PDA

Zobacz pełną wersję : Nagrywarka HD

mibartek
21-07-2012, 18:06
hej ;-)

mam problem z wyborem nagrywarki HD. Przeglądam różne fora, ale ciężko mi odnaleźć to czego szukam a wymagania mam dość sprecyzowane.
Szukam nagrywarki HD która spełni następujące warunki :
- wejście HDMI i wyjście HDMI, (znajduję bardzo dużo bez wejścia HDMI)
- dysk, który pomieści co najmniej 5h nagrania w FullHD,
- wbudowany dekoder cyfrowej telewizji naziemnej (MPEG4) i możliwość nagrywania sygnału od razu na dysk
- możliwość zgrania obrazu z dysku na inny nośnik w jakości FullHD (najchętniej przez USB - funkcja to chyba USB host z tego co doczytałem)
- obsługa audio 5.1
- ładne napisy z polskimi znakami (wiem, że to brzmi śmiesznie ale mój poprzedni odtwarzacz DVD miał paskudną czcionkę, dodatkowo żółtego koloru i krzaczkami zamiast polskich liter :mrgreen: )
- nie jest to koniecznie, ale wolałbym jakby nagrywarka była Samsunga, ponieważ 3 pozostałe urządzenia z którymi będzie współpracować też są marki Samsung i mógłbym używać 1 pilota

generalnie problem jest z MPEG4. Wiele aukcji na allegro jest opisanych jakoby nagrywarka posiadała dekoder cyfrowej telewizji naziemnej, ale po poszukiwaniach na forach okazuje się, że tylko MPEG2 i u nas w PL nie zadziała.

Z góry dzięki za propozycje ;-)

TOP67
21-07-2012, 18:15
O! Jak znajdziesz, to się podziel wiedzą ;)

Generalnie jest z tym problem, głównie ze względu na HDCP. Po prostu nadawcy nie życzą sobie nagrywania. Dlatego raczej zapomnij o wejściu HDMI.

Michał Jędrak
21-07-2012, 18:22
Hmmm.... no to jak się nagrywa sygnał HD bez HDMI? Przecież po cinchach nie leci HD...

mibartek
21-07-2012, 18:26
no właśnie jak czytam opinie to wiele ludzi po zakupie jest rozczarowanych, bo dekoder HD niestety leci do nagrywarki po zwykłym kablu i nici z HD

TOP67
21-07-2012, 18:31
I o to chodzi, bo nie wolno nagrywać. Nawet gdybyś miał nagrywarkę z wejściem HDMI i podłączył np. do dekodera, to nie nagrasz. HDCP nie pozwoli, w najlepszym przypadku dostaniesz sygnał SD. Dlatego są dekodery czy telewizory z wbudowanym dyskiem. Możesz sobie nagrać, ale nie zgrasz na inny nośnik.

Jak ktoś ma sygnał DVB-T, to najprościej kupić tuner z możliwością nagrywania na USB. Potem na komputerze można taki plik przerobić.

Yanluk
21-07-2012, 19:52
Da się ale to trochę kosztuje.
Jedna z tańszych opcji to karta black magic intensity ok $200
Do tego coś do ściągnięcia hdcp i będzie pan zadowolony.

Łatwiejsze rozwiązanie to nagrywać HD z sygnału component. Black magic też na karty tego rodzaju dostępne.

Można też się pokusić o urządzenia firmy Data video, które mają kieszenie na HDD

Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2

eristoff
21-07-2012, 19:58
a może HTPC ??

costi
22-07-2012, 02:37
Hmmm.... no to jak się nagrywa sygnał HD bez HDMI? Przecież po cinchach nie leci HD...

VGA, Component (3x chinch ;) ), DisplayPort...

Jak ktoś ma sygnał DVB-T, to najprościej kupić tuner z możliwością nagrywania na USB. Potem na komputerze można taki plik przerobić.
A po co przerabiać? Większość tunerów zgrywa plik .ts lub .m2ts (czyli po prostu nagrywa strumień transportowy bez żadnej konwersji), każdy player powinien to łyknąć. Sygnał jest już skompresowany, więcej się z niego nie wyciśnie. Co najwyżej można zamienić kontener na np. .mkv jak ktoś ma ochotę, trwa to góra minutę.

mibartek
23-07-2012, 19:25
wybór niemal na pewno padnie na Ferguson Ariva 250 Combo.
Nie ma wejścia HD, ale czyta karty płatnych TV - po prostu przełożę z dekodera na czas nagrywania.
Czyta zewnętrzne dyski - podepnę jakiś większy dysk na stałe, jak się skończy miejsce to zgram na płytki.

zielonek430
23-07-2012, 19:40
Yyy, to zależy, bo z tego co wiem, n np. nie współpracuje raczej z innymi dekoderami n-ki. Z C+ i CP chyba nie ma tego problemu.

Greg77
23-07-2012, 21:17
wybór niemal na pewno padnie na Ferguson Ariva 250 Combo.
Nie ma wejścia HD, ale czyta karty płatnych TV - po prostu przełożę z dekodera na czas nagrywania.
Czyta zewnętrzne dyski - podepnę jakiś większy dysk na stałe, jak się skończy miejsce to zgram na płytki.

Wlasnie mialem o tym wspomniec, podobno nagrywa w HD

TOP67
23-07-2012, 21:38
W HD to nagrywa prawie każdy tuner DVB-T za 100zł. Ale trzeba mieć DVB-T (chwała mojej kablówce). Jak ktoś ma dedykowany dekoder, to trzeba się mocno nakombinować.
Przekładanie karty z dekodera do tunera jest dosyć upierdliwe. A jak zapomnisz? Chyba już lepiej zostawić ją tam na stałe.
Warto też sprawdzić, czy tuner wyłącza lub usypia dysk USB, jak jest wyłączony. Znam takie, które kręcą non stop.

S_Beast
25-07-2012, 07:22
Polecam sprawdzenie, czy na pewno wspiera dyski z NTFS. Wspiera, a nie toleruje, bo dopóki ja nie zacząłem się na to skarżyć w sieci, to większość "nielinuxowych" dekoderów jedynie tolerowała NTFS.
Chodzi o to, aby nagranie nie było dzielone na jakiekolwiek części o rozmiarze np 1 GB lub 4 GB, ale zapisywane w formie jednego pliku, bo teoretycznie można to poskładać w jeden plik, ale z przejściami to różnie bywa.
Ja ze swej strony mogę polecić Mantę, choć ja akurat używam Opticum, który dzieli nagrania na 4GB.

mibartek
25-07-2012, 20:38
z tego co się dowiadywałem to nie dzieli plików i wspiera NTFS
jak już będzie w domu to zrobię testy i podzielę się wrażeniami ;)
na razie sklep w którym byłem ma chyba 5 modeli ale 250 brak...