PDA

Zobacz pełną wersję : Pierścienie do Nikorra 18-105mm

Majki94
30-07-2012, 12:59
Witam was serdecznie.

Tak jak w temacie chciałbym was się zapytać czy warto zainwestować w takie pierścienie makro? Otóż mam w niedalekiej przyszłości zamiar kupić T90 do którego na pewno będą bardzo przydatne :) Czy ma ktoś może pierścienie z tym Nikkorem 18-105 ?

pioter m
06-08-2012, 20:09
Zadne sie nie sprawdza. Bylo o tym na forum.
Ten zoom ma zbyt duza krotnosc. 18-55 sie nada. Ten nie.

TOP67
10-08-2012, 11:13
Problem nie jest w krotności, a w wymiarach. Ten obiektyw jest po prostu za długi i przy skali 1:1 praktycznie dotyka obiektu. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby użyć tylko jednego pierścienia zadowalając się mniejszą skalą.
Uważam jednak, że nie ma co wydawać kasy na pierścienie i lepiej najpierw kupić dedykowany obiektyw makro. Komplet pierścieni z Tamronem 90 da zaledwie skalę 3:2.

Emhyrion
14-08-2012, 09:23
kolega używa z 18-105 pierścieni Delta, tych z metalowym bagnetem. Czasem zakłada jeden, czasem dwa, i wszystko działa. Odkupił te pierścienie ode mnie, gdy ja kupiłem Sigmę 105 macro i jest bardzo zadowolony - świetnie sprawdzają się przy fotografowaniu drobnych przedmiotów. Ja też jestem zadowolony, bo jednak obiektyw dedykowany do macro jest szybszy, celniejszy i lepszy optycznie.
Jednak twierdzenie że "się nie da" to spora przesada :)

pioter m
24-08-2012, 07:05
Mialem taki szkielek i mialem komplet kenko. Byly problemy (ostrosc na soczewce i ciemnica w wizjerze), ale duzo nie testowalem, bo mialem obiektyw do makro. Sam 18-105 chcialem sprzedac najszybciej, jak sie da, żeby cena nie spadla, bo nie zamierzalem go zostawiac, a klient był (Mam 18-70).
Zdecydowanie nie polecam takiego zestawu.