Zobacz pełną wersję : Tamron 28-200 f/3,8-5,6 do Nikona D3000
Czy Tamron 28-200 mm f/3,8-5,6 [IF] AF Aspherical LD będzie pracował z Nikonem D3000?To starszy obiektyw ,który pracuje z D90 ale czy z D3000 będzie podobnie?
Dziękuję
Prawdopodobnie nie będzie automatycznego ostrzenia, bo ten obiektyw wymaga silnika w body. D3000 go nie posiada i w pełni współpracuje tylko z obiektywami posiadającymi własny silnik.
Nie będziesz miał AF. Poza tym ten obiektyw kompletnie się nie nadaje do Aparatów z matrycą DX.
Nie będziesz miał AF. Poza tym ten obiektyw kompletnie się nie nadaje do Aparatów z matrycą DX.
Mogę prosić o kilka slow objaśnienia problemu? Chodzi o to,że nie ja nabywam a ja sprzedaje ten obiektyw.Leży mi w szafie,kiedyś dawno temu podpinany był do F80 natomiast na moim D90 jedynie próbowałem czy funkcjonuje.Wiadomo ,ze nie jest to cud myśli optycznej ale coś tam robił.Nie chciałbym na sile wciskać komuś kto wie jeszcze mniej niż ja o fotografii tylko po to by zarobić 250 zlotych.
zielonek430
31-07-2012, 23:23
Na analogu to 28mm to odpowiednik 18mm na d90 czy d3000. 28mm na cropie daje już ekwiwalent 32mm a to taka niska ogniskowa - ni to szeroki, ni standardowy. Po prostu na DX ten obiektyw traci uniwersalność. Poza tym na body typu d3000 (bez silnika) nie ma ono sensu, bo ręczne ostrzenie byłoby niewykonalne.
Tamron 28-200 to stary obiektyw pokrywający klatkę 35mm (FX), toteż na matrycy DX przelicznik ogniskowej wyniesie 42-300 - czyli kompletnie nie będzie szerokiego kąta. (Szeroki kąt w obiektywach DX to < 20mm)
Tamron jest bardzo kiepski optycznie, wiec na matrycy DX tym bardziej nie będzie robił ostrych zdjeć...