PDA

Zobacz pełną wersję : problem a moze nie????:( Coolpix p300

saczo
22-07-2012, 16:29
witam Wszystkich
mam do Was pytanie dotyczace mojego Coolpix-a p300
powiedzcie mi czy podczas robienia foto np zachodu słońca na foto powstaje kilka fioletowych plamek plus plamka tak jakby ziarenka piasku ktore przemieszcza sie z "ruchem aparatu" przyklad jest na zdjeciach ktore dodaje w zalaczniku
dodam ze np daje mu tzw temat zachod slonca lub zdjecia pod slonce - swiato??
powiedzcie co robie zle moze to moj blad
dodam ze podobny efekt mam przy robieniu zdjec telefonem galaxy sII wiem ze tego nie mozna porownywac tylko czemu efetkt podobny???
dziekuje za odpowiedzi
przyklad 1

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/72c1ae5c525e4818.html

przyklad 2

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/77ba78b813ae110c.html

kkokosz
22-07-2012, 16:45
Te plamki to flara, efekt robienia zdjęcia pod słońce (lub inne źródło światła). Taka cecha obiektywu, ale nie świadczy o jego awarii.

saczo
22-07-2012, 17:37
Te plamki to flara, efekt robienia zdjęcia pod słońce (lub inne źródło światła). Taka cecha obiektywu, ale nie świadczy o jego awarii.

rozumiem a powiedz mi ta plamka jasna taka podobna do ziarenka piasku????

kolas
22-07-2012, 18:24
Wszystkie plamki to flary.

saczo
23-07-2012, 22:30
a powiedzcie mi jak mozna uniknac tego efektualbo jak go "zmniejszyc" oczywiscie nie wymieniajac aparatu??
:-)
troche to jest irytujace gdy za kazdym razem trzeba sie tak ustawic zeby nie bylo tego efektu na wakacyjnym nadmorskim zachodzie slonca :-(

Rota
23-07-2012, 22:54
Aby pozbyć się flary można pozbyć się źródła światła co jest oczywiście nie możliwe gdy fotografujesz Słońce, można też zmienić perspektywę tak, aby źródło światła nie świeciło prosto w obiektyw, do lustrzanek cyfrowych są specjalne nakładki na obiektyw czyli tulipany. Mogę Ci poradzić jedynie zmianę perspektywy i ewentualne osłonięcie ręką przestrzeni nad obiektywem, po prostu poszukaj dogodnego miejsca i oświetlenia do swojego zdjęcia.

saczo
23-07-2012, 23:05
hmmm czyli rozumiem ze trzeba pomyslec o zmianie sprzetu?:-)
hmmm
a mial ktos z Was stycznosc z modelem Nikon 1 ????
sa dwa rodzaje J1 V1 moze ktorys z nich bylby lepszy do tego rodzaju zdjec???

ska
23-07-2012, 23:11
hmmm czyli rozumiem ze trzeba pomyslec o zmianie sprzetu?:-) Kazdy obiektyw ma pewne wady optyczne. Lub też lepsze i gorsze powłoki antyrefleksyjne - to już głownie zależy od półki cenowej. Bynajmniej zmiana sprzętu nie wiele da, takie coś maskujesz w programie do obróbki albo zostawiasz co by nadać troche naturalnego wyglądu ;)

pil74
23-07-2012, 23:22
hmmm
A dlaczego akurat bezlusterkowiec nikona?
Ciekawsze propozycje ma sony, olympus czy panasonic. Nawet canon całkiem nieźle rozpoczął swoją serię bezlusterkowców.

wer
24-07-2012, 03:11
hmmm

W każdym obiektywie można złapać flarę, w jednych łatwiej, w innych trudniej. Czasami flara właśnie dodaje zdjęciu uroku. Tworzy klimat. Zmiana sprzętu może nic nie dać, albo okaże się, że akurat jeszcze łatwiej aparat chwyta odblaski od słońca.

saczo
24-07-2012, 22:37
A dlaczego akurat bezlusterkowiec nikona?
Ciekawsze propozycje ma sony, olympus czy panasonic. Nawet canon całkiem nieźle rozpoczął swoją serię bezlusterkowców.

to moze co bys polecil z takiego lepszego sprzetu np do 2 tys??

pil74
25-07-2012, 08:50
NEX-5N+18-55 lub Olki E-PM1 czy Panas GF3. Pakując się w system 4/3 masz bardzo duży wybór obiektywów.
Dokładając 300 zł lub nawet 500 wybór kompaktu z wymienną optyką znacznie Ci się powiększa.
Wszystko zależy co chcesz do takiego kompakta przykręcić.
Sam dość mocno zastanawiałem się nad NEX-5N.