PDA

Zobacz pełną wersję : S 17-70 f/2.8-4.0 vs T SP AF 17-50 f/2.8

szymku
20-07-2012, 20:27
Szanowni,

Po przygodzie z N 18-200 VRII (z D90), zatęskniłem za lepszymi jakościowo zdjęciami. Do tej pory głównie używałem tego szkła na wyjazdach, przeważnie w góry (rower, pieszo). Uwag co do samego modelu nie mam, poza ostrością zdjęć i jakby nie było, brakiem przyzwoitego makra.

Pomyślałem więc o zmianie. Zastanawiam się nad:
1) Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM
2) Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD

Nadmienię, że wcześniej posiadałem pierwszą wersję Sigmy (f/2.8-4.5) i jak ze zdjęć byłem nawet zadowolony (jak się "udało" AFocusowi), to bolało mnie stosunkowo za częste szukanie pola przez AF oraz chybienie w cel. O sporadycznym BF/FF nie wspomnę, bo biorę to na barki mylącego się czasem AF. Mogło tez być tak, że trafiłem na wadliwy model, który potrzebował kalibracji, ale wtedy o tym mało co wiedziałem.
Natomiast ogólnie szkło ładnie malowało, 17mm dawało rady, a makro w sposób wystarczający zachwycało. Zmieniłem na 18-200, by bardziej uniwersalnie focić, ale zauważyłem spadek jakości zdjęć.

O Tamronie jedynie czytałem, foty widziałem, ale nie wiem jak ma się bezpośrednie porównanie tych dwóch obiektywów. Może ktoś pomoże w wyborze?

Przeznaczenie: takie samo - teren, ale widzę, że zakres poza 100 mm rzadko był używany (choć nie raz wydał się wielce pomocny), nie mniej jestem obecnie przekonany, to wymiany szkła, by zyskać lepszą jakość zdjęć.
Jakie jest Wasze zdanie?
Z góry dzięki za pomoc!

Szymon

Remol71
20-07-2012, 20:44
Kup raz, a porządnie Nikkora 17-55/2.8 i odpadną wszelkie problemy z mydłem, celnością AF, solidnością i inne dylematy.

piotr-21a
21-07-2012, 07:59
Z tych dwóch szkieł polecam Ci sigmę bo ma stabilizację i jest bardzo ostra no i jest namiastka macro. Poza tym ma 70 mm na końcu, co często się przydaje. Miałem wszystkie tamrony 17-50 i uważam, że sigma mimo wielu zalet Tamrona jednak jest lepsza.

The Fly
21-07-2012, 10:41
Tamron ze stabilizacją również istnieje (wersja VC) i polecam właśnie ten obiektyw ale musisz wybrać konkretny egzemplarz (z resztą w przypadku wszystkich amatorskich zoomów f/2.8 tak jest).

mOSAd
22-07-2012, 01:49
Nie miałem Sigmy, ale to o wiele bardziej uniwersalny obiektyw moim zdaniem. Tego konkretnego Tamrona nie lubię więc polecam tylko w wyjątkowych sytuacjach. Tutaj wahałbym się między S18-70, a Nikkorem 16-85 VR. W obu masz VR, oba w pełni użyteczne od f/4-f/5.6, ale Nikkor ma o wiele ciekawszy zakres w fotografii podróżniczej. Biorąc pod uwagę pierwsze z brzegu oceny z optycznych, zwycięża Nikkor (nieznacznie, ale jednak). Nie jest to może super miarodajne, ale tak na moje oko wiele razy się sprawdziło z moimi obserwacjami. Jest też ciut lżejszy i mniejszy. Ciut gorsze światło, Sigmę jednak warto domknąć, a w obu jest zmienne. Dla mnie plus minus podobnie. Sigma lepsza w reporterce, Nikkor powinien być lepszy w plener. Przyjrzyj mu się może.

lionan
22-07-2012, 09:22
Też kiedyś stałem przed takim wyborem. Wybrałem Tamrona 17-50 i bez VC i byłem zadowolony.Sprzedałem i kupiłem wersje z VC i jest super .Miałem dwa T z VC -jeden kupiony przed akcją 5 LAT GWARANCJI ,drugi już na pięcioletniej gwarancji i uważam ,że jest róznica w jakości wykonania,celności,ostrości in plus dla "nowej wersji" .

szymku
29-07-2012, 18:40
Zdecydowałem się na zakup Sigmy. Póki co jestem zadowolony z wybranego egzemplarza, celność i jakość zdjęć na dobrym poziomie. W pełni chrzest zapewne przejdzie za tydzień, ale już okoliczne plenery dają dużą dozę zadowolenia z wyboru. Polecam :)

Ps.
A pan w FotoPlusie już ma mnie chyba serdecznie dość ;).

igorrro
03-08-2012, 20:11
a Sigma 17-50 2.8 ja sie na nia chyba wkoncu zdecydowalem

Maxx-69
08-08-2012, 19:25
Nie bardzo rozumiem tej zamiany, masz 17-70 i na tym bym się skupił i wolał wymienic na 17-50 albo T albo N. Fakt różnica cenowa spora , ale jak piszesz że na wyjazdy w góry czy w plenery wiem z doświadczenia czasem przydaje się 18-200 VRII. Wolałbym zmienic 17-17 na coś lepszego , stałkę masz więc albo 18-200 na tele albo zmiana 17-70 na proponowany 17-50. Teraz moim celem jest właśnie 17-50 bo miałem przyjemnośc nią popracowac i to jest To co potrzebuje . 35 1,8 85 1,8 do tego 17-50 i 18-200 i nic więcej nie trzeba . Możecie się nie zgadzac ze mną ale od 3 lat zacząłem przygodę z puszką -może mało - ale wiem co chce, jakie potrzebuje szkła i na jakich najwięcej focę.
Pozdrawiam