PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw M42 do NIKON 5100 - obsługa przesłony

indor13
26-07-2012, 17:08
Witam.
Świeży tu jestem, trochę szukałem odpowiedzi na moje pytanie ale nie umiem znaleźć albo niema.
Mam niedawno zakupionego nikona d5100, kupiłem sobie pierścień adaptujący obiektywy m42 do moje aparatu. Jeden mam z soczewka drugi bez. A teraz uwaga pytanie :) ...

Niektóre obiektywy maja obsługę przesłony za pomocą pokrętła na obiektywie a niektóre za pomocą takiego... hmm... dziubka ? patyczka ? bagneciuku ? ... w każdym bądź razie jakkolwiek się to nie nazywa za pomocą wciskania tego cycka zamyka się bądź otwiera przesłona. Gdy obiektyw jest obsługiwany za pomocą pokrętła to nie ma problemu ale jak obsługiwać przesłonę gdy jest ten cycek ?

W odpowiedzi chętnie przeczytam prawidłowe nazewnictwo :)

ajt
27-07-2012, 10:43
Ten "cycek" popychaczem przysłony zazwyczaj bywa nazywany.
Trzeba po prostu sprawić, by był cały czas wciśnięty, wtedy kręcisz pierścieniem i przysłona się zmienia. To wciśnięcie niektórzy realizują poprzez odkręcenie "dupki" obiektywu i nałożenie na ów cycek kawałka rurki, np. wkładu od długopisu. Rurka takiej długości, by po założeniu dupki cycek był schowany. Inni go wciskają i zalewają maleńką kropelką Kropelki lub podobnego specyfiku. UWAGA: kleje cyjanoakrylowe parują i jeśli nieco kleju w ciekłej postaci dostanie się do wnętrza obiektywu (lub aparatu), te opary potrafią osadzić się na szkle w postaci nieusuwalnej bez zniszczenia powłok warstwy, więc ostrożność radzę zachować :)

matomi
28-07-2012, 00:18
Można też kupić adapter m42 z blokadą bolca :)

dawid666
26-08-2012, 19:06
w moim Pentaconie 50/1.8 zrobilem to kropelką i jest git

jojo07
29-08-2012, 20:31
forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=12561.pdf
I po problemie