Zobacz pełną wersję : D7000 i dioda wspomagania AF
Nikkifor
22-07-2012, 17:57
Witam.
W D7000 wyłączyłem diodę wspomagania AF (ustawienie a7 na OFF) a ona nadal działa gdy oświetlenie słabe.
AF w aparacie jest dany na "manuala".
Czy oprócz zaklejenia czarną folią jest jakiś sposób na jej wyłączenie?
dziwne ze dziala, ale moze pomoze zmiana dzialania spustu migawki zeby tylko wyzwalal migawke bez focusa, a focusa przelaczyc na AE-L,AF-L albo albo wlasnie na AF-L ustawic blokade ustawiania ostrosci i sprobowac z wcisnietym AF-L.
Dla mnie też to jest dziwne, dioda wspomagania AF działa tylko w trybie AF-S oraz AF-A z pojedynczym centralnym polem autofokusa.
Jeśli przełącznik AF w body lub obiektywie jest w trybie M dioda wspomagania nie działa nawet jeśli jest włączona, pozycja ON menu a7.
Jeśli w menu wyłączymy diodę, nie będzie ona działać w trybach które wymieniłem na początku.
W trybach AF manual dioda nie działa bez względu na to co ustawimy w menu pozycja a7.
Nikkifor
23-07-2012, 21:23
Problem rozwiązany: najpierw kombinowałem z ustawieniami, resetowałem ustawienia usera i nic aż przełączyłem pokrętło trybu pracy aparatu z preselekcji przysłony A (takie przez ostatnie kilka tygodni miałem niezmiennie) na ręczne M i dioda przestała świecić.
Wygląda na to że elektronika aparatu miała jakieś stany nieustalone.
Dziwne bo "gorszym" D3100 takich kwiatków nie mam o ustawianiu ostrości AF w D7000 nie wspomnę bo wylano na ten temat już kilka beczek dziegciu.
Dzięki za pomoc.