Zobacz pełną wersję : Samyang 8/3,5 - AE - jak to jest?
Witam,
wiem, że o tym szkle było już trochę. Mimo to nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Przeszukując sklepy natrafiłem na oznaczenie Samyang AE 8 mm f/3.5 Aspherical IF MC. Czy jest jakaś różnica w porównaniu z wersją Samyang 8/3.5 Asp IF MC? I czy dotyczy D80. Znalazłem taką wzmiankę:
"Najnowsza wersja AE wyposażona została w mikroprocesor przekazujący do aparatu wszystkie dane potrzebne do pomiaru światła oraz pozwalający na sterowanie przysłoną z poziomu aparatu. Warto podkreślić, że rozwiązanie to pozwala również na używanie pełnaj automatyki lampy błyskowej. Ponadto wszystkie informacje o zastosowanych parametrach są widoczne w danych EXIF."
Chodzi mi o praktyczne podejście. Jak taki obiektyw działa z Nikonem D80? Tzn.: czy może jednak będzie pomiar światła na D80 i jak z lampą? Najlepiej żeby wypowiedział się ktoś kto obiektyw posiada (z oznaczeniem AE). Przepraszam za kłopot. Z góry dziękuję za odpowiedzi, sugestie ;)
Link z informacją:
http://fotozakupy.pl/obiektyw/samyang-ae-8-mm-f-3-5-aspherical-if-mc-fish-eye,15910s
Tak, są styki i będziesz miał pomiar z D80, przysłonę będziesz zmieniał kółkiem, pomiary dla lampy, informacje w EXIFie i nie będzie tylko AFu.
adriansocho
31-07-2012, 18:10
O, kolega widzę jeszcze nie używał szkła manualnego z lustrzanką. Mogę się pochwalić wiedzą? W D70s (i pewnie w D80 i D90 jest podobnie) użytkownik musi zająć się a) ustawieniem ostrości b) ustawieniem ekspozycji, czyli dobraniem zestawu przesłona+czas otwarcia migawki+ISO tak, aby matryca była naświetlona. O ile ostrość to pikuś, to ekspozycja to trochę zabawy, bo aparat (przynajmniej mój D70) nie pokazuje cyfrowego światłomierza i do właściwej ekspozycji można dojść tylko przez zrobienie zdjęcia i ewentualne skorygowanie np. ISO lub czasu migawki.
Aparaty wyższe np. D7000 mają funkcję "Non-CPU Lens Data", która trochę pomaga użytkownikowi w ustawieniu tego, co w punkcie b), tzn. działa tryb A, S i P. A to szkło Samyanga ewidentnie robi dokładnie to samo, czyli już nie trzeba się martwić o żonglowanie czasem migawki/ISO.
Poprawcie mnie, jeśli bredzę.
pioter m
31-07-2012, 20:18
Samyang w nowych szklach istaluje cpu, wiec tylko ostrosc nastawia sie recznie.
Czytaj uwaznie.
miron19j
31-07-2012, 20:25
Samyang w nowych szklach istaluje cpu, wiec tylko ostrosc nastawia sie recznie.
Czytaj uwaznie.
a co napisał?
Czytaj uważnie. ;-)
to szkło Samyanga ewidentnie robi dokładnie to samo, czyli już nie trzeba się martwić o żonglowanie czasem migawki/ISO.
Dzięki za odpowiedzi. Chodziło mi tylko o to czy obiektyw ten przekazuje info do aparatu. No i jest git. Znalazłem wzmiankę na optyczne.pl jakąś o AE.
Do adriansocho: spoko, nie od dziś "fotografuję". Ale dzięki (wierzę, że dobre intencje tobą kierowały). Obiektyw kupiony, wszystko działa. Przyszłym zainteresowanym mogę jeszcze powiedzieć (choć pewnie żadna nowość), że ta ulepszona wersja samyanga 8/3.5 po podpięciu do korpusu, mimo iż na pierścieniu przysłony ma 3.5; 5.6; 8; 11; 16, 22, to przez aparat można uzyskać wartości pośrednie.
Dziękuję za pomoc wszystkim. Pozdrawiam
adriansocho
02-08-2012, 16:32
Tak właśnie sobie założyłem, że moja wypowiedź nie będzie odebrana jako agresywna:) Ale zagadnienie jest przeze mnie świeżo przerabiane (co dziwne, Nikon ma współpracę ze szkłami bez elektroniki opracowaną sporo gorzej niż Sony) i chciałem a) pomóc b) pisząc na forum to, jak to widzę od a do b uzyskać możliwość bycia skorygowanym, jeżeli by się okazało, że jednak gdzieś popełniłem błąd.
Jak popstrykasz to daj znać, czy faktycznie w tym szkle jest tak źle na brzegach (przy większych otworach przesłony) jak to niektórzy piszą.
Cześć,
właśnie przyniosłem do domu Samyang 8 mm f/3.5 CS II.
Po podpięciu do body (D80), na wyświetlaczu pojawia mi się FEE, za wyjątkiem f22 i to obojętnie czy w trybie AF czy M.
Macie jakieś pomysły ki czort?
adriansocho
26-10-2013, 13:49
To co piszesz jest bardzo dziwne, bo by oznaczało, że ten Samyang (to jest zdaje się nowsza wersja) ma sterowanie przysłoną z korpusu aparatu. Fee się pojawia w dwóch przypadkach (proszę poprawić jeśli się mylę): gdy pierścień przysłony na obiektywie jest ustawiony na wartość inną niż największa liczba przysłony (tak jest, gdy przysłoną steruje się z aparatu), a drugie to jako oznaczenie, że brak jest obiektywu lub podpięty jest obiektyw bez procesora (modele niższe niż D90, wtedy zdjęcia się robi w trybie M ustawionym na tarczy trybów (autofocus i tak będzie siłą rzeczy w trybie MF manualnego ostrzenia). Tutaj jest chyba ten pierwszy przypadek, spróbuj ustawić tryby A, M lub P z pierścieniem na f/22.
adrianek32
27-10-2013, 02:32
no chyba jasne skoro ma D80 to musi mieć ustawione na F/22 żeby sterowac przesłoną z poziomu body
adriansocho
27-10-2013, 09:47
No tak, jak we wszystkich cyfrowych, ale wydawało mi się, że nie mają sterowania przesłony z body.
Vian, jak masz bez AE to musisz robić na pełnym manualu M. Nie mówię o trybie Af,tylko o ustawianiu ekspozycji.
no chyba jasne skoro ma D80 to musi mieć ustawione na F/22 żeby sterowac przesłoną z poziomu body
...i wtedy wszystko działa.
dzięki wielkie za pomoc - przyznam, że na początku się nieco zmartwiłem, że coś nie gra sprzętowo.
Idę testować sprzęt.
W wyższych modelach, można sobie wybierać, czy sterowanie przysłoną ma być kółkiem czy pierścieniem.
adrianek32
28-10-2013, 04:29
TOP67 ale w wersji AE? bo w wersji bez chipa to raczej nie, jakos nie moge znalezc w swoim D7100 a mam wersje AE fisha i 85 bez AE
Oczywiście sterowanie kółkiem tylko w wersji AE. W obiektywach bez chipa steruje się pierścieniem, a w menu trzeba ustawić jasność obiektywu.
W aparatach niższych niż D7000 przy obiektywach bez chipa, na wyświetlaczu pojawia się F-- i można robić tylko w M.
W obiektywach bez chipa steruje się pierścieniem, a w menu trzeba ustawić jasność obiektywu.
Tylko żeby w EXIFi mieć dane. Aparat pomierzy poprawnie i bez wprowadzania.
adrianek32
28-10-2013, 18:24
no tak tylko chcialem sprawdzic w wersji AE sterowanie przeslona na obiektywie i nie wiem jak to ustawic w D7100 ;)
adrianek32
29-10-2013, 01:09
o dzieki :) jest rzeczywiscie nie moglem tego znalezc jednak zostane przy sterowaniu z body ale dobrze wiedziec ;)
adrianek32
29-10-2013, 15:25
dzis na probe zrobilem zdjecia Tokina i Samyangiem jedno mnie dziwi Tokina ostrzała af'em na nieskonczonosc a samyang jak byl ustawiony na nieskonczonosc to wychodzily bardziej mydlane zdjecia niz gdy byl ustawiony (nie na nieskoncznosc dokladnie nie pamietam ale ostrosc potwierdzalo ze jest ok w jednym i drugim przypadku) wrzuce zdjecia
Samyang ustawiony na ok 1.5m
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.kalisz.mm.pl/~adrianek/S%208mm%20F7.1)
i Tokina
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.kalisz.mm.pl/~adrianek/T%2010mm%20F7.1)
niepodam
12-12-2013, 20:44
Wybaczcie, że odkopuję...
Obiektyw na ok. 1,5m ostrzy tak czy siak, ale mimo wszystko jak lepiej ustawić na aparacie: AF czy M ? Czy to kompletnie nie ma wpływu na zużycie obiektywu, bądź aparatu ?
Odgrzeję kotleta. Mam problem. Posiadam Samyang 8mm F3.5 UMC Fisheye CS II Nikon AE. Problem polega na tym że jak ustawie parametry (czas/przysłone) i na światłomierzu pokazuje mi że jest ok to po zrobieniu zdjęcia jest ono ciemne. Dopiero jak ustawie parametry że na światłomierzu wychodzi na to że zdjęcie jest porządnie prześwietlone to zdjęcia wychodzą ok. Co jest nie tak?
Jak robisz na pełnej dziurze to też? Jaka metoda pomiaru?
Tak, na pełnej dziurze też. Pomiar centralny 8mm. Kiedy nastawię w aparacie +1 EV wtedy mogę w miarę polegać na drabince (światłomierzu) w wizjerze. Zapomniałem podać modelun aparatu. Aparat Nikon D7100
- - - - kolejny post - - - - - -
TOP67 - dzięki za naprowadzenie. Dałem pomiar światła matrycowy i jest już ok. Dzięki.