PDA

Zobacz pełną wersję : 3 zdjecia na sekunde - Nikon D70s

pawlo83
12-03-2007, 22:58
bardzo WAS prosze, niech ktos mi pojasni jak ustawic NikonaD70s zeby robił 3 zdjecia na sekunde, jestem swiezym uzytkownikiem tego Cuda i jeszcze nie wiem jak to zrobic- pozdrawiam

odie83
12-03-2007, 23:09
w instrukcji obsługi jest napisane

pawlo83
12-03-2007, 23:23
w instrukcji obsługi jest napisane w tej intrukcji nie ma tego napisane - uwierz mi, ona jest dla ludzi cos niecos wiedzacych ,a le ja tam niczego takiego nie widze - jesli wiesz - pomoz

paskud
12-03-2007, 23:26
poszukaj w indeksie - "zdjęcia seryjne" ;)

pawlo83
12-03-2007, 23:31
poszukaj w indeksie - "zdjęcia seryjne" ;) szukalem, ustawilem wszystko tak jak tam jest napisane, ale nie robi 3 zdjec na sekunde, zamiast "cykcykcyk", jest cyk...cyk...cyk.." nie wiem

odie83
12-03-2007, 23:34
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img62.imageshack.us/img62/8684/new2rn0.jpg)

naciśnij przycisk w kółku i trzymając go przekręć kółko aż symbol z przycisku pojawi się na górnym wyświetlaczu
włączy się wtedy tryb zdjęć seryjnych i będziesz miał 3zd./sek. o ile nie ustawisz za dużego czasu ekspozycji...

pn
12-03-2007, 23:34
szukalem, ustawilem wszystko tak jak tam jest napisane, ale nie robi 3 zdjec na sekunde, zamiast "cykcykcyk", jest cyk...cyk...cyk.." nie wiem

"cykcykcyk" to 5 zdjec na sekunde.

3 zdjecia to jest wlasnie "cyk...cyk...cyk.."

:-)

paskud
12-03-2007, 23:35
a na jakim czasie robiłeś?

Wini
12-03-2007, 23:40
coś tam o wyłączaniu NR w takich watkach zawsze się pojawia

pawlo83
12-03-2007, 23:44
http://img62.imageshack.us/img62/8684/new2rn0.jpg

naciśnij przycisk w kółku i trzymając go przekręć kółko aż symbol z przycisku pojawi się na górnym wyświetlaczu
włączy się wtedy tryb zdjęć seryjnych i będziesz miał 3zd./sek. o ile nie ustawisz za dużego czasu ekspozycji...
wszystko tak robie jak mi kazales - wczesnej tez tak robielm, ale nie ma 3 zdjec na sekunde, zrobienie 3 fotek zajmuje okolo 3 sekund - fotka na jedna sekunde, robie sobie zdjecia na meczach pilkarskich i wolałbym zeby szybciej moje lustro dzialalo

odie83
12-03-2007, 23:54
wszystko tak robie jak mi kazales - wczesnej tez tak robielm, ale nie ma 3 zdjec na sekunde, zrobienie 3 fotek zajmuje okolo 3 sekund - fotka na jedna sekunde, robie sobie zdjecia na meczach pilkarskich i wolałbym zeby szybciej moje lustro dzialalo

szczerze?
przestudiuj dokładnie instrukcję, a potem jakaś książkę do fotografii...
albo odwrotnie :D

...a co jeśli masz za ciemno i aparat Ci ustawia czas naświetlania na 0,5 sek?
jak ma wtedy zrobić 3 fotki w sekundę skoro każdą musi naświetlać przez 0,5 sek?
poza tym tak jak już wspomniano... trzeba wyłączyć redukcję szumów "NR" w menu aparatu
bo spowalnia zdjęcia seryjne...

zrób sobie eksperyment:
ustaw aparat kółkiem na "S"
potem ustaw czas na 1/500 sek a wcześniej AF na manual...
i sprawdź czy masz te 3 kl/sek...

R
12-03-2007, 23:55
a jaki masz czas naswietlania ? :)

PawelR
13-03-2007, 00:04
bardzo WAS prosze, niech ktos mi pojasni jak ustawic NikonaD70s zeby robił 3 zdjecia na sekunde, jestem swiezym uzytkownikiem tego Cuda i jeszcze nie wiem jak to zrobic- pozdrawiam

Wykonaj następujące czynności:

1. NR off (to już wiesz)
2. AF off (czyli inaczej MF)
3. tryb M względnie blokada AE w innych trybach
4. lampa off
5. czas odpowiednio krótki (krócej niż 1/15 na pewno będzie OK)

no i jak nie będzie cykcykcyk to już nie wiem co :-)

pozdrawiam
Paweł

bukowy dziad
13-03-2007, 01:03
no my wczoraj na plenerku sprawdzilismy empirycznie, ze serie rawow robi sporo szybciej niz jpg lub raw+jpg. serie rawow robi wlasnie "cyk.cyk.cyk" gdzie analogiczną serie jpg robi "cyk..cyk..cyk". serii "cyk...cyk...cyk" nie robil w zadnym ustawieniu, wiec moze cos robisz zle lub masz felernego aparata (w to drugie watpie).
pozdr
adam

Jacek_Z
13-03-2007, 01:10
bo rawów nie odszumia, a jpg odszumia - dlatego z jpg jest wolniej. To zajmuje połowe bufora w body. WYŁĄCZCIE odszumianie.

bukowy dziad
13-03-2007, 01:16
ano faktycznie taki dzinks, tak to jest jak sie robi na nieswojej puszce. a to beep wlaczony, a to Isrgb, a to odszumianie...;)

templar
13-03-2007, 09:33
pamietaj ze jak masz wlaczaony AF - to to tez zabiera troche czasu, bo przy kazdym zdjeciu ustawia ostrosc. jak ustawisz ostrosc i przelaczysz na mf to bedziesz mial 3kl/s - o ile czas jaki ustawiles pozwoli ci na to ;)

shadowArt
13-03-2007, 10:39
3 klatki/s to MAX.
Czyli w najbardziej sprzyjających warunkach. Wyłączony AF, wyłączone NR, ręcznie ustawiony WB (może być program, aby nie Auto) i NEF. Wtedy przez pierwsze 3 klatki masz 3 kl/s. W jpg można "strzelać" nieco dłużej, ale lekko już wolniej. Tego w instrukcji nie piszą :)

odie83
13-03-2007, 10:42
Nie rozumiem tylko dlaczego kolejne osoby piszą to samo...

adrian
13-03-2007, 12:40
3 klatki/s to MAX.
Czyli w najbardziej sprzyjających warunkach. Wyłączony AF, wyłączone NR, ręcznie ustawiony WB (może być program, aby nie Auto) i NEF. Wtedy przez pierwsze 3 klatki masz 3 kl/s. W jpg można "strzelać" nieco dłużej, ale lekko już wolniej. Tego w instrukcji nie piszą :)

Hmm... jesteś pewien? Przetestuję to jak dotrę do domu ;)

Ludmar
13-03-2007, 13:43
na pewno robi 3kl.
ja mam wrażenie że moje D50 robi nawet 4kl. a jak nie to na bank 3.5kl. :-D

arturjb
13-03-2007, 14:28
AF nie trzeba wyłączać
wystarczy go przełączyć w tryb ciągły (AF-S)
i ot cała tajemnica wyciągnięcia 3fps

odie83
13-03-2007, 14:33
AF nie trzeba wyłączać

trzeba
wystarczy że zaczniesz celować w coś innego po pierwszym zdjęciu na AF-C i następne zdjęcie będziesz miał np po 1 sek...

Jakubas
13-03-2007, 14:42
Odie, przeciez tryb AF-C jest inaczej zwany priorytetem migawki, w ktorym aparat robi zdjecie niezalezenie od tego, czy ustawil ostrosc, czy nie...

odie83
13-03-2007, 14:51
Odie, przeciez tryb AF-C jest inaczej zwany priorytetem migawki, w ktorym aparat robi zdjecie niezalezenie od tego, czy ustawil ostrosc, czy nie...

to sprawdź czy aby na pewno tak jest... ;)
Ustaw AF-C w body, nie wyłączaj autofocusa, ustaw priorytet migawki powiedzmy na 1/500 i rób zdjęcia seryjne obracając się po pokoju powoli, celując na różne rzeczy znajdujące się w różnych odległościach od Ciebie...

AF-Continuous ustawia ostrość na bieżąco korygując ją gdy kadr się zmienia, więc gdy w serii zaczniemy celować w coś innego aparat pomiędzy zdjęciami musi na nowo ustawiać ostrość i spada prędkość...

arturjb
13-03-2007, 15:26
rzeczywiście, odie ma rację
to mnie tylko utwierdziło w decyzji o rozpoczęciu zbierania funduszy na D2h ;)

Seeker
13-03-2007, 17:20
"wystarczy że zaczniesz celować w coś innego po pierwszym zdjęciu na AF-C i następne zdjęcie będziesz miał np po 1 sek..."

Taaa, jak bedzie prosto na ciebie lecial F16 i odleglosc bedzie niebezpiecznie mala ;)

odie83
13-03-2007, 18:44
"wystarczy że zaczniesz celować w coś innego po pierwszym zdjęciu na AF-C i następne zdjęcie będziesz miał np po 1 sek..."

Taaa, jak bedzie prosto na ciebie lecial F16 i odleglosc bedzie niebezpiecznie mala ;)
to wyceluję w tego obok, zawsze latają parami i zawsze jeden jest trochę z tyłu ;)

Seeker
13-03-2007, 19:48
Odie, wredny mocno nie jestem (zresztâ wiesz...), ale jesli bedziesz w trybie seryjnym lapal w kazdej klatce inny obiekt, to... (tu sobie dosc dowolnie cos dopisz ;) ).

Pewnie, ze lepsze wrogiem dobrego, ale wszystko powinno miec jakies granice ;)

Pozdro

adrian
14-03-2007, 10:28
Przetestowałem wczoraj w domu. Na bank są 3 klatki na sekundę. Jedyne co zrobiłem to przełączyłem na manual i wyłączyłem af. Jakość RAW+JPG, odszumianie włączone (ale czasy krótkie). Dawało radę ;)

sztefanek
14-03-2007, 13:03
cholera!to dlaczego mój d50 w pierwszej sekundzie robi cyk,cyk,cyk,a potem to już tylko cyk.....cyk.....cyk....tak na słuch:jeden cyk na 1.5 sekundy.czy to wina karty?(1gb sandisk)

Slon
14-03-2007, 14:07
a jaki to sandisk?

roberto603
14-03-2007, 15:59
mozna fajne panoramy robić ;)
http://digart.img.digart.pl/data/img/88/37/download/720815.jpg

choc 3klatki to trochę mało.

odie83
14-03-2007, 16:34
cholera!to dlaczego mój d50 w pierwszej sekundzie robi cyk,cyk,cyk,a potem to już tylko cyk.....cyk.....cyk....tak na słuch:jeden cyk na 1.5 sekundy.czy to wina karty?(1gb sandisk)
to wina bufora aparatu który ma taką a nie inną pojemność i mieści tyle właśnie zdjęć zanim będzie musiał zapisać je na kartę.
Po naciśnięciu spustu do połowy w trybie zdjęć seryjnych na górnym wyświetlaczy masz liczbę zdjęć w serii którą zrobi z pełną prędkością (jest napisana po małym "r" )
Liczba ta zależna jest od tego czy robisz w jpg czy w RAW-ie i od tego jakiej wielkości jest jpg.
Zapis na kartę jest ważny później gdy bufor się zapełni i aparat zacznie zapisywać na kartę. Wtedy szybkość karty ma znaczenie.
Poeksperymentuj to dowiesz sie dokładnie na czym to polega.

micruz
14-03-2007, 16:58
Raczej szybkość karty ma znaczenie w trakcie robienia zdjęć. Aparat przegrywa zdjęcia z bufora na bieżąco. Mam kartę x166 i kiedyś dla testów robiłem serię zdjęć żeby sprawdzić jak szybko zapcha się bufor. W D50 największe jpegi - zrobiłem 42 zdjęcia i dałem sobie spokój - bufor zleciał na początku do 4 zdjęć i potem już niżej nie. Aparat na bieżąco przegrywał zdjęcia z bufora na kartę.

sztefanek
14-03-2007, 18:38
spoko.już wiem co to za liczba za "r".teraz mnie martwi trochę,że zawsze jest to trójka,gdzie po trzech zdjęciach spada do zera.nic to.znaczy,że o seriach mogę zapomnieć :(.dziękuję za wyjasnienie.karta to zwykły sandisk bez żadnych bajerów.

Fibro
14-03-2007, 19:22
sztefanek wyłącz odszumianie a zrobi się 4 jak przełaczysz na jpeg to wzrośnie do kilkunastu i jak masz szybką kartę to nie zwolni nigdy

sztefanek
14-03-2007, 20:33
jakie odszumianie?nie przypominam,żebym miał coś podobnego w swoim aparacie :(.faktycznie,po przełączeniu z nefu na jpeg bufor się nie zapycha,tylko że wtedy z 2.5 na sekundę zrobiło się 1.5.

szymony
15-03-2007, 01:23
jakie odszumianie?nie przypominam,żebym miał coś podobnego w swoim aparacie :(.faktycznie,po przełączeniu z nefu na jpeg bufor się nie zapycha,tylko że wtedy z 2.5 na sekundę zrobiło się 1.5.
LONG NR w menu czy jakoś tak. To nie jest klasyczny odszumiacz, a raczej proteza na problemy matrycy przy długich czasach naświetlania. Zajmuje draństwo połowę bufora.

Jacek_Z
15-03-2007, 01:58
szymony - ja to juz pisałem 2 strony wcześniej, kilka innych osób pisało - a tu ciagle jakby wszyscy czytali ostatni post i nic wczesniej.
może to dopisac do najczęstszych pytań i zamykac takie watki?

michaszek
15-03-2007, 09:35
Czytam i czytam i jakoś nie mogę zrozumieć dlaczego nie robi 3 zdjęć, bawie sią aparatem i u mnie jest cykcykcyk no i wreszcie dotarło, że ja mam d70s...

Swoją drogą macie racje, wyłączając odszumianie, blokując af, długi czas można strzelać bardzo szybko więc sztefanek posłuchaj kolegów i zmień ustawienia. Aha, odszumianie masz w menu=>ikonka z zielonym aparatem=>Long exp. NR, ustaw na OFF

Pozdrawiam!

strusiek
15-03-2007, 15:34
Na szybkość robienia zdjęć ma wpływ autofokus, czas migawki, lampa błyskowa itd. Jeśli chcesz mieć maksymalną szybkość to przejdź w tryb manualny i ustaw najkrótszą migawkę. Musisz też wyłączyć albo zablokować AF. W praktyce tak szybko zdjęcia uda ci się zrobić tylko przy dobrym świetle dziennym.
Pozdrawiam

Jacek_Z
15-03-2007, 16:36
migawka musi byc na 1/250 lub krócej, to warunek szybkich zdjęć seryjnych. Trzeba pamietac o tym, że oprócz migawki w tym cyklu musi sie znaleźć czas na podniesienie i opuszczenie lustra, pomiary.
Zamykam - ten temat wyczerpano.