PDA

Zobacz pełną wersję : D40 - jak włączyć tryb BULB?

d40nikon
26-07-2012, 19:07
Patrzę w instrukcję ale nadal nie potrafię sobie z tym poradzić.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/07/2gvn0jd-1.jpg
źródło (http://i45.tinypic.com/2gvn0jd.jpg)

enthropia
26-07-2012, 19:14
No przecież pisze jak byk. Ustawiasz aparat w tryb M i kręcisz kółkiem na max. w lewo, aż do... 30", a po 30" masz bulb. :)

rafal1980
26-07-2012, 19:16
Górne pokrętło TRYB MANUALNY ( literka M )
Wciskasz przycisk INFO ( lewy dolny róg - również służy do powiększania zdjęć )
Następnie kręcisz pokrętłem ( tym do ustawienia czasu naświetlania ) w lewą stronę, aż wskoczy napis BULB ;)

Kali_69
27-07-2012, 08:21
@enthropia Po pierwsze JEST NAPISANE, "wybierz dla czasu otwarcia migawki ustawienie "bulb" ", a to znaczy że trzeba coś wybrać i ktoś, kto nie zna aparatu nie jest w stanie tego wiedzieć :roll: . Gdyby było "za pomocą pokrętła" wybierz, to było by trochę bardziej zrozumiałe.
Podobnie jest z rolą drugiej karty w D7000: przepełnienie, kopia zapasowa lub JPEG ( a w pierwszej RAW-y). Dopiero w innym miejscu jest możliwość ustawienia, żeby druga karta była na filmy. I dlatego proszę o więcej cierpliwości, bo kolega nie zrozumiał instrukcji a nie ją olał.
A gdzie jest miejsce jak nie na forum na pytania i dzielenie się wiedzą i doświadczeniem :) .

fizyk21
27-07-2012, 08:26
kłania się czytanie ze zrozumieniem jak kupilem swoje lustro to biorac aparat w lape instukcje mialem przy sobie i "testowalem" co mi tam pisali.

Kali_69
27-07-2012, 08:49
Poddaje się - mam dwa wyjścia przenieść się na Szeroki Kadr i nie odzywać się na forum, albo w wolnym czasie 300 stron instrukcji sprawdzić w praktyce. Po jednej stronie na dzień... Odezwę się za rok :mrgreen:

enthropia
27-07-2012, 14:18
@enthropia Po pierwsze JEST NAPISANE, "wybierz dla czasu otwarcia migawki ustawienie "bulb" ", a to znaczy że trzeba coś wybrać i ktoś, kto nie zna aparatu nie jest w stanie tego wiedzieć :roll: . Gdyby było "za pomocą pokrętła" wybierz, to było by trochę bardziej zrozumiałe.

Panie guru, jak się już tak czepiasz to nie 'jest napisane' tylko wydrukowane.

A więc, wyraźnie jest tam wydrukowane, że należy korzystać z trybu fotografowania M. Tryb M omówiony jest zaś stronę wcześniej, czyli na 43. stronie instrukcji: "Obróć pokrętło sterowania, aby wybrać czas otwarcia migawki (patrz ilustracja z lewej strony, poniżej)".

Więc jeśli sam czepiając się zarzucasz innym czepienie się, to faktycznie przenieś się gdzie tam chcesz.

rafal1980
27-07-2012, 14:34
Jak na mój gust problem został już rozwiązany/omówiony a wy w tym momencie tylko uskuteczniacie trolling ;)

enthropia
27-07-2012, 14:41
Jak na mój gust problem został już rozwiązany/omówiony a wy w tym momencie tylko uskuteczniacie trolling ;)

Oczywiście masz rację.
Także ja już się nie odzywam.

Dodam tylko, że od pewnego czasu wszystkie instrukcje obsługi do aparatów Nikon można pobierać z strony producenta z zakładki 'wsparcie techniczne -> pobieranie -> instrukcje obsługi'.
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/list/locale/pl_PL

FHR
27-07-2012, 14:44
Problem został rozwiązany i na tym byśmy zakończyli.