Zobacz pełną wersję : Uszkodzony KODAK DCS PRO14n
extrawitek
25-07-2012, 00:55
Czesc
posiadam KODAK DSC PRO 14n, pojawilo sie uszkodzenie polegajace na tym ze ekran z tyłu utracił synchronizacje, cały był pokryty skosnymi pasami. Pozatym aparat działa ale gdy wchodze w menu nic nie moge ustawic/zmienic , poniewaz nie wiem gdzie sie znajduję . Wyslalem do servisu odesłano z notka ze jest uszkodzenie tylniej płytki z obwodami na ktorej jest zamontowany właśnie ekran. Uszkodzenie ma polegac na przerwaniu scieżek.
Rozkreciłem go ale nie moge sie dostac do elementow bezposrednnio za bateriami, czyli do zasilacza,
odkrecilem wszystkie srubki jednak jakis zatrzask czy ukryta śrubka trzyma to razem i nie moge rozkrecic
Chcialem pomierzyc napiecia zasilania
To body jest NIKONEM czy ktos da mi jakas rade ?
inna niz żebym sie zajął czyms innym,
albo zakupil nowy aparat ?
adriansocho
25-07-2012, 11:39
W wielu aparatach jest tak, że do danego elementu znajdującego się nawet blisko jednej części obudowy można się dostać tylko odkręcając totalnie wszystko po stronie przeciwnej.
extrawitek
26-07-2012, 00:24
dzięki Adrian wciąż medytuję, co by tam jeszcze mozna odkrecić :):)
extrawitek
26-07-2012, 21:42
wciąż nie mogę wyjąć płytki umieszczonej pionowo w miejscu ktore jest uchwytem aparatu, to nie do wiary że nikt na forum nie potrafi mi pomoc ???
wystarczy ze ktos napisze bzdet nt autofokusa licho dzialajacego np w 7k i watek ciągnie sie latami
a tutaj blagam o pomoc i nikt nie wie jak sie to demontuje heheh żenada doprawdy
mieszkam na wsi z dala od servisu, do jednego wyslalem zwrocili ze jest niedonaprawy
bardzo prosze o pomoc
Wiesz to na tyle rzadki sprzęt, że mało kto to ogarnia. Wrzuć zdjęcia, to można popatrzeć i pomyśleć.
extrawitek
28-07-2012, 00:50
dzieki RG2000 za odp.
KODAK jest zbudowany w oparciu o puszke NIKON F100/F80, dlaetgto tutaj pisze pomoc, moze ktos naprawiał NIKON f100 i cos sensownego poradzi ?
niezabardzo mam jak zrobic fot tego elementu ktorego nie potrafie zdemontowac a miesci sie on pionowo w uchwycie aparatu.
pozdr
W.
==========
Jezeli ścieżki do wyświetlacz są uszkodzone, to tam trzeba szukac. Rozumiem, ze zdemontowałeś tył aparatu? Ekran jest prawdopodobnie połączony flexem z płytą główną i albo flex jest walnięty, albo ścieżki na płycie. To, że aparat jest na bazie f100 niewiele daje, bo z nikona to tam tylko szkielet jest, a bebechy są inne. Tu masz schemat f100 http://elektrotanya.com/nikon_f100_parts.pdf/download.html
Ten Kodak jest zbudowany w oparciu o F80, a F80 przy obecnych cenach jak się popsuje, to się wyrzuca albo w najlepszym wypadku zostawia na części.
Wątpię żebyś znalazł serwis, który się podejmie naprawy, może trafisz na jakiegoś pasjonata, który się tym zajmie o ile nie rozbije się o brak części.
extrawitek
11-09-2012, 10:16
troche to trwało przepraszam ze sie nie odzywałem, jakos trudno sie pogodzic ze musze wywalic puszke do smieci, bardzo go lubie i mam wciąż nadzieję. Mam kolege właśnie pasjonata, aparat rozebrany okazal sie czysciutki i suchutki, jednak nie mozna dokonac pomiarow nie majac schematu. Wiemy tylko ze napiecie na tylnia plytke przychodzi.
Moze ktos wie skad mozna pobrac schemat tego aparatu ?
Ja nie mysle ze potrzebne sa jakies czesci, zadnych sladow uszkodzenia nie widac, raczej brak kontaktu pomiedzy warstwami płytek, albo taśma łącząca tylnia płytke jest uszkodzona
Masz wersję 256Mb czy 512Mb ?