PDA

Zobacz pełną wersję : Góry Sowie

fader_audio
24-07-2012, 10:04
Witam wszystkich.

Zastanawiam się z narzeczoną nad krótkim wyjazdem. W grę wchodzi Bieszczady lub Góry Sowie, ale chcemy na 3-4dni więc odległość dobrze by była nie za duża. Oboje nie byliśmy jeszcze w Górach Sowich więc tu pytanie.

Co polecacie tam zobaczyć gdzie najlepiej podjechać chodzi o miejscowość, może ktoś wie jak wygląda tam cenowo z noclegami. Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi.

krzysztofer
24-07-2012, 11:26
Warto zobaczyć Kompleks Riese - trzy lokalizacje do wyboru w okolicach Jugowic i Walimia, wejść na Wielką Sowę, zwiedzić Twierdzę Srebrna Góra, zamek Grodno, trochę dalej Zamek Książ.
Będąc już tak blisko, jakbyś miał trochę czasu, to podjedź do Kłodzka. Zdecydowanie warto zwiedzić Twierdzę Kłodzko a i miasto całkiem ładne.

A poza tym: http://www.gorysowie.org.pl/pl/atrakcje.html

fader_audio
24-07-2012, 12:09
tej stronce co podałeś też już się przyglądałem, może ktoś poleci gdzieś jakieś noclegi w miarę rozsądnych cenach???

myślisz że zwiedzi się to w 3 dni???

Gomad
24-07-2012, 15:55
myślisz że zwiedzi się to w 3 dni???

da rade ;)

Polecam te tereny.

Srebna góra i Twierdza w Kłodzku
Sowa,Kalenica-tutaj warto wejść
W Bielawie z tego co pamiętam jest kąpielisko
i koło Głuszyc Podziemne Miasto Osówka i zamek Rogówka

Tyle pamiętam z tego co widziałem.

darko
24-07-2012, 23:03
To ja od siebie dodam Nowa Ruda i Biała lokomotywa, nie jadłem jeszcze takich pysznych lodów i nie piłem zarąbistej kawy jak tam. Znajduje się to w centrum niedaleko rynku.
Albo rurki z kremem, normalnie ślinotok mi się robi na samą myśl

fader_audio
25-07-2012, 10:26
witam panowie,

Cieszę się bardzo że podajecie miejsca które warto odwiedzić turystycznie i kulinarnie, lodami narbiłeś mi smaka, z pewnością skorzystamy, mam nadzieje że pogoda dopisze. na sowę na bank trzeba wejść,

wielkie dzięki za porady, jak komuś coś wpadnie jeszcze do głowy to nich pisze :-)

MARYJAN
25-07-2012, 20:02
Ja swego czasu, wędrując z namiotem ( i to nie było w latach 80'), nocowałem w sadzie u właściciela małego gospodarstwa, podobno agroturystycznego, za jedyne, uwaga, 5 złotych polskich na dobę. W dodatku gospodarz udostępnił nam łazienkę z ciepłą wodą i w razie potrzeby kuchnię. Z kuchni nie korzystaliśmy, bo obok sadu był jakby wigwam, z miejscem na ognisko. Obok sadu był również zapomniany cmentarz... W każdym razie, był drogowskaz do gospodarstwa, ostatni chyba dom w Walimiu, na wzniesieniu.

fedi
25-07-2012, 23:11
Gdybyście byli w okolicy Kudowy Zdrój to polecam, a lubicie ogrody to polecam zdecydowanie ogród japoński w Jarkowie. Jest to prywatny ogród przy domu - udostepniany przez właściciela do zwiedzania. Tworzy go od około 20 lat. Coś niesamowitego. My bylismy w maju 3 lata temu jak kwitły różaneczniki. Jak jesteś zainteresowany to daj znać - podam więcej szczegółów.

fader_audio
26-07-2012, 11:06
ogórd japoński z pewnoscią jest ciekawy, wybieramy się od jakiegoś czsu do wrocławia, więc jak czas pozwoli to z pewnością wstąpimy tam.