Zobacz pełną wersję : D80 + Tamron 28-75 słaba ostrość.
Witam
Jestem pełen obaw, że mój obiektyw słabo ostrzy. W ubiegłym roku miałem Canona 350D z kitowym obiektywem i mam wrażenie, że zdjęcia są o wiele lepszej ostrości niż przy obecnym Nokonie D80 z w/w Tamronem.
Nawet nie robiąc porownania, też bym stwierdził, że mój Tamron baardzo słabo ostrzy. Czy ktoś z kolegów ma podobny zestaw, lub swoim fachowym okiem potwierdzi lub też rozwieje moje wątpliwości? Będę wdzięczny za pomoc.
Po pierwsze primo zapodaj jakieś zdjęcia.
Po drugie primo mogiemy się spotkać i porównać
PS
Jeszcze jedno: popraw tego Nokona w poście i w stopce jakoś tak to dziwnie wygląda
Sprawdź czy nie masz BF/FF z tym obiektywem
Dzięki Darko za uwagę z tym Nokonem :)
Jutro wrzuce jakies zdjecia, albo zapodaj adres mail na priva to podesle.
Mam D50 z tym samym Tamronem i ostrzy on tak że się kaleczę patrząc na zdjęcia...
Daj na forum to się więcej osób wypowie.
Sprawdź czy nie masz BF/FF z tym obiektywem
Moze i masz racje KECIF, bo muszę dodać, że jak zobaczyłem pierwsze zdjęcia to mi szczena opadła ze zwątpienia. Robiłem kiedyś zdjęcia moim ex 350D z podpiętym na przejściówce M42 ruskim Jupiterem 135/3,5, ostrzyłem 'na oko' w wizjerze i zdjęcia są brzytwa! Zdjęcia tym Tamronem wypadają przy tym jak by komórka były robione. Dlatego mam odniesienie. Jak dla mnie zdjęcia są mydlane. Szczególnie plener, przestrzeń, większe odległości.
wiesz, bo moja wypowiedź nie jest wyssana z palca - no ale nie chcę Cię straszyć ;-)
a i wcale nie twierdzę że te BF/FF musi mieć obiektyw.
wiesz, bo moja wypowiedź nie jest wyssana z palca - no ale nie chcę Cię straszyć ;-)
a i wcale nie twierdzę że te BF/FF musi mieć obiektyw.
Ale nawet jesli by nie miał BF lub FF, to i tak wydaje mi się, że detale poza punktem ostrości powinny być mniej rozmyte.
Dariusz Walus
12-03-2007, 23:43
Wrzuc w koncu jakies sample....
Takie gadanie nic nie da.
No tutaj akurat dwóch kumpli się nawinęło :
http://www.cigano.eu/1.JPG
http://www.cigano.eu/2.JPG
Napwno ostrzyłeś na te postacie z pierwszej fotki ?
cyrusvirus
13-03-2007, 00:46
na 1 to mi wyglada na zaawansowany bf - spojrzcie na slup zasloniety przez drzewo... no chyba ze tam wyostrzyles ;-)
Napwno ostrzyłeś na te postacie z pierwszej fotki ?
Tak. Zwróć uwagę, że ogólnie wszystko rozmyte, nawet o bokehu nie można tutaj mówić :)
A tu dla przykładu zdjęcie 350D i Jupiterem, ostrzone na 'oko': www.cigano.eu/3.jpg
na 1 ostrość jest ewidentnie za postaciami (na moje oko) a ponieważ postacie idą w stronę obiektywu to w sumie nie wiadomo czy obiektyw się pomylił czy aparat nie zdążył czy fotografujący chybił...czy BF? Z tym że na 2 BF nie występuje... a nawet może jest minimalny FF - zresztą chyba to bywa normą dla tych obiektywów - dla róznych ogniskowych różne odchyły.
Zaraz pojawi się ktoś oblatany w tamronach i się okaże (zapewne), że to typowe dla tego obiektywu
na 1 ostrość jest ewidentnie za postaciami (na moje oko) a ponieważ postacie idą w stronę obiektywu to w sumie nie wiadomo czy obiektyw się pomylił czy aparat nie zdążył czy fotografujący chybił...czy BF? Z tym że na 2 BF nie występuje... a nawet może jest minimalny FF - zresztą chyba to bywa normą dla tych obiektywów - dla róznych ogniskowych różne odchyły.
Zaraz pojawi się ktoś oblatany w tamronach i się okaże (zapewne), że to typowe dla tego obiektywu
AF musiał się wyrobić, był na servo i napewno zglosil ostrzenie na obiektach.
hmmm no to pozostaje opcja druga...
ja tamrona nie mam ale miałam w C i z tego co pamiętam to powszechna wadą tych obiektywów były FF i BF w zależności od użytej ogniskowej - tutaj chyba by się to zgadzało - 1 jest chyba gdzieś w okolicach 28mm a 2 w okolicach 75mm - no chyba, że się mylę?
Obydwa są 75mm, tylko nr 2 cropowany.
Jesli 2.8 i 75mm to mozesz miec problem. Najslabsze strony tego Tamrona. Co do romycia tla (bokeh), to szklo ma jeden z lepzych w tej klasie.
Jesli 2.8 i 75mm to mozesz miec problem. Najslabsze strony tego Tamrona. Co do romycia tla (bokeh), to szklo ma jeden z lepzych w tej klasie.
1 - 5.6
2 - 5
Fotki mają zachowany EXIF, można sprawdzić.
Najlepiej zrób jakiś test z użyciem karty testowej i statywu. Tak to można gdybać.
Mógłby ktoś napisać, co dokładnie oznacza BF/FF? Tylko proszę nie odsyłać mnie do wyszukiwarki - przez 15 minut szukałem u niej pomocy w tej kwestii. Domyślam się jedynie, że te enigmatyczne skróty literowe oznaczają odchylenie od prawidła przy pomiarze ostrości. Podobno są w necie specjalne tablice do ściągnięcia, wydrukowania i użycia w celu sprawdzenia danej puszki z konkretnym szkłem.
Pozdrawiam.
back focus(BF) ostrosc jest lapana za punktem na ktory ustawiles
front focus(FF) ostrosc przed punktem na ktory ustawiles
back focus(BF) ostrosc jest lapana za punktem na ktory ustawiles
front focus(FF) ostrosc przed punktem na ktory ustawiles
Dziękuję.
Dodam tylko ze najlepiej sprawdzac na duzych i wyraznych obiektach,tablicy itp,bo z fotkami w terenie roznie bywa(1/3 domniemanych przypadkow BF/FF z jakimi sie spotkalem to nieumiejetnie zrobiona fotka(klamerki focusa np w d50 do precyzyjnych nie naleza))
trzeba bylo srpzedawac Kanona:)?
na powaznie, to moj tamron nie ma wad:P nigdy mnie nie zawiodl, nawet na 75 f2.8 czyli mozna trafic na dobrego...
Dariusz Walus
14-03-2007, 01:31
A moze z ta ostrocia w D80 rzeczywiscie jest cos nie teges.
Juz w kilku watkach przewijal sie temat jego ostrosci.
Moj D50 z tamronem ostrzy swietnie, a zachcialo mi sie ostatnio wymienic body na D80 i troche sie obawiam.
Porownywal moze ktos te puszki pod tym katem, na tych samych szklach i ustawieniach?
A moze z ta ostrocia w D80 rzeczywiscie jest cos nie teges.
Juz w kilku watkach przewijal sie temat jego ostrosci.
Moj D50 z tamronem ostrzy swietnie, a zachcialo mi sie ostatnio wymienic body na D80 i troche sie obawiam.
Porownywal moze ktos te puszki pod tym katem, na tych samych szklach i ustawieniach?
Idź do sklepu załóż szkoło do D80 i sprawdzisz jak to jest - body czy obiektyw.
Cigano jak chcesz możemy się gdzieś spotkać na mieście i sobie porównasz z moim egzemplarzem
Cigano jak chcesz możemy się gdzieś spotkać na mieście i sobie porównasz z moim egzemplarzem
Nie widzę problemu, podaj jakiś namiar na priva, numer telefonu np.
Wczoraj byłem w serwisie foto, obiektyw poszedł na test i najzwyczajniej mydli. Samo body z komplecie z innymi obiektywami radzi sobie doskonale. Dzisiaj udaję się do sklepu w którym zakupiłem i wymienię na inny, a może na podobną Sigmę. Postaram się zobić kilka sampli na obiektywach, to podrzucę linki i gremialnie coś wybierzemy :)
szukaj do bolu tamrona, naprawde warto.. mialem sigme, nie dorasta mu do piet;)
Zdecydowałem na zamianę na T 17-50, mam nadzieję, że będę już zadowolony :)