Oczywiście dobrze jest takie zdjęcie zrobić ze statywu :)
Dzięki za komentarze :)
*newry highwayman i *maniak666 dzieki za dzielenia się doświadczeniami:)
Sebastianito
01-08-2012, 00:54
Tylko trzeba umiec go zrobic....
Tutorial! Tutorial!
Zdjęcie zacne, świetny moment z tym słońcem między kamolami.
Do tego zalinkowanego przez Maniaka tutka niewiele mogę dodać. Nie mam żadnych tajemnych akcji :) Praca akurat nad tym zdjęciem była łatwiejsza od opisanej w tutku, bo kontrasty tej sceny wyszły tak duże na matrycy, że na tej klatce, gdzie poprawnie naświetlone były kamienie i ziemia, niebo było prawie białe a na tej gdzie niebo było ok, kamienie i ziemia były praktycznie czarne. Łatwo w takim przypadku zrobić czarno-białą maskę przy pomocy color range. Oczywiście taka maska nigdy nie będzie całkiem dokładna - więc w tym przypadku najpierw dopracowałem maskę ręcznie. Potem trzeba zdecydować, które fragmenty klatek mają się przenikać i w jakim stopniu. To jest bardzo indywidualna kwestia każdego zdjęcia i nie wierzę, żeby jakaś akcja dała tu radę. Po prostu działasz pędzlem i gumą na masce aby dojść do takiego punktu, gdzie dalsze działania tylko pogarszają sprawę :) Pewna nienaturalność oświetlenia kamieni właśnie z tego wynika. Myślę, że to kwestia gustu. Ostatni etap to sklejenie warstw w jedną i działanie na niej stemplem, bo nawet najlepsza maska też wszystkiego nie załatwi. Czyli dużo ręcznej roboty w tym przypadku. Oczywiście dobrze jest takie zdjęcie zrobić ze statywu :)
Dzięki za komentarze :)
I tu jest wszystko napisane w temacie... a co do akcji na PS to: Jesli robisz kilkanascie zdjec na kilka klatek to przysiadziesz raz, nagrasz sobie a pozniej tylko PLAY przy kolejnym zdjeciu i PS sam Ci wycina swiatlo, cienie, czernie i srednie tony.
jacekz40
01-08-2012, 14:43
Nie znam się na takich cudeńkach jak DRI ale zdjęcie musi się podobać :)
Nikonozaur
01-08-2012, 23:27
Piękna robota, gdzieś już to widziałem i też byłem cały w achach i ochach. ;)
Jest dobrze, jednak mam zarzut - niebo mz. zbyt mocno wpada w fiolet, mysle ze po poprawce bedzie dużo bardziej naturalne.