PDA

Zobacz pełną wersję : Grip do Nikona D800 (MB-D12?)

Jacek_Z
23-07-2012, 00:21
Ktoś ma, używa? Jakieś uwagi ?
Na razie jest chyba jeden zamiennik Pixel Vertax D12 www.pixelhk.com/Proshow.aspx?id=184 (http://www.pixelhk.com/Proshow.aspx?id=184)
ale chyba tego nikt nie ma?

Sorry, widzę, że jeszcze MeiKe wypusciło gripa. Ale jakoś nie ufam Meike (patrząc po perypetiach z gripami do D700).

jasiu76
23-07-2012, 08:56
Tez szukalem zamiennika i znalazlem ten film na nikon rumors http://nikonrumors.com/2012/07/19/fake-mb-d12-battery-grips-for-the-d800-are-they-worth-it.aspx/

Dostepne sa na ebay. Ja milem meike z d7000 i bylo OK.

fotopstryk6x6
23-07-2012, 18:08
Tez szukalem zamiennika i znalazlem ten film na nikon rumors http://nikonrumors.com/2012/07/19/fake-mb-d12-battery-grips-for-the-d800-are-they-worth-it.aspx/

Dostepne sa na ebay. Ja milem meike z d7000 i bylo OK.

super ,obejrzalem filmik , są linki na tego za 70 , 100 i 400 dolarów , za 400 to oczywiście nikonowski , 4 x taniej to jest coś , powiedzcie Panowie czy nie ma zamiennika D-800 za jakieś 2 i pół tysiąca , byłbym zainteresowany : )
pozdrawiam

Pawel92
23-07-2012, 20:54
Moja Pani używa go od trzech miesięcy bardzo intensywnie. Cóż powiedzieć: po prostu działa :wink: Jest zadowolona i na nic nie narzeka. Poprzednio używała non stop MB-D10, nie widzi różnicy. Niestety nie mamy porównania z żadnym ze nieoryginalnych.

sevenoo
23-07-2012, 21:33
dobry jest oryginalny, jedyne co widze to chyba gorszej jakosci plastik na "wsadzie do aku" albo moj juz byl mocno wyslizgany w d700:)

jasiu76
24-07-2012, 11:16
http://nikonrumors.com/2012/07/24/phottix-bg-d800-battery-grip-for-nikon-d800e-now-available.aspx/

Jacek S.
09-08-2012, 23:03
Pojawił się pierwszy zamiennik na allegro: http://allegro.pl/pixel-mb-d12-grip-battery-pack-nikon-d800-d800e-i2551094608.html

Ciekawe czy nie będzie rewelacji jak z D700?

Siupes
17-08-2012, 05:47
Dste wydaje sie byc popularny.
dpreview forum (http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1021&thread=42133899)
Wlasnie go kupilem razem z zamiennikiem en-el18a 3900mah wiec za pare tygodni bede mogl cos wiecej powiedziec.

Siupes
05-09-2012, 02:43
wiec grip do mnie dotarl, poza lekka roznica w odcieniu gumy pasuje do wykonczenia d800.
Mozna sie przyczepic do minimalnego luzu po stronie kart pamieci, i lekkiego niedopasowania przodu szufladki z bateria.
Przyciski i kolka sa lekko luzniejsze od tych na body.
zamiennik en el 18a nie pokazuje pelnego info w menu, jednak dzieki super cenie i wielkiej pojemnosci mu to wybacze.
zauwazylem tez ze musi byc poprawnie i delikatnie wlozony, inaczej pokazuje blad baterii.
jak go rozladuje to chetnie sprawdze ile sie laduje, przy 3900mah pewnie zajmie mi chwile zanim dojde to tej fazy.
No i oczywiscie d800 z gripem jest ciezkie jak diabli.
i tyle radosci dzieki nikonowi i niedostepnosci en-el15 i w sumie za cene jednej baterii.

jjj
05-09-2012, 07:06
...i niedostepnosci en-el15
http://www.fotoplus.pl/akcesoria/zrodla-zasilania/Nikon/ENEL-15/

...od ręki ;)

Siupes
05-09-2012, 12:10
http://www.fotoplus.pl/akcesoria/zrodla-zasilania/Nikon/ENEL-15/

...od ręki ;)

Dzieki, w chinach, japoni i na florydzie tez pewnie dostepny od reki ;)

Kacperus
10-09-2012, 16:07
W dniu dzisiejszy zostałem posiadaczem PiXeL Vertax D12 Battery Grip. Pomijając pudełko, przejdę do zawartości. Otrzymujemy grip z tacką na baterię, tacką na 8 szt baterii AA, zapakowaną w woreczek rodem z obiektywów Samyang. Wszystko ładnie i gustownie.
Wykonanie na bardzo dobrym poziomie (porównuje z oryginalny MB-D10 i wytworem Delty do D300). Spasowanie tak jak się należy, nic nie odstaje, całkowity brak luzów. Plastik posiada charakterystyczną fakturę nie odbiegającą od tej na D800. Gumy moim zdaniem są trochę bardziej błyszczące, w dotyku takie jak na body, faktura jest podobna, trzeba się przyjrzeć aby dostrzec różnicę.
Gumy należycie spasowane.
Spust działa, jak należy, wybierak wielofunkcyjny chodzi z należytym oporem, pokrętła nastawcze chyba nieznacznie luźniejsze niż te na body, może to moje subiektywne odczucie.
Zestaw D800 + grip + 24-70 wygląda ogromnie i tak też waży.

mariusz67
28-09-2012, 21:41
Czy ktoś porównywał newell i meike oba w tej samej cenie na allegro 259 pln ?

jasiu76
18-10-2012, 21:45
Do osób używających zamienników. Na znanym portalu Alleg... można zauważyć, że sprzedaż zamienników jest wysoka. Jak sprawują się gripy i jakie marki posiadacie ? Z góry dziękuję za odp.

Malikus
22-10-2012, 19:24
Czy ktoś z użytkowników posiada ten grip wraz z EN-EL18 ? Jestem ciekaw czy przy tej baterii aprat działa szybciej niż przy standardowej ? D700 np. dało się odczuć tą różnicę.

kashpir
22-10-2012, 20:01
Do osób używających zamienników. Na znanym portalu Alleg... można zauważyć, że sprzedaż zamienników jest wysoka. Jak sprawują się gripy i jakie marki posiadacie ? Z góry dziękuję za odp.

Od kilku dni jestem posiadaczem Pixel Vertax. W sklepie porównywałem ten grip z Meike, Meike na gumie posiada całkiem inną strukturę niż D800 (bardzo drobny wzór), Pixel gumę ma podobną do tej z D800. Ponadto Pixel ma głęboki rowek na chwycie (tam gdzie lądują końcówki palców).
Grip sam w sobie nie ma luzów, jednak włożony do środka koszyczek z akumulatorkami (8xAA) ma mały luz, który powoduje wrażenia luzu na gripie. Przy włożonym koszyku z EN-EL15 nie zauważyłem takiego efektu. Mam zamiar włożyć coś obok koszyka z akumulatorkami, bo ten luz koszyka powoduje u mnie sprawdzanie luzu na pokrętle mocującym grip ;)

Ogólnie z gripa jestem zadowolony. Wszystko działa jak ma działać, z 8xAA jest 6fps w DX.
EN-EL18 nie posiadam.

TomaSzSz
22-10-2012, 20:32
Dajcie sobie spokój z tymi zamiennikami... naprawdę nie warto.

Siupes
26-10-2012, 05:18
zamiennik oszczedzil mi prawie $1000, jak dla mnie warto. Z drugiej strony, gdybym robil zdjecia zarobkowo to faktycznie nie warto.

Malikus
28-10-2012, 23:38
Gdybyś ktoś chciał, tutaj bardzo fajnie opisano i pokazano grip od Pixel'a: LINK (http://www.frescoglobe.com/2012/07/17/pixel-vertax-d12-grip-for-nikon-d800/)

kazziz
29-10-2012, 13:47
a ja dzisiaj byłem rano w abfoto po drodze do pracy i zobaczyłem, że MB-D12 potaniały do 1200... :)

Malikus
29-10-2012, 13:54
No to coraz lepiej. Moze dobije na swieta do 1000zl :)

Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2

kazziz
29-10-2012, 14:51
Na razie MB-D10 i 11 dobily. To tylko 106zl na 10 rat miesięcznie :D who knows.

kazziXperia + Tapatalk 2

Malikus
31-10-2012, 20:56
Dzisiaj odebrałem z FJ gripa nikona. Po odpakowaniu go i zamocowaniu stwierdziłem że warto było. Jakość względem gripa do D700 o wiele lepsza.

Fatman
31-10-2012, 21:59
Czy ktoś porównywał newell i meike oba w tej samej cenie na allegro 259 pln ?

Przez chwilę i przez przypadek :-) miałem Newella -odradzam ;-) Plastyczny bardzo -cały jakby z gumy. Mocniejszy uścisk i się uginał. Battery drain podczas używania (max około 1700 zdjęć na aku, podczas gdy z użyciem Pixel Vertaxa zrobiłem 2722 zdjęcia). Resetuje co jakiś czas ustawienie ilości wykonanych zdjęć (nie można sprawdzić w menu ile zdjęć zostało wykonanych od ostatniego ładowania).

kazziz
02-11-2012, 12:17
Info o en-elen-el15 - dziesiątki razy ;)

W momencie zakupu w ABFoto D800 za 9999 można dostać gripa za 1000. Czyli jednak spadło przed świętami! :D

Fajna promocja, szkoda że tylko dla nowych klientów...

kazziXperia + Tapatalk 2

lok_men
02-11-2012, 18:10
ludzie, jeżeli ktoś kupił w kraju grip do D800 to gdzie, jeśli mogę spytać?, ponieważ stoję przed zakupem. Parę ofert znalazłem na allegro, ale wolałbym kupić w jakimś sprawdzonym sklepie, gdzie już ktoś kupił i jest zadowolony a najlepiej jak mógłbym na początku sprawdzić organoleptyczne a nie tylko na monitorze zobaczyć pozdr!

Malikus
02-11-2012, 18:23
Foto-Joker Bielsko-Biała, dostępne od ręki za 1199 PLN. Jak kupowałem dla siebie, były jeszcze 4 sztuki.

kichu
02-11-2012, 18:35
a w Nikon Store bardzo dobra cena, na ladowarke od duzych baterii (799 brutto z wysylka)

http://store.nikon.pl/akcesoria-lustrzanki-zasilanie-%C5%82adowarki-do-lustrzanek-jednoobiektywowych/%C5%82adowarka-mh-26/VEA011EA/details#.UJP2H8WzJ8E

lok_men
02-11-2012, 19:16
Aha zapomniałem dodać, że nie chodzi mi o oryginalny grip tylko firmy Pixel Vertax. pozdr. za zamiary z góry dziękuję!

Sławek W-wa
02-11-2012, 22:29
Aha zapomniałem dodać, że nie chodzi mi o oryginalny grip tylko firmy Pixel Vertax. pozdr. za zamiary z góry dziękuję!

Kolego, nie dopisałeś w jakim mieście interesowałoby Cię "organoleptyczne" zbadanie grip'a.
Np. w W-wie ma na miejscu w sklepie MultiFoto na J.Pawła, możesz również porównać sobie z Meike MB-D12

Kryhu
03-11-2012, 22:31
Czy istnieje coś takiego jak odpowiednik zestawu PDK-1 (D700) dla D800?

kichu
03-11-2012, 23:14
raczej nie - trzeba kupowac wszystko osobno

gripa, ladowarke MH-26, baterie EN-EL18 i zaslepke BL-5

Hektor
04-11-2012, 10:32
Czy ktoś z użytkowników posiada ten grip wraz z EN-EL18 ? Jestem ciekaw czy przy tej baterii aprat działa szybciej niż przy standardowej ? D700 np. dało się odczuć tą różnicę.

A tak na marginesie, czy jesteście pewni, że można zainstalować w tym gripie EN-EL18? Szukałem (fakt, może trochę pobieżnie) informacji w sieci i nie znalazłem niczego o współpracy MB-D12 i EN-EL18.

kichu
04-11-2012, 15:26
wpisz w google "D800 with EN-EL18" - pierwszy link, ktory wyskakuje

http://www.robertotoole.com/2012/05/04/d800-6fps-accessories/

Jarek78
03-12-2012, 19:28
Kupiłem dzisiaj grip Pixel Vertax D12, na półce w sklepie stał jeszcze o 100 zl tańszy Meiko. Ogólnie lepiej w dłoniach leży mi Pixel jest tech chyba bardziej kanciasty od Meiko, jednakże Meiko ma przewage w dwustopniowym spuscie migawki. Ten z Pixela miekki jak palec w masło nie do końca mnie zachwyca... CO do wykoania - na zdjeciach w necie wyglada super, w praktyce mam wrazenie jak w tej reklamie McDonalda gdzie w karcie dan usmiechaja się do mnie soczyste hamburgery z zielona sałata i pomidorem a z "kasy" odbieram taka namiastkę..

Nie wiem czy też tak macie ale po włozeniu baterii wyczywa sie luz w szufladce. jakby brakowalo ciut spasowania z gripem.

zoom2
03-12-2012, 21:15
Znam Pixel Vertaxa D12 . Nigdy nie używałem oryginalnych gripów Nikona. Mam natomiast doswiadczenie z oryginałami Canona ( od obydwu piatek, analogowej trójki i analogowej piątki)
Na tle canonowskich Pixel jest plastikowy. Jak napisałem nie znam gripów Nikona ale wątpie by były mniej solidne od Canona.
Więc plastikowy "feeling" Pixela jest oczywisty. Co do innych rzeczy to mam podobne odczucia do Jarka.
Ale ogólna ocena jest jak najbardziej pozytywna. Mimo tych wszystkich ochów i achów pracuje sie tym całkiem dobrze. Z 80-200 który miniaturowy nie jest też dobrze daje rade.
Pewnie ,że oryginąl jest lepszy ale swoje kosztuje.. Ja uważam ,że warto (a nawet bardzo warto) kupić Pixela.
A jeśli ktoś uzna że to nie jest to o co chodzi to na 100 procent oryginał spełni jego wymagania .Tylko będzie to 3 razy droższe.
Jak dla mnie ta podróbka jest bardzo OK. I nie chodzi tylko o cenę (bo to oczywiste) tylko o naprawdę całkiem solidne wykonanie.

Fatman
03-12-2012, 21:21
Przy Pixelu, gripy Meike i Nevell wypadają o wiele słabiej -są po prostu miękkie........... uginają się pod naciskiem.

Jarek78
03-12-2012, 21:46
Za krotko trzymałem Meike zeby stwierdzic to o czym piszesz Fatman ale znając Twoje doświadczenie pewnie tak jest. Te szufladę będę musiał czyms obwiązac i dopiero wkładać (może bedzie ciasniej właziło) bo teraz w pionie mam wrażenie, że pod małym palcem mam luźną szufladke ktora zaraz wypadnie, do tego ten wku... stukot przy kazdym przechyleniu aparatu.

To czy grip oryginalny czy podróbka - kwestia wyboru.Ja za różnicę w cenie wolę dokupic dodatkowe akku do D800, czy jakies szkiełko typu 35-50 ze stałym światłem. WYdaje mi sie , że cena za oryinalny grip Nikona jest lekko przesadzona...

Co ciekawe - grip Pixela do Canona 5 Mark III jest o 70 zl tanszy niz D800 :)

zoom2
03-12-2012, 22:03
Znowu zgoda.
Jak by mi dawano za taką samą kasę oryginał to biorę bez zastanowienia. Ale pixel mimo wszystko jest wystarczająco dobry ( mimo swoich niedoskonałości) ,tak że wolę te kilka stów zostawić sobie na potem

lok_men
04-12-2012, 16:42
Chłopy jeżeli chodzi o trochę luźną szufladkę to ja ten problem rozwiązałem w bardzo prosty sposób: kawałek dętki rowerowej+nożyczki. Trochę się przy tym namęczyłem dopóki udało mi się pomierzyć i wyciąć właściwie dopasowaną uszczelkę, ale udało się podkleiłem ją do szufladki, żeby mi luźno nie latała przy wyjmowaniu i wkładaniu i teraz nie mam jakiegokolwiek luzu a przy okazji po części grip został dodatkowo uszczelniony;), także polecam ten sposób, jeżeli kogoś to będzie wkurzać. Szczerze powiedziawszy to w oryginalnym gripie do D300s też miałem minimalny luz, ale nie taki jak w przypadku tego gripa Pixela do D800. pozdr.

szklarek
10-01-2013, 10:56
Ja właśnie też zastanawiałem się nad zamiennikiem i mój wybór padł na Pixela. Jak dotrze potestuję i opiszę co i jak. ;)

Mathis
14-01-2013, 21:58
Ja mam grip Meike i nie mogę złego słowa powiedzieć na niego, mam wrażenie że to najlepiej zrobiony zamiennik z jakim miałem doczynienia. Guma praktycznie nie różni się od tej na D800, reszta jest gorsza ale bez przesady.
Mam tylko jeden problem/pytanie - czy jest grip zamiennik w który można włożyć EN-EL 18? Bo wychodzi mi, że styki w gripie są po drugiej stronie niż w EN-EL 18 i ta nie bedzie pasowała. Czy pozostaje oryginał, czy któryś zamiennik obsługuje EN-EL 18?

szklarek
16-01-2013, 19:42
Właśnie dotarł do mnie grip od Pixela. Bardzo fajnie wykonany, faktura pasująca do reszty body. Ogólnie na plus. Z problemów to zbyt lekko działający spust poziomy i jakby nie zawsze reagujący tak jak chcę. A druga sprawa to problem z drugą baterią. Kupiłem zamiennik en - el 15 i zdarza się, że na aparacie wyskakuje problem z baterią. Pokazuje, że jest pusta. Nie wiem czy to wina grip'a zamiennika baterii czy może tego, że ten zamiennik trochę tak jakby luźny w środku. Niestety nie mogę porównać do oryginalnego grip'a bo nie miałem okazji się nim dłużej bawić.

LudwikXVI
16-01-2013, 23:04
Z problemów to zbyt lekko działający spust poziomy i jakby nie zawsze reagujący tak jak chcę. A druga sprawa to problem z drugą baterią. Kupiłem zamiennik en - el 15 i zdarza się, że na aparacie wyskakuje problem z baterią. Pokazuje, że jest pusta. Nie wiem czy to wina grip'a zamiennika baterii czy może tego, że ten zamiennik trochę tak jakby luźny w środku. Niestety nie mogę porównać do oryginalnego grip'a bo nie miałem okazji się nim dłużej bawić.

Jak mówi mój friend "Tanie mięso jedzą psy". Dałeś 10.000 zł na body, obiektyw też pewnie masz Nikona, a nie obcięty słoik po ogórach ?! Czas spokojnie dozbierać na oryginał i cieszyć się jakością miły "szklarku".

Mathis
17-01-2013, 16:30
Właśnie dotarł do mnie grip od Pixela. Bardzo fajnie wykonany, faktura pasująca do reszty body. Ogólnie na plus. Z problemów to zbyt lekko działający spust poziomy i jakby nie zawsze reagujący tak jak chcę. A druga sprawa to problem z drugą baterią. Kupiłem zamiennik en - el 15 i zdarza się, że na aparacie wyskakuje problem z baterią. Pokazuje, że jest pusta. Nie wiem czy to wina grip'a zamiennika baterii czy może tego, że ten zamiennik trochę tak jakby luźny w środku. Niestety nie mogę porównać do oryginalnego grip'a bo nie miałem okazji się nim dłużej bawić.

Po ile są te zamienniki? Oryginalna bateria to 250zł, ile takich baterii potrzebujesz że trzeba się pchać w zamiennik? Nawet przy zakupie 4szt aku - daje to 1000zł mam zasilanie na tydzień/dwa tygodnie wyjazdu - to da ponad 5tyś zdjęć.

dodzi
18-01-2013, 10:19
Ja kupiłem gripa od Newell`s jakoś na początku grudnia. Opinia:
Wdg mnie bardzo dobry grip za śmieszne pieniądze.
Zrobiłem od tego czasu ponad 8 tyś zdjęć, większość w pionie: nie zauważyłem śladów użytkowania oraz luzów itd.
Wiadomo można się doczepić: ta guma ma inny odcień,plastik przy teście siłowym nie jest tak mocny jak w nikonie ale Panowie do póki spełnia swoje zadanie i nie ma z nim problemu, to nie widzę powodów żeby płacić za oryginał czy też narzekać.
P.S.
Grip używam z oryginalną bateria.

Fatman
18-01-2013, 10:26
dodzi, sprawdź czy Twój grip nie resetuje co jakiś czas licznika wykonanych zdjęć od ostatniego ładowania. Oraz ogólną wydajność akumulatora. Testowałem dwie sztuki gripa Newella i w obu był problem z resetowaniem licznika, oraz większym poborem zasilania z aku umieszczonego w gripie.

dodzi
18-01-2013, 10:38
Jeżeli chodzi o licznik to nie zauważyłem problemu ale zwrócę przy kolejnej sesji na to uwagę:D
A co do zwiększonego poboru zasilania z aku to jest to całkiem możliwe ze zzera ale przeważnie jak wracam z całodniowej sesji : video+foto to zostaje mi jeszcze trochę energi w zapasie wiec nie mam z tym problemu przez co tego nie analizuje:p
Teraz mi się przypomniało że parę razy wyskoczył błąd baterii ale po wyłączeniu i włączeniu po prostu znikał:)

Fatman
18-01-2013, 11:14
A aku oryginalne czy zamiennik ?

pgaik
18-01-2013, 11:19
P.S.

Fatman ten Twój grip od pixela jak się sprawuje?

dodzi
18-01-2013, 11:19

Orginalne kupione w FotoPlusie:)

EDIT:
Ajj wysłaliśmy w tym samym momencie:D

Jacek S.
06-02-2013, 19:03
Powiedzcie, do czego służy gniazdo (chyba mini usb) z przodu gripa pod uchylanym znaczkiem Pixel? Nie znalazłem żadnych informacji w instrukcji na ten temat.

Edit.
http://www.dpreview.com/articles/7218581619/accessory-review-pixel-vertax-d12-grip-for-nikon-d800e/print
Tu piszą, że do aktualizacji oprogramowania gripa. Dość dziwne. Możecie to potwierdzić?

greatadrian
07-02-2013, 13:54
Powiedzcie, do czego służy gniazdo (chyba mini usb) z przodu gripa pod uchylanym znaczkiem Pixel? Nie znalazłem żadnych informacji w instrukcji na ten temat.

Edit.
http://www.dpreview.com/articles/7218581619/accessory-review-pixel-vertax-d12-grip-for-nikon-d800e/print
Tu piszą, że do aktualizacji oprogramowania gripa. Dość dziwne. Możecie to potwierdzić?

Tak, do tego ono właśnie służy. Np. na wypadek gdyby Nikon postanowił zablokować ten grip ;)

stig
07-03-2013, 23:37
Panowie, czy ktoś z Was używa D800 z gripem innego producenta niż Nikon?

morzon
07-03-2013, 23:38
Tak. Ja mam Pixela. Co Ci trzeba wiedzieć?

stig
07-03-2013, 23:42
Tak. Ja mam Pixela. Co Ci trzeba wiedzieć?Interesuje mnie tylko jego… „stabilność”. Nic się nie kisi podczas pracy – jakieś braki w dopływie prądu, etc.?

A przy okazji, ma ktoś Phottixa?

morzon
07-03-2013, 23:44
Do tej pory ani razu nic się nie działo. Mam od trochę ponad miesiąca, kilka sesji i zleceń tym obskoczyłem. Nie czuję żadnego jakiegoś dyskomfortu (z D700 miałem MB-D10, więc wiem jak działa oryginał), ze to zamiennik. Nawet fajniej wybierak działa niż w poprzednim.

stig
07-03-2013, 23:47
Do tej pory ani razu nic się nie działo. Mam od trochę ponad miesiąca, kilka sesji i zleceń tym obskoczyłem. Nie czuję żadnego jakiegoś dyskomfortu (z D700 miałem MB-D10, więc wiem jak działa oryginał), ze to zamiennik. Nawet fajniej wybierak działa niż w poprzednim.Ok. Dzięki. Nie orientujesz się może, jak się ten Pixel ma do Phottixa? Będę zamawiał sporo gratów w jednym sklepie, w którym mają tylko Phottixa, a licząc na rabat, nie chciałbym się rozdrabniać, i szukać Pixela w innym miejscu.

Fatman
07-03-2013, 23:47
Interesuje mnie tylko jego… „stabilność”. Nic się nie kisi podczas pracy – jakieś braki w dopływie prądu, etc.?

Zero problemów -używam od kilku miesięcy. Działa dokładnie tak jak oryginał. Porównywałem tylko z Newellem -ten niestety miał problemy (lekki battery drain, resetowanie licznika zdjęć/aku).

stig
07-03-2013, 23:52
Zero problemów -używam od kilku miesięcy. Działa dokładnie tak jak oryginał. Porównywałem tylko z Newellem -ten niestety miał problemy (lekki battery drain, resetowanie licznika zdjęć/aku).Ok. Dzięki za potwierdzenie dot. Newella. Gdzieś mi się też obiło o uszy, że to nie jest najlepszy zamiennik.

morzon
07-03-2013, 23:56
Phottixa nie znam. Ale z tego co czytałem jedynym słusznym zamiennikiem jest Pixel, więc tego zamówiłem... Fajne jest też to, że faktura gumy jest taka sama jak na aparacie, nie różni się, wygląda całość jak komplet.

Seeth
08-03-2013, 00:01
Ja używam Phottixa od 3 miesięcy i wszystko działa jak powinno, zero problemów.

stig
08-03-2013, 00:05
Ja używam Phottixa od 3 miesięcy i wszystko działa jak powinno, zero problemów.Dzięki. A jak jego wykonanie? Też spasowany z materiałem body?

Seeth
08-03-2013, 09:26
Może idealnie nie jest bo po stronie spustu aparatu widać, że jest minimalnie większy o 0,5mm ale oczywiście w niczym to nie przeszkadza, po za tym jest solidnie wykonany i dobrze się trzyma.
jak byś chciał to mogę zrobić jakieś zdjęcie tego zestawu.

stig
08-03-2013, 09:48
Może idealnie nie jest bo po stronie spustu aparatu widać, że jest minimalnie większy o 0,5mm ale oczywiście w niczym to nie przeszkadza, po za tym jest solidnie wykonany i dobrze się trzyma.
jak byś chciał to mogę zrobić jakieś zdjęcie tego zestawu.Dzięki, ale niekoniecznie. Aż takim purystą w kwestii sprzętu nie jestem i prawdę mówiąc jedynie z ciekawości zapytałem.

JanTarn1
21-03-2013, 00:25
Czy ktoś używa lub testował zamiennik gripa do D800 oznaczony symbolem BG-2J, chyba firmy Travor, ponoć posiadający metalowy szkielet?
Znalazłem takie coś tu:
http://www.travor-shop.de/Batteriegriffe/Griffe-fuer-Nikon/Batteriegriff-BG-2J-aus-Magnesium-fuer-Nikon-D-800::21.html?XTCsid=sh4o96823nqriqmflo0ov07dj3

zoom2
24-03-2013, 19:23
Bez względu na wykonanie uważam że ten grip przekroczył poziom cenowy jaki można wydać na podróbę.
Ja byłem zadowolony z Pixela Vertax D12 ale on kosztował 1/3 oryginału.
A ten o który się pytasz jak na "nie oryginał" jest za blisko ceny oryginału.

JanTarn1
25-03-2013, 18:33
Sprawdze vertaxa. Ale z mojego doswiadczenia roznica miedzy gripem magnezowym a plastikowym jest jednak duza. Dla mnie warta doplaty -jesli obecnie trudno dostac uzywany oryginal w dobrej cenie.

zoom2
25-03-2013, 19:14
Vertax jest naprawdę dobry technicznie ale najlepsze w nim to , że kosztuje 1/3 ceny oryginału. Gdyby kosztował 2/3 to ja bym kupił oryginał.
Wszelkie podróby jakie ja mam wynikają wyłącznie z aspektu finansowego.
Oryginały najczęściej są lepsze. No i przyjemność z posiadania "metki"

JanTarn1
25-03-2013, 20:10
Rzeczywiście Vertax ma same dobre opinie i zachęcającą cenę (400 zł?). Metka mnie nie interesuje, ale wiadomo - kupując zamiennik chcę mieć pełną zgodność z body i go nie usmażyć. Widziałem test (filmik) tego Travora (600 zł) i oceniono go też dobrze. Ale jeśli ktoś miał osobistą styczność (sprzedają go na eBay.de), to byłbym wdzięczny za opinię użytkownika.

jacasj
30-03-2013, 17:33
Witam, mam pytanie do posiadaczy Pixela. Zauważyłem u siebie, że jak mam wyłączony aparat i kręcę pokrętłami na gripie to zapala mi się zielona dioda w body. Czy u Was też tak jest?

jacasj
03-04-2013, 08:30
Odpowiedź uzyskałem w innym wątku. Kręcenie pokrętłami na gripie przy wyłączonym aparacie powoduje zapalanie się diody. W oryginalnym gripie ten efekt nie występuje. Czy ktoś mógłby sprawdzić jak jest z gripami innych producentów?

Mathis
09-04-2013, 19:54
Krótkie pytanie do posiadaczy zamienników gripów do D800, czy przyśpiesza wam seria w trybie DX?
Do tej pory nie korzystałem z trybu seryjnego innego niż FX bo po prostu nie było takiej potrzeby, ale dzisiaj taka się zrodziła i zauważyłem, że nie ma znaczenia czy robię serią z gripem czy bez, nada mam 5kl/s :/
Czy seria przyśpiesza tylko przy oryginalnym gripe? Baterie są oryginalne.

przem426
22-04-2013, 14:14
zdjęcia seryjne w DX 6fps tylko przy 8xAA lub EN-EL18.
EN-EL15 ma za niskie napięcie na wyjściu...

kupiłem grip tylko po to żeby mieć 6fps, nie doczytałem że z EN-EL15 ni huhu....
(grip oryginalne MB-D12, aku też nikon)

stig
22-04-2013, 14:20
kupiłem grip tylko po to żeby mieć 6fps, nie doczytałem że z EN-EL15 ni huhu....Hu-hu, ale z cropem 1,2. W instrukcji jest napisane.

kashpir
22-04-2013, 20:39
Nie bardzo. Z EN-EL15 max to 5fps, z AA 6fps.

dem
16-05-2013, 10:47
Z cropem 1.2, jest 5fps, z cropem DX 6fps.

kashpir
16-05-2013, 14:41
Z cropem 1.2, jest 5fps, z cropem DX 6fps.

Z AA w koszyku. Z EN-EL max 5fps.

pawelsul
16-05-2013, 23:38
Tak z ciekawosci zapytam - Uzywacie AA (np eneloop) w koszyku zamiast akumulatorka? Ile mniej wiecej zdjec mozna zrobic zanim baterie nie padna w gripie?
Pozdr

kashpir
17-05-2013, 08:18
Ja używam głównie AA. Testów długodystansowych nie robiłem (max 100-200 zdjęć), ale biorąc pod uwagę, że w koszyku mieści się 8xAA to zapas jest spory :)

Jacek_Z
17-05-2013, 09:46
Ja używam głównie AA. Testów długodystansowych nie robiłem (max 100-200 zdjęć), I doładowujesz po 200 zdjęciach? Szkoda akku, spadnie ci szybko ich pojemność.
Ja obojetnie w czym (telefon, aparat) i obojetnie jakie akku to rozładowuje do końca. Taki (stary) nawyk.

kashpir
17-05-2013, 13:12
No tak, ale musiałbym nosić ze sobą zapasowe 8 AA. A że gripa używam średnio raz na dwa tygodnie, a czasem zapominam aku doładować, to chyba trochę pożyją.
Tym bardziej, że producent eneloopów twierdzi, iż nie posiadają one efektu pamięci (a producenci piszą zawsze samą prawdę ;)

Jacek_Z
17-05-2013, 13:45
Samiutką :)
enelopy długo trzymają, po 2 tygodniach i 200 zdj nie trzeba ich ładować :)

Yanis
21-05-2013, 23:51
Zaopatrzyłem się w te czarne eneloopki (2400 mAh). W przyszły weekend będę na pokazach lotniczych, więc pewnie będę seriami pstrykał. Do tego prądożerny tele... Sam jestem ciekawy, jak długo pociągną :)

chory
22-05-2013, 14:33
Co prawda ja seriami nie strzelam, ale czesto robie na dlugich czasach (2-10mins) plus normalne uzytkowanie i 8 eneloopow wystarcza spokojnie na, powiedzmy, dlugi weekend. Oryginał w body traktuje jako zapas na czarna godzine.

morzon
24-05-2013, 10:34
Kufa... Wczoraj sie zorientowałem, że wypadł mi gdzieś z gripa Pixela... wybierak ;| Nie wiem czy gdzieś się zahaczył czy po prostu obluzował i wypadł, w każdym razie zieje dziura po dżojstiku i nie bardzo wiem co zrobić. Da się to jakoś naprawić, zamówić część, do serwisu dać? Mocno irytująca rzecz szczerze mówiąc...

Atum
23-07-2013, 15:53
Napiszcie proszę ile dokładnie fps w trybie DX i FX można wyciągnąć przy gripie pixel i oryginalnym jeśli ktoś używa.Pytam ponieważ głównie zależy mi na przyspieszeniu puchy, montując gripa.

przem426
23-07-2013, 20:51
Napiszcie proszę ile dokładnie fps w trybie DX i FX można wyciągnąć przy gripie pixel i oryginalnym jeśli ktoś używa.Pytam ponieważ głównie zależy mi na przyspieszeniu puchy, montując gripa.

D800 bez gripa

FX - 4fps
1.2 - 5fps
DX - 5fps

D800 + MB-D12 z EN-EL15

FX - 4fps
1.2 - 5fps
DX - 5fps

D800 + MB-D12 z 8x AA

FX - 4fps
1.2 - 5fps
DX - 6fps

D800 + MB-D12 z EN-EL18 (w teorii, nie mam EN-EL18, z tego co wiem tak powinno być.)

FX - 4fps
1.2 - 5fps
DX - 6fps

MB-D12 oryginalny.

Atum
23-07-2013, 22:32
Wielkie dzięki za info. W takim razie muszę się powżnie zastanowić czy 1 klatka na s więcej wartuje 1200 zł

kichu
23-07-2013, 22:38
Ona jest warta zdecydowanie wiecej - bo musisz kupic gripa (ok 1200), duza baterie (ok 500), ladowarke do duzej bateri (799) i zaslepke do gripa umozliwiajaca uzywanie go z duza bateria (okolo 100). Czyli okolice 2500 PLN :)

przem426
23-07-2013, 22:58
Ona jest warta zdecydowanie wiecej - bo musisz kupic gripa (ok 1200), duza baterie (ok 500), ladowarke do duzej bateri (799) i zaslepke do gripa umozliwiajaca uzywanie go z duza bateria (okolo 100). Czyli okolice 2500 PLN :)

8x aku AA wystarczy. na białych eneloopach działa to bardzo długo i sprawnie.

Atum
25-07-2013, 11:26
8x aku AA wystarczy. na białych eneloopach działa to bardzo długo i sprawnie.

A jakie akumulatory AA polecacie ? Szukać czegoś konkretnego ?

Ark
25-07-2013, 16:37
A jakie akumulatory AA polecacie ? Szukać czegoś konkretnego ?

Odpowiedź już padła ;-)

... na białych eneloopach...

szymonvader
15-10-2013, 15:08
Witam, poszukuje rownież gripu do 800. Obecnie na rynku pojawiają się magnezowe zamienniki. Czy ktoś używa lub Ci, którzy maja zamienniki są z nich zadowoleni? Nie uśmiecha mi się płacić ~1200 zł ale z 2 strony mam do 700 mb-d10 nikona i nie użył był zamiennika(spr kiedyś jakiegoś chińczyka).

JanTarn1
15-10-2013, 22:19
Możesz podać link do w/w oferty zamiennika magnezowego gripa do D800?

szymonvader
15-10-2013, 23:36
Sory pisze z tel. Wpisz na ebay magnesium md-b12 i powinno Ci znaleźć. Ceny od ~ 300 zł do ~ 600 zł. Ja raczej wezme oryginał, przy tej cenie aparatu nie bede ryzykowal.

stig
16-10-2013, 07:47
Wpisz na ebay magnesium md-b12 i powinno Ci znaleźć.Łatwiej znajdzie jeśli wpisze „mb-d12”. ;)

szymonvader
16-10-2013, 09:40
Mój błąd, pozno było i nie zauważyłem. Wpisz zgodnie z tym co kolega wyżej. Ja dzisiaj zakupiłem w FJ oryginał za 1111 zl. Przy tej kwocie za body te 500 zł nie jest az tak bolesne.

dloogiDM
13-06-2014, 08:57
Cześć.

Mam pytanko do użytkowników pixel vertaxa wraz z d800. Wam też nawet gdy aparat jest wyłączony pulsuje co jakiś czas zielona lapka na body? ktoś wie co może być przyczyną?

kwiatek88
13-06-2014, 10:55
Cześć.

Mam pytanko do użytkowników pixel vertaxa wraz z d800. Wam też nawet gdy aparat jest wyłączony pulsuje co jakiś czas zielona lapka na body? ktoś wie co może być przyczyną?

Styki!?

dloogiDM
15-06-2014, 16:08
coś jest na rzeczy, gdy mam podpięty grip na wyświetlaczu w miejscu gdzie jest normalnie poziom baterii pokazuje się ikonka BP (Battery Pack), ale po lekkim dociśnięciu gripa to znika i pojawia się normalnie bateria... :/

Wszystko niby pracuje normalnie ale jest obawa czy się nic nie spie.... :(

kwiatek88
15-06-2014, 20:00
Musisz delikatnie,igłą, deko poodginać pozłacane blaszki styków.

fotoon
02-07-2014, 15:48
Na szczęście jeszcze nikt nie pisał o uszkodzonej płycie jak miało to miejsce w D700..(sam się przymierzam do zakupu tego Pixela, ale cena 1111 wciąż odstrasza, a i oryginalnym zdarzały się wpadki).

rafalg78
04-12-2014, 19:59
Witam, poszukuje rownież gripu do 800. Obecnie na rynku pojawiają się magnezowe zamienniki. Czy ktoś używa lub Ci, którzy maja zamienniki są z nich zadowoleni? Nie uśmiecha mi się płacić ~1200 zł ale z 2 strony mam do 700 mb-d10 nikona i nie użył był zamiennika(spr kiedyś jakiegoś chińczyka).

Dzisiaj dostałem gripa Travor BG-2J, podobno z magnezowym szkieletem.
Moje pierwsze wrażenie po rozpakowaniu jest bardzo pozytywne. Miałem wcześniej gripa chińską podróbkę "niby Nikon" z eBaya. Nigdy nie miałem w ręku gripa Nikona ale muszę przyznać, że jestem zachwycony jakością wykonania w stosunku do tej chińskiej podróbki. Wszystkie części są idealnie spasowane. Pokrętła chodzą troszkę lżej niż na body ale nie mam do tego żadnych zastrzeżeń jest ok. Przycisk spustu ma wyczuwalny wyraźnie punkt łapania ostrości, dużo lepiej niż poprzedni. Joystick pracuje poprawnie, wyczuwalnie.
Grip jest idealnie spasowany z body, nie ma luzów ani szczelin. Plastiki i gumy wyglądają jak na body, może guma jest mniej błyszcząca ale to trzeba się przyjżeć dokładnie żeby rozróżnić.

Aha, kupiłem tutaj (http://www.aliexpress.com/item/Travor-Best-Quality-Specialty-Magnesium-Alloy-Body-battery-power-grip-for-Nikon-DSLR-Camera-D800-D800E/703202475.html), za 97$ - także nie ma tragedii.

Podsumowując pierwszy dzień użytkowania - jestem bardzo zadowolony.

nikoniarz
04-12-2014, 20:46
Pokrętła chodzą troszkę lżej niż na body

Bo brak uszczelnień.

_Ocean_
26-12-2014, 23:10
Kupiłem Pixla Vertaxa i mam problem - otóż nie czyta mi baterii w gripie (pokazuje, że jest rozładowana). Czy to może być wina softu? mam 1.10, 1.10. 1,09

TomK
07-05-2015, 11:17
CZy ktoś używał pixel vertax z d810 ?

fotoon
07-05-2015, 11:23
Mam Pixela z 800tką i z nią gada świetnie, gumy lepsze niż w Nikonie.

TomK
11-05-2015, 14:22
Widać, że pewnie będe pierwszy który potestuje. Mam pytanie. Czy jak przykręcam battery pac to jedna bateria zostaje w aparacie czy tylko w gripie ?

fotoon
11-05-2015, 14:30
Jedna w aparacie a jeśli chcesz to druga w gripie (prawdopodobnie ustawiając w menu korpusu podstawową baterię na tą w gripie nie trzeba mieć w korpusie, ale to moje przypuszczenia). Osobiście nie noszę drugiej w gripie, wolę mieć ją w torbie, po co wagi dokładać..

TomK
11-05-2015, 23:35
Dzięki za odpowiedź. Mam nadzieję, że w najbliższych dniach przyjdzie do mnie grip i zobaczymy jak to działa :D

RomanZWrocławia
12-05-2015, 20:21
Mam vertaxa do D800 od co najmniej 2 lat. Wszystko działa jak należy. Nie miałem okazji używać firmowego gripa do tego modelu ale w działaniu zamiennika niczego mi nie brakuje. Przykręciłem do aparatu i zapomniałem, że jest innego producenta.. Nic nie trzeszczy, nie odkleja się nie szwankuje. Działa. Uwaga: spotkaniem się z opiniami, ze nie jest dobrze używać jednocześnie dwóch akumulatorów - jednego w aparacie, a drugiego w gripie. O ile się nie mylę problemem może być moment przełączenia zasilania z jednego ogniwa na drugie. Ponoć mogą się zdarzyć uszkodzenia elektroniki aparatu. Powtarzam zapamiętane mgliście teorie internetowe - ile w nich prawdy nie miałem nieszczęścia się przekonać bo używam zawsze tylko jednej baterii - w gripie właśnie.

TomK
12-06-2015, 22:15
Od kilku dni mam w swoim D810 gripa Meike. Plastik trochę się różni od puszki, ale różnica naprawdę delikatna, gumy praktycznie identyczne. Co najważniejsze nie rozładowuje baterii podczas spoczynku w torbie. Większego poboru prądu nie zauważyłem. Na oryginalnym aku zrobiłem już ponad 2300 zdjęć i jeszcze jest 19% - tyle samo robiłem zdjeć jak nie miałem gripa. Nic nie skrzypi, ładnie przylega do body.

Z minusów to jak dla mnie zbyt wystający wybierak - przy wiszącym aparacie na szyi często zmienia mi się samo pole AF.

mex
14-07-2015, 17:47
No i Pixel Vertax D12 za cholerkę nie chce współpracować z moim D800. Kiedyś testowałem D800 i D800E (aparaty jakiegoś znajomego ojca) z tym właśnie gripem i wszystko działało. Teraz postanowiłem dokupić tego Pixela do swojej puszki i klipa. Mam 2x EN-EL15. Jeden oryginał, drugi zamiennik. Obydwa działają prawidłowo w aparacie. Kiedy zaś wkładam je do gripa w wielu konfiguracjach (oryginał w puszce - zamiennik w gripie, zamiennik w puszce - oryginał w gripie) cały czas na LCD mam tylko wskaźnik wyładowanej baterii. Nie wygląda na to, żeby odpowiedzialnym za zamieszanie był zamiennik EN-EL15 bo w aparacie działa wzorowo. Miał ktoś taki problem z tym Pixelem?

Kosciech
26-07-2015, 08:35
Ja mam w swoim D800 Vertaxa i też jeden aku oryginalny a drugi zamiennik i wszystko działa jak należy

mex
26-07-2015, 13:29
To ja już nie wiem co jest nie tak u mnie. Na białych eneloopach wszystko działa prawidłowo, na EL15 ni w ząb.