Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Świt w Warszawie
Na wstępie chciałbym się ze wszystkimi przywitać, jako nowy użytkownik, także cześć wszystkim :)
Postanowiłem przedstawić wam swoje dwie pierwsze prace, wykonane świadomie :) Jako, iż jestem totalnym amatorem w dodatku początkującym proszę o wskazówki, czy też konstruktywną krytykę.
1
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/07/DSC_1283Edit1-1.jpg
źródło (http://i1155.photobucket.com/albums/p550/Grzegorz_Trzoch/DSC_1283-Edit-1.jpg)
2
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/07/DSC_1305Edit-1.jpg
źródło (http://i1155.photobucket.com/albums/p550/Grzegorz_Trzoch/DSC_1305-Edit.jpg)
Czołem!
To żeby zacząć znajomość od miłych spraw, może na początek mała zjebka. :D
Jak sama nazwa działu wskazuje Ludzie - fotografia uliczna, reportaż -- a na zamieszczonych fotografiach? Ludzi niet. Street to nie fotografia ulicy, jak większość myśli -- to ludzie.
Co do samych zdjęć. Widzę, że zacząłeś od razu od skosów… Mógłbyś w kilku słowach napisać dlaczego? Co Twoim zdaniem wnoszą do tych zdjęć, jaki był cel przekrzywienia aparatu?
Oprócz samego skosu -- który jest w zaprezentowanych kadrach dyskusyjny, musisz zadbać o… nazwijmy to -- higienę kadrowania. Zwracać uwagę na szczegóły. Np. na pierwszym zdjęciu z głowy piłkarza wystaje fragment lampy, na drugim zaś, z dachu samochodu też wyziera jakaś latarnia… a nawet dwie. Takie rzeczy rzucają się w oczy, mimo że nie są na pierwszym planie.
Inna rzecz -- obróbka.
Pierwsze zdjęcie. Niebo mocno wyciągnięte z nienaturalnym błękitem, a właściwie granatem przechodzącym w cyjan. Trzeba by poprawić.
Drugie. Trochę takie sepiowate, w każdym razie wołane na ciepło -- podoba mi się… poza -- znów :) -- kolorem nieba. Blur całkiem zbędny, takie zabiegi pachną tanim efekciarstwem -- unikaj, jak ognia. ;)
Dużo zapału i radości z fotografowania Ci życzę, a krytyką nie przejmuj się zbytnio, oglądaj fotografie tych najlepszych i bierz z nich przykład. ;)
Łukasz O.
25-07-2012, 22:37
Czołem!
To żeby zacząć znajomość od miłych spraw, może na początek mała zjebka. :D
Jak sama nazwa działu wskazuje Ludzie - fotografia uliczna, reportaż -- a na zamieszczonych fotografiach? Ludzi niet. Street to nie fotografia ulicy, jak większość myśli -- to ludzie.
Co do samych zdjęć. Widzę, że zacząłeś od razu od skosów… Mógłbyś w kilku słowach napisać dlaczego? Co Twoim zdaniem wnoszą do tych zdjęć, jaki był cel przekrzywienia aparatu?
Oprócz samego skosu -- który jest w zaprezentowanych kadrach dyskusyjny, musisz zadbać o… nazwijmy to -- higienę kadrowania. Zwracać uwagę na szczegóły. Np. na pierwszym zdjęciu z głowy piłkarza wystaje fragment lampy, na drugim zaś, z dachu samochodu też wyziera jakaś latarnia… a nawet dwie. Takie rzeczy rzucają się w oczy, mimo że nie są na pierwszym planie.
Inna rzecz -- obróbka.
Pierwsze zdjęcie. Niebo mocno wyciągnięte z nienaturalnym błękitem, a właściwie granatem przechodzącym w cyjan. Trzeba by poprawić.
Drugie. Trochę takie sepiowate, w każdym razie wołane na ciepło -- podoba mi się… poza -- znów :) -- kolorem nieba. Blur całkiem zbędny, takie zabiegi pachną tanim efekciarstwem -- unikaj, jak ognia. ;)
Dużo zapału i radości z fotografowania Ci życzę, a krytyką nie przejmuj się zbytnio, oglądaj fotografie tych najlepszych i bierz z nich przykład. ;)
Nic dodać nic ująć :) Nie ma to jak wprawne oko, bo ja za pierwszym razem nie zauważyłem tej latarni na głowie pana Kazimierza :)
No i witamy na forum !
Żegnać się będziemy, ale nie za szybko ;)
Świder, jak zauważyłeś mam problem z poprawnym kadrowaniem. O ile latarnie przy pomniku widziałem, to przy drugim zdjęciu czułki zauważyłem dopiero jak zwróciłeś na to uwagę. Problem do załatwienia w PS, ale jak na razie nie potrafię się nim posługiwać, więc wolałem nie ruszać, aby nie dorobić jakiś dziwnych plam. Mam nadzieje ze problem ten zniknie z biegiem czasu, jak nabiorę wprawy.
Skosy... Użyłem ich po raz pierwszy, ponieważ w przypadku obu zdjęć poziome kadry kompletnie mi nie pasowały. Były niekompletne. Albo ucięty pałac, albo całość plus połamane biało czerwone "klocki drogowe". Obwiniam trochę sprzęt za strasznie mały i ciemny wizjer, ale na początek nie chciałem wydawać 10tys na sprzęt (chociaż już mnie korci, żeby kupić fajne szkiełko)
Obróbka.... Gdzieś tu na forum czytałem, że dobra obróbka polega na tym, żeby wiedzieć kiedy powiedzieć sobie dość. Nie wiem co mnie podkusiło :) Niebo pierwotnie było szare. Wyszło tanie efekciarstwo, dobre dla ludu, ale nie dla zdjęcia. Dzięki za wskazówkę.
Co do kategorii zdjęć, muszę sobie jakieś definicje znaleźć, bo nie miałem pojęcia gdzie wrzucić pierwsze, a drugie poszło jako dodatek, aby nie zakładać nowego tematu za szybko.
Jeszcze raz dzięki za uwagi. Są dla mnie niezwykle cenne.
A mnie się podoba obróbka.
Niebo też jest OK.
Poprawiłbym tylko te lampy wystające tu i ówdzie, a skosy zachował, ale mniejsze.
Bardzo dobre prace :)
Czyżbyś miał lewą nogę krótszą od prawej?, świtu nie widać, równie dobrze mogłoby to być popołudnie.
Nie na każdym zdjęciu wschodu, czy zachodu musi być słońce.