Zobacz pełną wersję : Czy trzeba zasłaniać wizjer przy ustawieniach manualnych
Czy nie zasłonięty wizjer wpływa jakoś na zdjęcia w trybie manualnym? Czy tylko na pomiary i automatykę aparatu.
Na zdjęcia nie wpływa, na automatykę też nie, bo działasz na ustawieniach manualnych (więc automatykę masz wyłączoną). Co najwyżej może wpływać na pomiary, ale jak mierzysz światło patrząc w wizjer to automatycznie go zasłaniasz.
Zasłaniać wizjer zaleca się przy długich czasach ekspozycji (np. w astrofotografii), aby nie było wpływu światła otoczenia na zarejestrowane zdjęcie.
RobertMiernik
29-07-2012, 12:55
...oraz w przypadku robienia zdjęć 'ze słońcem'. Ogólnie zawsze wtedy kiedy czas naświetlania i/lub warunku wskazują na to, że przez wizjer może wpaść do środka znacząca ilość światła.
W D700 przy długich naświetlaniach powyżej 10s zasłonięcie wizjera wydłuża czas ekspozycji o 50%. Nic dziwnego, że wbudowali kurtynę wizjera w body.
A myślałem, że to taki ekstrawagancki ficzer przydatny w bardzo specyficznych sytuacjach. Jednak robi swoje;)
Na dlugich czasach to jest wskazane a w przypadku filtrow "kwadratowych" na zdjeciach przy mocniejszym swietle widoczne jest nawet takie magiczne "kolo":D
krokus66
02-08-2012, 08:29
Na dlugich czasach to jest wskazane a w przypadku filtrow "kwadratowych" na zdjeciach przy mocniejszym swietle widoczne jest nawet takie magiczne "kolo":D
Dlaczego z kwadratu wychodzi koło? :D Coś mi tu nie gra z geometrią.
żółto-czarny
02-08-2012, 10:08
Bo przód "słoika" sie odbija we filtrze. Mam jeden taki kwadrat i muszę go sobie przysłaniać ręką :mrgreen:
krokus66
02-08-2012, 10:47
Bo przód "słoika" sie odbija we filtrze. Mam jeden taki kwadrat i muszę go sobie przysłaniać ręką :mrgreen:
Wina soczewki, że nie jest matowa.:grin: Znów Pan Nobuaki Sasagaki czegoś niedopatrzył.:mrgreen:
Filtry: okrągłe, prostokątne a nawet kwadratowe, obiektywy/ soczewki zawsze okrągłe i krzywe a zdjęcia zawsze wychodzą proste i prostokątne - trudno to ogarnąć i zrozumieć.:wink:
W instrukcji obsługi Nikona F70 było/ jest napisane, aby przy dłuższym nieużywaniu zasłaniać wizjer. W wyposażeniu była taka nakładka, którą nitką przywiązałem.