Zobacz pełną wersję : problem z internetem...
Sapphiron
23-07-2012, 08:31
Czołgiem.
Mam neta po światłowodzie z UPC, niby wszystko ok ale...
Podczepiony pod kabel pokazuje tak jak powinien około 60 download i 6 Upload.
Podczepiony przez wifi wg speedtest'a ma "aż" 6Mb download i 6 upload...
i router i antena wifi tej samej firmy i oba 150mbps B/G/n więc powinno łykać jak młody pelikan...
Ja już wymiękam... o co chodzi?
zielonek430
23-07-2012, 09:26
Ustawiałeś w konfiguracji routera na sztywno standard "n"? Jeżeli jest auto, to sam sobie wybierze i niekoniecznie będzie to najszybszy standard. Jest jeszcze taka opcja,że na obecnym kanale ktoś jeszcze (sąsiad) ma sieć i w takim wypadku trzeba by pobawić się kanałami.
Nic więcej nie przychodzi mi do głowy...
Sapphiron
23-07-2012, 09:30
hmm to ze sztywnym "n" to ciekawe... muszę poszukać...
EDIT:
Nie mogę ustawić na routerze sztywno "n"... jest tylko opcja albo g albo b albo mieszany b/g/n...
Nie mogę ustawić na routerze sztywno "n"... jest tylko opcja albo g albo b albo mieszany b/g/n...Sprawdź czy na g nie jest szybciej.
Jaki zasieg sieci w laptopie? moze masz ustawiony jakis podzial pasma ? Ktory router od UPC?
Sapphiron
23-07-2012, 12:05
rutek Thomson 870UG
Zasięg 100%, jakość 100%.
na ustawionym na sztywno G na speedteście dochodzi do 25... o co kaman bo zbaraniałem...
zielonek430
23-07-2012, 12:55
Standard b działa mniej więcej na 5,5 Mb/s, g to właśnie około 25 Mb/s. Czy sąsiedzi nie mają jakichś sieci bezprzewodowych? Próbowałeś bawić się kanałami?
Sapphiron
23-07-2012, 13:03
na standardzie n było około 6, na standardzie g jest około 25-28, na standardzie b jest 5... zbaraniałem totalnie...
kanały czyste bo mało osób tutaj ma wifi, wg programu do sieci wszyscy na innych kanałach
zielonek430
23-07-2012, 13:06
Czyli Twoje n nie jest n lecz b/g/n z wybranym b
Karta w komputerze na pewno jest w jakiś sposób ustawiona na n? (nie wiem nawet jak, ale może po jej stronie leży problem...)
Sapphiron
23-07-2012, 13:24
karta na pewno jest na n...
dowiedziałem się już że podobno żeby wifi pociągnęło te moje 60mega to musi być w stadardzie 300-450mbps z trzema antenami ruter i min dwiema karta w kompie...
paranoja...
zielonek430
23-07-2012, 13:31
Przed chwilą przeczytałem, że ten router co masz, z całym szacunkiem, ale jest najmniej odpowiednim do szybkiego transferu i to on może stanowić to słabe ogniwo.
Trzeba też liczyć się z tym, że maksymalny transfer jest nieosiągalny dla żadnego ze standardów, choćby przez przeszkody czy inne głupoty typu zakłócenia.
Sapphiron
23-07-2012, 13:35
no cóż, może za jakiś czas zmienię ruter na jakiś porządny ale to za jakiś czas bo chwilowo nie mam hajsu... narazie pocieszę się tymi 25mega ;)
Spróbuj jeszcze pomęczyć UPC o wymianę na router Cisco, powinno być o wiele lepiej. Na pewno tańsza i wygodniejsza opcja niż zakup dodatkowego routera, pomijając koszty połączeń z UPC. ;)
Sapphiron
24-07-2012, 11:10
wymianę z jakiego tytułu?
Mam taki sam zestaw: UPC i router. I sądzę, że problemem nie jest router jeno karta w laptopie lub namieszana konfiguracja.
U mnie nie ma różnicy pomiędzy połączeniem przez wi-fi i przez lan.
Sapphiron
24-07-2012, 11:29
ale ja nigdzie nie mówiłem o karcie w laptopie...
Raczej na pewno nie wymienią ze względu na niską prędkość poprzez wifi, jest chyba nawet zastrzeżenie w regulaminie dotyczące prędkości, chociaż kto wie. Warto spróbować poprzez dział utrzymania klienta, skoro jesteś niezadowolony z tego jak działa usługa. Pamiętaj tylko o opłacie za nieuzasadnione wezwanie technika. Jeśli masz trochę czasu to wg mnie warto spróbować. Mnie udało się wymienić router na modem, chociaż tu jest łatwiej ponieważ gwarantują zewnętrzne ip.
Słusznie, jakoś tak odruchowo utożsamiłem ze swoim sprzętem. Aczkolwiek to bez znaczenia :-). Podtrzymuję co napisałem poprzednio.
Sapphiron
24-07-2012, 11:40
sama karta wifi nie jest konfigurowalna albo nie wiem jak. na płycie są tylko sterowniki i tyle. podłączasz i działa.
We właściwościach urządzenia - tyle, że chyba nie ma potrzeby gmerania w tym, bo ustawienia domyślne są co najmniej wystarczające.
Pozostaje zatem możliwość, że sama karta działa kiepsko. Masz możliwość przetestowania innej?
zielonek430
24-07-2012, 12:12
A próbowałeś może sprawdzić wi-fi innym komputerem/laptopem z kartą działającą w standardzie "n"? Jak masz taką możliwość, to spróbuj.
Sapphiron
24-07-2012, 13:54
Zero innych możliwości...
Sapphiron
24-07-2012, 16:50
A próbowałeś może sprawdzić wi-fi innym komputerem/laptopem z kartą działającą w standardzie "n"? Jak masz taką możliwość, to spróbuj.
Karta która mam działa w standardzie n... Tylko problem chyba jest po stronie rutka bo i na tel i na lapku jest max 25mega...
zielonek430
24-07-2012, 17:11
Rozumiem, że przy b/g/n max na wszystkich urządzeniach jest to 6 Mb/s? Jeżeli tak, to najprawdopodobniej wina routera.
Sapphiron
24-07-2012, 18:29
Tak, w trybie mieszanym jest max 6mega, na sztywnym g jest max 26.
To może warto jeszcze spróbować zresetować router i od początku skonfigurować sieć. O ile pamiętam poza ustawieniem nazwy sieci i sposobu zabezpieczenia dostępu nie ruszałem niczego.