Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pomoc w złożeniu kompa

mini21
23-07-2012, 14:29
Cześć.
Potrzebuje pomocy w złożeniu nowego kompa, gdyż mój obecny już trochę dogorywa, a że nic w sumie już z niego nie da się wybebeszyć, to będę składał go od nowa.

Założony budżet - 5 tyś. zł
Przeznaczenie: gry (coś mnie ostatnio naszło) oraz PS'uj i CNX2.
Zestaw ma się składać z podstawowych części: procek + chłodzenie, płyta, grafika, RAM (minimum 8 GB), buda, zasilacz i dysk SSD (tu już w sumie wybór zapadł na Samsungu 830 256GB).

Mam swój typ, ale chętnie poznam wpierw wasze.

Dzięki za pomoc.

Redskull
23-07-2012, 14:36
5k na PeCeta? Bez monitora? Matko...ostatnio za 3k poskładałem maszynkę do PS`a i LR

rafal1980
23-07-2012, 14:44
Poleciłbym zajrzenie na forum w całości poświęcone tematyce komputerowej ;) Gdzie jak nie tam złożą Ci najlepszą maszynkę? ;)
polecam forum*programosy*pl

Majek
23-07-2012, 14:52
5k na PeCeta? Bez monitora? Matko...ostatnio za 3k poskładałem maszynkę do PS`a i LRA co Cię tak dziwi? Ma być też do grania. Do tego Twojego do PSa i LRa za 3k dołóż kartę graficzną, jakiegoś GTXa 680 i masz 5k jak tralala.

Kurtz
23-07-2012, 14:56
Jak nowe Gry? Jak przyszlosciowy build jezeli chodzi o gry?
Ja polecam GTX670/GTX680, jezeli zamierzasz grac w najnowsze tytuly i masz konkretna rozdzielczosc. Tylko ze to konkretny wydatek ( 2/5 budzetu ). W przeciwnym wypadku, GTX580 ew GTX570.

Podaj wymagania odnosnie grafiki, badz budzet bez karty graficznej, to pomyslimy :P ( Chyba ze chesz SLI, to raczej 2011 i raczej nie taki budzet :P )

mini21
23-07-2012, 15:09
Ostatnio kompa robiłem z 5 lat temu i wpadłem z tematu.

Co do gier nie wymagam żeby wszystko działało na maxa.
Po prostu chce pograć w nowsze tytuły.

Na grafikę zamierzam przeznaczyć ok. 1200-1300 zł.

Redskull, zwróć uwagę że muszę też kupić dysk ssd a to też ok. 1 tyś.

Na monitor też przyjdzie czas ale jeszcze nie teraz.

Kurtz
23-07-2012, 15:48
Wyjde "troche" ponad budzet , ale jezeli komputer ma byc zarowno do gier jak i do pracy, z dosc drobim SSD to moim zdaniem warto dolozyc.

Ceny moim zdaniem zawyzone, wziete z roznych sklepow, na ceneo sa do 10-20% taniej.

SSD - ok 1.1 k
GTX 570 - 1.2k PLN
i7 2600k - 1.2k PLN
noctua nh-d14 - 320PLN
Corsair DDR3 4x 4GB 1600MHz CL9 Vengeance LP - 550 PLN
GA-Z77X-UD3H - 800PLN
Fractal Design Define R3 USB 3.0 - 450PLN
Corsair CMPSU-650HXEU - 650W - 500PLN

Mozna tez wydac jeszcze wiecej na fajniejszy sprzet, jezeli ma to byc sprzed do gier.
Plyta:
Gigabyte GA-Z77X-UD5H - 0.9k PLN
Grafika:
GTX 670 - 2k PLN

Majek
23-07-2012, 15:56
GTXy 680 na Alegro poniżej 2k widziałem...

Kurtz
23-07-2012, 16:01
A GTX670 kolo 1.7k Ciezko teraz podac cene, bo trzebaby szukac konkretnej wersji karty, a nie wiadomo w jakim sklepie bedzie skladane zamowienie i jakie maja dostepne, dla tego ceny ktore napisalem sa glownie orientacyjne.

mini21
23-07-2012, 16:22
Budżet jest sztywny, powyżej tej kwoty już nie wyjdę.
To może napiszę co ja wymyśliłem i chętnie poznam Wasze zdanie o tym zestawie:

Intel Core i7 3770K 4x3.50 GHz BOX
MSI Z77A-G45, Z77, VGA, HDMI, DVI, DDR3, SATA3, RAID, GBLAN, MATX, LGA1155
DDR3 8GB 1600MHz Kingston HyperX (2x4GB, DualDDR, CL9)
Radeon HD7870 Sapphire 2048MB GDDR5, 2xmDP, HDMI, DVI, PCI-E OC 920/5000
Fractal Design Core 3000 Black
SilentiumPC Fortis (LGA775/1156/1366 oraz AMD AM3/AM2/AM2+/939/754)
XFX Core Edition Pro 550W (Fan 120mm)
Samsung SSD830 256GB MZ-7PC256D/EU
co o tym myślicie

Kurtz
23-07-2012, 16:31
nh-d14 zamiast fortisa i ujdzie :P
Mobo niezbyt sie nadaje do podkrecania i moim zdaniem lepiej tutaj dolozyc, jezeli ma to byc sprzet do grania.
Generalnie, jest ok.

Greg77
23-07-2012, 16:46
nh-d14 zamiast fortisa i ujdzie :P
Mobo niezbyt sie nadaje do podkrecania i moim zdaniem lepiej tutaj dolozyc, jezeli ma to byc sprzet do grania.
Generalnie, jest ok.

Z calym szacunkiem, ale, czy tego proca tzreba bedzie krecic na maxa?? Ten procek poleci na 4GHz bez zajakniecia a plyta tego nawet nie poczuje, nie wiem czy bym to w ogole krecil.
Jest OK choc jestem uczulony na Kingstona......fajny zestaw bedzie pieknie pracowal, noctua wskazana;)

Kurtz
23-07-2012, 16:54
Nie trzeba krecic, ale roznice cenowe nie sa gigantyczne, a mocniejsze plyty maja lepsze sekcje zasilania, lepsze radiatory na chipsecie, etc, konstrukcje ktora przeklada sie na lepsze odprowadzanie ciepla przez to mniejsza awaryjnosc.
Nie mowie nawet o kreceniu na maxa, ale stabilnym podkreceniu do rozsadncyh wartosci nie zmniejszajacych zywotnosci tego processora i plyty glownej. Dla tego w komputerach do gier i pracy nie bardzo uznaje rozwiazania bardziej budzetowe.

mini21
23-07-2012, 17:25
Dobra, widzę że się znacie, więc jeszcze dwa pytanka... :D

Co do procesora, nie jestem do końca co do niego przekonany.
Czytam, że osiągi ma naprawdę dobre, ale też temperatury potrafią mocno skoczyć do góry przy OC.
Czy jest sens płacić te 200-300 zł więcej za niego, czy może lepiej kupić starszego 3570k albo 2500k?

Drugie pytanie odnośnie grafiki - w sumie jestem na nią zdecydowany, bo wyniki ma naprawdę na wysokim poziomie.
Kwestia tylko, którego producenta wybrać?
Saphire daje tylko 2 lata gwarancji, więc chyba odpuszczę.
Macie jakieś typy?
Może doświadczenia z ewentualnym serwisem czy coś?

nh-d14 - cholera, drogie to trochę.
2x tyle co za Fortis'a a nie jestem pewien czy jest tego wart.

Kurtz - a ty jaką płytę byś proponował?
Nie ma na razie zbyt dużego wyboru pod Ivy, a ten wydał mi się sensowny.

Greg77
23-07-2012, 17:40
Dla tego w komputerach do gier i pracy nie bardzo uznaje rozwiazania bardziej budzetowe.

Ok masz racje, nie znam rynku w tej chwili na tyle zeby okreslic te plyte glowna;)

Co do procesora, nie jestem do końca co do niego przekonany.
Czytam, że osiągi ma naprawdę dobre, ale też temperatury potrafią mocno skoczyć do góry przy OC.
Czy jest sens płacić te 200-300 zł więcej za niego, czy może lepiej kupić starszego 3570k albo 2500k?

To jest 200-300zl....jak masz te gotowke to bral bym nowszy....

nh-d14 - cholera, drogie to trochę.
2x tyle co za Fortis'a a nie jestem pewien czy jest tego wart.

Jest tego wart....to tak jak bys mial wybierac pomiedzy nowym mercedesem a nowa skoda

Umbra
23-07-2012, 17:50
Ivy Bridge to niewypał. Wydajność ta sama, co na Sandy, a procesory znacznie bardziej się grzeją ze względu na silikonową pastę pod IHS-em.

Moim zdaniem weź:

i5 2500k
Asrock P67 B3
8 GB RAM (najlepiej sprawdź kompatybilne z płytą na stronie producenta)
XFX 550
Ten SSD, który chcesz
Fortis też może być
Buda - Cooler Master 690 II albo ta nowa od Chiefteca: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/chieftec-lf-01b-test.html
Reszta na kartę graficzną.

mini21
23-07-2012, 17:56
No za ten zestaw wyszło mi ok. : 5 066,44 zł w najtańszej chyba możliwej wersji (najtańsze sklepy na allegro).
Link do Allegro (http://allegro.pl/Cart.php/cartUrl?items=NzdmNQEEVVIEA1ABBAhKVQwFUgwBBFZTDgZT GgIKV1APA1IFAghQVhgGXQcHCFxTBwJQDAAeVF8FAlYFCwFRXA 4GSQQIA1BUBABXAwUDXUsGDFQAAwJSVgIDVQccAF5WAw5eAQcH V1QPGFczMWVk)

I co, myślicie że takie zestawienie będzie ok?

Co z tą płytą główną?
Na co wymienić?

Umbra - i znów mnie dobiłeś.
Bo byłem już prawie pewien, a tu taka opinia (ale niestety, nie jesteś w niej osamotniony).
Z jednej strony - jak kupować, to tak żeby na przyszłość starczyło, a tu 3770K jest raczej bardziej przyszłościowy.
Z drugiej, jeśli ma to się grzać i sprawiać problemy, to szkoda się pchać w bubla.

Co do twojego zestawienia, to chyba bym procka na 3570k wymienił, bo w testach lepiej wypadł, a co do płyty głównej, to już nie mam pojęcia.

Kurczę no i mam dylemat co z tym prockiem zrobić....

Greg77
23-07-2012, 18:26
Aaaaa tam, bedzie to swietnie dzialalo......z tym chlodzeniem da rade, plyte glowna....coz nie doradze;)

Umbra
23-07-2012, 19:25
Jak chcesz, ale moim zdaniem spokojnie by Ci mój zestaw wystarczył. Prawda jest taka, że jak i5 2500k nie będzie dawał rady, to i7 2600k też nie (a jeśli brać i7, to właśnie 2600k).

mOSAd
23-07-2012, 20:04
Ja mam i7 kupiony do gier i według mnie nie ma on w nich aż takiego znaczenia. Znaczenie ma taktowanie, bo ten rdzeń, na którym on będzie działał głównie, nie odda mocy pozostałym w ogromnej ilości przypadków. Owszem gra będzie chodziła na jednym, system i aplikacje na pozostałych, ale nadal to taktowanie jest wyznacznikiem wydajności w grach o ile mnie pamięć nie myli. No chyba, że się coś pozmieniało, wówczas proszę o korektę. LR czy PS korzystają natomiast ze wszystkich rdzeni dość ładnie. Jednak będzie to miało największy wpływ jedynie podczas eksportu chyba, a nie przy normalnej pracy. Zatem ja również proponowałbym szukanie oszczędności na generacji procesora. Podobnie jest z pamięciami. Lepiej kupić większą ilość pamięci, ale wolniejszych, niż żyłować się na szybkie. 8GB to według mnie minimum na dzisiejsze czasy do wygodnej pracy ze zdjęciami. Jeżeli można kupić tak, by można było coś potem dołożyć w wolne sloty, to tak bym postąpił. Płyta główna... Tu patrzyłbym na interfejsy zewnętrzne przede wszystkim. Dziś podłączamy coraz więcej urządzeń i dobrze gdy ona oraz obudowa umożliwiają wygodne podpięcie całej tej masy kabli. Zatem obudowy mające wejścia z przodu lub z góry są niemal obowiązkowe. Ja na swojej płycie mam możliwość podpięcia jedynie dwóch urządzeń IDE ATA jednym kablem. Sporo nowych płyt też tak ma. Przemyśl, czy nie jest to ograniczeniem w twoim wypadku. Często zostawiamy sobie stary napęd DVD, dysk itd.
Nie przesadzałbym z chłodzeniem i podkręcaniem. Według mnie zysk jest nie wart wydanej kasy, wydzielonego ciepła i hałasu. Oryginalny wiatrak jest zwykle całkowicie wystarczający i sprawny. Natomiast wyposażenie obudowy w dobre duże wiatraki, regulowane potencjometrami, uznaję za świetny pomysł. Karta graficzna - w sumie najlepsze na co nas stać. Tu akurat widać różnicę w grach. Aha, zasilacz - najlepszy na jaki nas stać. Niestety, ale to dość wadliwy podzespół, a od niego zależy życie pozostałych.

Umbra
24-07-2012, 09:39
Większość gier wykorzystuje 2 rdzenie. Niektóre gry 4.

Nie przesadzałbym z chłodzeniem i podkręcaniem. Według mnie zysk jest nie wart wydanej kasy, wydzielonego ciepła i hałasu.

Mam podkręcony i5 750 z 2,66 GHz na 3,4 GHz, a jest... ciszej, niż na boxie (Megahalems + Magma na 5V). Hałas na dobrym chłodzeniu zawsze będzie mniejszy, niż na boxowym. Temperatura również (nawet po OC).

Kyle
24-07-2012, 10:39
Aha, zasilacz - najlepszy na jaki nas stać. Niestety, ale to dość wadliwy podzespół, a od niego zależy życie pozostałych.Mi w domowym PC nie padł żaden (na przestrzeni 15 lat) ... raz się zatarł wentylator w modecom ... ale zasilacz nie padł i po wymianie wentylatora, służy człowiekowi dalej, który ode mnie go kupił. W pracy padały tylko trupy 5-7 letnie Codegena itp. syfu (była jeszcze wadliwa seria od Fortrona, z jednej firmy, które po prostu się nie włączały od nowości, lub po niedługim czasie kończyły w ten sposób - ale tego nawet nie liczę). Tak więc ... co Ty robisz z tymi zasilaczami, że Ci tak padają?

Oryginalny wiatrak jest zwykle całkowicie wystarczający i sprawny.i5 2400 bez OC przy chłodzeniu BOX pod obciążeniem jest słyszalny, a do tego temperatury są wiecznie wyższe niż przy niesłyszalnym Fortis @700 RPM. Tak więc dla kogo "wystarczający i sprawny" dla tego "wystarczający i sprawny" ... nie dla mnie w każdym razie.

Płyta główna... Tu patrzyłbym na interfejsy zewnętrzne przede wszystkim. ... a Ja m.in. na możliwość regulacji wentylatorów z poziomu UEFI.

Natomiast wyposażenie obudowy w dobre duże wiatraki, regulowane potencjometrami, uznaję za świetny pomysł. Potencjometry to średni pomysł ... jak są w środku to regulacja niewygodna, a jak na panelu to jest większy gąszcz kabli, dodatkowe ustrojstwo (panel). Lepsza płyta główna z porządną regulacją.

Kurtz
24-07-2012, 12:26
NH-D14 - moim zdaniem jest wart swojej ceny. 2x wiecej niz za fortisa, ale przeciez chlodzenia nie trzeba wyrzucac po zakupie nowego komputera. Jest to topowe chlodzenie powietrzem i daje swietne wyniki. Jest przyzwoicie ciche ( przy regulacji obrotow - na maksymalnych jest oczywiscie mocno slyszalne, jak wszystko ) a jednoczesnie Noctua daje mozliwosc dokupienia mocowania do nowszysch podstawek - dosc wygodny deal. Jest ogromny, wiec wymaga odpowiedni duzego case - warto sprawdzic czy sie zmiesci. RAM rowniez musi byc low profile, gdyz coler bedzie w wiekszosci plyt nachodzil na sloty RAM

@Kyle
Ja osobiscie lubie potencjometry, bo zadko zdaza mi sie zmieniac obroty wentylatorow w obudowie ( 5 zamontowanych ). W praktyce, jezeli mamy zamontowane dodatkowe czujniki temperatury, to mozemy w odpowiednim programie ustawic sobie jak ma sie komputer zachowywac - dla niektorych wygodniejsze.

Ivy Bridge to niewypał. Wydajność ta sama, co na Sandy, a procesory znacznie bardziej się grzeją ze względu na silikonową pastę pod IHS-em

Jezeli chodzi o ivy bridge, to ja bym ich nie skreslal i nie mowil ze to niewypal. Wyzsze temperatury pojawiaja sie glownie podczas OC processorow. Pasta moze, ale nie musi grac tutak glownej roli. Trzeba pamietac ze w ivy bridge zostaly zastosowane nowe, podobno rewolucyjne tranzystory tri-gate. Wg specjalistow, maja one to do siebie, ze sa bardziej efektywne przy standardowych dla siebie napieciach, ale jednoczesnie, przy podkrecaniu, gdzie podnosimy Vcore, zaczynaja one grzac sie znacznie szybciej niz standardowe, stosowane w poprzednich generacjach.

Czesto mowienie o przegrezwanu IB to plotki. Na stockowych zegarach, sa chlodniejsze od SB, maja troche lepsza wydajnosc i zuzywaja mniej pradu. Przy podkrecaniu, nie da sie osiagnac tak swietnych wynikow jak z SB, ale jednoczesnie, spory zysk z architektury i mnieszy pobor pradu powinno to niwelowac. Widzialem podkrecone ivy bridge na noctua i nie mialy wiekszych problemow niz SB. Po prostu uzyskiwalo sie nizsze taktowania.

Przy stockowych zegarach i srednim OC 10-15% nie powinno byc problemow. Oczywiscie, trzeba miec do tego dobre chlodzenie. Jezeli ktos chce podkrecac powyzej 4.6, naturalnym jest ze podnosi Vcore o dosc spore wartosci i ryzykuje zniszczeniem processora - takie osoby moga wymienic paste pod IHS, badz zdjac sam IHS.

Jezeli chodzi o mobo - po prostu cos drozszego. :P
Jak napisalem wczesniej:
GA-Z77X-D3H - opcja troszke lepsza, z dosc mocna sekcja zasilania (6x50A). Pozwoli na spore OC i ma dosc dobre wyposazenie
GA-Z77X-D5H - opcja prawie 2x drozsza niz poprzednia plyta, ale za to z 12 fazowa sekcja zasilania ( 12x30A, ale to nie jedyna roznica - ja sie n atym nie znam, ale ufam ekspertom:P ), troche lepszy dzwiek, dodatkowy gigabitowy LAN. Generalnie, jezlei processor bedzie OCed, to jest to lepszy wybor i pozwoli spac spokojnie w nocy ;)

mini21
24-07-2012, 12:39
Wszystko fajnie, ale ja już nie kombinuje więcej niż to co wymyśliłem.
Wszystko przez kartę graficzną, która z 1000 zł na początku wzrosła do 1500 zł i brakuje kasy na inne dodatki (chcę wziąć Radeona 7950, a cena to 1500 zł, tak więc koniec z szaleństwem).

Obecnie mój zestaw prezentuje się tak:

Intel 3570k - 950 zł
MSI Z77A G45 - 460 zł
Radeon 7950 (tu jeszcze nie mogę zdecydować się na firmę) - od 1500 zł
Kingston HyperX 2x4GB (grey) - 190 zł
XFX core 550W - 270 zł
Chieftec Libra LF-01B - 330 zł
SilentiumPC H1225 - 125 zł
Samsung 830 MZ-7PC256D/EU - 1020 zł

Łącznie daje to ok. 5 tyś, czyli max, jaki mogę zapłacić, a jeszcze komuś trzeba będzie za robociznę zapłacić. tak więc więcej nie zaszaleje.
Jak macie jakieś propozycje co do zmian (byle by się w tej kwocie wyrobić) to chętnie posłucham.

zdyboo
24-07-2012, 13:00
a jeszcze komuś trzeba będzie za robociznę zapłacić.

Jak we Wrocku, składałem kompa, to kupowałem wszystkie podzespoły w jednym sklepie i panowie złożyli mi kompa za friko. Jeszcze winzgrozę postawili, też u nich kupowałem, dysk podzielili na patrycje, stery zainstalowali. W zasadzie zostało mi tylko, ustawić sieć, zarejestrować system i zainstalować aplikacje.

Ja wiem, że koszty montażu są pewnie wliczone w ceny podzespołów, ale płaciłem tyle samo, jakbym te podzespoły zabrał do domu i poskładał samodzielnie.

mini21
24-07-2012, 13:03
Wiesz, rozważałem taką opcję, ale policzyłem ile wynosi różnica w zakupach w jednym sklepie, a w kilku, to można było zaoszczędzić nawet 300-400 zł na całym zestawie.
Tak więc wolę kupić wszystko na części i kogoś wezwać.

Kurtz
24-07-2012, 13:11
Sugestie?
Nie kupuj narazie chlodzenia processora, zostan z boxem. Kup zamiast HD7950, karte od zielonych: Gigabyte GF GTX670 2048MB 256bit OC, powinna byc lepsza w 90% zastosowan, do tego troche mniejsze zuzycie energii.
Pozniej, jak bedziesz mial urodziny, kup sobie noctue NH-D14.
Btw, 7950 to jest jedna z topowych kart graficnzych. Jezeli grasz na tyle zeby to docenic, to powinienes wydac wiecej na inne podzespoly :P Widze tu pewna niekonsekwencje.

mini21
24-07-2012, 13:42
Kurdę, ale ja dalej się zastanawiam, po co komuś, kto w gry gra sporadycznie, bez szaleństw kupowanie takich drogich podzespołów.

Zaczynam już mieć tego lekko dość, bo zaczynałem od 3 tyś, doszło do 5, a i tak jest mało.
Tak więc chcę wydać 5 tyś na ten zestaw i nie dokładać do niego przez najbliższy rok.

Kurtz - jeśli masz jakieś propozycje, to napisz co ty byś złożył ZA TE 5.000 zł, NIE WIĘCEJ.

hostman22
24-07-2012, 18:55
mini zostać przy 3 z możliwością dołożenia do tych 5, swoją drogą zapchasz nowe podzespoły plikami z d700 (Oo), jakbyś miał 800 to bym rozumiał... a tak?

Kurtz
24-07-2012, 19:41
Jaka rozdzielczosc monitora na ktorym bedziesz gral?
W jakie nowe gry chcesz grac?
Jaka prace wykonujes zna komputerze ? ( Charakterystyka, czy eksporty setek RAWow, operacje batchowe, czy raczej operacje na pojedynczych plikach? Jak duze te pliki? etc )
Ile czasu spedzasz przy komputerze dziennie? Ile z tego na pracy, ile na graniu w gry?

5k PLN to nie jest malo na zestaw, to jest taki mid ( moze high-mid, zalezy jak ustawimy podzespoly) zestaw dla gracza. Problem w tym ze karta graficzna + SSD to ponad 1/2 ceny calego zestawu. Dla tego majac taki dylemat, najlepiej popatrzec na to w co chce sie grac i jakiej wydajnosci grafiki potrzebujemy. Na pdostawie tego wybrac grafike, a reszte podzespolow dopasowac do tego. Tylko ze to zupelnie nie pasuje do sztywnego budzetu.
Generalnie, zeby komfortowo grac w najnowsze produkcje, przy wiekszosci ustawien na maximum na ekranie powyzej 1920×1200 i wiekszym ( tym bardzien na 2 ekranach :P ) trzeba miec high endowa grafike ( np 680 ), conajmniej 8GB RAM, "topowy processor za rozsadna cene", warto miec dysk SSD o przyzwoitej pojemnosci, bo gry zajmuja teraz dziesiatki GB. Warto tez podkrecic troche processor ( grafike zakladam ze fabrycznie OCed ) i miec komfort taki, ze przy dlugim uzytkowaniu, sprzet ktory bedzie generowal sporo cieplo ( 680 jest relatywnie zimna, ale i tak sporo grzeje ) bedzei dzialal stabilnie i bez problemow. Dla tego warto troche wiecej zainwestowac w mobo, tkore bedzei mialo lepsza sekcje zasilania, bedzie mialo lepsze radiatory na VRM, etc. Z powodu samego OC, dobrze jest miec dobry cooler. Jezeli lubi sie cisze, to warto doplacic te 100-200PLN do topowych rozwiazan, ktore przy najmniejszej predkosci coolerow zaoferuja nizszy poziom halasu.

Ja zaproponowalbym podobny zestaw, z lepszym chlodzeniem, lepsza plyta glowna, ale gorsza grafika - skoro nie jestes graczem a grasz sporadycznie dla rozrywki. Problem w tym, ze za malo wiem o upodobaniach w stosunku do gier, poprzednim sprzecie, etc. Jak beda odpowiediz na te pytania to zaproponuje cos co moim zdaniem bedzie lepiej pasowac do sytuacji. Byc moze ten zestaw ktory proponujesz jest dla Ciebi enajlepszym wyborem, ciezko w tej chwili powiedziec.

Edit:
Przy edycji zdjec, etc ten zestaw bedzie sie zachowywal jak zestaw za ok 3.5k pln. Nie bedzie wiekszych roznic od i7-2700k i7-2600k a nawet i5-2500k ( a na pewno nie zauwazalnych golym okiem na pojedynczych plikach ). Generalnie, przy obrobce zdjec nie bedzie wiele szybszy niz zestaw za ok 2k PLN.

mini21
24-07-2012, 21:44
Na razie monitor to stary, wysłużony Fujitsu Siemens P19-2 na ustawieniach 1280x1024.
W jakie nowe gry chcę grać?
Ciężko powiedzieć, w sumie to sam nie wiem.
Pewnie zagrałbym w Wiedźmina II, ale to już "klasyk" można powiedzieć.
Może kiedyś w Battlefield'a 3, ale ostatnio jestem na etapie Rayman Orgins ;p

Jakie prace - w sumie to żadnych.
Tyle co od czasu do czasu jakieś zdjęcia poobrabiam (wołanie w CNX2 i potem PS).
Dziennie, to z 4-8 godzin, tak sądzę.
Granie to powiedzmy 5 godzin, 3 godziny to net i tyle.
Zdjęcia raz na jakiś czas.

hostman22
24-07-2012, 22:04
myślałem że Crysis na max detali i metro 2033 ;)

mini21
24-07-2012, 22:11
Nie, tak jak pisałem, nie jestem jakimś game - maniakiem.
Wystarczą mi średnie detale jeśli na max. coś będzie nie tak, pewnie i tak mi szczena opadnie jak zobaczę grę na nowym kompie.

Umbra
24-07-2012, 23:06
Na razie monitor to stary, wysłużony Fujitsu Siemens P19-2 na ustawieniach 1280x1024.
W jakie nowe gry chcę grać?
Ciężko powiedzieć, w sumie to sam nie wiem.
Pewnie zagrałbym w Wiedźmina II, ale to już "klasyk" można powiedzieć.
Może kiedyś w Battlefield'a 3, ale ostatnio jestem na etapie Rayman Orgins ;p

Jakie prace - w sumie to żadnych.
Tyle co od czasu do czasu jakieś zdjęcia poobrabiam (wołanie w CNX2 i potem PS).
Dziennie, to z 4-8 godzin, tak sądzę.
Granie to powiedzmy 5 godzin, 3 godziny to net i tyle.
Zdjęcia raz na jakiś czas.

To tym bardziej nie potrzeba Ci żadnego i7. Bierz i5 2500k. Darowałbym też sobie SSD (może moje jest wadliwe, ale ja tam nie widzę różnicy pomiędzy SSD a raid0). Ludzie tyle lat żyli bez SSD, a teraz do każdego zestawu pakują to nieopłacalne g.....

i5 2500k
Asrock P67
8-16 GB RAM
XFX 550
Fortis
CM 690 II/ten chieftec/ponoć fractal 3000 też jest niezły (osobiście mam uraz do tej firmy)
dyski
reszta na kartę graficzna.

Kurtz
24-07-2012, 23:44
@Umbra
To co pokazales to sprzet troche innej klasy niz to co proponowal mini. Stanowczo wchodzilbym w Ivy Bridge i najnowsze chipsety.

Darowałbym też sobie SSD (może moje jest wadliwe, ale ja tam nie widzę różnicy pomiędzy SSD a raid0). Ludzie tyle lat żyli bez SSD, a teraz do każdego zestawu pakują to nieopłacalne g.....
Jezeli nie widzisz roznicy, to znaczy ze pracujesz na czyms wolniejszym od Pentium IV EE. Dyski HDD to przestarzala technologia. Sa one jedynym podzespolem ktorego wydajnosc rosla marginalnie w ostatnich parunastu latach. Po prostu, w tym momencie odstaja od calej reszty i bardzo czesto sa waskim gardlem. Raid 0 na jakichkolwiek HDD bedzie po prostu gorszy i bardziej awaryjny. Pracowalem na 2 raptorach w RAID 0, a po zakupie "gownianego" vertexa 2 widzialem ogromna roznice. Mechaniczne dyski maja zbyt duze opoznienia i tragicznie niskie IOPS.

CM 690 II - moim zdaniem srednia buda, w tej cenie mozna lepsze rozwiazania kupic.

Może kiedyś w Battlefield'a 3

Wiedźmina II
No to juz nie takie nowe gry. Ja zrozumialem nowe, jako te ktore dopiero maja sie ukazac ;)

Patrzac na to ile czasu spedzasz grajac, to raczej komputer dla gracza, to juz troche mowi. Zdjecia sie obrobia przy okazji.

Na razie, do gier spokojnie starczy Ci HD7870. Przy tej rozdzielczosci, spokojnie praktycznie wszystkie pozycje na dosc wysokich ustawieniach. Jezeli zmienisz monitor, ciagle pograsz, ale bedzie trzeba zejsc z ustawien.

Moja propozycja ( bazujaca na cenach z ceneo ):

SSD: [ 1k ]
CPU: i5-3570K http://www.ceneo.pl/16554915 [ ~950 ]
mobo: GA-z77X-UD5H http://www.ceneo.pl/16386119 [ ~840 ]
RAM: DDR3 8GB 1600MHz Kingston HyperX 2x4GB http://www.ceneo.pl/12206274 [ ~190 ]
GPU: HD7870 [ ~1.3k ]
case: Fractal Design Core 3000 Black http://www.ceneo.pl/12205631 [ ~250PLN ]
PSU: Corsair CMPSU-750TXEU http://www.ceneo.pl/11314267 [ ~450PLN ]

Jak zabraknie mocy GPU, dokladasz kolejnego HD7870 ( powinny sie przyzwoicie skalowac ) badz dokladasz cooler do processora i podkrecasz go do 4.6, jezeli potrzebujesz wiecej mocy CPU.
CPU bez OC powinien wytrzymac na boxie. Ten i5 bedzie mial praktycznie marginalnie nizsza wydajnosc w grach niz i7 ktorego wczesniej wstawiles, ale moim zdaniem dolozenie kasy do lepszego zasilacza i mobo jest lepsza opcja. Za 300 PLN dokupujesz cooler i mozesz go podkrecic sporo, co da zauwazalny w grach przyrost.

Jezeli mozesz wydac wiecej - kup lepszy processor, doloz wiecej RAM.
To jest sprzet ktory za rok, poltora mozesz wzmocnic dokladajac relatywnie nieduza kwote, co da Ci wystarczajacy przyrost mocy na troche czasu. Stad tez tak mocny zasilacz oraz lepsze ( czyli drozsze ) mobo.
Zakladam ze za rok Radeony spadna do jakis 600-500 PLN, Noctua NH-D14 sie raczej utrzyma, w koncu to high endowy produkt ;) RAM nie wzrosnie raczej, chociaz keidy bedzie ciezko z dostepnoscia moze byc roznie.

Umbra
25-07-2012, 08:33
A ja stanowczo bym nie wchodził w Ivy Bridge. CM 690 II Adv miałem i bardzo sobie chwaliłem. Mam teraz Fractala R2 i wiem, że więcej nie kupię żadnego produktu tej firmy. Nie wiem też, co jest lepszego w droższej płycie głównej, skoro na tym tanim asrocku osiąga się w testach praktycznie najlepsze OC.
http://benchit.pl/rankingi/overclocking/cpu/Intel+Core+i5+2500K

BTW Są wydajniejsze coolery od Noctuy. ;) Ja bym brał coś taniego (typu Fortis), co i tak wystarczy. Za cenę Noctuy kupiłby sobie ze trzy takie, więc opcja z darmową dosyłką nowych zapinek nie wygląda tak atrakcyjnie.

Kurtz
25-07-2012, 10:35
Jakies argumenty przeciwko wchodzeniu w Ivy Bridge?

Nie widze zwiazku ekstremalnego OC z przedstawiona plyta glowna. Na wiekszosci srednich plyt glownych mozna tyle wyciagnac. Pytanie ile ich sekcje zasilania pozyja. W wiekszosci, wystarczjaco, ale czesc padnie, byc moze uszkadzajac nasz processor. W tej chwili nie widze zwiazku podkrecania z ta konkretna plyta glowna. mysle ze jest jej najwiecej w rankingu dla tego ze to polski ranking, a tutaj cena gra duza role...Te AsRocki sa po prostu popularne w Polsce bardziej niz za granica. Na kazdej prawie mobo ( ktora ma odpowiednie opcje ) jestem w stanie podkrecic i5-2500k do 5.2gHz, co nie znaczy ze bedde to na kazdej robil :]

Mam CM690, mialem bezposrednie porownanie z CM 690 II, dla mnie to troche nijaki produkt. Ni to HAF, ni to zamknieta buda. Pozatym, czyszczenie filtrow powietrza ( i mocowanie wlasnych ) to nie najfaniejsza robota. Nie mowie ze jest on zly i beznadzieny, po prostu ja oczekiwalbym troche wiecej.

Sa wydajniejsze coolery od Noctuy NH-D14, to prawda. Roznice jednak sa albo na tyle male ze wiecej zalezy od ulozenia pasty, albo takie coolery kosztuja sporo drozej ( H100 ), albo (i) sa glosniejsze. Z noctua dostaje sie 2 super wiatraki, ktore posluza rownei dlugo jak sam radiator i beda ciche dlugo.

Fortis to zupelnie inna klasa chlodzenia, wiec po co porownywac? Jak ktos bardzo chce oszczedzac, ok, zgoda to nie zle chlodzenie, ale w sprzecie za tyle kasy, ktory chcemy spokojnie krecic i na nim grac, moim zdaniem lepiej jest miec cos lepszej klasy.

mini21
25-07-2012, 11:13
Kurtz - przepraszam, ale nie rozumiem stwierdzenia "Nie widze zwiazku ekstremalnego OC z przedstawiona plyta glowna".
Czy chcesz przez to powiedzieć, że płyta nie nadaje się do OC, czy że każda płyta się nada?
Nie zamierzam bić rekordów OC, sądzę, ze podkręcanie będzie wręcz "symboliczne", a 100 zł więcej trzeba dołożyć.
A co wnosi ta droższa płyta główna?

Co do obudowy - to już zamówiłem. Inną niż te wymienione tutaj, ale jakoś przypadła mi ona do gustu.

Z tym Noctrurnem kusicie, ale 200 zł więcej za wiatrak to dla mnie jednak za wiele.

Niestety, kompromisy, kompromisy.
Kupując Nocturna już na pewno nie będę sobie mógł pozwolić na kartę typu 7950, tylko max. 7870 (choć to pewnie i tak wystarczy na moje zastosowania).
Mam możliwość kupienia 7870 od Szafirka za 1100 zł i się właśnie zastanawiam, czy brać czy nie (nie chodzi o tą z Pixmanii, bo jakoś ten sklep mnie przekonuje mnie).

Kurtz - twój przedstawiony wyżej zestaw jak najbardziej mi odpowiada.
Myślę tylko czy zasilacz aż tak drogi kupować.
Większość radzi mi właśnie tego XFX, który jest prawie połowę tańszy.
Czy wykorzystam te 750 W corsarza? Czy rzeczywiście jest mi potrzebne aż tyle W?
Jestem przekonany, że za rok czy dwa i tak w nim nic nie zmienię, bo ochota na granie albo mi przejdzie, albo funduszy będzie brakować (bo trzeba się trochę zapożyczyć, żeby ten sprzęt kupić).

Pozdr.

Kurtz
25-07-2012, 11:34
Wstawilem do tego zestawu 750W TX, ze wzgledu na mozliwosc rozszerzenia komputera o dodatkowa karte graficzna w przyszlosci. W tej chwili, ten zestaw nie potrzebuje nic wiecej niz ten ( z reszta dosc dobry ) XFX ktory wpisales. Jezeli nie planujesz w przyszlosci dodawania 2 karty graficznej, to spokojnie mozes zkupic tanszy i slabszy, a zaoszczedzona kase wydac albo na cooler CPU albo wiecej na GPU. Ewentualnie zostawic w kieszeni. :]

200 PLN wiecej za: 2 dobre wiatraki i jeden ogromny dobry radiator :P

Co oferuje ta drozsa plyta glowna? W porownaniu do tanszej ze stajni gigabyte:
Lepsza sekcje zasilania, wieksze radiatory, z tego co doczytalem to odrobine lepsza konstrukcje. Do tego 2 LAN, lepsze zintegrowane audio, 2 x Marvell 88SE9172 dajace STA 6Gbps, Wiecej USB 3.0 przez 2x VL800.
W stosunku do tej MSI:
Prawie wszystko to co powyzej. Dodatkowo, ta slabsza Gigabyte( drozsza o paredzeisiat zlotych ) ma wiecej USB, wiecej SATA, moim zdaniem lepsza konstukcje i lepsza sekcje zasilania ( wieksza moc sporo ).
Przedstawiona MSI to typowo budzetowe rozwiazanie, dodatkowo, nie obsluguje XFire i SLI, co wykluczalo ja z zestawu ktory zaproponowalem, co juz wczesniej wyjasnilem.
Jezeli chcesz zostac przy MSI to moze MSI Z77A-GD65 ? Wyglada juz lepiej ;)

Kurtz - przepraszam, ale nie rozumiem stwierdzenia "Nie widze zwiazku ekstremalnego OC z przedstawiona plyta glowna".
Czy chcesz przez to powiedzieć, że płyta nie nadaje się do OC, czy że każda płyta się nada?
Nie zamierzam bić rekordów OC, sądzę, ze podkręcanie będzie wręcz "symboliczne", a 100 zł więcej trzeba dołożyć.

Kolega Umbra pokazal Liste OC, na ktorej najczesciej pojawiaja sie plyty Asrocka. Uwazam po prostu ze w tym przypadku to jest bez zwiazku, bo zadnego extremalnego OC tam praktycznie nie ma.
Tak, do podstawowego OC nada sie praktycznie kazda plyta, roznie bedzie z zywotnoscia czy stabilnosci a w przypadku najtanszych plyt, rowniez roznie bedzie z temperaturami podzespolow, dla tego moim zdaniem, do OC lepiej jednak nie kupowac plyt budzetowych. Dodatkowo, takie plyty maja po prostu mniej mozliwosci dodatkowych.
Extremalne OC i tak w wiekszosci przypadokow jest robione na top/high-mid plytach glownych.

Jeszcze jedna rada, ta klasa sprzetu o ktorej rozmawiamy, nie jest najtansza. Jezeli nie masz kasy w reku zeby ja wydac na taki sprzet, to byc moze lepsza opcja byloby kupienie troche tanszego zestawu. Nie wchodzac w Ivy Bridge, mozna kupic sprzet o bardzo porownywalnych parametrach pareset PLN taniej. i5-2500K, do tego jakas plyta na p67 ( np asrock proponowany przez Umbra - sa ciekawe propozycje od asrocka ), tanszy SSD, mniejszy zasilacz etc. Jezeli nie zamierzasz rozbudowywac sprzetu, a jedynie troche krecic, to takie rozwiazanie spisze sie dla Ciebie praktycznie rownie dobrze.
Uwazam ze ten SSD jest dosc drogim rozwiazaniem. Cos z poprzedniej generacji bedzie praktycznei rownie dobre a jednoczesnie troche tansze.

Kurtz
25-07-2012, 12:06
Tanszy zestaw ktory bedzie praktycznie nie do odroznienia w grach.

CPU: i5-2500k [ ~880 PLN ]
mobo: Asrock Fatal1ty P67 PERFORMANCE [ ~450PLN ]
RAM: DDR3 8GB 1600MHz Kingston HyperX 2x4GB http://www.ceneo.pl/12206274 [ ~190 ]
case: Fractal Design Core 3000 Black http://www.ceneo.pl/12205631 [ ~250PLN ]
PSU: XFX Core 550W 135mm 80+ SLI [ ~300PLN ]
SSD: 128GB, np Crucial M4 [ ~600PLN ]
+
Noctua NH-D14 [ ~320PLN ] ( Doaciagniesz na niej do 4.8 bez najmniejszych problemow, powyzej, kolo 5.0 Zaczna sie schody, w zaleznosci od CPU )

Jak bedize brakowalo miejsca na SSD, dokupisz 2, z ta sama pojemnoscia, badz wieksza ( ceny byc moze spadna w dol ), wepniesz je np w RAID 0, bad zpo prostu jako osobna partycje.
SLI/XFire + OC na tym zasilaczu to bedzie juz troche ryzyko, ale powinien uciagnac ( o ile GPU nie beda wyzylowane ). Ja bym radzil mocniejszy w przypadku planow SLI/Xfire jednak.

Umbra
25-07-2012, 21:23
Sli/CF nie zawsze się dobrze skaluje, więc ja bym sobie podarował.
Asrock to dobra i tania płyta. Jak widać po rankingu OC bardzo dobrze sobie radzi przy podkręcaniu.
SSD bym odpuścił - ciągle jeszcze nieopłacalna zabawa.
Noctuę również bym sobie odpuścił. Te ich wentylatory ponoć wcale takie super nie są. ;) Taniej wyjdzie nawet wymienić ten Fortisowy. A H100 z tego co wiem nie jest wydajniejsze od chłodzenia powietrzem - za to pompka skrzypi. Wydajniejsze są raczej Cocage arrow, Thor etc.

Kurtz
26-07-2012, 00:54
H100 jest uwazane za wydajniejsze i troche inaczej sie skalujace ( woda ma to do siebie ze inaczej zachowuje sie wraz ze wzrostem ilosci ciepla do odprowadzenia.) Tylko ze aby byc lepsze potrzeba mu wiekszego airflow w pewnych granicach, co sprawia ze czesto moze byc glosniejsze. H100 + 4x NF-P14 FLX to dopiero jest potwor :]

SLI/Xfire nie skaluje sie w 100%, ale np w niektorych grach kolejny hd7870 potrafi dawac do 80%. To calkiem niezly zysk, biorac pod uwage ze ceny tych kart musza w przyszlosci spasc.

Asrock to dobra i tania płyta.
Temu nie przecze, maja dobre i w miare tanie plyty. Czesto sa jednak lepsze wybory.

Jak widać po rankingu OC bardzo dobrze sobie radzi przy podkręcaniu.
Tam akurat nic nie widac, bo zeby sie tam zakwalifikowac nie trzeba na takiej plycie, z tak podkreconym processorem pracowac i grac roku. W tym przypadku niewiele nam to mowi o plycie, bo po prostu zbyt krotki okres zeby zobaczyc ile jednostek sie wysypie. Pozatym, po kilku konkretnych plytach nie oceniajmy calej firmy. Ja mialem kilka swietnych plyt od Gigabyte, ale tyle chlamu ile widzialem u znajomych i ile problemow bylo...

SSD bym odpuścił - ciągle jeszcze nieopłacalna zabawa.
To czy nieoplacalna kazdy musi stwierdzic sam. Dla mnie jest jak najbardziej oplacalna i uzasadniona. Mysle ze dla wiekszosci uzytkownikow dyskow SSD rowniez.

Jezeli chodzi o Noctue, moze sie kolega nie zgadzac, ale prosze popatrzec na znaczna wieksozsc testow w internecie i na roznice jakie sa miedzy NH-D14 a np miedzy wymienionym cocage arrow. Ja mowie o wlasnym doswiadczeniu i swietnych wynikach sprzetu ktory mialem okazje montowac i testowac.

Kyle
26-07-2012, 15:40
Temu nie przecze, maja dobre i w miare tanie plyty. Czesto sa jednak lepsze wybory.Równie często nie ma lepszych wyborów :) Tak było kiedy kupowałem Extreme4 P67 ... dałem jakoś 500zł ... nie było płyty która np. miałaby regulację 3 wentylatorów z poziomu UEFI ... a już na pewno nie za podobne pieniądze (ASUS udostępniał tylko jeden do regulacji poza CPU, a Gigabyte tyle co zwykle, czyli ... zero). No ale wróćmy do dzisiejszych czasów, ... jakie byś polecił mi płyty z regulacją RPM CPU + minimum dwóch wentylatorów poza nim z poziomu UEFI?

Kyle
26-07-2012, 15:46
SSD: 128GB, np Crucial M4 [ ~600PLN ]
Za 460 kupi Vertex4 128 GB, a za 410 Intel 330 120 GB.

lazik_s
28-07-2012, 18:23
Tanszy zestaw ktory bedzie praktycznie nie do odroznienia w grach.

CPU: i5-2500k [ ~880 PLN ]
mobo: Asrock Fatal1ty P67 PERFORMANCE [ ~450PLN ]
+
Noctua NH-D14 [ ~320PLN ] ( Doaciagniesz na niej do 4.8 bez najmniejszych problemow, powyzej, kolo 5.0 Zaczna sie schody, w zaleznosci od CPU )

Ja na Fortisie i i5-2500k też bez problemu do 4.8GHz stabilnego osiągam.
Proponowana przez ciebie grafika obsługuje już pcie3.0x16 a proponowana płyta główna tego nie ma, także radziłbym z budżetowych wybrać Asrocka Z77 Pro4.

Kurtz
28-07-2012, 19:44
roponowana przez ciebie grafika obsługuje już pcie3.0x16 a proponowana płyta główna tego nie ma
I? ;) Nawet przy XFire starczy 2.0x16.
Ale zgoda, przeoczylem ta karte z asrocka.

Jakie temperatury tego i5 na fortisie po 6h burn tescie?

mini21
04-08-2012, 05:14
No dobra, komp wczoraj odebrany, złożony, jeszcze tylko (męczarnia) instalowanie wszystkiego itp.

Jak na razie, to zaczynam się martwić......................., czy czujnik temperatur się nie zepsuł :p, bo w spoczynku potrafi być niecałe 30 stopni, a w stresie (tzn. zależy co prze to rozumieć -4 pliki na raz rozpakowywane winzip'em i 1 gra w trakcie instalacji) i max. temp. to 40 stopni.

Przy moim poprzednim zestawie to już by ponad 60 stopni było.

Ogólnie to jeszcze nie było czasu na jakieś konkretne testy, ale windows działa niezwykle płynnie, nawet bez wyłączania efektów wizualnych (ojej, jakie to wszystko ładne się teraz zrobiło!), więc jeszcze nie mogę jakoś konkretnie się wypowiedzieć, ale zapowiada się ciekawie.

Dzięki wszystkim za rady!

(idę teraz szukać monitora :p)

fafniak
05-08-2012, 11:16
To ja mam do was pytanie, bo wypadłem z obiegu i to bardzo...
Mam w tej chwili q6600 + 4GB ramu (co nie jest za wiele)
na dysku SSD mam win7 (niedawno zainstalowane ponownie - młody leżał na tapczacnie i kopnął w komputer - tradycyjny HDD systemowy zaczął padać)
Czy odczuję dużą różnicę po zmianie na i5 i 8 GB ramu
soft który używam to lightroom PS i program montazowy - ale amatorski srrriiiinnacle - koszmarek
W moim przypadku chciałbym tylko MOBO + procek + pamięci
Tylko nie znosze na te zabawki wydawać kasy ;)
Przeglądając cenniki to widzę że bez 1500 zł to się nie uda.... ?

edytka :

O cholera... byłem praktycznie pewny ze podpiąłem się pod ogólny temat a nie jednego użytkownika - przepraszam

Kurtz
05-08-2012, 18:16
Koszt upgrade sensownego przy malym budzecie, to ok 2k PLN.
RAM 4x4 Kingston HyperX - ok 370PLN
i5-2500k - ok 900PLN
Mobo P67 - ok 500-600PLN
Da sie kupic taniej niz napisalem, nawet okolo 10%.

Jezeli chodzi o roznice:
Zmiana na 8 ( moim zdaniem lepiej dolozyc do 16 ) GB RAM, bedzie spora roznica, szczegolnie w przypadkuu filmow, przy okazji, mozna wywalic pagefile.
Zmiana processora, w obydwu przypadkach powinna dac paredziesiat procent wydajnosci, ale jak w rzeczywistosci przelozy sie to na prace ? Ciezko powiedziec. Jezeli chodzi o encoding video, to nawet do 50% roznicy, w przypadku innych zastosowan, rowniez sporo.
Warto pamietac ze i5-2500k ma znacznie wieksze mozliwosci OC ( mimo ze Q6600 byl bardzo dobrym prockiem ), co tez moze przelozyc sie na zwiekszene roznicy.

Jezeli zajmuje sie pan obrobka video, to moze lepszym ( acz drozszym ) wyborem bylbym i7, ktory ma wiecej cache i HT, co moze przelozyc sie na troche lepsza wydajnosc.

Odpowiadajac na glowne pytanie:
Roznica bedzie, statystycznie dosc spora, ale Pana odczucie ciezko przewidziec, ze wzgledu na to, ze jest to mocno subiektywne. Moim zdaniem roznica przy duzym materiale video bedzie znaczna, a rowniez LR zacznie dzialac plynniej i troche szybciej. Eksport duzej ilosci zdjec bedzie sporo szybszy i chyba bedzie tutaj najbardizej widoczne przyspieszenie.
Radzilbym spotkac sie z jakim kolega z Warszawy i przetestowac i5 w takim zastosowaniu, zeby po prostu na wlasne oczy zobaczyc roznice.
Rozumiem ze Win 7 64 bit?

fafniak
05-08-2012, 20:59
błagam - nie Pan
win7 - 64 bity
nie chcę wydawać zbyt wiele kasy - jeśli już to i5

iljuszyn
07-08-2012, 21:37
A może coś ze stajni AMD? Nawet najwyższy model choć najwyższych nigdy się nie opłaca. Po co pakować górę kasy w coś czego nie zauważycie? - wydajność. Dołożyłbym do lepszego zasilania, skoro karta graficzna ma być monstrum, dwa lepsze osiągi dostaniecie na kartach dedykowanych, a nie na wykręconych do granic wytrzymałości GTX i im podobnych. Nawet najlepszy GSromce nie dorównuje kilkuletniej karcie podczas pracy w np CAD. No i płyta główna ASrock, bo ASUS kosztuje za dużo pod i7 ?
AMD 8 mózgów za 600 pln i Asus M5A99X EVO za 450 pln. kostki 8 GB w dualu i wystarczy.

Zresztą dzisiaj zakupiony sprzęt, dnia następnego jest przestarzały...

Kyle
08-08-2012, 13:16
AMD 8 mózgów za 600 plnLepiej mieć 4 szybkie rdzenie, które pobiorą łącznie niewiele energii (szczególnie że wiele aplikacji wykorzystuje 1,2 rdzenie ... czasem 4, a 8 to już specjały) , niż 8 wolniejszych, które na dodatek pobiorą sporo więcej energii (= będzie głośniej przy Faildozerach mówiąc wprost, a do tego zwykle wolniej)

nie chcę wydawać zbyt wiele kasy - jeśli już to i5Chcesz intensywnie podkręcać ? ( wyraźnie ponad +500 Mhz )

kostki 8 GB w dualu i wystarczy.
Przy dzisiejszych cenach (75zł/4GB) brałbym 16 GB RAM

Kurtz
08-08-2012, 16:38
Lepiej mieć 4 szybkie rdzenie, które pobiorą łącznie niewiele energii (szczególnie że wiele aplikacji wykorzystuje 1,2 rdzenie ... czasem 4, a 8 to już specjały) , niż 8 wolniejszych, które na dodatek pobiorą sporo więcej energii (= będzie głośniej przy Faildozerach mówiąc wprost, a do tego zwykle wolniej)

To tez nie takie proste. Nawet przy renderingu video, gdzie aplikacje skaluja sie na praktycznie dowolna liczbe rdzeni, i5 i i7 stoja na rowni, badz czesto przeganiaja bulldozery. Mozliwosci podkrecania i zysk z niego po stronie intela jest wiekszy, a jako ze 1 rdzen architektury core i jest znacznie mocniejszy niz 1 AMD FX, to programy i czynnosci nie wykorzystujace wielu watkow ( jak np zwykle czynnosci w PS/LR - nie mowie o eksportowaniu duzej ilosci plikow ) beda dzialac plynniej i szybciej.

Moim zdaniem, bulldozer to bardzo bardzo budzetowe rozwiazanie, ktore, czesto przegra nawet z tanszymi processorami intela, ze wzgledu na dosc slabe rdzenie. Bulldozer moze byc oplacalnym rozwiazanem kiedy na prawde wykorzystamy 8 fizycznych watkow ( pamietajmy o tym, ze sa umieszczone w modulach, ktore dziela pewne czesci processora jak np fpu, L2 cache, fetch, etc, wiec tak na prawde, mimo ze sa to 2 fizyczne processory, to nie maja 2x wiekszej mocy obliczeniowej )

Dołożyłbym do lepszego zasilania, skoro karta graficzna ma być monstrum, dwa lepsze osiągi dostaniecie na kartach dedykowanych, a nie na wykręconych do granic wytrzymałości GTX i im podobnych.
Co to sa karty dedykowane? Chodzi Panu o karty na przyklad. z serii nvidia Quadro?

mini21
18-08-2012, 15:23
To jeszcze Kilka słów ode mnie.
Niestety, ale jestem rozczarowany.
Problemem jest jak podejrzewam karta graficzna.
Myślałem, że karta za 1300 zł poradzi sobie z grami bez problemu a tu mam w niektórych grach jakieś mikro-przycinki.
Dziwnie to wygląda, ale na ułamek sekundy, taki ledwo widoczny gra się tnie.
Występuje to co jakiś czas i ciężko określić kiedy.

Na razie ten problem miałem z Wiedźminem 2 i L. A. Noire.

Karty nie idzie za bardzo podkręcić, bo wyskakuje blue screen (wprawdzie ona jest jakoś tam fabrycznie podkręcona, ale spodziewałem się trochę lepszych wyników w oc.

Wysyłane z mojego Galaxy Nexus za pomocą Tapatalk 2

thorcik
18-08-2012, 15:56
A jaki masz kod blue screena? Stery najnowsze?

mini21
18-08-2012, 16:58
No właśnie w tym problem, że to nie jest taki typowy blue screen.
Bardziej przypomina Grey screen i nie ma żadnego kodu gdy się pokazuje.

Kurtz
19-08-2012, 01:32
Nie podkrecac. Ta karta powinna wystarczyc do Wiedzmina 2 bez problemu. W jakich momentach sa przycinki? Czy nie podczas ladowania dodatkowej czesci mapy czy obiektow? Jak wykorzystanie RAMu? Wlaczony V-sync?

mini21
19-08-2012, 07:22
Bardzo możliwe, że te przycinki są podczas ładowania mapy.
Pamiętam, że jedna występowała zawsze podczas zmiany lokalizacji (wyjście z miasta na otwartą przestrzeń).
V-sync chyba wyliczyłem, ale różnicy nie zauważyłem.

Ramu nie kontrolowałem, bo myślałem że przy 8 gb problemu żadnego nie będzie.

Majek
19-08-2012, 12:16
Na jakich ustawieniach detali grasz w tego Wiedźmina? Wyłącz supersampling. To się nazywa uberpróbkowanie w opcjach grafiki. Ten poces rozkłada na łopatki nawet najpotężniejsze konfiguracje sprzętowe.

hostman22
26-08-2012, 14:45
Nie będę tworzył oddzielnego wątku zwłaszcza, że tytuł byłby ten sam ;), to lecimy:
potrzebuję pomocy przy złożeniu komputera

Cena: 2500zł i wolałbym tej kwoty nie przekraczać.

Potrzebne podzespoły:
- CPU
- MoBo
- RAM
- Grafika
- Zasilacz
- Dysk lub dyski
- Karta WiFi
- Obudowa

Zastosowanie:
Przede wszystkim programy graficzne (PS, LR, NX, C1 itp) powinien sobie radzić z plikami z d800, obróbka video (vegas)

Gry:
Wydajność w nowych grach nie jest ważna. Wystarczy żeby działał Quake Live i emulatory starych konsol :mrgreen:

Preferencje:
- przede wszystkim szybki procesor i dużo ramu
- duży dysk(dyski?) na archiwizację zdjęć
- czy warto iści w konfigurację dysk SSD 128GB na system i jakiś duży HDD na magazyn?

OC:
Raczej nie planuję, ważniejsza jest stabilna praca.

Byłbym wdzięczny za podanie przykładowych zestaw, nie tylko jakie podzespoły, ale także od jakiego producenta co polecacie (co warto omijać) :)

Kurtz
26-08-2012, 22:32
Czy wazna jest dla Pana cicha praca? Jak bardzo w stosunku do wydajnosci sprzetu?
Co to znacyz dla Pana duzo RAM? W tej chwili duzo to 16GB dla komputera konsumenckiego, powyzej 32GB dla workstation.

Czy nie starczy Panu zintegrowana grafika w processorach intel i5/i7 ? Z dedykowana karta graficzna, 2.5k to nie zbyt wiele na sprzet do obrobki RAWow z D800
Jak duzo obrabia Pan zdjec a jak duzo filmow?

czy warto iści w konfigurację dysk SSD 128GB na system i jakiś duży HDD na magazyn?

To zalezy jak bardoz ceni Pan sobie wygode. Dysk SSD to dodatkowy koszt, dajacy konkretne, acz subiektywnie postrzegane korzysci.
Moim zdaniem warto, zdaniem wielu innych uzytkownikow SSD rowniez. W tej kwestii wiecej pomoze watek o dyskach SSD.

hostman22
26-08-2012, 23:02
Czy wazna jest dla Pana cicha praca? Jak bardzo w stosunku do wydajnosci sprzetu?
Co to znacyz dla Pana duzo RAM? W tej chwili duzo to 16GB dla komputera konsumenckiego, powyzej 32GB dla workstation.
nie musi być aż tak cichy abym na słuch mógł ocenić ile komarów lata mi po pokoju ;)

Czy nie starczy Panu zintegrowana grafika w processorach intel i5/i7 ? Z dedykowana karta graficzna, 2.5k to nie zbyt wiele na sprzet do obrobki RAWow z D800
Jak duzo obrabia Pan zdjec a jak duzo filmow?

nie robię masówek, ale chciałbym aby praca była w miarę płynna. Wiem że za 2500 super kompa się nie złoży ale chce jak najwięcej przyszłościowo czyli może zmiana proca plus dołożenie do tych 32/16 ramu...

To zalezy jak bardoz ceni Pan sobie wygode. Dysk SSD to dodatkowy koszt, dajacy konkretne, acz subiektywnie postrzegane korzysci.
Moim zdaniem warto, zdaniem wielu innych uzytkownikow SSD rowniez. W tej kwestii wiecej pomoze watek o dyskach SSD.
ok rzucę okiem ;)