PDA

Zobacz pełną wersję : Grip do Nikona D60 - Pomocy

pavlo$
28-07-2012, 19:20
Witam, mam zamiar w najblizszym czasie dokupic grip do swojego D60. Zalezy mi w nim glownie na lepszym uchwycie i poprawieniu ergonomi oraz zeby aparat byl stabilniejszy przy monopodzie.

1. Ktory grip polecacie, z jakiej firmy(interesuje mnie z grip z ustawieniem pilotowym, nie chce zbednych dla mnie kabelkow!) ?
2. Czy w tym gripie bede mogl pracowac z jedną wsadzoną baterią ? Czy muszą byc dwie dane?

pavlo$
28-07-2012, 20:29
Prosze o pomoc - doradzenie, z gory dziekuje :)

js70
28-07-2012, 21:39
W każdym gripie będziesz miał wł. spustu pionowego w gripie poprzez IR (niestety nie działa wówczas spust aparatu, tak jak przy pilocie). Kabelka raczej nie będzie przy tych modelach to dopiero w D5000 i nowszych. Ja miałem do D40 gripa marki Targus i nie narzekałem, (D40, D40x, D60, D3000 mają taki sam grip). W gripie możesz spokojnie używać 1 lub dwóch aku, ewentualnie 6 akumulatorków AA).
Uchwyt poprawi się zdecydowanie, co do monopodu nie wiem. Na statywie wolałem aparat bez gripa (dla mnie był stabilniejszy).

wer
28-07-2012, 22:13
Grip w niższych modelach to taka proteza. Jak miałem D60 to myślałem o gripie, ale doszedłem do wniosku, że niewiele grip da, poza tym, że trzeba się mocno bawić w przestawianie spustu ze sterowania pilotem, na sterowanie zwykłe. Nikon nie przewidział w tej klasie aparatów gripu, nie ma odpowiednich styków. Lepiej zainwestować w jakiś filtr niż w gripa.

militarius
29-07-2012, 00:37
Z gripem na pewno polepsza się chwyt :) używałem gripa Ownuser i bardzo sobie chwaliłem, świetnie leżało w dłoni.

pavlo$
29-07-2012, 09:32
używałem gripa Ownuser i bardzo sobie chwaliłem, świetnie leżało w dłoni.

może używałeś takiego co w tej aukcji ?? ;)
http://allegro.pl/grip-battery-pack-nikon-d3000-d60-d40-d40x-wklad-i2500602452.html

Jeśli tak, to mógłbyś mi powiedziec jaki on jest, wygląda na solidniejszego w wykonaniu niżeli inne na allegro.

militarius
29-07-2012, 10:11
Tak, dokładnie tego używałem.
Nie miałem styczności z innymi, które są na allegro, ale na pewno powiem, że jest trochę mniejszy od innych (nie taki "gruby") i puszka się z nim dobrze prezentuje i nie wygląda dziwnie. Solidny był, w końcu cena też wyższa od innych :) nic nie trzeszczało, dobre spasowanie z body, spust miał dobry skok. Jakby udało Ci się znaleźć używanego to byłoby super, bo cena za nowy trochę powala.

pavlo$
29-07-2012, 10:16
z ceną to nie ma problemu ;) wole dopłacic i miec solidny niżeli miec tanią deltę (opinie nie za fajne ma). a powiedz mi do czego służy ten kabelek 1m co jest dołączony w zestawie? trzeba go używac?? mi głównie zależy na dodatkowym uchwycie. Jest w tym gripie wejście na statyw ?

militarius
29-07-2012, 10:28
Dodatkowy kabelek masz prawdopodobnie do pojemnika na baterie AA jeśli chcesz używać takiego połączenia (AA bo nie wchodzą bezpośrednio do gripu).
Możesz używać jednego lub dwóch aku EN-EL9.
Wejście na statyw raczej jest, jak chyba w każdym gripie :)
Jako dodatkowy uchwyt sprawuje się super :) jedynie irytuje przełączanie w puszce na wyzwalanie z pilota jeśli chcesz używać pionowego spustu.

Nawet mogę powiedzieć, że jest solidniej wykonany niż ten, którego używam do D70s (delta) :)

pavlo$
29-07-2012, 10:33
aha. a powiedz mi jeszcze gdzie sie daje te baterie z lewej strony gripu ? bo w innych widziałem że jest z tyłu specialna klapka..

militarius
29-07-2012, 10:37
Aku wkładasz z dwóch stron uchwytu (z boków) po przesunięciu "przełącznika" i otworzeniu klapki :) jest to inaczej rozwiązane jak w pozostałych gripach ;) -> http://www.gadgetinfinity.com/ownuser-battery-grip-for-nikon-d3000-d60-d40x-d40-bh-n3000.html czwarte zdjęcie

artman
30-07-2012, 17:36
ja ponad dwa lata temu kupiłem do d3000 (pasuje też do d60) grip firmy Newell Wg mnie bardzo dobrze dopasowany grip, poza tym nie było problemów z zamiennikami baterii, (jeden aku miałem oryginał, drugi delta). Szczerze polecam.

marvinnq
09-10-2012, 13:01
Ja do swojego d60 kupilem uzywany grip Aputure bp-3000 bo tak samo pasuje. Jedyny mankament to wyzwalanie migawki przez IR co wymaga zmiany w ustawieniach aparatu a dodatkowo spust jest jednopoziomowy co oznacza ze jednym pstryknieciem łapie ostrosc i wyzwala migawke, nie ma takiej kontroli jak z normalnym spustem ale daje rade. Pionowe kadry robi się wygodnie, poprawia chwyt przy poziomym kadrze, faktura materiału wyglądem nie odbiega od body. Za taką przyjemność zapłaciłem 50zł więć narzekać nie będę ;)