Zobacz pełną wersję : Nowe monitory EIZO podświetlane LED - CG, CS, CX
Oj, będzie się działo
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/07/icon_biggrin-1.gif
źródło (http://www.canon-board.info/images/smilies/icon_biggrin.gif)
EIZO wprowadza na rynek nowe LEDówki - serię CG i CX reprezentować będą szerokogamutowe panele 24 i 27 calowe (CG276, CG246, CX270, CX240), w serii CS dostępny będzie normalnogamutowy panel o przekątnej 23 cali (CS230).
Prototypowego CXa miałem już przyjemność oglądać na drupie, wyglądał bardzo zacnie.
Bardzo fajnym rozwiązaniem jest sensor utrzymujący stabilność kalibracji monitora - wystarczy jedna referencyjna kalibracja, później zaś monitor automatycznie utrzymuje zadane parametry kontrolując je przy pomocy prostego sensora.
Oficjalna premiera odbędzie się na Photokinie, dostępność jesienią br.http://www.eizo.com/global/press/releases/htmls/new_coloredge.html
A są już jakieś prognozy cenowe, bo według portali jeszcze nie jest znana.
A są już jakieś prognozy cenowe, bo według portali jeszcze nie jest znana.
- CG będzie kosztowało jak przystało na CG od 4 do 11 tys zł.
- CX to odpowiednik obecnej serii SX czyli przedział 3 do 7 tys zł.
- CS to "podrychtowane" S czyli przedział 2,5-3 tys zł.
Nowe modele na początku będą droższe od poprzednich wersji, czyli do powyższych cen pewnie dojdzie do +20%, potem nieco spadną.
PS. To moja prognoza i choć ma solidne podstawy w postaci oglądania sufitu, to sprawdza się prawie zawsze. ;)
A tak okiem eksperta, gdyby decydować się na tę najniższą wersję, tzn. CS - warto się w to pchać za tą kasę, czy szukać czegoś innego?
A tak okiem eksperta, gdyby decydować się na tę najniższą wersję, tzn. CS - warto się w to pchać za tą kasę, czy szukać czegoś innego?
Wszystko zależy do czego to ma być używane i jaki jest poziom wymagań. CS230 jest podobny do NECa PA231W, więc można określić zakres przydatności. CS230 i PA231W i to w zasadzie jedyna konkurencja. Nic innego podobnego nie ma. Oba są oparte o podobny panel, ekonomiczna wersja IPS. CS230 na jednak wbudowany czujnik do utrzymywania parametrów po kalibracji, będzie więc najprawdopodobniej wymagał korekty jeszcze rzadziej niż obecne EIZO.
Oj, to chyba poczekam z zakupem nowego monitora :)
Oj, to chyba poczekam z zakupem nowego monitora :)
EIZO tego się obawiało, stąd informacje o nowych seriach były ściśle strzeżone. Nieoficjalnie, aby nie stopować sprzedaży obecnych modeli. Wiadomość o nowych CG/CX/CS miałem już na koniec zimy tego roku, ale był rozkaz - ani pary z gęby. Z drugiej jednak strony, po początkowych wieściach i pierwszych odruchach czekania na nowości, zarówno starsze i nowsze sprzedają się podobnie bo firma tak kalkuluje ceny, żeby je wyraźnie dywersyfikować. Przez pewien czas są nawet produkowane równolegle i starsze są celowo bardziej uatrakcyjniane co jest dobrym okresem na zakupy. Poza tym EIZO to firma niezwykle "ewolucyjna", nie "rewolucyjna". Nigdy nie stawia oferty na głowie i kolejne edycje nie są jakoś diametralnie różne. Stare nagle nie dają złego obrazu, podobnie jak nowe body nie sprawia, że stare zaczyna robić złe zdjęcia. Działania EIZO są przewidywalne a to dobra wiadomość zarówno dla nabywców jak i sieci dystrybucji.
EIZO tego się obawiało, stąd informacje o nowych seriach były ściśle strzeżone. Nieoficjalnie, aby nie stopować sprzedaży obecnych modeli. Wiadomość o nowych CG/CX/CS miałem już na koniec zimy tego roku, ale był rozkaz - ani pary z gęby. Z drugiej jednak strony, po początkowych wieściach i pierwszych odruchach czekania na nowości, zarówno starsze i nowsze sprzedają się podobnie bo firma tak kalkuluje ceny, żeby je wyraźnie dywersyfikować. Przez pewien czas są nawet produkowane równolegle i starsze są celowo bardziej uatrakcyjniane co jest dobrym okresem na zakupy. Poza tym EIZO to firma niezwykle "ewolucyjna", nie "rewolucyjna". Nigdy nie stawia oferty na głowie i kolejne edycje nie są jakoś diametralnie różne. Stare nagle nie dają złego obrazu, podobnie jak nowe body nie sprawia, że stare zaczyna robić złe zdjęcia. Działania EIZO są przewidywalne a to dobra wiadomość zarówno dla nabywców jak i sieci dystrybucji.
Nie wątpię w to, co piszesz ale skoro i tak muszę trochę dozbierać to równie dobrze mogę poczekać na CX240 :D
Shadowbad.
01-08-2012, 16:42
Witam.
W październiku miałem się stać nabywcą nowego monitora marki Eizo CG275W. Wczoraj na stronie producenta odkryłem nadciągające nowe modele tej serii w tym odświeżony CG275 czyli CG276. Na naszej rodzimej stronie są jedynie ogólniki, natomiast na stronie Eizo UK znalazłem więcej informacji wraz ze specyfikacją tego nowego monitora. Jeśli się nie mylę, ten model nie będzie posiadał podświetlenia LED, będzie posiadał interfejs HDMI zamiast Mini DisplayPort (czego akurat nie rozumiem) i 2 porty USB upstream zamiast dotychczasowego jednego. Do tego nieco podwyższony kontrast z dotychczasowych 850 do 1000:1 oraz jasność z 270 do 350 cd/m² Czy to wszystkie różnice??? Jeśli tak, to nie widzę powodu by czekać na nową wersję tego monitora przy założeniu, że zapewne będzie on kosztował ok 12 tys. a obecna wersja jest dostępna średnio od niespełna 10 tys.
To prawda CG276 i CG246 to odświeżone wersje produkowanych obecnie CG275W i CG245W. Dramatycznych różnic nie ma, ale na pewno będzie droższy.
Shadowbad.
01-08-2012, 21:18
Czyli podświetlenie LED w tym modelu faktycznie się nie znajdzie??? Zastanawia mnie jeszcze kwestia dotycząca interfejsu Mini DisplayPort zamienionego na HDMI. Nie ukrywam, że ta zamiana jest dla mnie zaskakująca by nie powiedzieć pozbawiona większego sensu. Z tego co widzę porównując obie specyfikacje CG275 i CG276 to delikatnie podkręcony obecnie dostępny model (jasność i kontrast) natomiast pozostałe parametry pozostają takie same. Jest jeszcze kwesta wad pikseli, która nieco spędza mi sen z powiek. W CG275W producent dopuszcza wady pikseli zgodnie z normą ISO z wyjątkiem centralnej części matrycy. W nowym modelu ma być podobno inaczej, 0 wadliwych pikseli na całej powierzchni matrycy. Jak to będzie faktycznie wyglądało, wiadomo już coś na ten temat???
Inna jaskrawość i kontrast świadczy o nowszej rewizji panelu. EIZO dość często zmienia matryce, czasem zmieniając oznaczenie modelu czasem nie. Zmiany są najczęściej niewidoczne, acz zdarzają się wyjątki. Diód w CG póki co nie ma. DisplayPort jest jak był i dodatkowo HDMI. Gwarancja 0 pikseli ma być w standardzie na rok.
Shadowbad.
01-08-2012, 23:01
To prawda, DisplayPort jest ale tylko jeden z dwóch które są w modelu 275. Jeden z nich został zastąpiony portem HDMI co jest dość osobliwe zażywszy, że to monitor do zastosowań pro. (zamienił stryjek...) Ta gwarancja to niewątpliwie coś co cieszy i to bardzo w tej klasie sprzętowej. No cóż, mam jeszcze dwa miesiące na podjęcie decyzji, który z tych monitorów zakupię. Jeśli różnica w cenie nie przekroczy 1000 zł. będzie się nad czym zastanawiać.