Zobacz pełną wersję : Wymiana na Tamrona 17-50 f2.8
dirttrack
21-07-2012, 10:51
Witam wszystkich.
Z racji, że mojej 50mm 1,8G bardzo rzadko używam ( głównie 35mm) A kita dawno już zamierzałem wymienić, zastanawiam się nad wymianą tych Dwóch na TAMRONA 17-50 f2.8. Moje body to D3100.
Co o tym myślicie korzystna wymiana?
sokrates
21-07-2012, 12:45
50-tki trochę szkoda, no ale jeśli faktycznie nie używasz.... jeśli chodzi zaś o kita to taka wymiana ma sens. Jaką wersję Tamrona masz zamiar kupić - stabilizowana czy nie? Ja miałem obie wersje i polecam tą z VR. Jak masz możliwość kupuj osobiście i sprawdź w sklepie aby dobrać jak najlepszą sztukę do twojego korpusu.
dirttrack
21-07-2012, 13:12
Naturalnie z VR. Tylko jak jest z silniczkiem...bo śrubokręta nie mam w moim D3100...
sokrates
21-07-2012, 13:24
Vr ma swoj silniczek.
Jeżeli wiesz jak sprawdzić obiektyw to ok, jak nie to sensownym rozwiązaniem jest zakup u kol Cichego?
A może sigma 17-50/2.8 ?
ck_dezerter
21-07-2012, 15:29
Witam!
Zależy, jaki budżet się przeznacza... Sigma jest podobno lepsza, ale prawie 2x droższa od Tamrona (mówimy o nówkach). Jezeli kupujesz tamrona z VC, to jest to wyłącznie wersja z silnikiem.
dirttrack
21-07-2012, 20:23
Sigma przeraża ceną... Ten tamron doskonale uzupełniłby sprzedaż kita i zawsze 17mm to trochę więcej niż, gdyby pozostała mi 35mm
Mam wszystkie te szkła i podobnie jak ty nie mam wiele zastosowań na 50, wole 35. Nawet myślałem nad sprzedażą 50. Tamrona używam "wycieczkowo". tylko ja mam bez VC.
Artreserved
21-07-2012, 23:40
Mam dwa Tamrony 17-50/2.8 z VC (oba od Cichego). Jak chcesz, mogę Ci jeden z nich udostępnić i sprawdzisz co i jak.
Według mnie wymiana 35-ki na Tamrona jest bez sensu. Lepiej sprzedać 50-kę i kupić najtańszy możliwy kit z szerokim kątem, czyli pewnie 18-55. Ale ten już masz. Więc co da Tamron?
Zmiana tylko po to by coś zmienić? Jestem na nie.
dirttrack
22-07-2012, 10:24
Według mnie wymiana 35-ki na Tamrona jest bez sensu. Lepiej sprzedać 50-kę i kupić najtańszy możliwy kit z szerokim kątem, czyli pewnie 18-55. Ale ten już masz. Więc co da Tamron?
Zmiana tylko po to by coś zmienić? Jestem na nie.
Czyli chcesz powiedzieć, że tamronem nie uzyskam lepszegj ostrości i obrazka niż kitem? No właśnie...
35mm nigdy nie sprzedam, świetny obiektyw odkąd kupiłem mam podpięty :) Już z pół roku będzie:)
Mniejszą głębię ostrości uzyskasz, owszem. Jednak czy będzie to miało jakieś przełożenie na jakość zdjęć to nie powiedziałbym. W tym zakresie potrzeba f/1.8 by to rzeczywiście odczuć. No, ale mała głębia do czego? Nie wspminałeś o portretach, a te o niebo lepiej robić posiadanymi stałkami. Ostrość zdjęć z Tamrona będzie mniejsza niż z kita. Więc przy zdjęciach krajobrazowych czy architektury odczjesz to, ale na niekorzyść.
dirttrack
22-07-2012, 11:48
Wychodzi na to, że bezsensu było by sprzedać moją 50-tkę i kita by wymienić na Tamrona... W takim razie wymienić kita 18-55 na 18-105 ? Zawsze to dłuższy zakres...a i tak ciągle myśle by pozbyć się 18-55.
zielonek430
22-07-2012, 12:12
Wymiana na 18-105 da Ci większy zakres, większe filtry i wewnętrzny AF. Wyższość tego obiektywu pod względem ostrości czy jakości obrazu jest raczej dyskusyjna.
Na Twoim miejscu zastanawiałbym się nad zmniejszeniem uniwersalności na rzecz jakości. 35 to takie uniwersalne szkło ze średniego zakresu, 50 to na dx quasi-portret, więc właściwie IMHO brakuje szerokiego kąta i jakiegoś tele. W kitowym niby masz szeroki kąt, ale np. taka Sigma 10-20 (ze zmiennym światłem) dałaby Ci o wiele szerszy punkt widzenia z wyższą jakością. Tele, np. ciemne (55)70-300 lub coś ze stałym światłem i masz cały zestaw, lecz o niższej uniwersalności.
Nie wiem też czy masz lampę (przeglądam przez telefon, nie mam sygnatur) - może ona byłaby warta rozważenia.
Wszystko zależy jednak od tego, czego Ci brakuje - światła? Uniwersalności? Zakresu? Szerokości? Tele? Pieniędzy :D?
dirttrack
22-07-2012, 12:22
Lampy nie mam... Stanałem przed wyborem...poczatkowo myślałem o zakupie sb600 lecz teraz sb800 przykuwa moją uwagę... A jakie jest wasze zdanie?
Czyli tamron niewiele wniósłby do mojego zestawu...
zielonek430
22-07-2012, 12:26
Jeżeli nie zależy Ci na czystej reporterce, to raczej nie - masz już 35, która jest jaśniejsza i daje raczej lepszą jakość. Chociaż i tak do reporterki raczej niewiele osób kupi ten obiektyw. A jeżeli zależy Ci na wakacyjnym pstrykaniu to lepiej kupić 18-200(300).
SB-600 jak i SB-800 jedynie używane - jeżeli się nie boisz jakichś bólów związanych z jakimś tam już używaniem, to OK, lecz ta ostatnia to lampa z wyższej półki, często używana bardziej profesjonalnie, czyt. niezbyt lekko. Jak dla mnie zakup lampy to zakup na lata, więc osobiście poszukałbym czegoś nowego, sam kupiłem pół roku temu SB-700 i jestem zadowolony - do amatorskiego użytkowania wystarczy w zupełności, chyba, że chcesz naświetlać nią kościoły. Nowa SB-900/SB-910 będzie wyglądała głupio na raczej małym aparacie jakim jest D3100. Chyba że wolisz coś niesystemowego?
SB-700 da o wiele więcej niż zamiana na Tamrona czy inny zoom, z którym nie wiesz co zrobić. SB-600 oraz 800 to świetne lampy, jednak zupełnie nie warto przepłacać w przypadkach niekrytycznych. Ja używam SB-800 od wielu lat i raczej zostanie ze mną przez kilkanaście kolejnych (rewelacyjna konstrukcja). Ale sporo osób z powodzeniem korzysta z zamienników Yongnuo czy Metza. Mamy na forum ogromny dział poświęcony lampom. Warto tam zajrzeć, bo w przypadkach domowych, a nie reporterskich i bez strobbingowych zapędów, nie warto przepłacać.
W twoim zestawie brak teleobiektywów. I jedynie coś powyżej 70 mm by wpłynęło na urozmaicenie zdjęć. Jednak na siłę bym nie szukał co by tu kupić. Skup się na wykorzystaniu tego, co masz. 35, 50 i szeroki kąt naprawdę wystarczają do masy zastosowań. Takim dość ciekawym obiektywem do wielu zadań i jednocześnie w miarę tanim, jest Tamron 90/2.8 macro. Jednak zamiana na niego nie ma sensu. Sens może jedynie mieć dokupienie go. A dokupować bez znajomości własnych potrzeb - średni pomysł. Choć używany sprzęt można zawsze odsprzedać bez większej straty. To jednak często kłopotliwa zabawa.
Zamiana 18-55 na 18-xxx - to ma sens w fotografii podróżniczej oraz wówczas, gdy się nie chce ze sobą brać nic poza korpusem ze szkłem. Jakość jednak będzie odwrotnie proporcjonalna do dłuższej ogniskowej. 18-105 to przyzwoite szkło z sensownym zakresem i stabilizacją. Dla leniwych. Rzeczywiście można rozważyć.
dirttrack
22-07-2012, 13:32
Nowa SB700 można już za 1000zł kupic... SB800 z kolei używana jak uda się to 800zł a SB600 za 600zł można kupić... Brać SB700? Glównie chodzi mi o portrety i rodzinne zdjęcia, czasami coś na weselu ewentualnie czy jakiś chrzest.
Nie znałem cen. Jeżeli tak, to wolałbym używaną SB-600 (cena) lub SB-800 (moc i szybkostrzelność) kupić od kogoś kto ją kupił na wyrost. A takich osób było naprawdę sporo. Wiele się potem przeniosło na inny system lub zrezygnowało z fotografii. Zatem to nie powinien być szalenie wielki problem. Zwróciłbym uwagę na to, by nie miała żadnych przepaleń, czarnych kropek i innych cudów na przedniej szybce. Może to świadczyć o tym, że ktoś ją katował w dziwny sposób i przegrzewał palnik i elektronikę. Nadal polecam wątek lampowy, gdyż jest tam mowa o wielu tanich zamiennikach, niekoniecznie dużo gorszych, a często porównywalnych. No i nowych, czyli pewnych, z gwarancją.
Ggrzesiek
23-07-2012, 08:10
Można jeszcze zakupić lampę Metz dedykowaną do Nikona. Posiadam Metz 44 AF-1 (http://accord-foto.pl/METZ-44-AF1-Nikon_p3831.html) (wcześniej miałem identyczną do systemu Olympusa) i złego słowa na te produkty nie powiem. A cena (patrz link) wydaje mi się bardzo atrakcyjna. Widzę, że kolega dirttrack jest z Rzeszowa dlatego z własnego doświadczenia mogę polecić również sklep http://accord-foto.pl/. Oprócz lamp (i innych rzeczy) kupowałem tam również Tamrona 17-50, przez internet, dostałem bardzo dobry, ostry egzemplarz.
Lampy:
METZ-44-AF1-Nikon (http://accord-foto.pl/METZ-44-AF1-Nikon_p3831.html)
METZ-50-AF1-Nikon (http://accord-foto.pl/METZ-50-AF1-Nikon_p1394.html)
Pozdrawiam
PS: zakup zewnętrznej lampy błyskowej, jest moim zdaniem równie konieczny jak zakup obiektywu do "gołego" korpusu. Jeśli tylko ktoś poczuje zacięcie do fotografii.
JA raczej bym kupił SB700, bo z używanymi bywa różnie, można oczywiście też kupić Metza jak sugeruje kolega. Zawsze w nowej masz gwarancję i 24 miesiące ochrony kieszeni przed wydatkami. Jeśli chcesz się bawić w fotografa rodzinnego to lampa raczej niezbędna.
Michał44
23-07-2012, 10:55
Jak najbardziej polecam taką wymianę - dobry Tamron będzie dużo ostrzejszy od kita i 50-tki również.
Zeb McKane
23-07-2012, 12:01
Dla dalszego rozwoju nieodzowna będzie lampa. Cała tematyka zdjęć we wnętrzach czy portretach na zewnątrz (nie wiem czy D3100 ma synchronizację błysku z krótkimi czasami - jak nie to straszna lipa). w zakresie lampy brałbym używaną SB800/SB600. Miałem już kilka różnych lamp, różnych systemów, wszystkie kupiłem jako używane i takie sprzedałem bez problemu, bez awarii. Warte rozważenia są również lampy niesystemowe lecz za wyjątkiem Metzów raczej szukałbym nowych - są dość tanie i oferują bardzo wiele. Co do obiektywów to... hm...moim zdaniem: 50 warto zamienić ale nie na zooma tylko na 85 no bo czym zrobisz dobry portret?
18-55 warto zamienić:
- na coś równie szerokiego i długiego np. 18-105 (jako spacerzoom, wycieczki itp);
- na coś równie szerokiego ze światłem 2,8 (jako szkło uniwersalne ale kiedy potrzebujesz zarówno światła jak i rozmycia tła).
wariant 3
obecnie mam 35 i 50 (jako tani jako taki portret) dokupiłem używaną S17-35hsm i jestem zadowolony.
Dodam, że nie miałem nigdy Tamrona 17-50 ale żeby dawał lepszy obrazek niż 50 tka? -WĄTPIĘ...
Ja tez daje głos na nie dla takiej wymiany. Skoro 35 używasz jako standard to jak już zmieniać te dwa obiektywy to na coś dłuższego lub szerszego lub lampa bo ona się przydaje. Zresztą co mam tu pisać zerknij na moją stopkę to dla mnie idealny zestaw;)
dirttrack
24-07-2012, 21:33
Czy kupijąc 85mm zdziałam nim cos w kierunku makro? Czy portret głównie?
Postanowione. Kupuje lampę, możliwe, że jeszcze w przyszłym tygodniu... Tylko SB 800 CZY 700...tu jest pytanie...
zielonek430
24-07-2012, 22:21
To zależy co wolisz.Nowsza, możliwe że wygodniejsza i pewna, bo z gwarancją i nowa, ale słabsza i droższa SB-700 czy tańsza i mocniejsza, ale używana i starsza SB-800. Zapewne SB-800 to lepszy wybór, ale osobiście lampę wolałbym kupić nową, a różnicy w mocy nie zauważysz :).
Czy kupijąc 85mm zdziałam nim cos w kierunku makro? Czy portret głównie?
jak chcesz makro to tamron 90mm - ale w tym przypadku przed tobą tona postów o zastosowaniu macro w portretach
bo jak masz taką ogniskową to "z urzędu" należy ją stosować do portretów
Postanowione. Kupuje lampę, możliwe, że jeszcze w przyszłym tygodniu... Tylko SB 800 CZY 700...tu jest pytanie...
a tu się trochę dziwię, bo powiem że odkąd mam swoją 35mm lampa jakoś leży zakurzona...
rozbudowując szkła o jasne stałki mniej używasz lampy
ja np. planuję rozbudowę szklarni w kierunku szerokim (s 10-20) i tele (stary nikon AF 70-210 f4)
a jak jednak lampa to:
IMHO - 700
będziesz miał "na lata"
nowa, gwarancja, wszystkomająca
mocy ci nigdy nie braknie
jak kiedyś wymienisz body to skorzystasz z CLSa - bardzo fajna sprawa - 800tka chyba nie ma tego - ew. mogę się mylić - sprawdź
Kostek85
27-07-2012, 13:59
TO i ja się dołączę :)
Obecnie mam 50-tke 1.8 i 18-55VR, chciałbym sprzedać 18-55vr i kupić cośl lepszego w zamian, myślałem o Sigmie 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM szukam jakiegoś obiektywu, który był by dobry do reportażu.
Body D80.
Kostek85
27-07-2012, 14:58
Albo może TAMRON 17-50 Xr Di II LD 2.8 VC od Cichego ? Co prawda krótszy ale stały 2.8
Nowa jest nowa, wydaje mi się że przy lampie to ważne. Chyba że kupujesz od znajomego.