Zobacz pełną wersję : Fotografia wieczorna na uroczystości
kamilb998
30-07-2012, 12:12
Witam. Szykuje i sie fotografowanie na uroczystości rodzinnej. Będzie ona na dworze przy grillu. Jak dobrze ustawić aparat?? Napewno lampa błyskowa( niestety nie mam jeszcze zewnętrznej) a więc bedę używał wbudowanej. Jak sobie poradzić z tym??
Z tym zestawem jaki masz w stopce i porą dnia nie pozostaje Ci nic innego jak wbudowana lampa. Jest opcja, że póki będzie jeszcze w miarę widno możesz na krótkim końcu 18mm i iso 800 złapać klimat ewe. statyw Ci pomoże później już tylko to co w zdaniu pierwszym.
siwyozzman
30-07-2012, 13:20
Będzie Ci trudno fotografować z zaskoczenia – kiedy ludzie nie wiedzą że ich fotografujesz bo niestety będziesz wtedy musiał błyskać…Żeby zdjęcia nie były "poruszone" pracuj w "manualu". Przysłona otwarta na tyle ile pozwala obiektyw i czas rzędu minimum 1/60 lub krótszy bo przy dłuższych zdjęcia ludzi którzy nie znieruchomieją celowo do zdjęcia będą poruszone. Z lampą wbudowaną to chyba rzeczywiście iso 800-1000 to raczej max… przy tym obiektywie jeżeli będzie naprawdę ciemno nie za bardzo uda się zarejestrować więcej niż błysk lampy więc nie ma sensu „cisnąć” więcej iso bo to nie wiele da poza szumem na zdjęciu… Zazwyczaj na tego typu imprezie robi się zdjęcia pozowane…Wtedy jeżeli goście będą jeszcze na tyle trzeźwi :) żeby posłuchać prośby o znieruchomienie przed obiektywem – możesz spróbować zrobić zdjęcia bez lampy nawet na iso 1600-3200. Tylko używaj ogniskowych w zakresie ok 24mm (miałem ten obiektyw – na 18mm mocno zniekształca i winietuje – wraz z wydłużaniem ogniskowej szybko ciemnieje dlatego warto lekko zawężać kąt widzenia ale nie za dużo bo szybko robi się światło 5.6 a to przy wieczorku grillowym nie pozwoli poszaleć…). Ustaw aparat na statywie i wyzwalaj migawkę pilotem lub np. z samowyzwalaczem ustawionego na 2sek. Przy wysokich wartościach iso warto w trybie matrycowym pomiaru „dołożyć” ekspozycji 0,3 lub 0,7 EV. Jeżeli cokolwiek edytujesz zdjęcia na komputerze to zdecydowanie lepszy efekt daje obniżenie jej niż rozjaśnianie bo ono uwydatnia szum…
Ja ostatnio robiłem zdjęcia. Wszyscy siedzieli przy grillu pod białymi parasolami. Miałem SB700 i odbijalem błysk od parasoli ale błyski były na tyle silne, ze po 5 zdjęciach mnie pogonili.
ISO 1600
1/30 - długi czas wysokie ISO pozwoli naświetlić tło i wydobyć kolory
pełna dziura
lekkie błyskanie lampą (bez przedbłysku redukującego efekt czerwonych oczu). Błysk lampy zarówno naświetli jak i zatrzyma ruch.
No i na koniec... :) RAWY i obróbka zdjeć.
Pożycz od kogoś 35/1.8, inaczej będzie lipa. Do rad powyżej dodam jeszcze, że może mieć sens umieszczenie jakiegokolwiek dyfuzora przed lampką. Nawet kawałek białej kartki na przylepcach lub gumce. A jeszcze lepiej żółtej/pomarańczowej, tylko skąd taką wziąć? może pomalować czymś? Może wykorzystać segregatory miękkie foliowe na dokumenty A4, może jeszcze coś innego? Warto poeksperymentować w domu. I tak z klimatu nie zostanie wiele, ale ostra lampa wbudowana bez modyfikatora go kompletnie zabije bez jasnego obiektywu.