PDA

Zobacz pełną wersję : Monitor do laptopa Lenovo Y530 - pomocy

artuss811
25-07-2012, 17:23
Witam do tej pory obróbkę zdjęć prowadziłem na laptopie jak w tytule, na nim zdjęcia obrabiałem oglądałem itp a jako amator nie miałam pojęcia z czym się to wiąże do momentu, gdy chciałem pokazać rodzinie fotki ze ślubu kuzynki i podłączyłem kompa to telewizora sony brawia 40" to było jak dostać goła dupą w pysk, masakra okazało się ze niektóre fotki są strasznie plastikowe czasami różny balans bieli i tym podobne sytuacje MASAKRA.

Drugi szok jak podłączyłem lapka do monitora mojego brata, ma 24 nec 2470XXXX literek już nie pamiętam, ale zobaczyłem więcej barw, mój kitowy obiektyw zyskał na ostrości :-).

Ale do rzeczy przestudiowałem to forum, a w szczególności http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=32374 z informacjami na temat monitorów, i rozpiętość cenowa jest ogromna od 1 tys do 10 tys, ale zauważyłem ze niektóre informacje na forum są nie aktualne, albo wynikają z szybko rozwijającej się technologi, na podanej stronie jest monitor w klasie 1. Klasa domowo-uniwersalna za ok 2.5tyc 24" [16x10] PVA sRGB NEC 2470WNX, gdzie na alledrogo znalazłem go za niecałe 800zl - czy warto się nim interesować, czy raczej dołożyć parę groszy i szukać czegoś innego, może macie jakieś konkretne propozycje, czy kupic 24' neca którego podałem czy może coś mniejszego, a bardziej się nadającego to obróbki zdjęć.

artuss811
25-07-2012, 22:09
czy nikt nie może mi pomoc w wyborze

Zolty
25-07-2012, 23:27
Ile chcesz wydac, czy interesuje cie szeroki gamut, jakie masz oswietlenie przy obrobce zdjec?

Tak w ciemno - polecam EIZO CG275... ;)

artuss811
26-07-2012, 05:10
Tak w ciemno - polecam EIZO CG275... ;)

a ty chcesz żebym głodował przez rok :-)

A ta na poważnie, jestem amatorem wiec nie potrzebuje takiego sprzętu który podałeś, oświetlenie w domu to żarówki energooszczędne, a co gorsza okno za plecami w dzień. Z tego co słyszałem, a nie wiem czy to nadal prawda to do kiepskiego oświetlenia nadaje się panel PVA, ale podobno IPS maja lepszą czerń. A budżet to ciężka sprawa, fajnie było by wydać na ten model co podałem w 1 poście, ale nie wie czy to będzie odpowiednie do obróbki zdjęć dobrze by było jak zachowana by było proporcja jakość - cena np. po co wydawać 3tys jak przy zakupie za 1.5tys nie zobaczę znacznej różnicy, albo ta różnica nie będzie dla mnie miała znaczenia. i czy wielkość ekranu ma jakieś duże znaczenie czy na przykład ta samo się będzie pracowało na 22' jak na 24'

Zolty
26-07-2012, 07:40
Oczywiscie ta emotka nie byla bez powodu ;). Przy lampce biurkowej obrabiam na EIZO SX2262. Co do wielkosci - tu juz musisz sam wybrac, ja przyzwyczajony do laptopowej matrycy 900x1600 przy 15", uwazam ze to EIZO ma zbyt duze piksele. Kwestia przyzwyczajenia.
Sa tu na forum duzo bardziej obeznani z tematem i oni poradza, ja moge tylko podsunac pomysl, ktory mnie podsunieto: NEC PA231. Normalny gamut, ponoc zacny, tyle ze ma 1080 pix po wysokisci - pelna geba panorama, czego ja akurat osobiscie nie lubie. (Z braku 5:4, zadowalam sie 1200 pix)

artuss811
26-07-2012, 09:27
czy ktoś jeszcze może się wypowiedzieć w tym temacie

Johanan
26-07-2012, 09:47
Do zastosowań amatorskich bierz PVA i nawet się nad tym nie zastanawiaj.

Można oczywiście wypinać się na IPS, tylko po co, skoro monitor ma być, jak się domyślam uniwersalny, a nie jedynie do fotografii?

Jeżeli chodzi o wybór firmy, to też nie ma wyboru, bo praktycznie jest jedynie jedna: EIZO, jako że ma doskonałego dystrybutora (Alstor), który nie generuje problemów z zakupionym i gwarantowanym przez 5 lat sprzętem.

Zresztą, Eizo wie, jak się robi monitory, więc sądzę, że to najlepsza rekomendacja. ;)

Co do modelu, to bierz któregoś "S", albo "SX".

artuss811
26-07-2012, 19:01
Do zastosowań amatorskich bierz PVA i nawet się nad tym nie zastanawiaj.

Można oczywiście wypinać się na IPS, tylko po co, skoro monitor ma być, jak się domyślam uniwersalny, a nie jedynie do fotografii?

Jeżeli chodzi o wybór firmy, to też nie ma wyboru, bo praktycznie jest jedynie jedna: EIZO, jako że ma doskonałego dystrybutora (Alstor), który nie generuje problemów z zakupionym i gwarantowanym przez 5 lat sprzętem.

Zresztą, Eizo wie, jak się robi monitory, więc sądzę, że to najlepsza rekomendacja. ;)

Co do modelu, to bierz któregoś "S", albo "SX".

Dzięki za konkrety, nie wiem co rozumiesz przez słowo "uniwersalny" ja na komputerze w 90% przeglądam tylko internet korzystam z programów typu CAD/CAM i od niedawna fotografia. Nie oglądam filmów i nie gram w żadne gry chyba że bardzo sporadycznie. Z tego co wyczytałem w internecie, to matryce PVA i IPS maja pewne właściwość nie pamiętam tylko których dotyczą :-) wiem ze dajna ma bardzo głęboką czerń ale smuży, a druga mniej głęboka czerń ale ma szybszy czas reakcji. WIec już nie wiem czy skupiać się na PVA i IPS

Johanan
27-07-2012, 13:09
W serii FlexScan mam na myśli np. takie monitory:

http://www.eizo.pl/flexscan-s2243w
http://www.eizo.pl/flexscan-sx2262w

Poczytaj i sam zdecyduj co dla Ciebie dobre.

IPS jest dla profesjonalistów, bo te ekrany właśnie są kapryśne. niczym stare panny, nie przymierzając. :)

Johanan
28-07-2012, 08:28
Tutaj: http://www.gry.eizo.pl/rodzaje-matryc-lcd.html w dość lapidarnej formie, znajdziecie opis niektórych właściwości
dostępnych na rynku monitorowych matryc.

Oczywiście, nie ma w tym opisie wszystkich wad IPS-ów, ale wierzajcie, że amator nie powinien się porywać na IPS, bo ani to tanie, ani praktyczne.

VA zupełnie wystarczy.