PDA

Zobacz pełną wersję : Automatyczne łączenie zdjęć w pary, jak to zrobić?

robert15ryba
26-07-2012, 20:44
Witam, niestety mało się znam na grafice, mam jednak problem którego nie mogę rozwiązać, dlatego proszę Was o wskazówki!

Mam kilka tysięcy zdjęć, które muszą być połączone parami w poziomie.
Szukam sposobu abym nie musiał wybierać każdej pary zdjęć z folderu i łączyć je jakimś programem,
ale żeby program łączył ze sobą dwa kolejne pliki.

Mam nadzieję, że dosyć jasno to napisałem... np. 1 i 2, 3 i 4, 5 i 6....

dodam, że zdjęcia są kwadratowe, choć nie zawsze identycznych rozmiarów.

moje gg jak coś :) 5216278

Pawel.S
27-07-2012, 10:28
Po pierwsze : rozumiem że zdjęcia które będą w jednej parze są takich samych rozmiarów ?

Po drugie : czy zdjęcia są jakoś specjalnie ponazywane ? w sensie czy da się po nazwie zidentyfikować które zdjęcia mają być w parze ?

Po trzecie : polecam program ImageJ - nie jest super intuicyjny, ale można tam wykręcić niezłe cuda w tego typu sprawach. Jak nie ImageJ to może ktoś poleci coś innego tego typu, albo pisanie własnego programu (każda biblioteka do obróbki obrazu powinna sobie z tym poradzić). No albo dłubanina ręcznie, chociaż kilka tysięcy to dużo, warto pewnie poświęcić czas na pisanie programu.

robert15ryba
27-07-2012, 11:16
Po pierwsze : rozumiem że zdjęcia które będą w jednej parze są takich samych rozmiarów ?

Po drugie : czy zdjęcia są jakoś specjalnie ponazywane ? w sensie czy da się po nazwie zidentyfikować które zdjęcia mają być w parze ?

Po trzecie : polecam program ImageJ - nie jest super intuicyjny, ale można tam wykręcić niezłe cuda w tego typu sprawach. Jak nie ImageJ to może ktoś poleci coś innego tego typu, albo pisanie własnego programu (każda biblioteka do obróbki obrazu powinna sobie z tym poradzić). No albo dłubanina ręcznie, chociaż kilka tysięcy to dużo, warto pewnie poświęcić czas na pisanie programu.

Rozmiary niekoniecznie takie same w parach, różnice są niewielkie ale jeżeli będzie trzeba to w Infanview mogę wszystkie wyrównać.
Nazwy plików to kolejno nazwane pliki przez nikona czyli DSC_0001; DSC_0002 itd, niestety czasem może brakować jakiegoś, nazwy jeż mogę zmienić seryjnie w Infanview.

ImageJ - rzeczywiście intuicyjny to on nie jest, a ja jestem laikiem więc mam już mętlik ;/ jak byś mógł sprawdzić i napisać czy da się to zrobić w ImageJ i jak to zrobić... jestem księgowym, a nie grafikiem czy programistą wiec i pisanie programu to magia... szybciej bym to ręcznie zrobił, ale chcę tego uniknąć bo minie się to z celem.

Może ktoś jeszcze ma jakieś pomysły :) i czekam na odpowiedź w tym ImageJ.