PDA

Zobacz pełną wersję : Zestaw do fotografowania okularów (?)

blocha
24-07-2012, 13:24
Witam,

Nie ogarniam zbytnio tematyki zestawów "studyjno-domowych" jesli chodzi o produkty na allegro. Otóż otrzymałem propozycje współpracy polegąjącej na robieniu zdjęć okularom. Czyste białe tło, ew. jakaś podstawka to spekuluje, że nie byłoby problemem. Niestety (albo i stety) musiałbym obrobić to jakoś na komputerze aby zrobić z tego prezentacje interaktywną - chodzi mi o poruszanie sobie "kamerą" w lewo, prawo - aby móc sobie z każdej strony dokładnie zobaczyć okulary.

Ktoś ma jakiś pomysł z jakiego programu mógłbym korzystać? Czego użyć? Zwykłego flasha, a może jest jakis plugin w jquery czy coś.?

sidek
26-07-2012, 00:13
ba... teraz są nowet gotowe urządzenia do tego typu rzeczy. Montujesz aparat w uchwycie (nawet pod wybranym kontem), kładziesz przedmiot na obrotowym "talerzu", podłączasz do kompa, odpalasz soft i pstryka... dostajesz gotowy materiał w postaci plików flash. Taki obraz produktu obracany o 360 stopni.
Chociaż cena odstraszająca... i żeby nie reklamować nie będę podawał producentów takiego sprzętu i softu.

Jacek S.
26-07-2012, 14:22
Object2VR od Garden Gnome sobie zobacz :)
Demo do pobrania z netu.

Bartek - NinoVeron
31-07-2012, 02:28
Nie ogarniam zbytnio tematyki zestawów "studyjno-domowych" jesli chodzi o produkty na allegro. Otóż otrzymałem propozycje współpracy polegąjącej na robieniu zdjęć okularom. Czyste białe tło, ew. jakaś podstawka to spekuluje, że nie byłoby problemem. Niestety (albo i stety) musiałbym obrobić to jakoś na komputerze aby zrobić z tego prezentacje interaktywną - chodzi mi o poruszanie sobie "kamerą" w lewo, prawo - aby móc sobie z każdej strony dokładnie zobaczyć okulary.

bardziej niż programem "do poruszania kamerą"
zająłbym się problematyką oświetlenia okularów

jeśli myśli, że to takie byle co ... przedmiot jak każdy inny to życzę powodzenia :)
oprawki możesz mieć metalowe, plastikowe ... z różnych tworzyw.... ogólnie mniej lub bardziej matowe lub nawet całkiem odbijające światło ...

już samo to rodzi problem aby to ładnie oświetlić i uniknąć nieładnych odbić, odblasków, brzydkich i nie potrzebnych cieni itp...
a ze szkłami jest jeszcze gorzej :) ... wypukłe soczewki, odbijające mniej lub bardziej światło pod różnym kontem
przeważnie będziesz miał odbicia w szkłach tych allegrowych "zestawów studyjno-domowych"
wiesz jak sobie z tym poradzić? potrafisz to tak oświetlić by ładnie oświetlić bez blików, odbić i innych dziwolongów?