PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy komputer i monitor?

Michaelg
23-07-2012, 20:04
Witam,

możliwe, że w najbliższym czasie wreszcie uda mi się zakupić nowy komputer. Cel- sprawność podczas obróbki w LR i PS (coby działał płynnie przy włączonym LR z RAWami, PSem oraz muzyką włączoną w tle :) ). Teraz mam Pentium 4 2.80 GHz , 1GB ram, ATI Radeon 9600XT . Monitor LG FLATRON F720P. Moje pytanie brzmi czy mając ew budżet 3 tysiące złoty na nowy sprzęt złożyć komputer za 2 tysiące i za 1 tysiąc kupić nowy (lepszy monitor niż ten co mam teraz) monitor czy monitor jest na tyle dobry jakościowo, że za taki tysiąc nie kupię nic lepszego - barwy, jakość obrazu, wielkość ?

Dziękuję za odpowiedzi.

mOSAd
23-07-2012, 20:33
Więc tak... Kiedy miałem 10 lat temu jakiegoś flatrona 17 cali, to po przesiadce na LCD, nie chciałem już wracać do crt. Jednak nie obrabiałem wówczas zdjęć. W tym przypadku kolory i kontrast flatrona mogą być o wiele lepsze niż z taniego LCD. Mnie dobijało mrugające odświeżanie, gdyż moje oczy go nie znosiły. Bardzo też wątpię, by w tej cenie dało się coś sensownego nabyć. Jeżeli więc monitor nie przeszkadza, to ja bym jednak polecił inwestycję całej tej sumy w komputer. Szczególnie, że na wypasiony sprzęt liczyć nie można.
Co do płynnej pracy, to u mnie LR 3.x działa płynnie na macu mini wartym jakieś 2 tys. złotych. Sądzę więc, że odpowiednik w świecie PC w tej cenie się znajdzie. Nie będzie tak fajny i cichy, ale będzie działał zadowalająco. Ważniejsza jest inna rzecz. By postawić na nim 64-bitowy system operacyjny. To daje dużą różnicę w wydajności, gdyż mój stacjonarny komp do gier z wypasionym prockiem i 32-bitowym win xp, działa wolniej w LR niż mac mini na komponentach niemal laptopowych. Ale z 64-bitowym MAC OS-em.
Co do detali to pewnie zaraz ktoś coś poradzi. Jednak całkiem niedawno był bardzo podobny temat, może warto poszukać chwilę?

Michaelg
23-07-2012, 20:40
Dzięki Ci bardzo.

Przeglądałem tematy odnośnie monitorów do 1000. Polecano jakieś LG IPS, ale jednak jak na wielkość mojego biurka komputerowego i jego konstrukcję taki 23'' nie dałby rady.
Co do kompa to wspólnie z tatą, ew z pomocą koleżki coś zapewne dobrego złożę a jeśli tylko będzie lepszy niż ten co mam teraz będę mega zadowolony- do tej pory przecież tylko na tym pracowałem.

mOSAd
23-07-2012, 20:53
Zerknąłem na ceny. Może jednak uda się kupić fajny monitor, gdyż ceny są dość korzystne. Z tym, że nie wiem czy złożysz kompa sensownego wtedy. Dobra, ja się wyłączam z dyskusji, bo to nie mój rejon cenowy trochę i nie chcę za bardzo namieszać.

piterdm
23-07-2012, 21:03
Zerknąłem na ceny. Może jednak uda się kupić fajny monitor, gdyż ceny są dość korzystne.

No to dawaj przykłady , bo nie mam pomysłu co kupić w takiej cenie:?

mateo912
23-07-2012, 21:04
mówiłem że pomogę Ci złożyć zestaw do 3 k :D
monitor zostaw jest całkiem ok i później jak będziesz miał kasę to wymienisz.

Kyle
24-07-2012, 08:26
Co do płynnej pracy, to u mnie LR 3.x działa płynnie na macu mini wartym jakieś 2 tys. złotych. Sądzę więc, że odpowiednik w świecie PC w tej cenie się znajdzie. Nie będzie tak fajny i cichy,PC za 3 tys. zł. z i5 3450 ivybridge+fortis@ 6xx RPM, dyskiem SSD, zasilaczem be quiet E9 , wentylatorem obudowy 120 mm @ 7xx RPM będzie głośniejszy od MAC'a ? ... jestem tego bardzo kurde ciekaw.

Johanan
24-07-2012, 08:49
Michaelg, rozsądek w zestawach do obróbki fotografii (komputer+monitor), zaczyna się dopiero w okolicach 4k, a wszystko co poniżej, to jedynie bardziej lub mniej zgniłe kompromisy, które po jakimś czasie wychodzą bokiem.

mateo912
24-07-2012, 09:21
Michaelg, rozsądek w zestawach do obróbki fotografii (komputer+monitor), zaczyna się dopiero w okolicach 4k, a wszystko co poniżej, to jedynie bardziej lub mniej zgniłe kompromisy, które po jakimś czasie wychodzą bokiem.

tak, tak oczywiście. ponieważ na niczym poniżej i7 extreme 24 gb ramu 2xssd w raid nie da się pracować?
4 lata temu wydąłem 4k za budę teraz zestaw za 2-2,5k jest wydajniejszy od mojego więc mam się pochlastać? wydać kolejne 4k na nowego kompa (upgrade raczej nie wchodzi w grę ze względu na filozofie intela nowa generacja procków- nowa podstawka)?

Johanan
24-07-2012, 09:30
tak, tak oczywiście. ponieważ na niczym poniżej i7 extreme 24 gb ramu 2xssd w raid nie da się pracować?
4 lata temu wydąłem 4k za budę teraz zestaw za 2-2,5k jest wydajniejszy od mojego więc mam się pochlastać? wydać kolejne 4k na nowego kompa (upgrade raczej nie wchodzi w grę ze względu na filozofie intela nowa generacja procków- nowa podstawka)?

Czy ja nie dość wyraźnie piszę?
A może używam jakiegoś niezrozumiałego języka?

Wyraźnie napisałem: "w zestawach do obróbki fotografii (komputer+monitor)".

mateo912
24-07-2012, 11:40
Czy ja nie dość wyraźnie piszę?
A może używam jakiegoś niezrozumiałego języka?

Wyraźnie napisałem: "w zestawach do obróbki fotografii (komputer+monitor)".

To ja Ci odpowiem w ten sposób: dobry, nieprzechodzony CRT niczym nie będzie się różnił od "taniego" LCD do obróbki(nie TN).
Więc szkoda ładować kasy w "bardziej lub mniej zgniłe kompromisy"

morzon
24-07-2012, 12:04
Ja ok 2 lata temu kupiłem ultra budżetowego kompa (bez osobnej karty graficznej, tylko zintegrowana, do tego jakaś syfna obudowa itp) za jakieś 1200-1300zł. W obróbce spisywał się bdb - w sumie nadal się spisuje, bo odsprzedałem współlokatorowi. Nadal bym spokojnie mógł obrabiać na tym foty, zupełnie wystarczał do obróbki rawów z D700 i to z wieloma warstwami - nie czułem dyskomfortu czy jakichś zwolnień (a jestem dość wyczulony na jakiekolwiek mulenie sprzętu, bardzo szybko tracę cierpliwość).
Obecnie ze względu na obróbkę materiałów video z lustrzanek musiałem się przesiąść na potwora za 7k, ale przy obróbce samych zdjęć nie czuję jakichś wielkich różnic. No może przy skanach z wielkiego formatu które mają po 17000px na dłuższym boku, ale przy normalnych fotach to praktycznie dla mnie bez znaczenia. A czy 300zdjęć z LR będzie sie eksportować 3min zamiast 30... no to cóż, na tyle rzadko coś takiego robie, że bym przeżył za tą różnice w cenie. Przy pojedynczych plikach dla mnie bez różnicy.

Dlatego osobiście bym doradzał kupić jakiś porządniejszy monitor - np choćby Neca P221W za jakieś 1500-1600zł i za reszte kompa, który i tak będzie śmigał. Co Ci po szybszym kompie jak G będziesz widział na swoim monitorze? No chyba, że chcesz na tym grać/montować filmy/etc... To faktycznie w tym budżecie nie poszalejesz.

mateo912
24-07-2012, 12:15
Ja ok 2 lata temu kupiłem ultra budżetowego kompa (bez osobnej karty graficznej, tylko zintegrowana, do tego jakaś syfna obudowa itp) za jakieś 1200-1300zł. W obróbce spisywał się bdb - w sumie nadal się spisuje, bo odsprzedałem współlokatorowi. Nadal bym spokojnie mógł obrabiać na tym foty, zupełnie wystarczał do obróbki rawów z D700 i to z wieloma warstwami - nie czułem dyskomfortu czy jakichś zwolnień (a jestem dość wyczulony na jakiekolwiek mulenie sprzętu, bardzo szybko tracę cierpliwość).
Obecnie ze względu na obróbkę materiałów video z lustrzanek musiałem się przesiąść na potwora za 7k, ale przy obróbce samych zdjęć nie czuję jakichś wielkich różnic. No może przy skanach z wielkiego formatu które mają po 17000px na dłuższym boku, ale przy normalnych fotach to praktycznie dla mnie bez znaczenia. A czy 300zdjęć z LR będzie sie eksportować 3min zamiast 30... no to cóż, na tyle rzadko coś takiego robie, że bym przeżył za tą różnice w cenie. Przy pojedynczych plikach dla mnie bez różnicy.

Dlatego osobiście bym doradzał kupić jakiś porządniejszy monitor - np choćby Neca P221W za jakieś 1500-1600zł i za reszte kompa, który i tak będzie śmigał. Co Ci po szybszym kompie jak G będziesz widział na swoim monitorze? No chyba, że chcesz na tym grać/montować filmy/etc... To faktycznie w tym budżecie nie poszalejesz.

Niby masz racje ale nie do końca :)
w wersjach budżetowych często już kompletnie nie ma możliwości aby coś dołożyć czy wymienić w kompie, a to slotów ram mało, a to proc nie obsługuje takich pamięci, na płycie głównej mało złącz sata itp itd. Dlatego mi się wydaje jeśli to ma być komp na parę lat to lepiej trochę w niego włożyć.

Jak pisałem wyżej 4 lata temu za swojego dałem 4k mógłbym dać spokojnie 1-1,5k mniej ale wolałem dać dobry proc, płytę główną i zasilacz aby móc za jakiś czas dołożyć kolejne dyski, ramu itp.
I tak właśnie robie teraz po wakacjach dojdą kolejne 3 dyski(w sumie 6) z 3x2gb ramu będzie 4x4 (a jak budżet pozwoli to może 6x4/3x8?) A wszystko dlatego że robie panoramy sferyczne i wirtualne wycieczki(a wcześniej tego nie planowałem) gdzie pliki ważą sporo a po włożeniu kilkunastu lokacji do programu ramu brakuje i wszystko działa woooolno.

morzon
24-07-2012, 12:21
Niby masz racje ale nie do końca :)
w wersjach budżetowych często już kompletnie nie ma możliwości aby coś dołożyć czy wymienić w kompie, a to slotów ram mało, a to proc nie obsługuje takich pamięci, na płycie głównej mało złącz sata itp itd. Dlatego mi się wydaje jeśli to ma być komp na parę lat to lepiej trochę w niego włożyć.

Tzn komp był składany przez kumpla który mocno siedzi w temacie i spokojnie była jeszcze możliwość rozbudowy, ale może to nie jest standard. To nie był totalny basic office, które są po 800zł :P

Jak pisałem wyżej 4 lata temu za swojego dałem 4k mógłbym dać spokojnie 1-1,5k mniej ale wolałem dać dobry proc, płytę główną i zasilacz aby móc za jakiś czas dołożyć kolejne dyski, ramu itp.
I tak właśnie robie teraz po wakacjach dojdą kolejne 3 dyski(w sumie 6) z 3x2gb ramu będzie 4x4 (a jak budżet pozwoli to może 6x4/3x8?) A wszystko dlatego że robie panoramy sferyczne i wirtualne wycieczki(a wcześniej tego nie planowałem) gdzie pliki ważą sporo a po włożeniu kilkunastu lokacji do programu ramu brakuje i wszystko działa woooolno.

No tak, tylko trzeba sobie wcześniej odpowiedzieć na pytanie co się będzie robiło na tym kompie ;)

mateo912
24-07-2012, 12:31
No tak, tylko trzeba sobie wcześniej odpowiedzieć na pytanie co się będzie robiło na tym kompie ;)

Racja ale jeśli bierze się pod uwagę 3-4 lata to ciężko przewidzieć ;)

Kurtz
24-07-2012, 12:44
1.3k Za kompa, 2 lata temu, na ktorym nie widizsz duzej roznicy przy pracy z wieloma warstwami w stosunku do "potwora" za 7k? Baaardzo mocno ni echc emi sie w to wierzyc. Albo kolega obrabia 1 RAW dziennie, albo cos jest nie tak. Ja oruzmiem ze mozna wiele elementow budzetowych kupic, najtansze mobo, mocniejszy processor, najtanszy RAM, etc, ale roznica powinna byc na tyle duza ze widoczna i odczuwalna. ja mialem porownanie core 2 duo e8800 vs i7-920 i widzialem roznice, wiec... :P

Johanan
24-07-2012, 13:57
To ja Ci odpowiem w ten sposób: dobry, nieprzechodzony CRT niczym nie będzie się różnił od "taniego" LCD do obróbki(nie TN).
Więc szkoda ładować kasy w "bardziej lub mniej zgniłe kompromisy"

Snujesz teoretyczne rozważania, które nie wiadomo do czego przypiąć, bo skąd niby brać, te "dobre, nieprzechodzone CRT", z muzeum, czy może ze śmietnika?

Jeśli ktoś ma w domu jeszcze CRT-ka, to jest to już kompletny trup z mydlanym obrazem, generujący więcej problemów (również zdrowotnych), niż pożytków.

Można oczywiście być zwolennikiem rozwiązań minimalistycznych, ale nie popadajmy w absurdy, bo to droga na kompletne manowce.

mateo912
24-07-2012, 16:00
Snujesz teoretyczne rozważania, które nie wiadomo do czego przypiąć, bo skąd niby brać, te "dobre, nieprzechodzone CRT", z muzeum, czy może ze śmietnika?

Jeśli ktoś ma w domu jeszcze CRT-ka, to jest to już kompletny trup z mydlanym obrazem, generujący więcej problemów (również zdrowotnych), niż pożytków.

Można oczywiście być zwolennikiem rozwiązań minimalistycznych, ale nie popadajmy w absurdy, bo to droga na kompletne manowce.

oczywiście ;)
Tak się składa że sam mam na strychu w zapasie jeszcze 2 sztuki CRT 17 które przechodziły max rok rzadkiego używania więc nie przesadzaj z tym ;)
Mydlany obraz? W CRT? jasne prędzej będzie "mydło" gdy ktoś kupi sobie "wypasionego" LCD i będzie używał z rozdzielczością inną niż natywna.
ALe to nei jest wątek o "lepszości" LCD od crt więc kończę ten OT

morzon
24-07-2012, 17:29
1.3k Za kompa, 2 lata temu, na ktorym nie widizsz duzej roznicy przy pracy z wieloma warstwami w stosunku do "potwora" za 7k? Baaardzo mocno ni echc emi sie w to wierzyc. Albo kolega obrabia 1 RAW dziennie, albo cos jest nie tak. Ja oruzmiem ze mozna wiele elementow budzetowych kupic, najtansze mobo, mocniejszy processor, najtanszy RAM, etc, ale roznica powinna byc na tyle duza ze widoczna i odczuwalna. ja mialem porownanie core 2 duo e8800 vs i7-920 i widzialem roznice, wiec... :P

Nie wiem co robisz w Ps'ie,ale ja przy normalnej pracy nie odczuwam specjalnej roznicy (albo juz zapomniałem ;) ). Co prawda nie mam otwartych naraz 30 warstw, bo spłaszczam co jakis czas, ale tak czy inaczej... Widzę natomiast przy zapisywaniu, otwieraniu ps,a czy samych zdjęć. No i przy używaniu pędzli w rozmiarze ponad 2k px które na starym kompie by pewnie zamuliły całość ;)

hostman22
24-07-2012, 18:48
ja do tej pory obrabiałem na lapku cual-core plus crt iiyama, był spory reportaż to akurat po zrobieniu kawy siadałem do edycji :). Teraz kupuje flaki do blaszka i za 2.5k spokojnie złoży się dobrego kompa i nawet rozwojowo styknie mi do d800 ;).
Jak się na czymś zarabia, a każdy wie że czas to pieniądz ;), to się inwestuje w potwory ale dochodzą odpisy, ulgi, dotacje i trochę inaczej to wygląda. Pewnie i tak się ta dyskusja skończy na imacu pro z szerokogamutowym monitorem za 8 koła, bo tak naprawdę to jedyny sensowny sprzęt do pracy... ;) (ale prawda życiowa jest jedna za jakość trzeba płacić, tylko nie koniecznie przepłacać :) )
Jakby ktoś dalej miał problem z wyborem to na imac'u pro w Quakelive sobie nie ciupniesz, a na blaszaku za 1500 zeta tak i jeszcze rawa z FF obrobisz :-P

Michaelg
24-07-2012, 19:12
Dotacji nie mam, kupując ten komputer jakieś ponad 5 lat temu był i tak w cenie górnej granicy a na tamten czas był naprawdę silny. Teraz zastosowanie komputera się nieco zmieniło a ten nie daje rady z podstawami i tyle. Decyzję podjąłem - jeśli chodzi o monitor- zostawiam ten póki co a komputer postaram się złożyć jak najlepszy i odpowiadający moim wymaganiom. Kompletnie nie orientuję się w cenach na dzisiejszym rynku, ale mam co najmniej dwie osoby, które wiedzą w temacie komputerów więcej niż ja. Przejrzałem wczoraj z ciekawości allegro czy jakiś za 3 tys LAPTOP- tak- nadałby się zamiast stacjonarki - choć laptopy mnie kompletnie nie jarają, nie znalazłem nic co by mnie zadowoliło i kwota na takiego laptopa za mała więc z pomocą złożę jakiegoś odpowiedniego dla mnie PC pozostawiając monitor ten co mam.

Dzięk.

Kurtz
24-07-2012, 19:55
Pewnie i tak się ta dyskusja skończy na imacu pro z szerokogamutowym monitorem za 8 koła, bo tak naprawdę to jedyny sensowny sprzęt do pracy...
Przepraszam, nie orientuje sie, ale co to jest iMac pro? :P

Teraz kupuje flaki do blaszka i za 2.5k spokojnie złoży się dobrego kompa i nawet rozwojowo styknie mi do d800
Jak wygodnie Ci sie obrabia na dual core to i do panoram sferycznych styknie. Tylko ze.. no wlasnie :P

Pracujacy przy graficze 3D, etc wiedza ze czas to pieniadz i inwestuja spore pieniadze w sprzet. W fotografii jest ta wygoda, ze blaszak za 3.5k oferuje wiecej niz potrzebujemy ( zazwyczaj, pomijam wtyczki uzywajace CUDA, etc ). Za 2.5k mozna zlozyc przyzwoitego kompa, ale dobrym bym go nie nazwal. Niestety, ceny sprzetu w Polsce... :P

mateo912
24-07-2012, 20:00
Jak wygodnie Ci sie obrabia na dual core to i do panoram sferycznych styknie. Tylko ze.. no wlasnie :P

Gdy masz do złożenia 1 czy 2 to starczy. gorzej jeśli masz ich do zrobienia 100 czy więcej a później złożenie w wycieczkę to już wtedy nie ma szans.

hostman22
24-07-2012, 20:58
Przepraszam, nie orientuje sie, ale co to jest iMac pro? :P
oj tam... :razz:

jakby było wygodnie top bym nie pisał, że właśnie składam bebechy.., ale dla warunków domowych pudło za 7tysi to już drobna przesada... ale jak ktoś chce niech ma :) w sumie kto bogatemu zabroni ;)

Kurtz
24-07-2012, 21:20
7k to nie jest wcale az tak astronomiczna kwota, patrzac jedynie po tym jaka bude mozna za nia zlozyc. Polowa tego to dobra grafika + dysk SSD :P To taki fajny, entry high end komputer :D
Ja tam nikomu w portfel nie zagladam. Pomagalem skladac zestawy z roznym budzetem, czasem calkowicie bez sensu kwoty bioreac pod uwage zastosowania... ale zabawki fajne. :D

hostman22
24-07-2012, 21:56
hehehe Kurtz domyślam się ;)

Michaelg
02-08-2012, 00:14
Przepraszam, ale odświeżam nieco temat z pytaniem co sądzicie o komputerze Sony Vaio E1711X1E 17,3" . Czy ktoś miał styczność z tego rodzaju komputerem i gotował na min foty w LR/PS itp. Jak się sprawdza , jak ciągnie tego typu zadania i jak z matrycą?

Informacje poglądowe

Kategoria Ultrawydajny

Rodzaj karty graficznej dedykowana
Procesor Intel® Core™ i7-3612QM
System operacyjny Oryginalny system Microsoft® Windows® Windows 7 Home Premium 64-bit
Parametry procesora
Producent procesora Intel®
Klasa procesora Core™ i7
Kod procesora i7-3612QM
Częstotliwość taktowania procesora 2,1 GHz
Częstotliwość taktowania procesora (TurboBoost) 3,1 GHz
Pamięć podręczna [L3 Cache] 6 MB
Chipset Intel HM76

Pamięć operacyjna
Zainstalowana pamięć RAM 8192 MB
Typ pamięci RAM DDR 3
Szyna pamięci 1600 MHz
Maksymalna wielkość pamięci RAM 8 GB
Liczba wolnych slotów pamięci 0 szt.

Dysk
Pojemność dysku 750 GB
Typ dysku HDD
Interfejs dysku SATA
Prędkość obrotowa 5400 rpm

Ekran
Przekątna ekranu 17,3 ''
Typ ekranu TFT z technologią diod LED
Maksymalna rozdzielczość matrycy 1920 x 1080 px

Karta graficzna
Producent karty graficznej ATI AMD
Model karty graficznej Radeon HD 7650M
Pamięć karty graficznej 2048 MB

Dźwięk
Wbudowane głośniki tak
Wbudowany mikrofon Tak

Napęd optyczny
Wbudowany napęd optyczny [odczyt] Blu-ray
Wbudowany napęd optyczny [zapis] DVD-Super Multi
Lightscribe Nie
Złącza i interfejsy
Złącza zewnętrzne USB, Słuchawki, HDMI, czytnik kart pamięci, D-SUB (wyjście VGA), Mikrofon, RJ-45
Ilość portów USB 2.0 3 szt.
Ilość portów USB 3.0 1 szt.
Bluetooth Tak
Wbudowany czytnik pamięci SDXC, Secure Digital [SD], MemoryStick Pro, SDHC, MemoryStick Duo
Komunikacja bezprzewodowa [WLAN] 802.11g, 802.11b, 802.11n
Komunikacja przewodowa [LAN] 1000, 100, 10 Mbps
Modem 3G Nie

Informacje użytkowe
Czytnik linii papilarnych Nie
Wbudowana kamera Tak
Urządzenia wskazujące Touchpad
Klawiatura numeryczna Tak
Typ baterii litowo-jonowa
Parametry fizyczne
Szerokość 40,87 cm
Głębokość 27,8 cm
Wysokość 3,78 cm
Waga 3,2 kg

AndrzejMirek
02-08-2012, 00:18
Co do monitora - pogadaj z kolegą Tom01 on bardzo dobrze się zna i sprzedaje monitory Eizo. Sam kupiłem i nie żałuję.

mateo912
02-08-2012, 10:03
Przepraszam, ale odświeżam nieco temat z pytaniem co sądzicie o komputerze Sony Vaio E1711X1E 17,3" . Czy ktoś miał styczność z tego rodzaju komputerem i gotował na min foty w LR/PS itp. Jak się sprawdza , jak ciągnie tego typu zadania i jak z matrycą?

Informacje poglądowe

Kategoria Ultrawydajny

Rodzaj karty graficznej dedykowana
Procesor IntelŽ Core™ i7-3612QM
System operacyjny Oryginalny system MicrosoftŽ WindowsŽ Windows 7 Home Premium 64-bit
Parametry procesora
Producent procesora IntelŽ
Klasa procesora Core™ i7
Kod procesora i7-3612QM
Częstotliwość taktowania procesora 2,1 GHz
Częstotliwość taktowania procesora (TurboBoost) 3,1 GHz
Pamięć podręczna [L3 Cache] 6 MB
Chipset Intel HM76

Pamięć operacyjna
Zainstalowana pamięć RAM 8192 MB
Typ pamięci RAM DDR 3
Szyna pamięci 1600 MHz
Maksymalna wielkość pamięci RAM 8 GB
Liczba wolnych slotów pamięci 0 szt.

Dysk
Pojemność dysku 750 GB
Typ dysku HDD
Interfejs dysku SATA
Prędkość obrotowa 5400 rpm

Ekran
Przekątna ekranu 17,3 ''
Typ ekranu TFT z technologią diod LED
Maksymalna rozdzielczość matrycy 1920 x 1080 px

Karta graficzna
Producent karty graficznej ATI AMD
Model karty graficznej Radeon HD 7650M
Pamięć karty graficznej 2048 MB

Dźwięk
Wbudowane głośniki tak
Wbudowany mikrofon Tak

Napęd optyczny
Wbudowany napęd optyczny [odczyt] Blu-ray
Wbudowany napęd optyczny [zapis] DVD-Super Multi
Lightscribe Nie
Złącza i interfejsy
Złącza zewnętrzne USB, Słuchawki, HDMI, czytnik kart pamięci, D-SUB (wyjście VGA), Mikrofon, RJ-45
Ilość portów USB 2.0 3 szt.
Ilość portów USB 3.0 1 szt.
Bluetooth Tak
Wbudowany czytnik pamięci SDXC, Secure Digital [SD], MemoryStick Pro, SDHC, MemoryStick Duo
Komunikacja bezprzewodowa [WLAN] 802.11g, 802.11b, 802.11n
Komunikacja przewodowa [LAN] 1000, 100, 10 Mbps
Modem 3G Nie

Informacje użytkowe
Czytnik linii papilarnych Nie
Wbudowana kamera Tak
Urządzenia wskazujące Touchpad
Klawiatura numeryczna Tak
Typ baterii litowo-jonowa
Parametry fizyczne
Szerokość 40,87 cm
Głębokość 27,8 cm
Wysokość 3,78 cm
Waga 3,2 kg

Nie warto. Za cenę tego laptopa złożysz wydajniejszy zestaw lub wiele tańszy z takimi samymi parametrami

Kurtz
02-08-2012, 13:14
Jak kolega surfuje, to zawsze mzoe go zabrac na wakacje zamiast deski...
Jezeli jest parcie na laptopa, to bedzie to wydajny sprzet, ale niemobilny, wielki. W PS i LR bedzie smigal, bo czemu ma nie smigac. Jest i7, jest RAM to bedize smigac. Dysk wolny.
W tej cenie zlozysz bardzo dobra bude, badz dolozysz troche i bedziesz mial lepsza bude i lepszy monitor.

Aeon88
03-08-2012, 10:39

Nie trzeba wydawać kroci (znowu 4k pln) żeby mieć wydajny sprzęt. Jak raz kupisz dobry komputer z dobrym monitorem to po 2 latach zostaje ci wymiana płyty procka i ewentualnie ramu. Grafika dalej da radę, obudowa się nie zużywa, monitor też raczej nie. Więc raz na dwa lata wydatek 1000-1500zł na nowszy proc+plyta+ram to nie majątek, wkońcu sprzęt na siebie zarabia.

Kurtz
03-08-2012, 12:30
Przede wszystkim, Trzeba pamietac ze pomysly z wymiana jedynie processora i trzymaniem tej samej podstawki latami, oraz kompatybilnosci nowych processorow ze starymi podstawkami to jest mzonka i dzisiaj, mniej lub bardziej niemozliwe.
Nowa podstawka = nowy chipset = nowa funkcjonalnosc. Niby mozesz wstawic bulldozery do starszych plyt ( niektorych ) ale po co? Jak wiele rzeczy nie bedzie wtedy dzialac.
Komputer powinno sie wymieniac, srednio, maksymalnie co 2 lata. Wydaje sie ok 3-4K PLN na sprzet i spokojnie 2 lata na nim pracuje, w przypadku jedynie obrobki fotografii, 3 lata bez problemu ( chyba ze zmienimy body na 10kMpx, ale to sie rozumie smao przez sie ).
Trzymanie starego mobo nie majacego nowych technologii ( jak PCI 3.0, USB 3.0, quad-channel memory, rozne bajery w chipsecie ), ktore dodatkowo moze sie zepsuc, bo przeciez w nieskonczonosc pracowac nie bedzie jest po prostu bez sensu.

@Aeon
Nie zgodze sie ze grafika daje rade - niestety, predkosci kart graficznych rosna dosc szybko, a wymagania topowych gier jeszce szybciej. Teraz jestesmy przy pewnej granicy technologicznej, wiec ciekawe jest co pojawi sie po Keplerach.

Obudowa, cooler CPU, osprzet obudowy - jezeli jest dobrej klasy to to wszystko zostaje, a w dobrej klasie komputerze to ok 1/4 wartosci.
Biorac pod uwage ze do obrobki fotek nie potrzebna zewnetrzna grafika i mzna pracowac na HD-3000 czy HD-4000, to wcale nie trzeba wydawac tak duzo zeby miec dobra jednostke. 2.5k + obudowa, etc i mamy sprzet ktory popracuje 3 lata be problemow. Za te 3 lata, wykladamy kolejne ~2-2.5k i znow mamy high-mid end sprzet. ( processor + mobo + RAM )

Sprzet komputerowy starzeje sie dosc szybko. Moj i7-920 jest w tej chwili wolniejszy od i5-2500k. Mimo tego, roznica nie jest na tyle duza zeby usprawiedliwic zmiane processora, przynajmniej do moich zastosowan. Jeszcze z rok, moze poltora posluzy :]

mateo912
03-08-2012, 13:07
Tyle ze proc i płyta to najdroższe elementy więc to tak jakbyś co 2-3 lata kupował nowego kompa.

Kurtz
03-08-2012, 14:16
Najdrozsze, ale powyzsze stwierdzenie nie jest rownoznaczne. W przypadku dobrej klasy obudowy, osprzetu, chlodzenia, wyniesie ono 1/3 ceny calosci zestawu, zakladajac brak GPU.

Jezeli ktos nie potrzebuje wiekszej wydajnosci po 2-3 latach, to moze siedziec na tym samym sprzecie, nikt nie broni. Dla mnie roznice sa wystarczajaco duze zeby uzasadnic przesiadke po 2-3 latach. Mialem okazje pracowac na roznym sprzecie, jak e8800, wspomniana i7-920, i7-960, i7-2700k, E6600, czesc po znacznym OC i widac roznicew dzialaniu miedzy starszymi a nowszymi. Nawet nie potrzeba benchamrkow w pewnych rzeczach.

Zmiana processora na mocniejszy zazwyczaj sie nie oplaca, tak samo jak kupowanie najmocniejszego z linii. W tej chwili mam i7-920 i jedyne upgrade ktore planuje w ciagu nastepnych poltora roku, to ewentualnie, przejscie na 6 rdzeniowy processor - ale to inna klasa.

GPU pomine, bo jest to wazne albo dla graczy, a wydatki na komputer dla gracza zawsze beda duze i z perspektywy normalnego clzowieka nieracjonaln, albo dla grafikow ktorzy na tym sprzecie zarabiaja i wydaja innej klasy kase na takie rzeczy.

Aeon88
03-08-2012, 14:40
Kurtz rozmawiamy tu o kompie do pracy, tam nawet 5letnia karta wystarczy bo PS/Lr korzystają z procka i ramu a nie grafiki. Wystarczy żeby karta miała obsługę OpenGL w którejś tam wersji żeby PS sobie mógł dzięki temu ficzerowi rysować zdjęcie na monitorze, sama wydajność grafiki nie jest ważna bo obliczenia robi procek.

Tak więc kupując dziś kompa za 4k, za 2 lata wymienię tylko płytę, procka, ram. I nie drogo, bo kupując dziś mocnego i7, za dwa lata nie odsprzedam tych 3 części za 300-400zł tylko troche drożej, a 3 nowe części będą mnie kosztować 1000-1300 dopłaty, co jako wydatek raz na 2 lata to całe g.

Kurtz
03-08-2012, 15:02
@Aeon
Jezeli komputer do pracy, to tak jak napisalem juz wczesniej, mamy zintegrowana w i5/i7 ktora w 100% do zdjec starczy.

Ja bym liczyl ok 2k na procek + RAM + mobo, zakladajac ze kupujemy dobry sprzet ktory troche posluzy a pozneij bedzie do odsprzedania za sensowna kwote. 16GB RAM + i7-3770K + mobo w tym momencie.

mateo912
03-08-2012, 16:52
Kurtz rozmawiamy tu o kompie do pracy, tam nawet 5letnia karta wystarczy bo PS/Lr korzystają z procka i ramu a nie grafiki. Wystarczy żeby karta miała obsługę OpenGL w którejś tam wersji żeby PS sobie mógł dzięki temu ficzerowi rysować zdjęcie na monitorze, sama wydajność grafiki nie jest ważna bo obliczenia robi procek.

Tak więc kupując dziś kompa za 4k, za 2 lata wymienię tylko płytę, procka, ram. I nie drogo, bo kupując dziś mocnego i7, za dwa lata nie odsprzedam tych 3 części za 300-400zł tylko troche drożej, a 3 nowe części będą mnie kosztować 1000-1300 dopłaty, co jako wydatek raz na 2 lata to całe g.

Dobry proc 1k dobra płyta 0,6-1k ram? Gdy składałem kompa 4lata temu 3x2 hyper x zapłaciłem 500 zł teraz nowe kupilbym za niecałe 200zl? I kto kupuje używanego proca? To samo z płyta.
Więc nowy zestaw to jest nie 1/3 wartości a ponad 50% i nadal uważam ze wymiana tych 2rzeczy to jest prawie nowy komp. Bo co zostanie? Buda? To są grosze, zasilacz? I tak przeważnie przy wymianie proca itp kupuje sie nowy lepszy.

Kurtz
03-08-2012, 17:32
Dobra obudowa to koszt ok 500 PLN + osprzet ok 200-300PLN ( wiatraki, filtry ).

Jezeli kupuje sie dobry zasilacz, to po co go zmieniac? W tej chwili dobrej klasy zasilacze ( Corsair HX/AX dla przykladu ) spokojnie starczaja na ponad 5 lat, maja dobre parametry 80+% sprawnosci, pelna modularnosc, a nowe processory beda pobierac mniej pradu, a nie wiecej. Czemu wiec zmieniac?

Jezeli nie kupuje sie taniej obudowy, za 100 PLN, najtanszego zasilacza, ktory nie wiadomo ile podziala, najtanszego chlodzenia to nie sa to grosze i spokojnie moga przejsc do nastepnego zestawu.

Dobry proc IB to 1.4k w tej chwili, plyta ok 1k, RAM ok 500. Ale SB mozna kupic za 1k, + plyta za ok 500 PLN + 250 PLN na 8GB RAM, roznic w wydajnosci praktycznie nie bedzie.

Jezeli chdozi o sprzedawanie, to wydaje mi sie ze za dobry zestaw, sprzed 2 lat, w dobrym stanie, mozna dostac ok 500-600PLN bez problemu ( plyta, procek, RAM ). To kolo 1/4 calosci ktora musimy wydac, nie jst to duzo, ale tragedii moim zdaniem nie ma.

Aeon88
03-08-2012, 23:40
A wytłumaczcie mi w czym płyta za 400-500zł będzie tak naprawdę dla nas gorsza od tej za tysiaka? Po co kupować aż tak drogą płytę? Dziś max co można wydrzeć z płyty to SATA III, pamięci DDR3 1600(ew.2000), wbudowane ficzery typu wifi/audio8ch, i to wszystko jest tak samo w płytach za 400zł jak i tych za 1000zł. Nigdy nie widziałem sensu kupowania płyty za tysiąc zł, zawsze kupowałem 2-3x taniej, i zawsze płyta ciągnęła bardzo dlugo bezawaryjnie. Nie widzę powodu aby przepłacać. Procek poniżej tysiaka też wystarczy (np i7 na s1155 za 900zł), te droższe mają już małe skoki w jakości a duże w cenie, nie opylają się. Najprostszy i7 z turbo boost wystarczy. Ram dziś jest tani jak barszcz. Więc dziś sprzedając zestaw i7-8XX + płyta + ram weźmiemy conajmniej 600zł (za zestaw i5-750+płyta bez ramu dają dziś na allegro 490, jest właśnie aukcja), to biorąc te 600zł i dopłacając 1000zł masz nowy i7 pod nowy socket 1155, nową płytę z wszystkimi potrzebnymi ficzerami i 8-16gb ramu. Mi to styknie, nie potrzeba najwyższego modelu i7 i najdroższej płyty żeby PS/Lr chodził bardzo szybko, wystarczy najtańszy nowy i7 i płytka za 5 stów.

rychu_cmg
03-08-2012, 23:50
Jak chcesz mocno podkręcać podzespoły, albo komputer ma chodzić 24h/dobę to płyta za 1000 zł za jeszcze sens, jeśli nie to wg. mnie taki zakup mija się z celem.

Aeon88
04-08-2012, 00:25
U kogoś z Was komputer do obróbki zdjęć chodzi 24h/dobę?

U mnie chodzi całymi dniami, nieraz noce nad nim zarywam, średnio jest to około 10-18h/dobę, w zależności od tego ile mam roboty i czy żona siedzi jak ja nie siedzę, codziennie, i budżetowa Asus P8H61M-LE daje sobie świetnie radę. A nawet 300zł nie kosztowała z tego co pamiętam. Poprzednio miałem Asus M2N, tą najprostszą, i również komp działał non stop, płyta chodziła bez zarzutu zawsze, wkońcu całego kompa wraz z nią sprzedałem kupując obecny i nowy właściciel nadal jej używa.

To co tanie nie musi być do bani. Dalej nie rozumiem czemu płyta za 1000zł ma być lepsza do długiej pracy (dużo h/dobę) od płyty za 400zł? Potłumacz mi to. Dla graczy może to ważne mieć wielkie radiatory na każdym chipie, 4way SLI itp co kosztuje po 1000zł. Ale do obróbki zdjęć czy video? Do swojej budżetówki założę i7-2600k i będzie tak samo szybki u mnie jak wsadzony do płyty za tysiaka. Skoro nie widać różnicy to po co przepłacać?

Kurtz
04-08-2012, 01:08
U kogoś z Was komputer do obróbki zdjęć chodzi 24h/dobę?
U mnie, choc nie jest to komputer tylko do obrobki zdjec, jest dosc mocno podkrecony i wydziela spore ilsoci ciepla.

A wytłumaczcie mi w czym płyta za 400-500zł będzie tak naprawdę dla nas gorsza od tej za tysiaka? Po co kupować aż tak drogą płytę? Dziś max co można wydrzeć z płyty to SATA III, pamięci DDR3 1600(ew.2000), wbudowane ficzery typu wifi/audio8ch, i to wszystko jest tak samo w płytach za 400zł jak i tych za 1000zł. Nigdy nie widziałem sensu kupowania płyty za tysiąc zł, zawsze kupowałem 2-3x taniej, i zawsze płyta ciągnęła bardzo dlugo bezawaryjnie. Nie widzę powodu aby przepłacać..

Drozsze plyty to zazwyczaj:
Lepsze sekcje zasilania ( nie tylko mocniejsza, ale bardziej wytrzymala, lepiej utrzymujaca parametry przy wzroscie temperatury, inne podzespoly np wydzielajace mneij ciepla, majace lepsza "sprawnosc" )
Uzyte lepsze podzespoly do produkcji
Lepiej rozwiazane chlodzenie chipsetu, sekcji zasilania, etc. - glownie wieksze radiatory, lepiej zalozone ( lepsza pasta np)
Wieksza ilosc USB 3.0 ( dodatkowe kontrolery )
Wieksza ilosc SATAIII ( dodatkowe kontrolery )
W zaleznosci od modelu wieksza ilosc slotow PCIx16 ( w roznych mode, np 2x x8, etc )
Wsparcie XFire/SLI ( w budzetowych plytach bardzo czesto tego po prostu brakuje )
Lepsza zintegrowana dzwiekowka
Wiecej interface sieciowych Gigabit Ethernet ( i czasem lepsze chipsety, dajace np lepsza przepustowosc pakietow, majace opcje teamingu )
Wieksze mozliwosci OC pamieci.

Dla przykladu, mozna poczytac o ultra durable oraz roznych seriach plyt ( 2,3,5,7, etc ) od Gigabyte i popatrzec na roznice

Procek poniżej tysiaka też wystarczy (np i7 na s1155 za 900zł), te droższe mają już małe skoki w jakości a duże w cenie, nie opylają się. Najprostszy i7 z turbo boost wystarczy. Ram dziś jest tani jak barszcz. Więc dziś sprzedając zestaw i7-8XX + płyta + ram weźmiemy conajmniej 600zł (za zestaw i5-750+płyta bez ramu dają dziś na allegro 490, jest właśnie aukcja), to biorąc te 600zł i dopłacając 1000zł masz nowy i7 pod nowy socket 1155, nową płytę z wszystkimi potrzebnymi ficzerami i 8-16gb ramu. Mi to styknie, nie potrzeba najwyższego modelu i7 i najdroższej płyty żeby PS/Lr chodził bardzo szybko, wystarczy najtańszy nowy i7 i płytka za 5 stów.
Tobie wystarczy, do samych zdjec w 90% zastosowan nie bedziesz widzial roznicy miedzy i7-3770K a i7-2600k czy nawet i5-2500k, to prawda. Ale sa zastosowanai w ktorych i7 dosc mocno ( stosunkowo ) wysuwaja sie przed i5.
Pamietaj ze teraz psizesz o cenach Sandy Bridge, ktore jest poprzednia wersja tej technologii ( Tick ). Ceny SB spadly juz przed wejscie IB. Naturalne jest wiec ze zestaw na IB bedzie kosztowal wiecej. Ma jednak pare rzeczy ktorych na chipsetach do SB nie uswiadczysz :] To Twoja decyzja czego potrzebujesz, ale nie mzoesz mowic ze nikomu sie to nie oplaca, bo to nie prawda.
Nowe chipsety sa drozsze od starych. P67, dobra plyta to ok 600 PLN, na Z77 to juz ok 800-900 PLN. Naturalna kolej rzeczy. Jezeli styknie Ci SB, bo jestes graczem, ale nie potrzebujesz szybszego PCI ( bo w tej chwili malo kto potrzebuje ), czy nie robisz rzeczy w ktorych mozesz zyskac dzieki temu co oferuje IB i wyzsze processory, to dobrze dla Ciebie, ciesz sie, bo SB bedzie zylo w wiekszosci przypadkow tylko troche krocej niz IB.

Jak chcesz mocno podkręcać podzespoły, albo komputer ma chodzić 24h/dobę to płyta za 1000 zł za jeszcze sens, jeśli nie to wg. mnie taki zakup mija się z celem.
Zalezy od chipsetu. Plyty z P67 beda w zupelnie innym przedziale niz plyty z X79. Nie mozna az tak generalizowac..

W kazdej linii chipsetow sa plyty budzetowe, plyty nijakie, plyty dobre vel rozsadne, oraz plyty topowe, czesto przeznaczone pod systemy z 2-3 kartami graficznymi, chlodzeniem wodnym, ekstremalnym OC, etc. I w kazdej linii chipsetow ich ceny beda rozne.