Zobacz pełną wersję : pojemnosc aku w D80
Mam do szanownych kolegow pytanie w zwiazku wytrzymaloscia akumulatora w D80. Mianowicie po strzeleniu jakis 120 zdjec (85% z lampa) + podglad + jakies grzebanie po menu, wskaznik stanu naladowania akumulatora wskazuje 45%, czy to normalne, bo jak dla mnie to cos jest nie tak. Wiem, ze wiekszosc osob pisze o minimum ~600 zjeciach na jednym ladowaniu, a tu sie nie zapowiada na tyle. Co o tym myslicie? Doradzacie? Z gory dziekuje zo odpowiedzi.
Wydaje mi się, że u mnie wystarcza na jeszcze mniej zdjęć.
Masz pomysł, co z tym zrobić? Chyba tylko się przyzwyczaić.
Pozdrawiam,
QBA
U mnie jest podobnie na oryginalnym aku, 200-300 zdjęć.
Jeśli będziesz robić zdjęcia bez lampy i bez oglądania na LCD, to pewnie 600 i więcej zrobisz... :)
grzegorzant
12-03-2007, 22:32
może tutaj conieco ? http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=16867
fotomich
12-03-2007, 22:37
Ja zrobiłem 296 zdjęć i mam stan aku 29%. Większość zdjęć robiłem bez lampy, dodam tylko,że to pierwsze ładowanie aku. Kolega natomiast ma D80 jakies parę miesięcy i padł mu aku, tzn. ładuje sie do 30% tylko.
Żeby było tego mało NP nie akceptuje gwarancji na niego. Może ma ktoś wpływ na NP tak nie może być, żeby nie akceptowali gwarancji, już nie wspomnę, że gwarancja jest tylko 1 rok co to ma być...!? pozdro
Żeby było tego mało NP nie akceptuje gwarancji na niego. Może ma ktoś wpływ na NP tak nie może być, żeby nie akceptowali gwarancji, już nie wspomnę, że gwarancja jest tylko 1 rok co to ma być...!? pozdro
No co Ty? Co za ludzie, ech... szkoda gadac. Moze jakies tansze odpowiedniki tego aku okaza sie wcale nie gorsze, a nawet lepsze. Nie wspomne juz o bzurach jakie pisza w instrukcji, ze akumulator wytrzyma nawet do 2700 zdjec, chyba jak go z sieci bede zasilal :/
hmm...
ja np. zrobiłem (w sylwestra) ok 300 zdjęć + 150 z lampą... i baterie miałęm na 20%;
obecnie bez problemu robie ponad 400 zdjec jednorazowo; i nigdy bateria nie pada mi do 0%;
a czy w przerwach miedzy robieniem fotek wylaczacie aparat? tez zauwazylemz ze bateria kiepawo trzyma ale ostatnio zrobilem ok 200 fotek (bez wylaczania aparatu) i z pelnej batari zostalo mi ok 75 %
Rafał_Sz
13-03-2007, 13:35
Szkło 18-200 VR, zewnetrzna lampa, aku w parze (grip) wynik: 500-600 klapnięć. VR lubi sobie dobrze zjeść :)
pozdr Rafał
Na studniówce zrobiłem ok. 800 zdjęć - wszystkie z włączonym VR. Prawdopodobnie jakieś 20-30 fotek mógłbym jeszcze strzelić (bo dopiero przy ostatnich zaczęła migać w wizjerze ikona baterii), ale impreza się skończyła. Aha, aparatu nie wyłączałem ani na moment, czyli włączony był cięgiem od 20-tej do 5-tej
U mnie podobnie, część z lampą około 300 fotek. Co prawda 3 ładowanie, wg. instrukcji bateria się powinna sformować.
Witam,
Przeczytajcie ten wątek : http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=14641
15 stron o tym pisali forumowicze;)
Pozdrawiam:
AMI
dzieki za link :) wlasnie tak jak pisali poprzednicy, oczekiwalem robic okolo 600 zdjec na jednym ladowaniu (piszecie jeszcze ze z VR, to juz jest wogole mega duzo!). Moze jeszcze bateria byla za malo razy ladowana zeby w pelni wykorzystywala swoje zasoby hmm...
pstrykanie on/off zwiększa użycie bateri, nawet do 30%, apartat w stanie spoczynku, prawie jak wyłączony
Zapomnialem dopisac, ze tez mam caly czas wlaczony aparat :) wiec to nie wina notorycznego wlaczania i wylaczania.
Tam się wypisałem ile po 3 ładowaniu http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=246317&postcount=55
nie no, szacunek! Moze u mnie tez kiedys tak bedzie ;)
Też jestem pod wrażeniem tego co pisze "Bruno" w linku wyżej, ja ładowałem trzeci raz, ale do takich osiagnięć to nie doszedłem.
Czyżby Nikon poprawił swoje akumulatorki w późniejszych seriach? jkaby co mge podac serie którą posiadam, można by porównać.
Panowie I Panie wszytko sie rozchodzi o to jak uzywacie aparat a mianowicei lampa podglad itd jestem elektronikiem i wiem ze w sprzecie elektronicznym najwiekszy pobór produ jest podczas uruchamiania (ładowaniei to sie potwierdza w nikonie D80 na dodatek podczas RoadShow Nikona we Wrocławiu dostalem takie oto info od Pana z Nikon Polska //
1 Testowali nikona d80 na jednym przykładowym obiekcie i bez zmian oswietlenia itd i aparat oscylowal w okolicach specifikacji bateri (wypowiedz w moim odczuciu bardzo rzeczowa i nie byla to na sile reklama dla baterii)
2 Zmiana światła otoczenia i obiektu fotografowanego miala wpływ na zuzycie baterii
3 uruchomianie podgladu po zrobieniu fotek powoduje zwiekszenie zuzycia
4 Jeśli idziesz fotkowac a wiesz ze bedziesz robil duzo fotek i czesto (i tu to co napislaem na wstępie) nie nalezy wyłaczac aparat z tego wlasnie wzgledu ze podczas uruchomiania laduje kodesatory i sprawdza cala elektronike gdzie pobór produ radykalnie wzrasta ( proponuje przetestowac wlaczajac co chwile i wylaczajac ) a na 100% zobaczycie roznice w stosunku do np pozostawienia aparatu wlaczonego bez przerwy
5 zabawa z lampa i jej ustawianie jak najbardziej ma wplyw na aku
6 temperatura otoczenia nizsza temp znacznie zwieksza pobór
to tyle z Roadshow i moich spostrzezeń na koniec dodam ze podczas wypadu w grudniu na zewnatrz wytrzymala mi ok 350 fotek przy bardzo nskiej temp / w chacie pierszego dnia po naladowaniu blisko 800 teraz szczerze nie mialem az takiej sesji aby dokladnie sprawdzic na ile starczy po 4 miesiacach uzytkowania
Pozdrawiam NIKONowiczów
wszystko sie zgadza, tylko mysle ze i tak w moim przypadku robi mniej zdjec niz w zalozeniu. Jak bede mial czas to zrobie maly tescik z uwzglednieniem wszystkich rzeczy o ktorych pisal didou2.