Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] lawendowy wieczor
mirekvampirek
28-07-2012, 00:54
mialem sie wybrac do miasta, bo dzisiaj rozpoczecie olimpiady, ale zamiast tlumow wybralem odludzie i pustkowie ;-)
i zamiast sie przepychac lokciami, zeby cokolwiek ustrzelic na iso 500 000, wieczor spedzilem w perfumerii
zapraszam
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img856.imageshack.us/i/lavenderhitchin21161n.jpg/)
pozdrawiam
piotrm100
28-07-2012, 00:55
To jeszcze tam kwitnie? Szkoda, ze nie ma tam jakiegoś samotnego drzewa na horyzoncie. Fajne zestawienie kolorystyczne nieba i lawendy.
mirekvampirek
28-07-2012, 00:58
kwitnie, jeszcze, kwitnie, mozemy sie tam puscic jutro wieczorkiem, albo niedzielnym rankiem
co ty na to ?
Sebastianito
28-07-2012, 01:06
Jutro wieczorem to ja bedze gdzies na szczycie (http://www.canicross-scotland.co.uk/ben-donich-via-rest-and-be-thankful/). Ladnie poukladane w kadrze podoba sie. Ale jak pisal Piotr, troche smutno na horyzoncie.
mirekvampirek
28-07-2012, 01:23
kiedys jeszcze znajde takie pole, co to na szczycie bedzie mialo cos, tu byl slup a w zasadzie wysoka antena, jak do cb radio i nijak nie chcialem jej zostawic, mialem nadzieje, ze mknace chmury troche urozmaica kadr ;-)
jako ciekawostka - naswietlalem 15 minut a kwiatki ani drgnely (jedna klatka juz tradycyjnie)
pozdrawiam
piotrm100
28-07-2012, 01:25
To faktycznie ciekawostka, bo pierwsze spostrzeżenie było "Big Stopper w użyciu", ale jak spojrzałem na dół to pomyślałem, ze składak :)
mirekvampirek
28-07-2012, 01:27
big stoper byl w uzyciu...
i kolejna ciekawostka - pekl mi naroznik (tak 3cm na 3cm) w kornwalii, skleilem go super glutem i dziala :-)
glupi to ma szczescie :-D
Łukasz O.
28-07-2012, 13:44
A mnie się podoba. I według mnie spokój dodaje tego "czegoś" tej fotografii. I te "mknące chmury" fajnie urozmaicają kadr. Bardzo lubię takie widoki :)
Adam Majchrzak
28-07-2012, 16:35
Bardzo naturalnie, duży plus za ten kolor =]
Ja byłem w Faulkland (http://www.somersetlavender.com/find_us.aspx) jakieś trzy tyg. temu, ale bez rewelacji, co by pokazywać i zastanawiam się czy jeszcze jest przed żniwami... (Zachęciłeś mnie tą odsłoną do ponownej wizyty :razz: )
Niestety trudno jest znaleźć na tej kapryśnej wyspie pola jak w Prowansji... a szkoda =[
Pozdrawiam! =]
mirekvampirek
28-07-2012, 17:40
adam jak nie sprawdzisz, to sie nie dowiesz ;-)
różne gatunki lawendy, kwitną w różnych terminach, a że mało słońca w tym roku miały, to są opóźnione, jest dużą szansa, że jeszcze coś zlapiesz
pozdrawiam
Mnie tam się podoba, niczego nie brakuje. Ładnie rozwiązane niebo.
maniak666
28-07-2012, 19:05
Aż zapachniało z monitora:)
Faktycznie póżno w tym roku. A te 15 minut to z wyliczeń czy tak Cię otumaniło tym aromatem:)
Nikonozaur
28-07-2012, 19:23
Piękne zdjęcie, wyrazistość i czystość kolorów wręcz książkowa. No i podoba mi się kontrast rozjechanego nieba z zamrożonym dołem.
15 minut? Szok! Musiałbym chyba zakopać aparat pod węglem w piwnicy. Może zacznę okładać aparat filtrami z drugiej strony. ;)
mirekvampirek
28-07-2012, 20:00
te 15 minut to z wyliczeń czy tak Cię otumaniło tym aromatem:)
z matematyki mialem mierna :-)
15 minut? Szok! Musiałbym chyba zakopać aparat pod węglem w piwnicy. Może zacznę okładać aparat filtrami z drugiej strony. ;)
e tam, przyjedz na wyspy, tu wiecznie brakuje swiatla ;-)
jarekf34
28-07-2012, 21:17
mozemy sie tam puscic jutro wieczorkiem, albo niedzielnym rankiem
co ty na to ?
Aż chciałoby się mieć takiego współtowarzysza, od razu te "cztery" litery bym podniósł :):)
Mirku 15 min naświetlania czyli musiałeś dość póżno focić, exif pokazuje ok. 24 ?? czy dobrze rozumuję ;)
mirekvampirek
28-07-2012, 21:32
około 21 to było, ale niebo zasnute chmurami
co do kompana to jak będę w polsce możemy razem gdzieś wyskoczyć, w końcu sąsiady jesteśmy ;-)
Zdjęcie ma coś w sobie.
Założę się że robiłeś ujęcie z niższej perspektywy, gdzie 2/3 zajmuje lawendowe pachnidło a 1/3 niebo.
Byłby ciekawy kadr i znikneły by te pola po obu stronach.
Jasne przebłyski nieba niepotrzebnie sciągają wzrok.
Pozdrawiam.
Zgodzę się ciut do przebłysków nieba.
Fenomenalne zdjęcie.
jarekf34
28-07-2012, 21:37
co do kompana to jak będę w polsce możemy razem gdzieś wyskoczyć, w końcu sąsiady jesteśmy ;-)
Z wielką przyjemnością wyskoczę na wspólny plenerek ;)
Pozdrawiam sąsiada :)
mirekvampirek
28-07-2012, 21:59
Zdjęcie ma coś w sobie.
Założę się że robiłeś ujęcie z niższej perspektywy, gdzie 2/3 zajmuje lawendowe pachnidło a 1/3 niebo.
Byłby ciekawy kadr i znikneły by te pola po obu stronach.
Jasne przebłyski nieba niepotrzebnie sciągają wzrok.
Pozdrawiam.
przegrał byś ten zaklad ;-) bo takiego ujęcia nie robilem, generalnie naswietlilem 3 klatki, 2 pierwsze na próbę, trzecia na gotowo
a pola by raczej nie zniknęły w ten sposób, ku horyzontowi wznoszą sie do góry, zdjęcie to robiłem z wysokości mojej głowy czyli jakieś 180 cm chodziło mi o jak największe uwidocznienie lini tworzonych przez lawende
dzięki, pozdrawiam
krzysztofz24
29-07-2012, 18:08
Super kolory. Niebo swoim rozmyciem ciekawie wspolgra/kontrastuje z dolem.
Wzrok swietnie leci po tych lawendowych szynach.
Eleganci fot po calosci.
P.s Poprosilbym jeszcze dodatkowo taki kadr: bez filtra, o zlotej godzinie w bocznym swiatelku:-).
RobertSoul
29-07-2012, 18:23
Aż zapachniało lawendą! :)
Super zdjęcie - gratki :)
mirekvampirek
29-07-2012, 19:18
P.s Poprosilbym jeszcze dodatkowo taki kadr: bez filtra, o zlotej godzinie w bocznym swiatelku:-).
pracuję nad tym ;-) ten mial byc taki, ale mnie pogoda w konia zrobila ;-)
dzięki raz jeszcze
Jak dla mnie bomba :).
Dobrze takie niebo tu współpracuje.
Zazdroszczę mocno fioletowych kwiatków ;).
Paablitos
30-07-2012, 22:20
Mnie rowniez bardzo podoba sie ta fota, tak jak jest... Wszystko gra jak nalezy.
To samo ujecie w innym swietle byloby juz zupejnie inna fotografia...