PDA

Zobacz pełną wersję : D7000 i dioda wspomagania AF

Nikkifor
22-07-2012, 17:57
Witam.
W D7000 wyłączyłem diodę wspomagania AF (ustawienie a7 na OFF) a ona nadal działa gdy oświetlenie słabe.
AF w aparacie jest dany na "manuala".
Czy oprócz zaklejenia czarną folią jest jakiś sposób na jej wyłączenie?

metebul
22-07-2012, 18:52
dziwne ze dziala, ale moze pomoze zmiana dzialania spustu migawki zeby tylko wyzwalal migawke bez focusa, a focusa przelaczyc na AE-L,AF-L albo albo wlasnie na AF-L ustawic blokade ustawiania ostrosci i sprobowac z wcisnietym AF-L.

zgera
22-07-2012, 20:37
Dla mnie też to jest dziwne, dioda wspomagania AF działa tylko w trybie AF-S oraz AF-A z pojedynczym centralnym polem autofokusa.
Jeśli przełącznik AF w body lub obiektywie jest w trybie M dioda wspomagania nie działa nawet jeśli jest włączona, pozycja ON menu a7.
Jeśli w menu wyłączymy diodę, nie będzie ona działać w trybach które wymieniłem na początku.
W trybach AF manual dioda nie działa bez względu na to co ustawimy w menu pozycja a7.

Nikkifor
23-07-2012, 21:23
Problem rozwiązany: najpierw kombinowałem z ustawieniami, resetowałem ustawienia usera i nic aż przełączyłem pokrętło trybu pracy aparatu z preselekcji przysłony A (takie przez ostatnie kilka tygodni miałem niezmiennie) na ręczne M i dioda przestała świecić.
Wygląda na to że elektronika aparatu miała jakieś stany nieustalone.
Dziwne bo "gorszym" D3100 takich kwiatków nie mam o ustawianiu ostrości AF w D7000 nie wspomnę bo wylano na ten temat już kilka beczek dziegciu.
Dzięki za pomoc.