Zobacz pełną wersję : Wyspy Kanaryjskie strefa bezcłowa
koral181
31-07-2012, 11:22
Mam pytanie czy ktoś był na wyspach i orientuje się jakie są ceny sprzętu foto. Właśnie wybiera się tam moja siostra i zastanawiam się czy nie dać jej gotówki na zakup 85 1,8 D. Czy to ma sens czy ceny są takie same jak u nas.
miron19j
31-07-2012, 11:35
ale przecież Kanary to Hiszpania, nie ma strefy bezcłowej dla nas.
Nie pamiętam dokładnie cen sprzętu, ale nie odbiegały jakoś znacząco od naszych. Pamiętaj, że wszystko tam musi przypłynąć lub przylecieć. A to podbija ceny.
paparazzi89
31-07-2012, 11:36
wszędzie wszystko musi przypłynąć, przylecieć albo przyjechać nawet do Polski, nie tylko tam.
miron19j
31-07-2012, 11:39
zgoda. Ale do Polski to może przyjechać pociągiem lub tirem. A to jest zdecydowanie taniej niż samolot lub prom
Moja siostra była jakiś czas temu na wyspie Lanzarote i gdzie nie poszła, do jakiego sklepu, to ceny były bez cła. Obkupiła się z chłopakiem w ciuchy w Zarze, w retro zegarki Casio i jakieś inne
paparazzi89
31-07-2012, 11:41
:), w każdym razie ogólnie ceny się równają już wszędzie w europie- jedynie z usa jest dużo taniej, tutaj wg mnie dużo zachodu a niestety nie za dużo oszczędności
miron19j
31-07-2012, 11:53
poza tym, nie oszukujmy sie, Kanary to turystyka, turystyka i jeszcze raz turystyka. A tacy Niemcy, którzy stanowią gro przyjeżdzających, nie pójdą kupowac sobie D3 lub jakiegoś obiektywu. Oni przyjeżdżają z własnymi idiotenkamerami. A ci, co przyjeżdżają w celach fotograficznych, przywożą sprzęt ze sobą. Ja w każdym bądź razie nie spotkałem sklepu foto w naszym rozumieniu. Owszem, cyfrowe małpki są do kupienia prawie na każdym rogu.
PS. moje spostrzezenia dotyczą Teneryfy, innych wysp nie znam
Byłem rok tomu o ile dobrze pamiętam to kanary są bezcłowe. Przynajmniej Fuerta taką strefą jest.
Co do cen to się nie wypowiem, bo po sklepach nie chodziłem. :)
koral181
31-07-2012, 12:53
Właśnie chodzi konkretnie o Fuerte mam nadzieje, że zajrzy tu ktoś kto był i się zainteresował i poda tu dobre dla mnie wiadomości.
Jeżeli chodzi o Fuertę to o ile coś ma być ze sprzętu to będzie w stolicy wyspy Puerto del Rosario.
to specjalna strefa ekonomiczna (bezcłowa) - wszystkie wyspy kanaryjskie
ciuchy - tak, zegarki (szczególnie drogie) - tak, warto, taniej niż u nas i to sporo, ceny do negocjacji, nawet na markowych jeansach
można urwać 20E, podobnie na okularach
foto - ceny słabe, nie warto
miron19j
31-07-2012, 18:47
ceny do negocjacji, nawet na markowych jeansach
tak samo z perfumami. Można utargować do 20%. Tylko trzeba mieć takie zdolności jak moja żona :-D. Ja tylko płaciłem.
Laga Marlboro 17 euro, przynajmniej jak ostatnio tam bylem, czyli sporo taniej niz w Polsce......tak to strefa bezclowa i wiele mozna kupic sporo taniej.
Najczęściej mają perfumy, zegarki, ciuszki. |Sprzętu wartego zachodu nie ma. Uważać na podróbki!
wydaje mi się że lepsze zakupy są na GC niż na Teneryfie, szczególnie okolice Gran Hotel Costa Meloneras w Maspalomas GC to skupisko bardzo dobrych sklepów
jubilerskich, z ciuchami też jest tam OK, w tych lepszych nie ma szans na podróbki (np w Macy`s)
w ogóle polecam Maspalomas na GC - ciszej, milej, bez tabunów angielskich fanów najebki najtańszym piwem i ich dwustukilogramowych girls ;)
poza tym, nie oszukujmy sie, Kanary to turystyka, turystyka i jeszcze raz turystyka. A tacy Niemcy, którzy stanowią gro przyjeżdzających, nie pójdą kupowac sobie D3 lub jakiegoś obiektywu. Oni przyjeżdżają z własnymi idiotenkamerami. A ci, co przyjeżdżają w celach fotograficznych, przywożą sprzęt ze sobą. Ja w każdym bądź razie nie spotkałem sklepu foto w naszym rozumieniu. Owszem, cyfrowe małpki są do kupienia prawie na każdym rogu.
PS. moje spostrzezenia dotyczą Teneryfy, innych wysp nie znam
zgadza sie. Ogolnie jest taniej ale glownie malpki i KAZDY (hotel, rezydent) odradza tam kupowanie rzeczy drozszych. Mi jakis gosc wzial moj marumi filterek, stuknal palcem w szklo 2x !!!!! i spytal co to za sh*t. sam mi wciskal jakis no-name i same ochy i achy. Perfumy stargowalem z 75 ojro na niecale 50 :) tylko dlatego ze nie mialem kasy i to w kolko powtarzalem (portfel zostal w hotelu wiec nie klamalem:) ) Umowilem sie na kolejny dzien i kupilem po wytargowanej cenie :)
To na Teneryfie,
Na Lanzarote (wyspe zdecydowanie polecam osobom ktore chca odpoczac) sklepow foto nie widzialem.
Na kanarach jest strefa bezcłowa od czasów gen. Franco. Podczas objazdówki i szału zakupowego żony (perfumy, kosmetyki i łachy w Solarze) zwiedziłem sklep foto prowadzony przez hindusa. Chciał mi wcisnąć kijowaty filtr UV do ochrony obiektywu. Wystartował od 60 Euro ale widząc, że umiem się targować (chociaż tak naprawdę nie chciałem tego filtru) zszedł do 15. Generalnie ceny aparatów takie same jak u nas - może jakbym nie chciał żadnego kupić to urwało by się 40%, kto ich tam wie.
Odradzam kupowanie drogiego foto sprzętu na Kanarach zwłaszcza przez siostry, ciotki i wujki, którzy się na nim nie znają. Cenny w normalnych sklepach takie jak u nas, a "okazja" u Hindusa może się skończyć bardzo boleśnie.
Ja w tym roku byłem na Fuercie, niestety jedyny napotkany sprzet foto w dużym centrum handlowym to mieli tylko jakies małpki. Co do cen, nie wiem bo nie obracam się w P&S.
Przez trzy kolejne lata odpoczywałem na Kanarach. Przez dwa, orientowałem się w cenach.
Najlepsze sklepy są na Gran Canarii, ceny tak jak wspomniałem porównywalne do naszych, podrób tyle ile wody wokół wysp. Jeżeli chodzi o ceny, mam na myśli wyłącznie lustrzanki i obiektywy, o tzw. "małpki" nie pytałem.
Jako ciekawostkę napiszę jak w ub. roku z ciekawości zapytałem o D90. Sklep jak u naszego zegarmistrza w jakimś ciągu handlowym, sprzedawca pachnący hinduskimi przyprawami. Cena sprzętu: bodaj 800 EU. Od słowa do słowa, a raczej im bliżej drzwi (nie targowałem bo chciałem kupić, wyłącznie informacyjnie o cenę zapytać) cena malała proporcjonalnie do odległości od kasy. Już poza uroczym sklepikiem, sprzedawca wypadł za mną z ofertą... 400 EU :)
Dwa kroki dalej był duży sklep ze sprzętem Nikona. Zapytałem o D700 i 14-24. Kosztowały +/- jak u nas bez możliwości targowania się.