PDA

Zobacz pełną wersję : Program do drukowania plików graficznych

Majek
30-07-2012, 11:33
Celowo piszę plików graficznych, a nie zdjęć, bo nie o fotki chodzi. Potrzebuje jakiegoś na maksa prostackiego programu do wydrukowania jpg, czy innego tiffa. Często jest tak, że dostaję rysunki techniczne w postaci pliku graficznego. I chciałbym mieć możliwość wydrukowania tego w jak najprostszy sposób. Wszystkie te przeglądarki typu Irfan, Picassa itd są dedykowane raczej do zdjęć. Rozmiary fotograficzne, pocztówki, miniatury, srututu kłębek drutu. Ja bym chciał jak PDFa w Readerze. Otwieram, klik, drukuje mi się. Żeby ewentualnie do wyboru było, czy wpasować na kartkę (w formacie A3 lub A4), czy w rozmiarze oryginalnym. Program najprostszy z możliwych, żeby mogła się nim posługiwać osoba, która niekoniecznie musi ogarniać niuanse związane z drukowaniem fotografii. Może jak szukaliście jakiejś przeglądarki zdjęć dla siebie, coś takiego przy okazji Wam się napatoczyło?

Rafał_Sz
30-07-2012, 11:35
A moduł druku z Windowsa nie jest wystarczający? Masz dopasowanie do strony i inne podstawowe parametry. Potem drukuj i już.

zdyboo
30-07-2012, 11:40
Fastone ma dość intuicyjne okienko od wydruku.

Majek
30-07-2012, 14:08
Z jakiegoś powodu, już nie pamiętam dlaczego, windowa przeglądarka zdjęć poszła w odstawkę. Ale być może faktycznie to będzie dobre rozwiązanie. Chyba chodziło o to, że automatycznie nie obraca pliku. I przy przeglądaniu zdjęć, jako zdjęć, jest upierdliwa. Generalnie chodzi mi o coś tak prostego jak systemowa przeglądarka, ale jednocześnie nie tak ułomnego. Fastone to już też taki mały kombajn. Bibliotekowanie, indeksowanie, tagowanie itd... Dopóki czegoś sensownego nie znajdę, wracam do systemowej. Jak by Wam coś jeszcze wpadło do głowy, dajcie znać.