PDA

Zobacz pełną wersję : adapter z m42 na F z soczewką ale...

Kacper_84
12-03-2007, 23:21
...ale pytanie który z tych dwóch na allegro wybrać????

za 99,99 od funky.koval - http://allegro.pl/item173020090__adapter_nikon_m42_nieskonczonosc_.h tml
zestaw: adapter kluczyk i niezwykle wazne - pudelko:)
czy za 129 z Foto-tip - http://allegro.pl/item171172858_adapter_nikon_m42_ostrzy_na_nieskonc zonosc.html
zestaw: adapter kluczyk kapsel na bagnet F (ale bez pudełka:D)

warto 30zl wiecej wydac czy lepiej zaoszczedzic i miec na pokrycie kosztow wysylki?
jeśli ktoś kupował u któregoś z tych sprzedawców i może się podzielić doświadczeniami będę wdzięczny:)

HYPER
12-03-2007, 23:57
obydwa adaptery to jakies "no name" z jakoscia zapewne tez nie lepsza niz ich marka. kup lepiej adapter firmy HAMA z powlokami HTMC na soczewce (byl na allegro za 160zl zdaje sie). taki adapter kupujesz na lata uzytkowania i do wielu szkiel wiec chyba warto dolozyc pare zlotych skoro czcesz wycisnac co najlepsze ze szkiel m42.

Kacper_84
13-03-2007, 01:08
obydwa adaptery to jakies "no name" z jakoscia zapewne tez nie lepsza niz ich marka. kup lepiej adapter firmy HAMA z powlokami HTMC na soczewce (byl na allegro za 160zl zdaje sie). taki adapter kupujesz na lata uzytkowania i do wielu szkiel wiec chyba warto dolozyc pare zlotych skoro czcesz wycisnac co najlepsze ze szkiel m42.

heh na allegro nie ma adaptera hamy i w sumie to w zadnym sklepie internetowym nie ma a jedyny jaki jest popularnie sprzedawany to ten z foto-tip... zatem z najdrozszych to jest jedyny dostepny... ;(

HYPER
13-03-2007, 11:11
hej. w tej chwili nie ma na allegro, ale poszukaj w zakonczonych aukcjach i znajdziesz czlowieka, ktory sprzedawal takie adaptery. jak bede mial chwile czasu to Ci podesle namiary na goscia.

Kacper_84
13-03-2007, 12:59
HYPER, dziekuje za fatyge ale ojciec mi nawarczał zza ramienia, pokrzyczal ze cos kombinuje, ze znowu bedzie czekal niewiadomo ile na to o co mnie poprosil i sam kupil w foto-tip :D
zatem sprawa wyboru rozwiazana a co do jakosci i zdjec i adaptera to mam nadzieje ze nie okaze sie tak fatalna jak prognozujesz:> trzymajmy kciuki a jak tylko go z tairem przetestuje to dam znac jakie wrazenia ale zdjec nie bede wstawial jesli bedzie wszystko ok, są juz na forum takie zdjecia, wstawie tylko jesli beda jakies mankamenty ktore da sie uzewnetrznic.. jeszcze raz dziekuje za pomoc ;)

Boger
24-03-2007, 01:07
Podepne sie pod watek coby nie zakladac nowego ;)

Dzisiaj dostalem w "spadku" od ojca kurzace sie od ...nastu lat obiektywy m42 (tak mi sie wydaje ;) ):
- Pentacon 2.8 / 135
- Pentacon 3.5 / 30
- Oreston 1.8 / 50
- Helios-44M 2 /58

+ Zenita i Practica FX :)

Wszystki obiektywy w stanie praktycznie idealnym...

I tu moje pytanie... do czego moge je wykorzystac i co musze kupic zeby je podlaczyc. Rozumiem ze to (http://allegro.pl/item171172858_adapter_nikon_m42_ostrzy_na_nieskonc zonosc.html) powinno wystarczyc.
Czy np. do macro bede potrzebowal czegos jeszcze?

130 zl to nie majatek i wydaje mi sie ze warto je wydac. Co Wy na to?

fuse
24-03-2007, 10:35
Adapter z foto-tipa tez ma pudelko!:)
Boger, do macro wystarczy ci w zupelnosci adapter z soczewka (mam z foto-tipa, rewelacja) + pierscienie posrednie na m42 (dostepne na allegro za <30zl)

I to wszystko, chociaz obiektywy, ktore posiadasz krolami macro w m42 nie sa:)

Boger
24-03-2007, 11:25
Hmmm, o co chodzi z tym pudelkiem?

Chce kupic adapter z soczewka ~130zl, a pierscienie posrednie? :?
Do czego to i czy mozesz podac linka do jakichs przykladowych? Sorry za glupie pytania, ale kompletnie sie w tym nie orientuje :(

Thx, za pomoc :)

PS. Macro to tylko przyklad - rownie dobrze moglem napisac ze portret, itp. ;) Ta 135 2.8 chyba bedzie lepsza do macro niz kit 18-70?

mariuniu
24-03-2007, 13:00
..do macro wystarczy ci w zupelnosci adapter z soczewka ..

Do makro to wystarczy najzwyklejszy adapter bez soczewki. Do portretu już nie zawsze ale w wielu przypadkach też wystarczy (zależy od konkretnego obiektywu). Adapter z soczewką przydaje się do robienia landshaftów, architektury, street foto itp. Pozdrawiam.

vasco5
03-04-2007, 18:27
Witam
czy moglby mi ktos powiedziec czym sie roznia dwa te adaptery ??
oprocz roznicy cenowej...

czy ktos uzywa tego za 99,99zł ??
jakies recenzje ??

mpwt
05-04-2007, 09:11
sam kupil w foto-tip :D

Witam

Wczoraj właśnie taki odebrałem. Niestety, ale w nieskończoności ostrość pozostawia wiele do życzenia :(
Szkoda...

Kacper_84
05-04-2007, 09:18
zrobie jakies porownanie i wrzuce, jak dla mnie przy f8 jest calkiem calkiem choc nie powiem nie jest tak bajecznie. Zrobie test z i bez soczewki i porownam z 70-300G ustawionym na 135mm i pozniej z testu nikkora sprobuje ocenic rozdzielczosc...

mpwt
05-04-2007, 09:50
To się może przy okazji spotkamy i podepnę Twój obiektyw ;) Niestety mój Helios 44-2 i 44-4 kiepsko wypada oo :(

Choć zawsze lepiej niż z przejściówką bez soczewki!! :>

temporalis
05-04-2007, 10:56
Ja używam tego droższego egzemplarza i tańszego z fototipa. Nie widziałem różnicy. Z jakości zdjęć szczególnie kiedy ostrzę na nieskończoność jestem średnio zadowolony. Z heliosem i mirem jest OK z innymi bywa różnie. Mam porównanie ponieważ mam sporo starych szkieł. Myślałem już kiedyś żeby pytać na forum o mozliwość korygowania mądrzejszych ale sobie dałem spokój. W końcu to proteza na obiektywie ;) Generalnie uważam na podstawie doświadczeń, że nie każdy stary obiektyw dobrze znosi dodatkową soczewkę. Bo te same obiektywy z analogiem nie mają tej mydlanej mgiełki i ostrzą jak trzeba.

mpwt
05-04-2007, 11:24
Nie widziałem różnicy. Z jakości zdjęć szczególnie kiedy ostrzę na nieskończoność jestem średnio zadowolony. Z heliosem i mirem jest OK z innymi bywa różnie.

Poproszę o sprecyzowanie. Jesteś średnio zadowolony z Heliosa? Czy OK to lepiej niż średnio? Trochę się pogubiłem. Jak wrócę do domku, to pokażę Wam fotkę jaką robi mi Helios na nieskończoności i ocenicie.

Kacper_84
05-04-2007, 11:49
To się może przy okazji spotkamy i podepnę Twój obiektyw ;) Niestety mój Helios 44-2 i 44-4 kiepsko wypada oo :(

Choć zawsze lepiej niż z przejściówką bez soczewki!! :>

nie widzę problemu poza czasem jakim dysponuję, jak coś to PW. pozdrawiam, Kac

temporalis
05-04-2007, 12:29
OK to zupełnie dobrze ;) Oczywiście mój test polegał jedynie na zmianie obiektywów i porównaniu zdjęć.
Jakość zdjęć przy zmianie adapterów nie uległa zmianie.

vit
05-04-2007, 12:42
To może i ja się podepnę pod ten wątek. Widzę, że porządki wiosenne i świąteczne u wielu. Ja także zostałem obdarowany obiektywami tyle tylko, że m39. Między innymi Jupiter-11 135/4, pierścieniami pośrednimi i jeszcze 58ką. Czy w tym przypadku jest możliwość podpiecia go do Nikona? Czy dobrze kombinuje: adapter m42 z soczewką i przejściówka m39 na m42???????
Czy to wogóle zadziała?:)

Jacek S
05-04-2007, 16:40
Zadziała, tylko nie wiem, czy jest sens.

mikkay
05-04-2007, 16:45
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum.

JacekMarysienka - widzę, że się orientujesz w m42. Powiedz mi, na jaką maksymalną odległość ostrzy Jupiter 9 przy przejściówce bez soczewki?

mpwt
05-04-2007, 18:02
No to zrobiłem zestawienie. Na przesłonie 2, 5.6 oraz 16. Dopiero akceptowalny wynik jest przy f16.

f2: http://internea.pl/~mpwt/m42/f2.JPG
f:5.6 http://internea.pl/~mpwt/m42/f5,6.JPG
f16: http://internea.pl/~mpwt/m42/f16.JPG

A dodatkowo makro ale z przejściówką bez soczewki: f16: http://internea.pl/~mpwt/m42/makro.jpg

Testy obiektyw to Helios 44-2 58mm. I mam nadzieję, że te śmieci to na obiektywie...

mikkay
05-04-2007, 18:39
Słabiutko z tą soczewką... jedyny powód dla którego żałuje, że nie kupiłem 350D. m42 przy starym EOS 300 był podstawą... szkoda, zostaje Jupiter 37A z T-mount i p-six.

kaktus
05-04-2007, 18:45
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum.

JacekMarysienka - widzę, że się orientujesz w m42. Powiedz mi, na jaką maksymalną odległość ostrzy Jupiter 9 przy przejściówce bez soczewki?

Standardowo nie wiem jak jest, bo nie pamietam - portrety sie da ladne robic. Ja jednak ten obiektyw przerobilem sobie - za pomoca suwmiarki (nie mam kluczy do rozkrecania obiektywow) odkrecilem minimalnie tylna soczewke i przykleilem minimalna iloscia kropelki (tak, zeby sie dalo w razie czego odkleic). Mam nieskonczonosc przy przejsciowce bez soczewki.

Kacper_84
05-04-2007, 21:24
mpwt, rzeczywiście nie za specjalnie to wyglada... choć macro calkiem calkiem! postaram sie jutro wrzucic test taira z- i bez. Baj de łej.. czarny kot.. mc-drive.. arkadia.. gdzies na jana pawla mieszkasz?:>

mpwt
05-04-2007, 22:16
mpwt Baj de łej.. czarny kot.. mc-drive.. arkadia.. gdzies na jana pawla mieszkasz?:>

Na równoległej do Al. Jana Pawła II. A Ty też gdzieś w tych okolicach?

No do makro to super się nadaje. Do portretu też. Ostrość super. Ale dalej to...

mikkay
06-04-2007, 00:03
kaktus - a jesteś w stanie opisać ten "proces przeróbki" dokładniej :) Nie chciałbym zepsuć tego Jupitera.... :) Ew. jakbym Ci go przesłał to jesteś w stanie go przerobić za opłatą? :)

Kacper_84
06-04-2007, 01:30
A Ty też gdzieś w tych okolicach?

troszke dalej, Broniewskiego róg Elbląska przy (dumnie brzmiącej) galerii żoliborz ;) za to koło Ciebie mam szkołę, na Pawiej ;)

mpwt
06-04-2007, 08:57
troszke dalej, Broniewskiego róg Elbląska przy (dumnie brzmiącej) galerii żoliborz ;) za to koło Ciebie mam szkołę, na Pawiej ;)

Taaa, to już wiem kto zastawia mi wjazd do garażu!!!

Kacper_84
06-04-2007, 09:38
Taaa, to już wiem kto zastawia mi wjazd do garażu!!!

przylapales mnie;) zawsze staje dokladnie pod Twoim, jak pale na przerwie:D ale tylko w weekendy;)

kaktus
06-04-2007, 21:55
kaktus - a jesteś w stanie opisać ten "proces przeróbki" dokładniej :) Nie chciałbym zepsuć tego Jupitera.... :) Ew. jakbym Ci go przesłał to jesteś w stanie go przerobić za opłatą? :)
Sam nie jestem specjalista w tej kwestii i tez balem sie o zniszczenie obiektywu - ale mialem to szczescie, ze swojego Jupitera dorwalem podczas "wyzu przedswiatecznego" - kupilem wtedy Jupitera 9 za 100 zl (i MC Jupitera 37AM za 60 zl), bo na allegro byly tony takich obiektywow. Zawsze latwiej cos rozkrecac jak sie ma wrazenie, ze sie kupilo za pol-darmo :)
Mysle, ze nie ma sensu przesylac obiektywu zebym to zrobil, nie jestem serwisem i nie chce brac odpowiedzialnosci za swoje ewenualne zniszczenia, poza tym szkoda pieniedzy na wysylke.

Ogolnie krok po kroku - jak spojrzysz na obiektyw od miejsca mocowania (w przypadku mojego modelu Jupitera, ale mysle, ze masz tak samo) masz soczewke. No i jadac od srodka soczewki na zewnatrz trafisz na pierwszy pierscien, ktory trzyma soczewke, wokol niego nastepny - juz z obudowy obiektywu. Ten pierwszy pierscien ma po 2 stronach cienkie naciecia, jakby na srubokret - sa one do odkrecenia pierscienia wraz z zamontowana w nim soczewka. Powinno sie to robic klucami do rozbierania obiektywu - ze wzgledu na ich brak uzylem suwmiarki, a dokladnie fragmentu do pomiaru srednicy otworu. Obiektyw ten jest zrobiony tak, ze w najgorszym wypadku odkrecisz tylko ta soczewke, reszta pozostanie "w kupie". Brak ostrosci w Nikonach przy nieskonczonosci wynika wlasnie z polozenia tej soczewki - ona musi byc blizej matrycy (chyba o 1.5 mm - gdzies czytalem, ale nie pamietam wartosci). W zwiazku z czym musisz powoli odkrecac ta soczewke i co jakis czas sprawdzac, czy jest dobrze (bo naturalnie jak odkrecasz, to ona coraz bardziej wychodzi - tak dziala wkoncu gwint). Ja mialem aparat na statywie i malego krasnala metr (miarka zmierzylem) od niego - tak dlugo zmienialem polozenie soczewki, az osiagnalem zadowalajacy wynik porownujac z napisem na obiektywie. Moze nie jest to labolatoryjnie dokladnie zrobione, ale mi brakowalo po prostu 2-3 metrow ostrosci - teraz je mam. Gdy uznalem, ze soczewka jest w dobrym miejscu pokropilem delikatnie kropelka, aby nie zmieniala juz swojego miejsca - mam nadzieje, ze nie dalem za duzo jej i kiedys bede mial mozliwosc odklejenia :)

Dokladnie tak samo przerobilem Heliosa 58/2, gdy sprzedalem N50/1.8 z braku siana, a potrzebowalem jasny obiektyw do zdjec w knajpie bez mozliwosci blyskania.

mikkay
21-04-2007, 19:21
To jak z tym Jupiterem? Na jaką odległość max wyostrzy bez soczewki?

kaktus
22-04-2007, 15:52
Nie wiem, o jakiego Jupitera chodzi. Jupiter 135/3.5 bez zamienionego tylka przez przejsciowke bez soczewki osiaga ~14 metrow na nieskonczonosci, a z 85/2 Ci nie pomoge, bo moj jest przerobiony.

mikkay
23-04-2007, 01:42
Było wcześniej o jakiego :) O Jupiter 9 85/2, 37A już mam z inną dupką :)

kaktus
25-04-2007, 16:28
Nie wiem, czy przeczytales w innym temacie:

obiektyw jupiter 9 85/2, będziesz ostrzył od około 50 cm do ok. 2,5 m i nadaje sie do ciasnych portretów, ja trochę zmodyfikowałem obiektyw wykręcając nieco tylną soczewke i ostrzy mi w granicach 0,7-5m co już daje większe pole do popisu.

tharatyn
16-05-2007, 07:10
A dodatkowo makro ale z przejściówką bez soczewki: f16: http://internea.pl/~mpwt/m42/makro.jpg

A możesz napisać jak robić takie makro z użyciem Heliosa. Mam przejściówkę m42. Czy potrzebuję czegoś jeszcze?

martych
16-05-2007, 09:34
musisz użyć pierścieni pośrednich na m42 co pozwoli Ci robić zdjęcia z bliższej odległości, na allegro znajdziesz komplet takich za około 20-30 zł

szumigt
25-07-2007, 08:22
... jestem tutaj nieco nowy ale nie bardzo rozumiem co znaczy "z innym tyłem". Tak się właśnie zastanawiam nad tym Jupiterem 3.5/135 podobno szkło które najlepiej ostrzy już od pełnej dziury??

mikkay
25-07-2007, 11:30
szumigt - takie cosik http://www.allegro.pl/item216631171_koncowka_nikon_na_tair_jupiter_pelen g_mto.html. A czy najlepiej ostrzy... sam nie wiem.

kaktus
25-07-2007, 11:40
Bylo wiele razy na forum. Kiedys powstalo takie mocowanie jak T-mount (rozne nazwy sie pojawiaja, ale ja sie z ta najczesciej spotykalem) i ogolnie wyglada to tak, ze mocowanie obiektywu do aparatu jest na 3 srobkach i jest wymienne - nie trzeba byc zadnym majstrem, zeby to zamienic, trudno cos popsuc. Standardowo te Jupitery sa z mocowaniem M42 (tzn. nie tyle co standardowo, a najpopularniejsze na polskim rynku sa takie), ale nie ma problemu, by kupic takie mocowanie pod Nikona i wymienic. Z takich obiektywow jeszcze sa Tairy 135/2.8, 300/4.5, wiele tele, Zenitar 16/2.8, Peleng 8/cos i wiele innych - na forum gdzies byla lista.

Poszukaj tematu Zbigniewa o manualnym Nikonie 135/2.8 - tam sie ladnie rozwinela rozmowa o tym Jupiterze, koncowce (gdzie nabyc) itp. Zreszta na slowo "jupiter" szukajka tez powinna zareagowac zywo i fundujac cala mase wynikow.