PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] The faces of the Homeless

Mich77
24-07-2012, 21:07
Witam,

miła rozmowa z bardzo sympatyczną Panią i wciśnięcie spustu migawki....

1

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/images/01776674135091595443.jpg)

251kris
24-07-2012, 21:17
Świetny portret, tylko o co chodzi z tymi angielskimi tytułami?
To jakaś bezdomna Brytyjka?

Mich77
24-07-2012, 21:25
Świetny portret, tylko o co chodzi z tymi angielskimi tytułami?
To jakaś bezdomna Brytyjka?

Robię reportaż o ludziach bezdomnych z naszego kraju - to jedno ze zdjęć.
Całość będzie na mojej stronie, a zaczynam ją prowadzić w j angielskim - stąd tytuł.
W sumie to mogłe tu dać tytuł w ojczystym języku :) ale chyba nikomu nie przeszkadza;)

Mich77
24-07-2012, 23:32
2

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/images/21648538853892174521.jpg)

pitbul60
25-07-2012, 08:22
Starsza Pani siwtna , piekny portret ,graty.

JarekJaszczyk
25-07-2012, 08:38
Zastanawiam się, czy wysoki (jak dla laika takiego jak ja) poziom artystyczny takich fotografii nie przysłoni przekazu jaki może przyświecać reportażowi o ludziach bezdomnych?

Pozdrowienia,

Mich77
25-07-2012, 09:46
Zastanawiam się, czy wysoki (jak dla laika takiego jak ja) poziom artystyczny takich fotografii nie przysłoni przekazu jaki może przyświecać reportażowi o ludziach bezdomnych?

Pozdrowienia,

Oj u mnie artyzmu się nie doszukasz:)
Nic nie przysloni przekazu - tu są tylko 2 portrety, a dorzucę jeszcze 1/2. Większość reportażu jest/będzie robiona szerokim kątem z życia codziennego. Więc dorzucenie do tego portretów nic nei zmieni w przekazie.

swider
25-07-2012, 10:00
Robię reportaż o ludziach bezdomnych z naszego kraju - to jedno ze zdjęć.
Czy wszystkie zdjęcia to portrety? Bo jeśli tak to nie będzie reportaż, a cykl czy projekt. ;)

Zdjęcie starszej pani jest całkiem niezłe. Fajna konwersja, choć z jednym zarzutem -- przy mocnym wyciąganiu pojawiły się artefakty (halo) na krawędziach (przy ramionach).

Ale, ale (zawsze musi być jakieś ;))… Nie oszukujmy się, taka twarz stanowi istny samograj, a kompozycja przedstawionej fotografii -- schematyczna. Fotografia ludzi bezdomnych to bardzo wyeksploatowany temat. Zniszczone twarze, mocno kontrastowa czarno-biel -- zawsze to samo. Może by tak zaskoczyć innych i pokazać zdjęcia w kolorze, z jakiś pozytywniejszych chwil w życiu ludzi bezdomnych? To już pomysł na kolejną realizację. ;)

W każdym razie, mimo wszystko -- zdjęciom (bo wrzuciłeś jeszcze jedno) nie można nic zarzucić. Są po prostu dobre.
Powodzenia i wytrwałości przy kolejnych.

PS Teraz doczytałem, że jednak będą inne zdjęcia, z życia codziennego -- to faktycznie reportaż się szykuje. I super! :)

Pelo
25-07-2012, 11:02
a ja w takim razie poczekam na całe repo - bo za przedmowca - zdjecia pokazane sa bardzo dobre, ale nie wybiją sie w tłumie zdjec portretowych BW - bo po prostu jest ich mnostwo na podobnym poziomie. Za wyjatkiem tytułu nie ma tu nic z bezdomnosci - starsza Pani - z innej strony fajnie pokazana - równie dobrze mogłaby byc miłą staruszką z sąsiedztwa, a dziewczynka.... - tutaj tez bezdomnosci nie widac. Dawaj całe repo z szerszymi kadrami i pokaz bezdomnosc a te portrety będą na pewno genialnym dopełnieniem.

Mich77
25-07-2012, 11:29
Czy wszystkie zdjęcia to portrety? Bo jeśli tak to nie będzie reportaż, a cykl czy projekt. :wink:

Zdjęcie starszej pani jest całkiem niezłe. Fajna konwersja, choć z jednym zarzutem -- przy mocnym wyciąganiu pojawiły się artefakty (halo) na krawędziach (przy ramionach).

Ale, ale (zawsze musi być jakieś :wink:)… Nie oszukujmy się, taka twarz stanowi istny samograj, a kompozycja przedstawionej fotografii -- schematyczna. Fotografia ludzi bezdomnych to bardzo wyeksploatowany temat. Zniszczone twarze, mocno kontrastowa czarno-biel -- zawsze to samo. Może by tak zaskoczyć innych i pokazać zdjęcia w kolorze, z jakiś pozytywniejszych chwil w życiu ludzi bezdomnych? To już pomysł na kolejną realizację. :wink:

W każdym razie, mimo wszystko -- zdjęciom (bo wrzuciłeś jeszcze jedno) nie można nic zarzucić. Są po prostu dobre.
Powodzenia i wytrwałości przy kolejnych.

PS Teraz doczytałem, że jednak będą inne zdjęcia, z życia codziennego -- to faktycznie reportaż się szykuje. I super! :smile:

Świder, dzieki za obszerną wypowiedz:)
Faktycznie - zdjęcia jakich wiele, ale jak pisałem są to wybiórcze kadry z całego repo, który jest w trakcie roboty. Po prostu dopełnienie, no i zróżnicowanie kadrów - wszytsko na szerokim byłoby monotonne.

Cenna uwaga odnośnie kompozycji - będą też i inne. Na chwilę obecną nie było fizycznie innej opcji:)

Halo - faktycznie świeci, ale nie wyciagałem tu za dużo. Ale Chyba wiem skąd się wzieło:)

Dzięki!

a ja w takim razie poczekam na całe repo - bo za przedmowca - zdjecia pokazane sa bardzo dobre, ale nie wybiją sie w tłumie zdjec portretowych BW - bo po prostu jest ich mnostwo na podobnym poziomie. Za wyjatkiem tytułu nie ma tu nic z bezdomnosci - starsza Pani - z innej strony fajnie pokazana - równie dobrze mogłaby byc miłą staruszką z sąsiedztwa, a dziewczynka.... - tutaj tez bezdomnosci nie widac. Dawaj całe repo z szerszymi kadrami i pokaz bezdomnosc a te portrety będą na pewno genialnym dopełnieniem.

Tak ja piszesz - powyższe kadry są dopełnieniem całego reportażu.

Tytuł - miałem dać Kasia i Mery? ;) Miałem dać "X" serio, bo tytuł nie specjalnie mnie interesuje.
Fotografuję ludzi bezdomnych, to są ludzie bezdomni i taki jest tytuł :)
Nie widać bezdomności - to bardzo dobrze, bo ja nie widzę różnicy między bezdomnymi, a nami ludzmi, którzy mają dom. Jedyna różnica, to, iż dom mają na ulicy - to tyle.
Ideą reportażu jest pokazanie, że to tacy sami ludzie, których nie należy się bać, uciekać, obrażać...są tacy jak my.
Widzę, iż za dużą wagę kilka osób tu przykłada do działu, tytułu i innych mało istsotnych pierdół, a nie do zdjęcia;)

Całość będzie pod koniec sierpnia - cały reportaż.

Dzięki:)

swider
25-07-2012, 12:04
Świder, dzieki za obszerną wypowiedz:)
Służę uprzejmie. ;)

Halo - faktycznie świeci, ale nie wyciagałem tu za dużo. Ale Chyba wiem skąd się wzieło:)
Najczęściej takie brzydactwa wychodzą przy rozjaśnianiu/przyciemnianu kontrastowych obszarów, znajdujących się w bezpośrednim sąsiedztwie. :)

Widzę, iż za dużą wagę kilka osób tu przykłada do działu, tytułu i innych mało istsotnych pierdół, a nie do zdjęcia;)
Tere fere. :D
Zarówno tytuł, który jest nierozerwalną częścią zdjęcia, mogącą wspaniale go uzupełniać, sugerować konkretny odbiór, czy zwracać uwagę na ważny element fotografii; tak i dział prezentacji -- są bardzo ważne. Dlaczego dział? Ano, przecież gro zdjęć ocenia się właśnie przez pryzmat kategorii. Dla przykładu reportaż właśnie… Nikt o zdrowych zmysłach i elementarnym zrozumieniu istoty reportażu, nie będzie oceniał każde fotografii z osobna, a jako integralny fragment całej opowieści.

No! ;)

Mich77
25-07-2012, 12:17
Służę uprzejmie. ;)

Najczęściej takie brzydactwa wychodzą przy rozjaśnianiu/przyciemnianu kontrastowych obszarów, znajdujących się w bezpośrednim sąsiedztwie. :)
U mnie wylazło przez zły kolor pędzla w Psie:)

Tere fere. :D
Zarówno tytuł, który jest nierozerwalną częścią zdjęcia, mogącą wspaniale go uzupełniać, sugerować konkretny odbiór, czy zwracać uwagę na ważny element fotografii; tak i dział prezentacji -- są bardzo ważne. Dlaczego dział? Ano, przecież gro zdjęć ocenia się właśnie przez pryzmat kategorii. Dla przykładu reportaż właśnie… Nikt o zdrowych zmysłach i elementarnym zrozumieniu istoty reportażu, nie będzie oceniał każde fotografii z osobna, a jako integralny fragment całej opowieści.

No! ;)

Zgadzam się:) Ja tylko piszę o czepialstwo o dział i tytuł - takie na siłę. Choćby dyskusja na kilka stron o zdjęciu Mariusza J. - no bez sensu.
Tak jak piszesz - tytuł fajnie dopełnia. Ale w tym jestem słaby:)
Moja wypowiedz o tytule, dziale... nie była do kolegi Pela, tylko ogólnie - dla ścisłości :)

fufinek
25-07-2012, 22:30
Oba zdjęcia bardzo dobre.
Czekam na kolejne.

slimiro
27-07-2012, 18:59
1 duzo lepsza niz 2. jedynka jest swietna

2 po prostu sie nie podoba