PDA

Zobacz pełną wersję : Karta CF-dziwne pliki

pixel-x
31-07-2012, 08:55
Witam.Problem jest taki,że przy zrzucie zdjęć RAW z karty przez czytnik / jakiś NN / w pewnym momencie jest informacja "plik nr xxx nie może zostać przeniesiony, gdyż został zmieniony zewnętrznie itd."Może nie dosłownie przytoczyłem treść ale chodzi właśnie o jakąś zmianę w pliku.Transwer zostaje przerwany a na karcie tworzą się pliki i foldery nie do odczytania lub puste, podpisane dziwnymi znakami.Wydaje mi się, że nadpisują one zapisane RAWY bo część zdjęć ginie. Każda próba kolejnego transweru kończy się tak samo aż do całkowitej utraty /nadpisania zdjęć/ i powstania dziwnych folderów . Jpegi z karty SD czyta i transweruje prawidłowo.Czy jest to wina karty CF SanDisc 4Gb czy czytnika.Pojedyncze RAWY lub po kilka też przechodzą normalnie.

RobertMiernik
31-07-2012, 09:21
A jak kopiujesz pliki 'normanie' przez "mój komputer" to też nie może odczytać?

pixel-x
31-07-2012, 10:28
A jak kopiujesz pliki 'normanie' przez "mój komputer" to też nie może odczytać?

Tylko tak kopiuję.Czytnik jest widziany jako dysk zewnętrzny-opcja kopiuj folder na....Po chwili wyskakuje zonk i wali się.Takiego problemu nie ma z kartami SD.Myślę, że to jednak czytnik tylko czy może on powodować tworzenie tych dziwnych plików i folderów na karcie.W tej chwili nie mam możliwości sprawdzenia innego czytnika CF

barlogpl
11-08-2012, 01:21
Mam ten sam problem z Kartami SDHC. Kupiłem już kilka sztuk, ponieważ z czasem były nie do użycia. Zgrywam wszystkie fotografie na komputer i karta się "rozłącza i jest czytana na nowo".. Po kilku próbach tworzą się dziwnie pliki nie do odczytania o dziwnych nazwach, a w końcu zdjęcia znikają i trzeba odzyskiwać. Skutkuje jedynie wył. wszystkich uruchomionych aplikacji i kopiowanie po kilka plików za każdym razem. Wspomnę, że używam aparatu d60 i kart Sandisk extreme pro choć marki się zmieniały... Czy to wina aparatu?

H1TM4N1500
13-08-2012, 19:10
Ja miałem podobny problem ze starą kartą SD i małpką, wyskakiwały rożne foldery które ciężko było usunąć no i zdjęcia na podglądzie w aparacie były ok a po skopiowaniu (jakimś cudem po 2-3 sztuki) niektóre zdjęcia były ucięte w pól. Karta prawdopodobnie kończyła swój żywot więc wylądowała w koszu po odzyskaniu wszystkich fotek. Aparatu za ten stan rzeczy bym nie obwiniał. Sformatuj kartę (w aparacie), zrób kilka fotek i poproś kolegę aby użyczył komputera na kilka minut i sprawdź czy objawy są te same. Może najzwyczajniej w świecie złapałeś jakiegoś wirusa.

pixel-x
16-08-2012, 10:13
Właśnie zrzucałem na komputer 8 GB zdjęć NEF z 2 kart CF ale przezornie nauczony złym doświadczeniem z czytnikiem robiłem to kablem bezpośrednio z aparatu przez Nikon Transfer.Poszło bez problemów i błędów ,więc w moim przypadku za te dziwolągi na karcie odpowiadał tani czytnik.Spróbuję z innym jak będzie okazja bo ten przy dużych plikach RAW ,,głupieje"