Zobacz pełną wersję : Nikon d5100
Mam pytanie do posiadaczy aparatu d5100, oraz posiadaczy modelu d90. Chodzi mi o to czy te aparaty posiadają czujnik zbliżeniowy wyłączający monitor w chwili patrzenia przez wizjer. Wybieram między d5100, d90, i 600d Canona i wiem że canon czujnika nie ma. O czujniku w nikonach nie mogłem znaleźć żadnej informacji.
Te Nikony nie mają takiego czujnika.
D90 nie musi mieć takiego czujnika, bo w nim wszelkie parametry ekspozycji są wyświetlane na drugim, monochromatycznym LCD, który można podświetlić ręcznie. Główny LCD nie zapala się bez ingerencji użytkownika.
BARMAN2005
30-07-2012, 14:27
D5100 nie ma czujnika zbliżeniowego. Ja za to ustawiłem sobie opcję "Autom. wyświetl. informacji" na wyłączony dzięki czemu ekran nie podświetla się po każdym wciśnięciu spustu migawki do połowy, a jedynie wtedy kiedy użyję do tego przycisku "info" lub "i" na korpusie aparatu lub po wykonaniu zdjęcia (ten podgląd również można wyłączyć).
właśnie stałem się posiadaczem tego modelu ...
czujnika może nie ma, ale jak się używa obiektywu z zoomem (np 16-85) to nie wiem jak to się dzieje ale dmucha przez wizjer w oko :)
właśnie stałem się posiadaczem tego modelu ...
czujnika może nie ma, ale jak się używa obiektywu z zoomem (np 16-85) to nie wiem jak to się dzieje ale dmucha przez wizjer w oko :)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=216609